pátek 27. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Rasismus?
  • Jak Britové brání Středoevropanům ve vstupu do Británie (Beata Struharová) Česká společnost a svět:
  • Český úděl (Jaroslav Veis, Radiožurnál) Chvála ARESU:
  • Mertlík udělal zveřejněním podnikatelských informací na internetu pro čistotu trhu v ČR obrovskou věc (Štěpán Kotrba) Česká státní správa:
  • Technicky zaostalá česká policie - je to otázka managementu? (Jaroslav Teplý) Pracovní etika - Češi a svět - Diskuse:
  • Janu Kynclovi: Různost názorů, to je normální (Jan Hurych)
  • Jaké to bylo na FEL (Marcel Derian)
  • Proč se ta škola pořád na noc zavírá? (Petr Novák)
  • Nemůžete pracovat nejlépe? (Robert Rameš)
  • Odpověď panu Ramešovi (Jan Kyncl) Ústí nad Labem:
  • Obskurní článek o mlžení pana Petra Uhla kolem Matiční ulice (František Roček) Ekologie v ČR:
  • Dioxiny na Děčínsku a Ústecku (Děti Země)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Výstava o dioxinech v Děčíně

    Děti Země

    V ramci akci k chystanemu mezinarodnimu jednani o zakazu a omezeni nekterych perzistentnich organickych latek v Zeneve poradaji Deti Zeme v Decine vystavu "Stan pro zivot - Co s dioxiny?". Od ctvrtka 26. srpna ji budou lide v Decine moci navstivit pred hlavnim nadrazim u obchodniho domu Koral az do patku (27. srpna) vzdy od 10,00 do 18,00.

    Cilem vystavy je upozornit na nebezpeci toxickych dioxinu a PCB. Obe skupiny chemickych latek patri mezi tzv. perzistentni organicke latky, o kterych povedou zastupci vlad z celeho sveta jednani od 6. do 11. zari ve svycarske Zeneve. Obe skupiny latek jsou nebezpecne jiz ve velice nizkych koncentracich. Ovlivnuji negativne lidske zdravi i zivotaschopnost dalsich zivych organismu. Dioxiny vznikaji mimo jine spalovanim odpadu obsahujicich chlorovane latky. Ceska republika se stejne jako jine staty na svete zavazala snizit emise techto latek. Zatim vsak prakticky pro to dela velice malo.

    Dioxiny na Děčínsku a Ústecku

    S konkretnimi zdroji dioxinu se obyvatele Decinska a Ustecka mohou setkat v podobe chemickych a hutnich provozu, ale vyznamnymi zdroji jsou i spalovny odpadu.

    Velkym nesvarem zpusobujicim znecisteni dioxiny je paleni plastu jednotlivymi obcany v kamnech anebo na otevrenych ohnistich.

    Jedna spalovna nebezpecnych odpadu je v Usti nad Labem ve Spolchemii a v Trmicich je druha. Obe podle vysledku mereni z poslednich let vypousteji do ovzdusi vcelku vysoka mnozstvi dioxinu. V roce 1997 byla v emisich spalovny ve Spolchemii namerena koncentrace dioxinu 0,3 ngTEQ/m3, zatimco v te trmicke to ve stejnem roce bylo 1,1 ngTEQ/m3.

    Vsechny namerene hodnoty emisi dioxinu je nutne porovnavat se zapadoevropskou normou pro emise dioxinu, ktera je 0,1 ngTEQ/m3.

    Podle vyzkumu obsahu dioxinu v lidskych tkanich patrilo Usti nad Labem ze sledovanych oblasti v Ceske republice (Kladno, Uherske Hradiste a Ostravsko - karvinska oblast) mezi ty nejhorsi. Vyznamne k tomu nepochybne prispiva pritomnost Spolchemie, jejiz vyroba je zalozena na chlorove chemii.

    Z Decinska konkretni mereni pritomnosti dioxinu neexistuji anebo nam alespon nejsou znama. Prestoze zde nebude situace tak dramaticka jako na sousednim Ustecku, neznamena to, ze by zde dioxiny v zivotnim prostredi vubec nebyly.

    Přílohy

    O výstavě

    Vystava, s niz stan putuje, se snazi zodpovedet na radu otazek souvisejicich s dioxiny a polychlorovanymi bifenyly: jak tyto toxicke latky vznikaji, kudy putuji do potravin, jak mohou poskozovat lidske zdravi, kde jsou zdroje dioxinu v Ceske republice a radu dalsich. Je aktualne doplnena o informace o afere s kontaminaci belgickych kurat a mapu spaloven odpadu v CR, ktere jsou vyznamnymi zdroji kontaminace prostredi dioxiny.

    O petici

    Ve Stanu pro zivot mohou navstevnici vystavy i kolemjdouci podepsat take petici "Konec dioxinu v Ceske republice", kterou jiz podepsalo pres 10.000 lidi. Je mezi nimi i rada vyznamnych osobnosti (mimo jine i kandidatka na senatorske kreslo a reditelka Divadla na Vinohradech Jirina Jiraskova, vyznamny toxikolog a brnensky vysokoskolsky profesor Ivan Holoubek, poradce ministra zivotniho prostredi Dalibor Strasky, atomovy fyzik Cestmir Jech, herec a reziser Arnost Goldflam, spisovatelka a publicistka Tereza Bouckova, Helena Houdova - Miss CR 1999, hudebnici Vladimir Vaclavek, Jaroslav Hutka a Pavel Dobes, zpevacka Marta Kubisova, herecka Bara Hrzanova a cetni dalsi).

    Petice je adresovana ministru zivotniho prostredi, Parlamentu, Vlade a prezidentovi CR. Pozaduje mimo jine zavedeni zatim neexistujiciho limitu na emise dioxinu ze spaloven odpadu a dalsi opatreni ke snizeni jejich uniku do zivotniho prostredi.

    O dioxinech

    Několik základních údajů o dioxinech

    Dioxiny vznikaji v chemickych provozech a pri spalovani chlorovanych latek (napr. PVC, PCB apod.). Jsou nebezpecne jiz ve velmi nizkych koncentracich. Maji karcinogenni ucinky, pusobi nepriznive na imunitni system a maji take negativni vliv na reprodukcni schopnost muzu.

    Clovek sice 95 - 99% jejich prijmu ziska z potravy a tekutin, ale do tech se dioxiny dostavaji jak ze vzduchu, tak z vody a pudy. Dioxiny jsou stejne jako jine chlorovane latky (napr. DDT a freony) vysoce stabilni, a proto se v prirode kumuluji - vazou se predevsim na tuky. Svetova zdravotnicka organizace stanovila denni limit jejich prijmu pro cloveka na 10 pg/kg vahy (pg =g.10-12). A z nej je odvozen limit jejich koncentrace ve venkovnim ovzdusi na 20 fg/m3 doporuceny Statni zdravotnim ustavem.

    Dioxiny v ČR v číslech

    V letech 1996 - 97 se u ceskych spaloven odpadu pohybovaly emise dioxinu podle sdeleni CIZP mezi 0,01 - 34,0 ngTEQ/m3. Cili jedna ze spaloven prekrocila v dobe mereni zapadoevropsky limit 340krat.

    Uvedeny zapadoevropsky limit budou prekracovat i spalovny, ktere jsou teprve spousteny do provozu anebo jsou ve vystavbe (napriklad v Liberci).

    Podle mereni koncentraci dioxinu v lidskem podkoznim tuku je na tom Ceska republika podobne jako vyspele prumyslove zeme v 80. letech, cili v dobe, kdy jeste neprijaly zadna opatreni ke snizeni emisi dioxinu.

    Mezi vyznamne zdroje dioxinu patri i papirenske provozy, kde se beli celuloza chlorem. V severomoravske celulozce Biocel Paskov (stejne jako v dalsich v CR) tuto technologii jiz nastesti nahradilo modernejsi beleni peroxydem vodiku.

    Odhadnout celkovou produkci dioxinu v Ceske republice je velice tezke, ale odborne studie dochazeji k zaveru, ze se pohybuje okolo 2 kg, coz se samozrejme na prvni pohled muze zdat malo. Ale pak je nutne si uvedomit, ze 15 gramu dioxinu (ktere muze podle Prazskych sluzeb rocne vyprodukovat malesicka spalovna) predstavuje mnozstvi odpovidajici doporucenemu rocnimu limitu prijmu dioxinu radove pro miliony lidi. Ne vsechny se vsak nastesti dostanou pres potravinovy retezec k lidem.

    Nektere havarie v Ceske republice, pri nichz doslo nebo mohlo dojit k uniku dioxinu do prostredi:

    Spolana Neratovice 1965 - 68 - pri vyrobe pentachlorfenolu vznikal jako vedlejsi produkt 2,3,7,8-tetrachlordibenzo-p-dioxin a zamoril prostredi ve trech budovach v zavodu a v jejich okoli, ty jsou dodnes uzavrene a loni byla ta nejmensi zabetonovana do sarkofagu.

    Hotel Olympik - Praha 1995 - pozar, pri nemz byly zjisteny exhalace chlorovanych latek.

    Pozar spalovny EMSEKO ve Zline - 7. brezna 1997

    Porar v Linde - Frigera v Beroune - 14. kvetna 1998

    Pri havariich byva problemem, ze zjistovani dioxinu v ovzdusi je velice slozita a nakladna zalezitost, a tak to nikdo v takovych pripadech nedela. Nezjistuji se dokonce ani napriklad v popelu z pozaru jako v Olympiku ci ve zlinske spalovne. Byly mereny v popelu po pozaru Frigery. Diky vysledkum pak musel demolicni odpad z tohoto pozaru skoncit na skladce nebezpecnych odpadu.

    Informace o dioxinech hledejte na adrese: http://www.ecn.cz/dioxin


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|