10. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 4. 2002

Chvála systému

Systém sociální podpory by měl být dostatečně jednoduchý, aby jej dokázali využít i byrokraticky méně zdatní jedinci. Vždyť takový systém by měl pomáhat především těm méně zdatným. Můj kamarád nemá český systém dávek sociální podpory moc rád, protože musí každé čtvrtletí vyplňovat znovu mnoho různobarevných papírů. Zabere to tolik času, že by možná měl jednodušší si ty peníze jít "vyžebrat na ulici". Nechápe, proč musí pokaždé znova na všech deseti formulářích vyplňovat bankovní spojení, rodná čísla všech dětí a další údaje. Vždyť už v počítači všechna jsou, mělo by stačit pouze potvrdit, že se stav nezměnil, a počítač by mohl dávky vypočítat automaticky. Ušetřila by se tím i většina úředníků, kteří na OSSZ pracují. Nebo proč musí jet přes půl Prahy aby přinesl Potvrzení o trvalém pobytu, když oba úřady stejně spadají pod tentýž Obvodní úřad.

Já mu ovšem oponuji, že český systém je ještě jeden z nejpříjemnějších. Stačí totiž dokladovat příjmy, a to ještě pouze pro některé dávky. Například v USA musíte dokladovat i svůj majetek. Domy, auta, lodě a všechny další věci, které mají hodnotu a mohli byste je teoreticky prodat. Možná to zní spravedlivěji - proč by měl občan s pěti jachtami pobírat dávky? Při bližším pohledu však napadá, že člověk s pěti jachtami má tolik peněz, že žádostí o nějakou z jeho pohledu směšnou dávku nebude ztrácet čas. Většina lidí stejně jachty nemá - jen třeba bydlí v rodinném domku. Dokazování výše hodnoty jednotlivých majetků (odhad na dům a podobně) je natolik zdlouhavé, že to odradí úplně každého, snad kromě zkušeného úředníka. Navíc pokud v domě žijete, nemůžete jej přeci prodat. Tak můžete žít v rodinném domku, který má hodnotu, proto nemáte nárok na dávku - a přitom jste třeba onemocněli a nemáte práci ani peníze...

Zajímavý je příklad Dánska. Tato skandinávská země je známa jedním z nejštědřejších sociálních systémů, který pomůže každému, kdo to potřebuje. Tento systém je ovšem drahý - částečně i proto, že zaměstnává množství kontrolorů, kteří velice pečlivě dohlížejí na to, zda aplikant skutečně žije tak, jak uvedl na žádosti. Může se vám stát v šest ráno, že zazvoní u vašich dveří a zjišťuje, zda opravdu žijete jako svobodná matka, a nebo jestli žijete s přítelem. Kromě toho, že tito kontroloři pohltí více peněz, než kolik přinesou, jedná se i o poměrně velmi nepříjemný zásah do soukromí.

V jednoduchosti je krása. Jednoduchý systém s jednoduchými žádostmi a bez přehnané kontroly zaručí, že se pomoc dostane za levný peníz k těm, kteří jej potřebují nejvíce - těm, kteří momentálně nemají sílu nebo schopnosti čelit své situaci.

                 
Obsah vydání       10. 4. 2002
10. 4. 2002 O tom, jak touhu po individuálním osvobození proměnili podnikatelé a politikové v lukrativní konzumerismus
10. 4. 2002 Pobídky investorům a podpora podnikání za peníze ČEZ a.s.a za laskavého dozoru MPO Pavel  Tolar
10. 4. 2002 Benešovy dekrety, česká politika a pasti tradice Václav  Žák
9. 4. 2002 Správní řád podruhé zamítnut Tomáš  Pecina
10. 4. 2002 Zemřel český nekonformní umělec Ivan "Evín" Preissler Jan  Paul
10. 4. 2002 Chvála systému Petr  Kuča
10. 4. 2002 Miesto herca nastupuje magnificencia Lubomír  Sedláčik
9. 4. 2002 Nový liberální imperialismus
9. 4. 2002 Profesor Peter Demetz bude přednášet v Brně
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů