Britské listy


pondělí 20. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Společnost, menšiny a rasismus:
  • Zacházejí Britové s muslimy stejně špatně jako Češi s Romy? (BBC) Automobilismus:
  • Jak je v ČR zanedbáván problém automobilové dopravy (Jaroslav Polák) Otevřený dopis šéfredaktorům listů Blesk a Reflex:
  • Vyjadřuji své pohrdání: Nejodpudivější štvanice od listopadu 1989 (Jan Rovenský) Poškodí kvalitu kulturního činu, je-li financován škvárem?
  • Vyváží 5 milionů "debilů" Železného uměleckou sbírku? (Jan Paul, poznámka JČ) Reakce:
  • Pořad ČT o odboji na Vysočině nebyl založen na spolehlivém výzkumu (Rudolf Hegenbart) Reakce:
  • Trestný čin pomluvy má v českém právním řádu oprávněné místo (Jaroslav Štemberk) Protest do MFD:
  • Nebudu platit v esemeskách za bulvární zprávodajství (Tomáš Brhel) Znovu k Janě Dědečkové:
  • Kdybych mlčel, znamenalo by to, že souhlasím (Fabiano Golgo) Lidové noviny:
  • Falešný úhel pohledu (Martin Stín, poznámka ŠK)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • Hostem prvního "ostrého" online rozhovoru (chatu) Britských listů bude v úterý ve 14.00 Jana Dědečková, bývalá členka Rady ČT a Nemesis vzbouřených televizních pracovníků. Otázky jí můžete klást už nyní na této adrese. (TP)

  • Ve čtvrtek ve 14.00 bude odpovídat Zdenek S. Blaha, ekonom s kanadským vzděláním, který v éře Vladimíra Dlouhého působil jako poradce na ministerstvu průmyslu a obchodu. Z. Blaha, jenž je živým obrazem zásady, že je důležitější být, než se zdát, se netají svým despektem k polistopadovým elitám, o nichž veřejně tvrdí, že mnozí z nich by se na Západě uživili nejvýš jako popeláři. Jeho březnový článek v Britských listech o "vlaku, který už ujel", analyzující příčiny neúspěchu tzv. Klausovy ekonomické transformace, vyvolal značný rozruch, avšak mezi českými ekonomy se nenašel ani jediný, který by se odvážil s Blahovými závěry otevřeně polemizovat. (TP)

  • Přehled připravovaných, probíhajících i uskutečněných chatů je zde. Otázky lze posílat do všech chatů, které ještě neskončily. Ty jsou označeny světle modrým (nebo červeným, pokud rozhovor právě probíhá) symbolem hodin. (TP)

  • Rasismus a nespravedlivá stereotypizace na základě kolektivní viny a co si s tím počít. V sobotu 18.8. vysílala televize BBC velmi zajímavý dokumentární pořad o tom, jak britští a američtí muslimové zápolí s - často jistě nespravedlivým - záporným obrazem islámu v očích většinové společnosti. Český překlad tohoto pořadu publikujeme jako první text dnešních BL. Obdoba s osudem Romů v České republice je totiž téměř absolutní: česká většinová společnost totiž také nespravedlivě předpokládá záporné vlastnosti, vyskytující se u části romské populace, u  všech jejích příslušníků bez rozdílu. Je velmi zajímavé přečíst si transkript pořadu o muslimech na Západě a porovnávat přitom jejich situaci s osudem českých Romů. Zejména mě zaujaly tyto podrobnosti: (JČ)

    Jeden muslimský novinář si stěžoval, že sdělovací prostředky neustále hovoří o "islámských teroristech" a že je to stereotypizace. Nikdy nemluví o "křesťanských teroristech" nebo teroristech jiného náboženského vyznání - prostě pokud jsou teroristé nemuslimové, jejich víra není součástí daného epiteton constans. "Ale proč se nepokoušíme dát ty věci trochu do kontextu. Namísto používání výrazu 'islámští extremisté', proč neříct 'palestinští revolucionáři' anebo 'egyptští extremisté'?"

    V českém tisku se také neustále rasisticky píše o Romech, zejména pokud Rom spáchá trestný čin - píše se snad někdy, že "trestný čin spáchal Čech-běloch"?

    Představitel sjednocené lobbystické organizace muslimů v USA: "Britským muslimům [čti: českým Romům, pozn. JČ] bych chtěl sdělit: sjednoťte se, nedělte se na sektářské či etnické skupiny, to je nesmírně důležité. Musíte mít sjednocený hlas. Musíte motivovat své obyčejné občany. Musíte jim ukázat, že pozitivní činnost přináší pozitivní výsledky.

    Britský odborník na PR Max Clifford britským muslimům: "Musíte si vytvořit celebrity. Musíte si vytvořit lidi, kteří budou pro vás a pro to, co zosobňujete, účinnou reklamou. To je nejefektivnější metoda, jak získat sympatie veřejnosti. Sport je velmi významnou oblastí, zejména pro mladé lidi. Kdyby byl sportovní hvězda David Beckham muslim, bylo by nesmírně jednoduché komunikovat veřejnosti všechno, co je na muslimském náboženství pozitivní. Musíte si vytvořit lidi, o něž budou sdělovací prostředky a veřejnost projevovat zájem. Ti pak budou schopni komunikovat, co veřejnosti chcete říci. Existuje-li charitativní organizace, která nemůže získat pozornost sdělovacích prostředků, najdu dva tři herce z populárního televizního seriálu Eastenders, kteří s touto charitativní kauzou sympatizují, ti se stanou mluvčími té charitativní organizace.

    Muslimská žena z organizace FAIR: Je to tedy kultura celebrit.

    Max Clifford: Ano, je to tak. Vím, že je to velmi povrchní a že by to tak nemělo být, ale ono to funguje. Jde o to, že jestliže dokážete jednat inteligentně, ten šampión, ta celebrita, kterou vytvoříte, zvýrazní svou existencí všechny skutečné úspěchy, všechny základní věci, ty skutečnosti, o které opravdu jde.

    Muslimský novinář: Nežádáme o žádné zvláštní výhody. Chceme být prostě považováni za normální členy lidského společenství. To znamená, že musíte uznat všechny odlišnosti, které u nás existují, všechnu tu rozmanitost, která existuje v naší komunitě. Týká se to všech společenství: pokud tato rozmanitost nebude všeobecněji reflektována, pokud budou muslimové líčeni černobíle, znamená to prostě, že nám upíráte naše lidství.

  • "Širokospektrální deník" s pornografickou přílohou Svět namodro se opět překonal. Hrubě rasistický, protiromský text,opakující všechna stereotypní kolektivní protiromská obvinění, rašící v primitivnější české duši, publikoval ve Světě namodro jeden z nejnaivnějších jeho autorů, jakýsi Rožánek. Daleko zajímavější než Rožánkův hloupý článek jsou však čtenářské reakce, drtivou většinou hrubě primitivní, rasistické a souhlasné, viz např.:

    Tomu kdo napsal tento clanek, tak GRATULUJI k presnemu a jeste slusnemu vystihu situace. Jsem v USA, nejsem rom a osobne mi neublizily, ale kdyz je vydim i zde v USA je mi take divne na zaludku co vivadi i zde. Poznate ho mezi jinymi vzdy STOPROCENTNE.

    Čímpak to je, že rasisti zároveň nikdy neumějí český pravopis? Konec konců je to všechno logické: svůj k svému: póvl láká další póvl... (JČ)

  • Jak je to někde jednoduché. Seznam zaměstnanců amerického Bílého domu a jejich platů nám poslal jeden čtenář ze Spojených států, který poznamenává:

    ... zde je seznam zamestnancu Bileho domu a jejich platy. Nevim, zda neco podobneho se da ziskat napriklad od zamestnancu Hradu ci nejakeho ministerstva v CR (ha-ha-ha). Myslim, ze Libor Roucek Vam jeste dluzi odpoved ohledne platy nejakeho vladniho zamestnance, stejne tak se asi neda pochodit ani ve verejnopravni TV. (Ti pracovnici, u nichz je napsano "detailee", nejsou stalymi zamestnanci, jen jsou tam propujceni od nejakeho jineho uradu na nejakou dobu, zpravidla max. na jeden rok.)

  • Nehledej zakopaného psa! Najdi zlaté štěně! Reflex a Pilsner Urquell dávají na vědomost: Zakopali jsme zlaté štěně, chcete ho? To jsou poutavé titulky letního překvapení, které svým věrným čtenářům připravil Reflex (č.29/2001). Nálada ze soutěžních her z českých médií dorazila i sem a nekonvenční bojovka pro pivní skauty o 300 tisíc, které redakční tým zakopal na neznámém místě v České republice, odstartovala. Milovníci jiných značek si svůj mok musí vzít s sebou, protože jednou z podmínek účasti ve finále je nafotit co nejvíc hostinských v hospodách, kde se točí pouze "plzeň". Že jde jen o toto pivo, musí být patrné ze zástěry, pípy a nebo vývěsního štítu. Za tři sta "papouchů" lze prý dneska pořídit spoustu užitečných věcí, míní "lídr" této hry Milan Tesař. Pro zvýšení prodeje Reflexu je možné podniknout kdejakou kravinu, míním já. Každopádně jsem se už domluvil s mnoha šenkýři v různých hospodách, kteří za svůj kompars u inscenované reklamy na plzeňské dostanou provizi. Pochopitelně si musím ještě kupovat Reflex, kde jako "stále ožralí" soutěžící naleznu všechny stopy vedoucí do míst, kde je zakopán poklad. Pokud pak budu vůbec schopen dorazit na místo a cokoliv tam hledat, může to být docela zábavné. Už se těším, s jakou hrou přijde Týden a Respekt. Jan Paul

  • Kuriózně strukturovanou zprávu přinesla ČTK o rockovém festivalu v Trutnově. Kdo na festivalu vystoupil, je méně podstatné, pro ČTK je nejdůležitější, že se akce zúčastnil Václav Havel a "pohovořil u pódia s přáteli z disentu". Je v tom mnoho z katolické (a středoevropské) tradice poníženosti a úcty k autoritám. Není snadné dekódovat, co "chtěl básník říci", když porušil normální logiku zprávy - tam-a-tam se konal festival, a přišel na něj i ten-a-ten - a předsunul průvodní podstatnému. Neumím si to vysvětlit jinak, než že V. Havel je v rámci svého kultu, mezi jehož vyznavače novinář patří, nadán prerogativem "posvěcující moci", díky němuž je schopen propůjčit koncertu, jehož se zúčastní - ba i opečenému párku, který si tam dá - zvláštní sakrální status; je pak v logice věci předřadit tento čin všemu ostatnímu. V Bibli se také nedozvíme, na čí svatbě proměnil Kristus vodu ve víno. --- Představil jsem si, jak by působil tento postup přesunutý do jiných reálií: Její Veličenstvo se dnes účastnilo dostihů v Ascotu. Vítězem hlavního závodu byl ten-a-ten kůň s tím-a-tím jezdcem. Nebo: Jeho Jasnost kníže Rainier přihlížel letošní Velké ceně Monaka vozů Formule 1. Zvítězil Michael Schumacher na Ferrari před Mikou Häkkinenem na voze McLaren. Rozesmálo mě to. (TP)

  • Jak mně všichni ubližují. Víkendové Právo přineslo obsáhlý rozhovor s Vladimírem Železným. (TP)

  • Analýzu Štěpána Kotrby o přechodu Českého rozhlasu do digitální éry jsme publikovali v pátečním čísle zde. (TP)

  • ČR stále neplní své závazky v rámci Helsinského procesu. Umožněte Čechoameričanům restituce, zrušte trestní paragraf o pomluvě, odstraňte diskriminaci z navrhovaného zákona o církvích a přijměte účinná opatření proti obchodu se ženami, požaduje dr. Erica Schlagerová z Helsinského výboru amerického kongresu v rozhovoru s BL, zveřejněném zde.

  • Jan Čulík pokládá za nejvhodnějšího kandidáta na ředitele České televize Petra Sládečka a sám nemá v úmyslu ucházet se o jakoukoli funkci v ČT. Vyplývá to z prvního zkušebního online rozhovoru (chatu) Britských listů, který najdete na adrese http://www.blisty.cz/chat.php?id=1. (TP)

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|