9. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 4. 2002

Angažovaný Tony Blair

O cestě Tonyho Blaira do České republiky se včera britské sdělovací prostředky nezmínily, o to více prostoru věnovaly jeho nedělní návštěvě v Texasu u George Bushe a také tomu, že bude muset hodně vysvětlovat v Dolní sněmovně, proč podpořil Bushovy plány na invazi do Iráku, s nimiž mnozí britští poslanci a vysocí vojenští činitelé nesouhlasí. Pondělní redakční komentář deníku Guardian však pochválil, že se Blair prý snažil postavit se proti Bushovu globálnímu izolacionismu. Shrnujeme:

Tony Blair se v neděli věnoval tomu, co považuje za největší politické nebezpečí v moderním světě. Toto nebezpečí nehrozí od Iráku Saddáma Husajna, o čemž britský premiér také měl mnoho důležitých věcí co říci. Nebezpečí přichází od Ameriky George Bushe. S tím by souhlasilo mnoho lidí, kteří se normálně s Tonym Blairem příliš neshodnou. Ale oni a britský premiér by dospěli k radikálně odlišným závěrům o podstatě americké hrozby. Zatímco se levicoví kritikové obávají příliš aktivní Ameriky, Bush se bojí přesně opaku. Sám to tak samozřejmě v neděli v Americe neřekl. Ale analyzujeme-li Blairův projev z College Station, je jasné, že právě tohle má na mysli.

Britský premiér se nejvíc bojí, že Spojené státy vytáhnou padací most a ustoupí do své Pevnosti Amerika - do izolacionismu a neangažovanosti. Veškeré Blairovo úsilí na zahraničně politické frontě je možno chápat z hlediska těchto obav.

Ve svých předchozích projevech na tato globální témata hovořil Blair často o důležitosti morálky: je podle něho etické, aby se Británie angažovala v otázkách od Afghánistánu až po Zimbabwe. V neděli však Blair hovořil o americké angažovanosti a vzhledem k tomu, že mluvil k republikánskému publiku, změnil úhel pohledu a hovořil raději o osvíceném sebezájmu.

Bylo od Blaira odvážné hovořit v takové aréně o tom, že je důležité se angažovat v zahraničí, zejména v Kosovu (je to konflikt, proti němuž se Republikáni staví, protože ho vedl Antikrist Bill Clinton). Blair pohovořil i odvážně a nekompromisně o Blízkém východě, kde udělal všechno, co bylo v jeho silách, aby přiměl Ameriku jednat na základě Bushova obranu o 180 stupňů ve věci Blízkého východu, k němuž došlo minulý týden.

Pro americké uši hovořil Blair i nepříjemně o nutnosti kultivovat styky s Íránem, se Sýrií a se Severní Koreou. Politické angažmá, řekl Blair, je tvrdohlavým pragmatismem jednadvacátého století. Je to nejlepší způsob, jak ochraňovat hospodářskou a politickou stabilitu ve zcela provázaném světě. Je to záležitost, o níž se v Bushových a v Blairových kruzích poslední dobou hodně debatovalo. V neděli však promluvil Blair ke konzervativním jestřábům v Bushově straně a vládě, kteří vidí angažovanost ve světě podle podmínek, které zrovna neurčí Amerika, jako spiknutí podvrátit americký světový pořádek, založený na hegemonii jediné supervelmoci, Spojených států, a vnucující světu omezenou suverenitu.

Blair v Americe také řekl, že pro řešení problém Iráku je základním a nepostradatelným instrumentem Organizace spojených národů - a to se týká i řešení dalších problémů. Blairův projev byl také pozoruhodný tím, jak silně zdůrazňoval roli Evropské unie. Znovu a znovu vystupoval Blair nikoliv jen jako mluvčí Británie, ale i jako představitel EU.

                 
Obsah vydání       9. 4. 2002
9. 4. 2002 Nový liberální imperialismus
9. 4. 2002 Správní řád podruhé zamítnut Tomáš  Pecina
9. 4. 2002 Navzdory americkému naléhání odmítl Ariel Šaron ukončit ofenzívu proti Palestincům
9. 4. 2002 Angažovaný Tony Blair
9. 4. 2002 Co si myslí Tony Blair o Benešových dekretech? Jan  Čulík
9. 4. 2002 Profesor Peter Demetz bude přednášet v Brně
9. 4. 2002 Sdružení Arnika: Zůstane Spolana na věčné časy zamořena rtutí?
8. 4. 2002 Pohled zvenčí: co si o sporu Železný-CME myslí američtí právníci
8. 4. 2002 Velký zahraniční investor: V ČR se kradou podniky
8. 4. 2002 Normální je nevolit? Předvolební kampaň: nečistá hra o Benešovy dekrety Eugen  Haičman
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů