David Miranda podniká právní kroky proti britské policii ohledně dat, která mu zkonfiskovali

20. 8. 2013

Právníci zastupující Davida Mirandu, partnera novináře Glenna Greenwalda, který odhalil masové špehování občanů americkými výzvědnými službami, varovali dnes písemně britskou ministryni vnitra Theresu Mayovou a šéfa londýnské Metropolitní policie, že podniknou právní kroky proti tomu, co charakterizují jako "nezákonné" zadržení Davida Mirandy britskou policií na londýnském letišti podle zákonů proti terorismu.

Ve svém dopise Mayové a Bernardu Hoganu-Howeovi zdůrazňují, že podnikají také okamžité právní kroky k zajištění návratu Mirandova laptopu a dalšího jeho elektronického zařízení, které mu zkonfiskovala policie, do sedmi dnů.

Mirandovi právníci z londýnské firmy Bindmans požadují oficiální ujištění, že "nedojde k zkoumání, kopírování, zveřejňování, přesunu, distribuci Mirandových elektronických dat, ani k zásahům do nich".

Pokud už policie Mirandův laptop a další elektronické zařízení zkoumala, právníci varují, aby se svými zjištěními policie neseznámila žádnou třetí stranu, domácí ani zahraniční, a Mirandovo elektronické zařízení musí být od nynějška uchováváno v bezpečí, než dojde k právním rozhodnutím v této věci.

Dopis varuje, že rozhodnutí zadržet Mirandu v neděli na londýnském letišti podle Zákona proti terorismu bylo "zpotvořením legislativní politiky a cílů Zákona proti terorismu". Zákon byl podle právníků zneužit "pro nevhodné účely a akce byla proto protizákonná".

Právní firma Bindmands také varuje, že pokud výše zmíněné závazky neposkytne britská vláda do úterý odpoledne, právníci zažádají o naléhavý soudní příkaz u Nejvyššího soudu.

Právníci také budou požadovat "anulovací příkaz", který má potvrdit, že Mirandovo zadržení bylo protizákonné, a soudní příkaz, aby všechna policií zkonfiskovaná data byla Mirandovi navrácena a vyrobené kopie zničeny.

"Rozhodnutí použít pravomoci podle oddílu 7 Zákona proti terorismu v případě našeho klienta bylo podle evropské lidskoprávní legislativy hrubým a zjevně nepřiměřeným zásahem do klientových práv" podle evropské lidskoprávní legislativy.

Gwendolen Morgan, právnička u firmy Bindmans, která se tímto případem zabývá, konstatovala: "Máme vážné znepokojení ohledně rozhodnutí využít těchto drakonických pravomocí k nedělnímu zadržení našeho klienta na devět hodin z velmi sporných motivů, a budeme žádat Nejvyšší soud, aby je zhodnotil. Tento čin ohrožuje práci novinářů všude na světě a naprosto nebyl něčím, co parlament zamýšlel, když schvaloval oddíl 7 Zákona proti terorismu."

Právní firma Bindmans poukazuje na to, že policie zneužila protiteroristických zákonů k tomu, aby se "záměrně vyhnula" normálním statutárním procedurám pro získávání důvěrného novinářského materiálu, jako jsou soudní příkazy v této věci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 20.8. 2013