středa 28. ledna

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • PŘEHLED AKTUÁLNÍCH ZPRÁV Z ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika:
  • Rok po podepsání česko-německé deklarace (Aleš Zeman) Potíže prezidenta Clintona:
  • Je to celé nesmysl: Důrazný projev k národu, který Clintonovi doporučuje deník Times
  • Severní Amerika jako zaslíbená země - mluví se tu jen o sexu (Jiří Jírovec) ČR a podnikatelská kultura:
  • Jak se dělá obchod aneb asi poletím do Amsterodamu (Vratislav Kuska)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Severní Amerika jako zaslíbená země - mluví se tu jen o sexu

    Severni Amerika momentalne vypada jako zaslibena zeme - Mluvi se tady jen o sexu.

    V uvodu k nazorum z listu Guardian a Observer (BL 26.1. 1998) se zminujete o tom, ze tajne porizene nahravky jsou jako soudni dukaz nepripustne. V tomto pripade ovsem byly porizeny se souhlasem ono inkvisitora, takze jsou zrejme legalni. Ze byly pasky delany na objednavky, se dostalo na verejnost az po vyjiti vcerejsich BL.

    Prikladam svuj pohled na vec.

    Jiří Jírovec

    Sexuálně politické orgie v USA

    Mozna, ze ten zvyk jeste existuje: sborovy zpev pri vecircich, taboracich a oslavach vubec. Umerne s  mnozstvim vypiteho piva, vina ci rumu dochazivalo k postupnemu odklonu od narodnich pisnicek, semaforske rundy, bedne od whisky a buraku k nekolika vseobecne znamym sexualne explicitnim dilkum.

    Treba "Brandeburak". Nebudu citovat cely text, kazdy si dovede predstavit s cim se muze ono jmeno rymovat. Stejne tak se da odhadnout co delala v lese s ucitelem "starostova dcera hrda". Nezminuji se o te pisnicce kvuli temto rymum, ale kvuli jejimu zcela nevinnemu zacatku: .... dely se tu hrozny kusy - cloveku se to az hnusi - kdyz to vypraveti musi.

    Moderatori nekterych rozhlasovych stanic USA jsou tak opili vidinou sesazeni demokratickeho presidenta, ze jiz zpivaji sveho Brandeburaka. Sdeli posluchacum, jak se jim to vsechno hnusi, ale ze to museji vypravet, a pak propiraji Clintona a oralni sex a normalni souloz a spekuluji o tom, jestli se treba nekde nenajde neco se zbytky presidentskeho semene. Kdo vi, kdy se jim to zase postesti, a tak se v tom pekne vyzivaji.

    Tuhle vecer jsem chytil Detroit. Zkratku rozhlasove stanice si nepamatuji, ale byla to jedna z tech velmi konservativne zamerenych. Docela slusny prijem na tu vzdalenost. Moderator stanice zrovna mluvil s nejakym posluchacem: ... to asi Clinton prijde ke stary a kdyz se ho bude ptat, tak ji rekne ze ho tam ty sekretarce nedal, ze to bylo jen oralni, coz neni sex.... takovy prasak! ... a to je president ... a God bless you all ..... a reklama na cokoli ... a dalsi telefonat .... a uvaha na tema, ze ta sekretarka by mohla byt jeho dcera, jak je mlada .... ze se ten prasak nestydi ... a pro poradek obcasne upozorneni, ze Clintonovi jeste nikdo nic nedokazal ... a hned na to rozbor jak ho sesadit ...a zase God bless you all .... a reklama ...a nejaka zenska vola, ze si mysli, ze to ma politicke pozadi ... a chvili ticho a pak moderator tu polovicni konversaci utne slovy "dekuji za vase zavolani" pricemz neskryva opovrzeni nad onim individuem, ktere ma tak scestny nazor ...a God bless you all ... a pasaz o oralnim sex ... atd. Neslysel jsem vsechno, protoze jsem provozoval svoje drevoobrabeci hobby a stroje pusobily jako drivejsi rusicka Svobodne Evropy, ale pro ilustraci to staci.

    Pokud to nekoho zajima, z legalniho hlediska (prodavam jak jsem pochytil z mistnich sdelovacich prostredku) je mezi oralnim sexem a soulozi vskutku rozdil - tedy v nekterych statech USA. Priznani se k prvnimu zpusobu hormonalniho uspokojeni neni v nekterych duvodem k rozvodu, ale pouze k separaci manzelu. V jinych statech jsou oba zpusoby k rozvodu vhodne. Za normalnich okolnosti by se tedy mel Clinton trast jen pred Hillary, pricemz k reseni problemu by mu zrejme postacily rady doktora Plzaka.

    Zda se ovsem, ze jadrem problemu neni sex a sexualita (jak uvadeji citaty z clanku B. Ehrenreichove otistene 26.1.1998 v BL.) ale boj o politickou moc. Nejde o to dostat Clintona z jakehokoli domu, ale z toho Bileho. A kdyz ne Clintona ted, tak demokraty v dalsich volbach.

    Zakladni podminkou uspechu je nedat protivnikovi do ruky zbran. Vyrok hostinskeho Palivce "... panove, clovek neco kecne a pak ho to mrzi" je sice vytrzeny z kontextu, ale na pomery USA se hodi skvele.

    Na rozdil od vyse jmenovane autorky si myslim, ze Clinton se stal presidentem prave proto, ze marihuanu a Vietnam okecal. Zvenku to sice vypadalo primitivne, ale bylo to dobre odhadnute vzhledem k protivnikovi. Kdyby byl pred presidentskymi volbami pripustil, ze (marihuanu) slukoval, dostal by okamzite nalepku narkomana (kdo vi, jestli nenasledovalo neco tvrdsiho) a hlavne byl by licen jako clovek, ktery tezko muze vest seriozni boj proti drogam. S Vietnamem to bylo podobne. Verejne odsouzeni vietnamske valky presidentskym kandidatem by se zrejme posuzovalo jako neucta k hrdinnym vlastencum, kteri tam bojovali za zajmy USA.

    Verejne mineni je to, co se pocita. A jeho formovani - spis pouzitim falesnych informaci nez informaci. V soucasne dobe se objevuji vysledky pruzkumu, ktere maji ukazat posun v oblibe Clintona v dusledku soucasnych obvineni. Je to absurdni, protoze k dispozici jsou pouze neoficialni informace a navic existuje presumpce neviny.

    Je rovnez nutne vedet, ze zakladnim pilirem americke politiky je kompromis, ktery se zjevne dosahuje po zvazeni dopadu toho ktereho rozhodnuti na verejne mineni. Prikladem je treba nedavna tahanice o penize pro financovani cinnosti vlady. Republikanska vetsina v Kongresu spatne odhadla situaci a rekla, ze zadne penize neuvolni, pokud Clinton nepristoupi na (pro demokraty nevyhodny) kompromis. Clinton neustoupil a tak vlada ne nejakou dobu nepracovala. V okamziku, kdy popularita republikanu zacala povazlive klesat, pristoupili naopak oni na "deal", ktery puvodne z principialnich duvodu odmitali.

    To, ze Newt Gingrich vyzyva Americany, aby "zpomalili a vyckali, jak se fakta vyvinou" (viz clanek pretisteny z deniku Guardian, BL, 26.1. 1998) neznamena nezbytne umirnenost Republikanske strany.

    Spis jde o kalkulaci zalozenou na faktu, ze vicepresident Gore je cisty skoro jako lilium. Ma jen maly, legalne zrejme nevyznamny, skraloup kvuli jakymsi telefonatum jimiz se snazil ziskat financni dary pro svou stranu.

    Pokud by Clinton odstoupil, stal by se Gore automaticky presidentem na zbyvajici obdobi s velkou sanci na znovuzvoleni - zejmena pokud ekonomika precka bez uhony ty dva roky. No a protoze je takmer tradici volit presidenta na dve obdobi (Carter a Bush byli vyjimkou z pravidla) je dost pravdepodobne, ze by se prvni realna sance na presidentstvi naskytla republikanum az za sest let. To je celkem mrzuta predstava a tak se da cekat, ze zvoli zcela jinou taktiku. Nechaji oslabeneho Clintona doslouzit a behem te doby dokazovat, ze demokrati udelali z Bileho domu bordel, ktery muze zlikvidovat pouze republikanska strana.

    Vratme se ale k tomu, co se deje ted. Ctenari by melo byt jasne, ze nejde o moralku, ale o to, jak Clintona chytit. Nastrazuje se past zvana "mareni spravedlnosti" neboli "obstruction of justice". Je to jednoduchy trik, jehoz zakladem je presne nacasovani akci.

    V Clintonove pripade (bez ohledu na to jestli s onou sekretarkou neco mel nebo ne) to mohlo vypadat asi takto (jde o mou spekulaci):

    Najde se sekretarka, kterou jeji "kamaradka" pracujici s pozehnanim "nezavisleho prokuratora" zpovida tak dlouho az z ni dostane potrebne vyroky o intimnim vztahu s Clintonem. Ty jsou zachyceny na tajne porizenem magnetofonovem zaznamu, ktery se da pouzit jako dukaz, protoze k cele akci dal souhlas onen prokurator. To co rekla, mohla byt klidne fantasie, navic pasek se da sestrihat. Dulezite je, aby na nem byla urcita slova. Sekretarka ovsem o nicem nevi a tak, kdyz se k ni donese obvineni (ale jeste ne informace o existenci pasku) podepise prohlaseni, ze s Clintonem nic nemela. Tim se chytila, protoze na jedne strane je k disposici pasek a na druhe strane jeji prohlaseni. V tomto okamziku se dozvi, ze se dopustila "obstruction of justice", protoze lhala ve svem pisemnem prohlaseni a pohrozi se ji vezenim. Muze sice odmitnout vypovidat proti sobe (podle pateho dodatku k ustave), jenze pro prokuratora by asi nebylo problemem presvedcit soud, ze namluveny pasek ma vetsi vahu nez pisemne prohlaseni.

    Nabizi se ovsem jeste dalsi moznost. Prokurator primhouri jedno nebo, kdyz bude sekretarka hodne poslusna, obe oci nad jejim trestnym cinem a udeli ji castecnou nebo plnou amnestii vymenou za jeji vypoved proti presidentovi, ktery jak vime uz vse poprel. Aby vypoved splnila ucel, musi obsahovat nejen prohlaseni o existenci intimniho vztahu, ale, a to hlavne, prohlaseni, ze ji president navadel, aby vsechno poprela a navic, ze ji navadel v dobe, kdy uz vedel, ze se to vysetruje. To je to casovani nutne k tomu, aby i president mohl byt obvinen z mareni vykonu spravedlnosti.

    Tahle moralisticka fraska zabiji dve mouchy jednou ranou. Umoznuje ochromit fungovani demokraticky zvolene instituce, kterou president USA predstavuje a jeste se na ni da vydelat. Diskuse o tom, zda a "kam ji ho Clinton dal", zvysi sledovanost jiste vic nez treba navsteva papeze na Kube.

    Pokud mate doma Werichovy pohadky, tedy pasek nebo desku, puste si Rozum a Stesti. Pasaz, kde ministr vnitra, travi dlouhy cas s okem u klicove dirky, moc se toho nedozvi, ale Ludvika nakonec prece jenom dostane - na par slovicek: "ted ses chytil, rekl jsi krali, ze musi, a to jsi nemel ...propadnes hrdlem" shrnuje v kostce to, co se momentalne deje v USA.

    Clovek by se tomu mohl smat, kdyby v tom nebyla ta nestastna sekretarka. Jak ta prijde k tomu, ze byla zatazena do teto nechutne politicke komedie. Jak se bude vyvijet jeji zivot dal. Neslysel jsem jediny hlas na jeji obranu.

    Jiří Jírovec

    P.S. Mel bych se jeste zminit o dvou politickych pikantnostech souvisejicich s timto pripadem. "Kamaradka", ktera porizovala nahravky rozhovoru s Monikou Lewinskou je republikanka, ktera pracovala pro presidenta Bushe. Nezavisly prokurator je rovnez republikan. Jeho puvodni mandat (podoba se do jiste miry stredoveke inkvizici) byl pet let a Clinton mel moznost mandat neprodlouzit. Udajne to neudelal proto, ze v onu kritickou dobu byla predmetem prokuratorova zajmu cinnost Bushovy vlady, coz se jiste (tehdy) demokratum libilo az do te doby nez republikansky kongres poveril prokuratora vysetrovanim afery White Water. Sexualni afery jsou jakymsi privazkem, ktery se muze hodit, pokud by nekdy v budoucnosti byla posuzovana verohodnost Clintona jako svedka.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|