Riziko předčasného úmrtí výrazně snižuje konzumace deseti porcí ovoce a zeleniny denně

24. 2. 2017


Ze studie londýnské Imperial College vyplývá, že konzumace deseti porcí ovoce a zeleniny denně by zabránila celosvětově předčasnému úmrtí 7,8 milionů lidí ročně.

Tým výzkumníků také identifikoval specifické druhy ovoce a zeleniny, které snižují riziko rakoviny a srdečních chorob. Z analýzy vyplývá, že jen malé množství konzumace ovoce a zeleniny má pozitivní zdravotní dopady, ale čím jíte ovoce a zeleniny víc, tím pro vás lépe.

Za jednu porci se považuje 80 gramů - malý banán, jedna hruška či tři vrchovaté lžičky špenátu či hrášku.

Riziko výskytu rakoviny snižuje konzumace zelené zeleniny, např. špenátu, žluté zeleniny, např. papriky, a brukvovitá zelenina, např. květák.

Riziko výskytu srdečních chorob a infarktů snižují jablka, hrušky, citrusové ovoce, saláty a brukvovitá zelenina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.2. 2017