pondělí 22. listopadu

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Školství a společnost: spor Uličný - Hausenblas a jeho širší význam:
  • Osobními spory můžeme hezky zastřít podstatu elitářství a rasismu? (Ondřej Hausenblas) Výzva "Děkujeme, odejděte":
  • Nová generace jepic deset let poté: Pravda a láska nemusí vždy zvítězit nad lží a nenávistí (Štěpán Kotrba)
  • Výzva, která by neměla zapadnout (Dana Cihelková) Česká politika a ekologie:
  • Politická krize a uhynulé ryby (Ivan Hoffman) Lidové noviny:
  • Jak působí Pole problémů někoho jiného (Juliana) Dokumentaristika v České televizi:
  • Tenkrát aneb Profesionálové v ČT? (tp) Reakce - Matiční ulice:
  • Virtuální realita v Matiční ulici (Ivo Vala)
  • Romský problém: Před rokem 1918 se Češi nechovali vůči Rakousku asociálně (Mike Jarolím)
  • Totální převrácení pojmů (Vítězslav Novák)
  • Zase ta zeď (Petr Partyk) Komunismus a postkomunismus:
  • Polemika s Janem Kellerem (Bohumil Štěpánek) Darwinismus:
  • Reakce na článek "Vznik a vývoj života" (Ondřej Zajíček)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Nová generace jepic deset let poté

    Pravda a láska nemusí vždy zvítězit nad lží a nenávistí

    Štěpán Kotrba

        "Učitel lásky se zalyká lží..."

        z písně Ivana Hlase na koncertu k 10. výročí 17. listopadu 1989

    Postmoderní přirovnání


    S politickými impulsy v české kotlině je to přibližně stejně jako s verzemi operačního systému Windows. Halas, který každou další verzi provází při jejím uvedení na trh, je stále větší (a větší) a přitom se stále méně (a méně) mluví o stále větším (a větším) množství chyb, uspěchaností a nedodělků, které ji - vždy - provázejí. Update přijde potichu a jen těm, jejichž prodejce je z té lepší kategorie. Update updatuje chyby staré a dodá (vždy) několik chyb nových... Nikdo se nezamýšlí, zda novou verzi ve skutečnosti potřebuje, ale nainstaluje si ji. Co kdyby náhodou...

    Děkujeme. Odejděte!


    Po výzvě představitelů nepolitické politiky Impuls 99, posmívané a zatracované novináři i politiky, přišla událost svým charakterem trochu jiná. Výzva "bývalých studentských vůdců"  - Děkujeme. Odejděte! - měla profesionální dramaturgické a režijní zázemí, profesionální produkci i finanční zázemí. Jak jsem z několika narážek poznal, dokonce i stejný scénář jako tehdy.

    Opakování je matka moudrosti, říkávala má babička. Dokonalost následné šou ve veřejnoprávní televizi a její načasování na konec "oslav" 10 let poté dokazuje, že tak dalece nevinná tato akce není. "Dobročinné" mediální zpracování na spodním konci Václavského náměstí opravdu nemělo chybu.

    Konfrontace názorů představitelů tehdejší generace (s dlouhými vlasy a vráskami od nekonečných filosofických sporů v zakouřených hospůdkách či zvukových střižnách) s názory nynějších hvězdiček mediálního nebe, idolů dnešních -náctiletých (makeup a líbivá módnost, v hlavě většinou nic) ukazuje, kam jsme to dopracovali deset let poté.

    Burcující provolání profesionálních revolucionářů neprobudilo ani dnešní studenty či intelektuály, vzbudilo však panické reakce představitelů politické scény bez ohledu na jejich politické názory. Václav Klaus se ve svém komentáři zachoval stejně naivně a hloupě, jako Miloš Jakeš či Miroslav Štěpán deset let předtím.

    Miloš Zeman přes své prognostické myšlení mluví o pubertální reakci a přehlíží nesouhlas značné části společnosti s nedostatečně prezentovanou vizí své vlastní strany. Poctivý úmysl či čin v dnešní postmoderně mediální společnosti nestačí. Nestačí ani přesvědčení o své vlastní neomylnosti.

    Iniciátory petice lákají do svých řad téměř všechny pravicové politické strany okouzlené překvapivě velikou účastí lidí na mítinku v ulicích Prahy, lidé opět stojí na promrzlém náměstí a vzpomínají, jak poprvé si prostý občan této republiky (tehdy československé, dnes už pouze české) připadal jako tvůrce politiky a nikoliv jako objekt mediálních manipulací.

    Slovo ideál znovu zní ulicemi plnými mladých (tentokrát díky sponzorskému osvětlení a ozvučení firmy General Electric, která věnovala přestárlým revolucionářům i ohňostroj - škoda, že ne kolotoč) a mezitím globalizované myšlenky o vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí se snaží rozšířit zařízení poskytnuté díky dalšímu sponzorství (provozovatele mobilních telefonů Paegas).

    Svět se (i díky vítězství sametu nad revmatickým socialismem u nás) změnil v komerční a bezostyšný propletenec zájmů a úsluh, bez kterých to nejde. Vlastnit Lucernu je podstatnější než mít názor na svět. To a jenom to pohřbívá do jámy pamětnice upřímnost činů tehdejších lídrů CELONÁRODNÍ NADĚJE.

    Za čtrnáct dní budou mít sjezd privatizátoři a budovatelé rozvinutého kapitalismu. Místo rudých hvězd modrý (nebo růžový) pták. O čem asi bude zpívat? Mají politici ještě nějaké ideály? Opakovaná lež se nestane pravdou, může se stát ale realitou. Má babička zemřela před dvaceti lety. A slova o matce moudrosti zasunula léta následující.

    Ukradená revoluce


    Jediné, co mne definitivně utvrzuje v přesvědčení, že po dnešním koncertu nebude následovat další změna režimu, je fakt, že řečníci hovoří z NAPODOBENINY balkónu Melantrichu a zabývají se se slzou v oku tím, CO BYLO a nikoliv tím, co BY BÝT MĚLO.

    Taxikáři "na Václavským Václaváku" nejezdí dnes zdarma a trikolóra není běžným doplňkem zimníku. Lidé k sobě už nejsou na ulici tak slušní, jako byli tehdy, před deseti lety. Žádná babička už nepřinese na balkón řečníkům termosku s čajem.

    Proč také? Cateringové zabezpečení přece zabezpečili produkční z Barrandova. Nebo snad ne? Bylo to jinak ve dnech, kdy lidé ideálům a jejich hlasatelům lidé od patnácti do devadesáti ještě věřili a chtěli POUZE spravedlivější, lidštější, kulturnější svět pro sebe a své děti. Chtěli cestovat, poznávat svět, chtěli lépe žít. Ta iluze jim nevydržela dlouho.

    Dnes ale světové televizní štáby zůstaly doma a Václav Havel na Hradě je. Stále. Jsme v NATO. Budeme (s největší pravděpodobností) i v EU.

    Slovo už není na počátku, slovo už není činem a čin se stal nedílnou součástí mediálního šoubyznysu. Baletní jednotka Křeč, recitační skupina Vpřed či Tvrdohlaví či Pražský výběr nejsou přítomností, ale učí se o nich děti v hodinách českého jazyka či občanské nauky... Nic není zakázáno, všechno je dovoleno, ale za všechno se musí zaplatit.

    Do galerií a výstavních síní chodí už jen ti nejvytrvalejší a ČT2 sleduje jen pár desítek tisíc lidí.

    Slovo z počátku má deset let za sebou a mezitím jsme dali světu termíny TUNELOVÁNÍ, LTO a podobné novotvary.

    Tuto společnost jsme z valné části kupónově privatizovali, kupóny prodali investičním fondům, které se ztratily na Bahamy, podniky nám prodali a pak ještě zastavili bankám, které pak zkrachovaly.

    Heslo "Coca-cola, to je vono" se stalo určujícím pojítkem v renesanci kultury. Kritériem úspěšnosti se nestalo slovo UMĚT, ale MÍT.

    Hrdiny kapitalismu jsou ti nejbohatší, nikoliv ti nejmoudřejší. Proto pravda a láska nemusí vždy, ani v české kotlině zvítězit nad lží a nenávistí.


    To je ten největší rozdíl mezi rokem 1989 a rokem 1999.

    Co dělat, když koncert končí a klíče cinkají?


    Půjdu do postele a nikoliv na demonstraci. Žádná totiž není. Není proti čemu demonstrovat. Máme, co jsme chtěli. Nebo snad ne?


    Koncert právě teď skončil, Marta Kubišová s Petrem Maláskem dozpívala třicet let starou Modlitbu, a zloba a zášť pomíjejí. Snad.

    Dá li Bůh, snad se opět ztracená vláda věcí tvých někdy se k tobě navrátí, lide český. V Praze je právě 21:50, dne 20. listopadu 1999.

    Autor je šéfredaktorem nezávislého měsíčníku pro politiku Pražský Demokrat.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|