středa 7. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Zemědělství:
  • Českému cukrovarnictví hrozí likvidace (Miroslav Hruška) České novinářství:
  • Nahá zpěvačka a dramatičnost Lidových novin (Juliana)
  • Premiér a média (Jaroslav Veis, Český rozhlas) Televize Nova:
  • Osamělý malý muž: vzdálený portrét Vladimíra Železného (Jaroslav Veis) České novinářství:
  • Křeček nebyl vyloučen pro pískání na Havla (Irena Válová)
  • My o voze, on o koze: Pecina versus Syndikát novinářů (Josef Schrabal)
  • Křeček není oběť (Michal Jirkovský) Školství:
  • Přijímací zkoušky v Británii (Jan Nekovář)
  • Neférové poměry na právnické fakultě KU (Eva Dočkalová) Reakce:
  • Henry Kissinger a britská média (Jan Vincent)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Inzerujte v Britských listech! Britské listy letos na jaře četla čtenářská obec přibližně 15 000 samostatných počítačů měsíčně. Sledují je nejvlivnější kruhy v ČR. Mimo jiné poskytují BL jedinečnou možnost zahraničním firmám představovat se české vládě prostřednictvím reklamy na BL svými projekty. (Výtěžkem z reklamy v BL bude financována investigativní novinářská práce v České republice.) Zájemci pište sem.

  • Nové: Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Adresa Britských listů je zde.

    Co je nového v České republice

  • Konečně! Blahodárný vliv Evropské unie na české vězeňství. Snížit počet vězňů a změnit podmínky ve věznicích si vyžádá vstup České republiky do Evropské unie. Vláda proto ve středu projedná priority trestní politiky, připravené s ohledem na  reformu vězeňského systému. V ČR je vězněno příliš mnoho lidí. Kvůli přeplněným věznicím a chybějícímu vězeňskému personálu se zatím nepodařilo naplnit reformu vězeňství, schválenou v roce 1991!! Loni byla kapacita věznic využita na 114,4 procenta. Česká republika má místo pro 19.300 vězňů, bylo letos v dubnu ve vězení nebo vazbě 23.339 osob! Vláda je nyní nucena uvažovat o širším zavádění alternativních trestů, mezi něž patří pokuty, podmíněné tresty nebo ukládání obecně prospěšných prací, a zkracování délky vazby. Vyšetřovací vazba totiž zabírá okolo 40 procent kapacit věznic! Změnit se bude muset i zacházení s vězni. Ministerstvo počítá se zvláštními programy pro mladistvé vězně, ženy s malými dětmi, psychopaty a drogově závislé. Moderní evropské vězeňství se také daleko více než český vězeňský systém stará o to, aby byli vězňové po propuštění schopni se zapojit do společnosti. Tomuto tématu by se měli systematičtěji věnovat čeští novináři, chtějí-li panu Zemanovi dokázat, že "nejsou špatní", viz níže.

  • Zeman: Čeští novináři lžou a nejsou profesionální. Čeští političtí a ekonomičtí novináři a komentátoři jsou podle premiéra Miloše Zemana z velké části amatéři a lháři. Zeman to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že mu intelektuální potenciál českých novinářů připomíná absolventy pomocné školy. - Že by to byl opět jeden ze Zemanových "kufříkových" bonmotů, tedy střílení od boku bez předem pečlivě shromážděné dokumentace? Jaroslav Veis v dnešním komentáři Českého rozhlasu právem poukazuje na to, že politik dost dobře nemůže s takovýmito výroky vystupovat na veřejnost. (V Británii býval jeden konzervativní náměstek ministra obrany Jonathan Aitken, který v reakci na kritické články deníku Guardian zaměřené vůči němu vystoupil s tvrzením, že "tyto lži porazí mečem pravdy". Trochu mi to Zemana připomíná. Potíž je, že se Aitkenův soudní proces proti Guardianu zcela rozložil, Aitken byl usvědčen z křivého svědectví a je nyní ve vězení...) - Jenže čeští novináři většinou skutečně nejsou dobří. Je škoda, že Zemanovy neuvážené výroky povedou zřejmě jen k tomu, že všichni budou jen útočit na premiéra a pochvalovat si, jak je navzdory tomu, co vyřkl, česká novinářská scéna dokonalá. Viděl jsem to právě v týdeníku Reflex: na začátku vydání časopisu se tiskne stránka názorů tzv. českých "celebrit", které si pochvalují, co bylo nedávno v časopise "vynikající". Je to takový kolotoč druhořadosti, že nad tím rozum zůstává stát. I když uznávám, že časopis se snaží přežít a tak vnucuje svým čtenářům názory "uznávaných osobností", že je dobrý... - V českém rozhlase člověk slyší politiky i "odborníky", kteří se rádi poslouchají a dlouze rozkládají o banalitách. Není nikoho, kdo by je utnul. Zajímavé je, jaká v Čechách vládne ve sdělovacích prostředcích konvenčnost středního proudu. Člověk cítí úplně hmatatelně, jak zoufale se lidi té konvenčnosti přidržují a jak jakákoliv odlišná, nezávislá myšlenka je pro ně šokující. Přitom je zjevné, že z nezávislých myšlenek, třeba i chybných, vzniká pokrok. Chyby jsou strašně důležité protože se z nich člověk i národ hrozně moc naučí. Je nutno připouštět chyby a debatovat o tom, jak je napravovat. Přidržovat se úzkostlivě konvenčního vidění, jen abychom někde nešlápli vedle, to je cesta do pekel. Je jasné, že z hospodářského propadu se ČR vyhrabe až tehdy, až začne svou nezáviděníhodnou situaci hodnotit ostře a analyticky, padni, komu padni, až svinským krokem vyžene z rozhlasových a televizních studií všechny klepetky či šťavnující ředitele "Liberálních institutů" a až začne tvrdě vyžadovat nové, neotřelé nápady a myšlenky. Prostřednost je nutno v ČR vypískat, a to brutálně, jinak ze z toho úpadku země nikdy nedostane. Lidi, není to legrace, dvakrát za dvě po sobě jdoucí čtvrtletí téměř pětiprocentní hospodářský propad...

  • Militantnost dogmatického pastevce sílí. Jan Ruml se nevzdává úsilí svrhnout sociálně demokratickou vládu, ví ale, že se mu to asi nepodaří. Po neúspěšném pokusu prosadit v Poslanecké sněmovně návrh, aby odstoupila vláda, chce se dogmaticky zaseknutá Unie svobody pokusit o totéž znovu. Jan Ruml chce shromáždit 50 poslaneckých podpisů, aby mohla ve sněmovně vyvolat jednání o vyslovení nedůvěry vládě. - Jenže co z toho? To si Ruml skutečně myslí, že Česká republika bude zachráněna, dostane-li se do vlády ODS? (Vždyť ODS už ale ve vládě dnes je!) Anebo chce Ruml vládnout sám? To snad ne... - Znovu opakuji, že je úplně jedno, jaké politické orientace je nynější česká vláda: nejdůležitější je, aby to byli lidé schopní a kvalifikovaní. To, zdá se, nyní často nejsou - ale že by lepší politiky měly jiné zavedené české politické strany? Nesmysl.

  • Bude česká vláda financovat či dotovat českou kinematografii jako ve Francii, takže se bude natáčet množství druhořadých filmů? Ministerstvo kultury chce na podzim předložit zákon o audiovizi, který navrhuje zdroje, z nichž by měl být financován český film. Zákon také předpokládá založení audiovizuálního centra, které by se mělo starat o prezentaci českých filmů v zahraničí. "Aby zákon prošel, bude to záležitost politiků, kteří musejí mít názor, že český film je součástí české kultury a je povinností státu ho podporovat," uvedl ministr kultury Pavel Dostál.

  • Horka působí potíže starým lidem. Pražská záchranná služba zaznamenala v souvislosti s nynějším tropickým počasím v ČR více zásahů. než je obvyklé. Zdravotní problémy mají staří lidé, občané se srdečním onemocněním a epileptici.

  • Už zase funguje tematický archív BL, ač stále ještě s několika překlepy.

  • Skrytá reklama v českém vysílání BBC. Přišel tento dopis:

    Vazeny pane Culiku,

    kdysi jste psal o nepripustné reklame. Ceske vysilani BBC nyni jiz nekolikrat uvedlo neco ve stylu: Ivan Kytka bude o teto problematice mluvit za dva tydny. Ale jiz tento tyden si muzete o problemu precist v jeho clanku, ktery vyjde v tydeniku Respekt. Je to skryta reklama nebo ne? Treba jim Respekt neco plati za to, ze ho inzeruji, anebo publikuje jejich vysilaci cas, nevim. Bylo by dobre, kdyby se alespon BBC drzela pravidel.

    V Producers' Guidelines BBC se mj praví:

    Výrobek nebo služba se nikdy nesmí vyskytovat v obraze ani ve zvuku oplátkou za peníze, služby či cokoliv jiného.

    Třeba české vysílání BBC vysvětlí, jaký postoj zaujímá vůči těmto předpisům.


  • To nejlepší z "českého" internetu. Jako příloha českého vydání časopisu PC World z března 1999 a časopisu Profit vyšel CD ROM "To nejlepší z českého internetu". Jako jeden z mála skutečných českých internetových časopisů jsou na CD ROMU zdá se mi velmi dobře prezentovány cca 5 megabyty nejzajímavějších článků přibližně za jeden rok (do února 1999) také Britské listy. Seznamte prostřednictvím tohoto CD ROMU s Britskými listy vaše přátele.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

    Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Přehled článků o krizi v Kosovu, zveřejněných v BL v minulých dnech:

    Další články k tematice nynější války v Evropě o Kosovo najdete v přehledu nejdůležitějších textů z posledních dní, viz Obsah zde napravo.

    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL. Tematický archív BL od 1. září 1997, kdy se BL osamostatnily, je na adrese http://blisty.internet.cz/xz.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|