Britské listy


pátek 17. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Věnováno Aleši Pospíšilovi z Ministerstva zahraničních věcí, Praha:
  • Vytáčky mluvčího amerického Bílého domu a americký novinář (Common Dreams News Center) Makedonie:
  • Makedonské alternativy vypadají jak z Blízkého východu Společnost:
  • K nápravě vztahů mezi Čechy a Romy dojde jen tehdy, budou-li obě komunity z toho profitovat (Ondřej Hausenblas)
  • Češi a Romové (Fabiano Golgo) Reakce:
  • Fabiane, Golgo, pište častěji! Svými texty dokazujete, že Vás mohu poučovat s čistým svědomím (Jana Dědečková) Zdraví:
  • AIDS: Absurdní možná, ale k smíchu rozhodně ne (Jan Hurych) Čečensko:
  • Čečenští partyzáni dobyli část jihočečenského okresu Veděno (Prague Watchdog) Ekonomie:
  • Diversifikace rizika investičních fondů, finanční experti a šimpanz (Zdenek S. Blaha) Český rozhlas:
  • Rozvoj informačních a komunikačních technologií na počátku třetího tisíciletí a změny v poslání média veřejné služby (Štěpán Kotrba)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Věnováno Aleši Pospíšilovi z Ministerstva zahraničních věcí, Praha

    Vytáčky mluvčího amerického Bílého domu a americký novinář

    Na internetových stránkách Common Dreams NewsCenter publikoval novinář Russell Mokhiber seznam otázek, které položil od letošnímu dubna Ari Fleischerovi, tiskovému mluvčímu Bílého domu ve Washingtonu (kdyby byl Fleischer Aleš Pospíšil, nedovolil by Mokhiberovi, aby ty své otázky vůbec dořekl, stěžoval by si mu, tak jako si stěžoval na mne na tiskové konferenci na MZV v Praze dne 7. srpna, že prý jim nemám "přednášet" [takové otázky, jaké dávají Mokhiber či Čulík, jsou pro poměry na MZV "moc dlouhé a složité"]. Kromě toho, pro Pospíšila by byly jistě tyto otázky - normální americká novinářská praxe - "příliš agresivní" - na MZV se smí jen uctivě čekat, co řekne pan ministr, jinak si vysloužíte kritiku:). Ovšem kdyby byl Bílý dům v Praze a choval se jako české ministerstvo zahraničních věcí, Mokhiberovy otázky by ze svého oficiálního internetového transkriptu tiskové konference zcenzuroval, tak jako to udělalo s otázkami mými právě Kavanovo ministerstvo (viz srovnání s nezcenzurovanou verzí). Jenže Bílý dům není v ČR, takže dotěrné otázky novinářů necenzuruje jako Kavanovi podřízení: jsou k dispozici na webu i v Bílém domě, jenže, jak poznamenává Guardian, tím, že Mokhiber samostatně publikoval vlastní otázky a skandálně vyhýbavé odpovědi tiskového mluvčího Bílého domu, poskytl celé věci naléhavost. Mokhiber tiskového mluvčího Bílého domu právem skandalizuje - je stejně tak vyhýbavý, jak by jistě byl i Aleš Pospíšil: V ČR by se však málokdo takto neseriózního mluvčího odvážil veřejně pranýřovat, jak to na těchto internetových stránkách učinil Russell Mokhiber. Citujeme pár ukázek. ( JČ)

    Tisková konference s Ari Fleischerem, 3. srpna 2001, 12.15: Zruší Spojené státy hospodářskou pomoc Izraeli? Proč nebyla odebrána televizní licence firmě General Electric?

    Mokhiber: Ari, promiňte, v červenci 1996 řekl tehdejší [izraelský] premiér Netenyahu při společném zasedání Kongresu, že si přeje postupně osamostatnit Izrael od toho, co charakterizoval jako "velkomyslnou americkou pomoc" - tehdy to bylo 1,2 miliardy dolarů hospodářské pomoci.

    Od té doby dál posíláme vojenské zařízení a hospodářskou pomoc Izraeli.

    Včera jste řekl, že americká vláda bude na Blízkém Východě jednat aktivně. Bude součástí této aktivní politiky hrozba Izraeli, že mu americká vláda zastaví pomoc, pokud nepřestane vést válku proti Palestincům?

    Ari Fleischer:: Americký prezident podporuje balík pomoci pro celý region - to zahrnuje Izrael, to zahrnuje Egypt. Je už dlouhodobou součástí americké zahraniční pomoci snažit se pomáhat dosáhnout stability v tomto regionu tím, že svým přátelům v oblasti poskytujeme pomoc.

    Mokhiber: Ari, podmínkou, aby americká Federální rada pro komunikace někomu udělila vysílací licenci, je, že to musí být osoba pevného etického charakteru. Takže když žádáte o licenci, musíte odpovědět na otázku, zda jste byl kdy odsouzen za trestný čin. Teď jdou po jednom člověku z Missouri, který byl odsouzen za trestný čin -

    Ari Fleischer:: Buďte opatrný, v této místnosti je mnoho rozhlasových a televizních společností -

    Mokhiber: To vím, proto se právě na to ptám. Ten člověk byl odsouzen za trestný čin, obtěžoval děti, a tak mu chtějí vzít pět rozhlasových licencí. Na druhé straně, podnik General Electric, který vlastní televizní stanici NBC, byl také odsouzen za trestné činy, a jemu nikdo vysílací licenci neodebral. Proč to dvojí měřítko?

    Ari Fleischer:: Budete se muset obrátit na Federální radu pro komunikace a zeptat se jich na jejich měřítka. To jsou jejich pravomoci. Rone?

    Mokhiber: To chápu, ale má pan prezident na tuto věc nějaký názor?

    Fleischer začne mluvit o něčem jiném.

    Tisková konference v Bílém domě dne 1. srpna 2001, 13.30: Budou Spojené státy platit odškodné nejen Američanům japonského, ale i afrického původu?

    Mokhiber: Ari, mohu k tomu vznést dodatečnou otázku?

    Randall Robinson z TransAfrica Forum napsal o této věci knihu, jmenuje se The Debt: What America Owes to the Blacks. Dluh: Co Amerika dluží černochům. Konstatuje, že nejde jen o historii. Žádá, aby dostali afričtí Američané odškodnění za dnešní rasismus, který je důsledkem 240 let otroctví.

    Přečtu vám z toho jen jednu větu: "Žádná rasová, etnická nebo náboženská skupina netrpěla tak intenzivně a tak dlouho jako trpěli a trpí černoši útlakem od těch, kteří zbohatli z otroctví a z celého století legalizované americké rasové nenávisti, která z toho vyplývala."

    Takže čím přesně se tohle podle vašeho názoru odlišuje za kompenzaci Američanům japonského původu?

    Ari Fleischer:: Russelli, pan prezident dnes ve svém projevu zdůraznil, že v důsledku rasové rozrůzněnosti čelí Spojené státy dodnes opravdu velkým problémům. Hovořil o vzdělání a o tom, že je zapotřebí, aby se lidi v naší zemi dali dohromady. Rozdíl mezi tím, nakolik umějí číst afričtí Američané a bílí Američané je obrovský a je nutno tento rozdíl odstranit.

    Pan prezident se chce soustředit na otázky, které lidem nejefektivněji umožní dostat v životě šanci a to znamená nutnost soustředit se na vzdělávání.

    Co se týče nadcházející konference v Jihoafrické republice, pan prezident je přesvědčen, že jedním z nejlepších nástrojů proti rasismu je demokracie. Velmi často vznikají v nedemokratických zemích největší nebezpečí a největší problémy, co se týče rasové nespravedlnosti a etnického násilí. Tak se na to dívá pan prezident.

    Mohu odpovědět jen tak, jak jsem odpověděl Terrymu - pan prezident, stejně jako prezident Clinton, nepodporuje odškodnění. Nesouhlasí s panem Robinsonem.

    Mokhiber: Rozumím. Ale ještě jednu otázku. Americká vláda dala konkrétní peníze Američanům japonského původu - napsala jim šek. Neříkala: my budeme zlepšovat školství, sociální systémy, a tak dále. Napsala konkrétním skupinám lidí konkrétní šeky. Proč nenapíšete podobný šek i černochům?

    Ari Fleischer:: Na to už jsem odpověděl.

    Tisková konference v Bílém domě dne 16. července 2001, 13.40: Co si myslí prezident o zakazování přístupu kamionů na menší silnice o legalizaci průmyslového konopí?

    Mokhiber: Ari, mám pro vás dvě otázky.

    Jak se zdá vzniká celonárodní hnutí, podporují ho Republikáni všude, donutit velké nákladní automobily, aby jezdily jen po dálnicích a zakázat jim přístup na malé, dvouproudové silnice.

    Například Christine Whitmanová, když byla guvernérkou státu New Jersey, zavedla tuto politiku v částech státu New Jersey.

    Senátor Warner zakázal přístup těmto velkým náklaďákům na menší silnice minulý týden ve státě Virginia.

    Souhlasí pan prezident s tímto omezením mezistátní kamionové dopravy jen na dálnice?

    Ari Fleischer:: Russelli, to je otázka pro ministerstvo dopravy, to se tím bude zabývat. Myslím, že tím se pan prezident nezabývá.

    Mokhiber: Dobře, tak mám druhou otázku. Existuje široká koalice politiků, od bývalého šéfa CIA Jamese Woolseyho až po zastánce spotřebitelských zájmů Ralpha Nadera, která usiluje o legalizaci průmyslového konopí.

    To je plodina, z níž se nedají vyrábět narkotika, pěstovali ji Thomas Jefferson a George Washington. Používá se na výrobu oděvů, na výrobu paliva, a tak dále

    Zemědělci ji pěstují po celém světě - v Číně a v Kanadě - a dovážejí ji. Tady ve Spojených státech je protizákonné ji pěstovat.

    Je pan prezident pro nebo proti legalizaci průmyslového konopí?

    Fleischer: Nejsem si vědom žádného prezidentova výroku, který by nám dovolil dospět k takovému názoru.

    Mokhiber: Mohl byste mi to zjistit?

    Fleischer: Průmyslové konopí?

    Mokhiber: Ano.

    Fleischer: No, já vám dám vědět, jestli se na tom, co jsem teď řekl, něco změní.

    Tisková konference v Bílém domě dne 2. července 2001, 13.15: Když má prezident Bush tak rád trest smrti, bude ho prosazovat i pro firmy, které zavinily úmrtí lidí?

    Mokhiber: Ari, mám dvě otázky o trestu smrti.

    Okresní prokurátor v Houstonu tento měsíc rozhodne, zda bude požadovat trest smrti pro Andreu Yatesovou - to je ta matka, která utopila svých pět dětí. Vyjádřil pan prezident názor na to, zda má být tato žena za ten zločin popravena?

    Ari Fleischer:: Ne Russelli, neslyšel jsem ho, že by o tom mluvil, a on se nepodílí na takovýchto spekulacích. To není úkolem pana prezidenta.

    Mokhiber: Druhá otázka: Minulý týden přiznala firma Sara Lee, že je vinna v souvislosti s epidemií listeriózy v roce 1998, kteeré způsobila smrt 16 lidí, osm potratů a 40 - 80 lidí vážně zranila. Firma tady přiznala, že je vinna trestným činem. Vyjádřil se pan prezident k tomu, zda má být trest smrti uplatňovat pro podnikatelské pachatele trestných činů - to znamená - měla by být odebrána obchodní registrace firmě, která byla odsouzena za trestný čin, jehož důsledkem byla smrt lidí?

    Ari Fleischer:: Jak jsem už odpověděl na vaši první otázku, pan prezident se nezabývá těmito soudními otázkami. Bílý dům by v těchto věcech neměl diktovat žádnou politiku.

    Mokhiber: Moment, Ari, počkejte okamžik. Ari, Ari, počkejte, počkejte! Prezident podporuje trest smrti pro jednotlivé občany. Podporuje taky trest smrti pro korporace, odsouzené za zločiny, které způsobily lidem smrt?

    Ari Fleischer:: Russeli, to jsou otázky, jimiž se zabývá ministerstvo spravedlnosti - ne lidi v Bílém domě.

    Mokhiber: Ale - jak může prezident říkat -

    Ari Fleischer:: Máte právo jen na tři otázky, ne na čtyři.

    Mokhiber: Já na tři a on na sedm.

    (Poznámka: Těsně předtím položil Fleischerovi jeden televizní reportér sedm otázek o postojích Bílého domu k sociálnímu a zdravotnímu zabezpečení.)

    Tisková konference v Bílém domě 27. června 2001, 13 hodin: Proč nezrušíte buď soukromé zdravotnictví nebo státní zdravotnictví?

    Mokhiber: Existuje argument, Ari, že každý zákon o právech pacientů, ať bude jakáýkoliv, musí selhat. Nejnověji prezentovala tento argument Marcia Angellová, bývalá šéfredaktorka New England Journal of Medicine, psala o tom před dvěma dny v New York Times.

    Píše tohle. Argumentuje: "Je jasné skoro každému, že náš experiment se soukromým zdravotnictvím selhal. Systém exploduje dovnitř a zavedeme-li zákon o právech pacientů, povede to k zvýšení zdravotnických nákladů, což zrychlí likvidaci nynějšího amerického zdravotnictví." A pak dodává: "Řešením je přijmout zákon o 'jednoplátci', zákon, který by poskytl zdravotní péči všem a využíval zdravotnické zdroje daleko efektivněji. Prostě by se nynější systém Medicare rozšířil na všechny Američany."

    Dvě otázky: Zaprvé, myslíte si, že soukromý systém amerického zdravotnictví selhal?

    A proč nezavést Medicare pro všechny občany?

    Ari Fleischer:: Pan prezident je velmi silně přesvědčen, že musejí mít lidé právo volby na trhu zdravotní péče. Někteří lidé chtějí mít dobrovolně něco jako státní zdravotnictví. Jiní lidé chtějí za zdravotnictví platit. Jiní lidé chtějí zdravotnictví, které financují soukromé organizace. A pro ještě jiné lidi jsou nejlepší konta zdravotnického spoření.

    Ale jde o to, aby bylo zdravotnictví v rukou spotřebitelů. Musejí mít moc vstupovat na trh a zvolit si takové pojištění a takovou zdravotní péči, o níž se domnívají, že je pro ně a pro jejich rodiny nejlepší.

    V této místnosti je mnoho lidí, kteří psali o důchodcích, kteří přišli o zdravotní péči HMO, protože jejich pojišťovna neměla dostatečné množství financí, ale Kongres to napravil a prezident Clinton v této věci přijal loni nový zákon.

    A mnoho důchodců poděkovalo prezidentu Clintonovi a federální vládě, protože jim zachovala alternativu, kterou si sami zvolili. A prostřednictvím HMO mají přístup k daleko většímu množství léků, než by měli u Medicare.

    Takže pan prezident je přesvědčen, že správným řešením je dát zákazníkům právo volby.

    Mokhiber: Dobře, tak pokud je tohle ten argument, proč teda úplně nezrušíte Medicare a nedáte důchodcům stoprocentní právo volby?

    Ari Fleischer:: Důchodci mají stále více alternativ zdravotní péče v důsledku reforem, které v roce 1997 provedl prezident Clinton. Poprvé mají důchodci například možnost si na zdravotní péči spořit. Pokud chtějí být u firmy HMO, mohou býy u firmy HMO. Musejí ale při tom platit pojištění Meidgap a to je velmi drahé.

    Mokhiber: Proč nezrušíte Medicare?

    Ari Fleischer:: Pan prezident je velmi silně přesvědčen, že potřebujeme Medicare. je o tom tak silně přesvědčen, protože se chce ujistit, že tento systém bude existovat pro mladé zaměstnance, a proto chce Medicare zachránit, protože je Medicare, stejně jako sociální pojištění, před bankrotem.

    Tisková konference v Bílém domě dne 26. června 2001, 13.30: Podpoří prezident Bush trestní vyšetřování izraelského prezidenta Sharona?

    Mokhiber: Ari, k tomu mám doplňující otázku. Podle článku ve včerejším listě Washington Post, který má titulek "Sharonovo jednání při masakru v roce 1982 vyvolalo novou debatu" vznikla celá tahle diskuse na základě dokumentárního filmu BBC jménem "Žaluji" (český přepis v BL je zde).

    Tam jsou právě ty hlavní důkazy. Během tohoto filmu BBC konstatoval Morris Draper, tehdejší americký zvláštní velvyslanec na Blízkém východě, že američtí činitelé byli šokováni, když Sharon dovolil falangistickým milicím přístup do táborů "protože nutně musel následovat masakr", podle Drapera.

    A toto je Draper. Sdělil BBC, že jakmile začalo masakrování, poslal Sharonovi dálnopis: "Musíte zastavit vraždění. Situace je absolutně strašlivá. Zabíjejí děti. Máte oblast plně pod kontrolou a tak jste za ni odpovědný."

    A proto požaduje organizace Human Rights Watch, aby bylo zahájeno trestní vyšetřování.

    Podporuje pan prezident vzhledem k tomu, jaké existují důkazy, trestní vyšetřování v této věci?

    Ari Fleischer:: Myslím, že už to samo, že se pan prezident dnes odpoledne setká s tímto demokraticky zvoleným představitelem demokratického národa vypovídá samo o sobě dostatečně přesvědčivě, co pan prezident učiní a co podporuje.

    Další množství vyhýbavých odpovědí Ari Fleischera z Bílého domu je v angličtině na stránkách Common Dreams http://www.commondreams.org/headlines01/0803-04.htm


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|