Ministr Fencl: Problémy si uvědomujeme, budeme je řešit.
Přežije české cukrovarnictví?
Mezi českými pěstiteli cukrovky a výrobci cukru panuje názorová shoda - pokud stát urgentně
nezasáhne, hrozí totální likvidace odvětví.
Roční spotřeba cukru v ČR je přibližně 430 tisíc tun, loňské zásoby asi 240 tisíc tun. V té souvislosti se zemědělci obávají
dovozů, které až dosud dosahovaly 30 procent veškeré domácí spotřeby. To znamená, že v ČR je třeba vyrobit ročně jen 50
tisíc tun cukru, tomu odpovídá osevní plocha 80 000 ha (vloni 85 000 ha). Připomeňme, že ještě nedávná produkce byla
v řádu o stupeň výš. Ekonomové by rádi viděli výrobu, kryjící vlastní spotřebu a při propočtu rentability hovoří o 100
tisících tunách ročního exportu. Potom by bylo možno hovořit o vyrovnané bilanci. Situace je však opačná. Stovkám,
většinou zadlužených zemědělců hrozí existenční problémy, na zámek by měly být uzavřeny další cukrovary. Přitom
představitelé moravských a slezských agrárních komor už 13. ledna 1999 ministru Janu Fenclovi předložili dopis, v němž
upozornili na prohlubující se disproporci. “Pěstitelé řepy a výrobci cukru potřebují jasnou odpověď státu, zda chce tuto
základní zemědělskou plodinu a základní potravinu v naší republice pěstovat a vyrábět, anebo ji dovážet," píše se v dopisu.
“Naším existenčním problémem jsou velkou rychlostí narůstající dovozy levného, silně dotovaného cukru z okolních zemí,
hlavně z Polska." A následuje ujištění, že zemědělci nehodlají uspokojovat své přebytky na úkor zemí CEFTA, které mají
vlastní přebytečnou výrobu. Ředitel Agrární komory Ostrava - Opava ing. Milan Vítek pro náš list uvedl, že nepříznivou
bilanci navíc prohlubuje dovoz izoglukózy ze Slovenska. “I na toto sladidlo je třeba upravit dovozní podmínky," řekl Vítek
na adresu současné legislativy.
Téměř neřízený domácí trh prohlubuje nestabilitu produkce, odbyt stojí na vratkých nohou náhody, export je stále složitější.
Když se hledají příčiny, nejčastěji bývá skloňován pokles světových cen. Ještě počátkem loňského roku stála na londýnské
burze tuna cukru 300 USD, vloni v říjnu 220, nyní opět mírně roste. Je pravdou, že současná cena je v novodobé historii
na nejnižší úrovni, na druhé straně je třeba říci, že ji vyvažuje rostoucí produktivita, ještě se k ní dostaneme. Hospodářsky
silné země mají samozřejmě zájem období cenového propadu překlenout, tamní producenti by neměli utrpět. Způsobů
pomoci je celá řada, ale vždy jsou za nimi peníze a ty znamenají dotace. České ministerstvo zemědělství s prázdným
Fondem tržní regulace tyto možnosti nemá. Navíc se potýká s nerozumem resortních šéfů z počátku 90. let, kteří
transformující se, a tím zranitelný trh, otevřeli plné liberalizaci. Proto nemůže vést k cíli snižování osevních ploch, proto
pěstitelé nemohou investovat. Z této teze vyplývá na povrch ještě rovina většího či menšího pochopení pro naše problémy
ze strany EU. Nejsme členem a v takové situaci (s akcentem na vzpomenuté asociační dohody) požadavek ochrany trhu
vyvolává rozpaky. Ty jsou na obou stranách umocněny naší blamáží s jablky, takže se v lepším případě nelze divit, že se
vyjednávači setkávají v Bruselu s povytaženým obočím a krčením rameny.
Složitou situaci umocňují domácí cukrovary, které se zdráhají uzavírat kontrakty na dodávku řepy. Důvod je zřejmý -
scházejí záruky, že budou zastaveny dovozy. “Pro dovoz cukru jsme zvýšili celní sazbu o 80 procent. Tím byly vytvořeny
podmínky pro ochranu domácího produkčního sektoru," řekl koncem června v Opavě ministr zemědělství Jan Fencl.
Vzápětí ale musel připustit, že polské dovozy pokračovaly a účinek se nedostavil. Statistika posledního loňského kvartálu
hovoří o 30 000 tunách zahraničního cukru, který se dostal na náš trh. Ne vždy se tak dělo v souladu s našimi zákony.
“Dva měsíce trvalo, než se podařilo prokázat celní podvody. Dobráčci šli na věc chytře, cukr deklarovali jako jinou látku
s cenou 1,70 Kč za kilo a tam je vyšší clo nepálilo. Nyní je záležitost v rukou orgánů činných v trestním řízení, dovozy
cukru ustaly," chlácholil Fencl podrážděné zemědělce.
Nebyly to však jen zápory, které vyvolal tlak na naši zemědělskou prvovýrobu. Odliv pěstitelů cukrovky do jiných
produkčních oblastí a intenzifikace výroby vedly k růstu produktivity, zánik některých cukrovarů taky nelze hodnotit pouze
záporně. Dá se říci, že domácí produktivita je srovnatelná s tou, kterou znají ve vyspělých evropských zemích. Úspěch je
však podmíněn realizací zboží, vypěstovaného zhruba na 50 ha osevních ploch, ve SRN k témuž stačí 35 ha. Příčinou jsou
opět peníze. “V zemích EU dostane zemědělec subvenci, avšak jen na sjednané objemy," řekl nám čelný představitel
moravských cukrovarů ing. Stanislav Tobola. “Existují tedy tržní řády, doplněné systémem kvotací. Některá znění
asociačních dohod nás v tomto smyslu znevýhodňují." Náprava nebude jednoduchá. Nejen pro rozdílnou výkonnost naší a
západoevropských ekonomik, existují i politické tlaky. Vždyť zemědělci jsou potenciálními voliči a jsou státy, kde resort
zahrnuje 30 procent obyvatel. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Představa, že polští (částečně francouzští) zemědělci
nevyužijí početní sílu a ustoupí od požadavků na dotace je tak málo reálná, jako snaha exministra Josefa Luxe podřídit řád
zemědělské politiky EU v náš prospěch.
“Problémy si uvědomujeme a chceme je řešit. Bude jím zřejmě kvóta přístupu na náš trh, od nového roku bychom chtěli
uvést do života nový celní pořádek," uvedl před zemědělci v Opavě ministr Jan Fencl a vysvětlil představu kvotace: “Rádi
bychom uvedli do života tři druhy. Prvnímu, nazvěme ji A, by měla odpovídat objemová hodnota 420 000 tun. V takovém
případě budeme intervenovat, abychom udrželi tržní cenu, zpočátku se možná neobejdeme bez smluvních vztahů. Druhou
kvótu lze chápat jako kvótu možného exportu, kterou naši předchůdci vyjednali mizerně, nicméně platí. Třetí skupina by
odrážela množství cukru, určeného pro volné obchodování," uvedl ministr.
Podle odhadů bylo vloni v ČR vykoupeno 3,5 milionů tun cukrové řepy s průměrným hektarovým výnosem 45 tun.
Cukernatost se vyšplhala k 16 procentům. Uvedené množství bulev vedlo k výrobě 470 000 tun cukru, což odpovídá šesti
tunám na hektar.
Miroslav Hruška