Islámský závoj se stává jedním z hlavních témat kanadských voleb

9. 10. 2015

Kanadský premiér Stephen Harper prohlásil, že se bude snažit zakázat úředníkům nošení islámského závoje (nikábu), pokud znova vyhraje volby. Tím udělal ze závoje významné téma volební kampaně, a to pouhé dva týdny před hlasováním.

Harper, který ve volbách 19. října bude usilovat o čtvrté funkční období, opakovaně prohlásil, že konzervativci by měli uvažovat o federálním zákoně založeném na québeckém zákoně č. 62, který zakazuje úředníkům nosit v zaměstnání nikáb.

Podle lídra opozičních liberálů Justina Trudeaua Harper provádí "politiku strachu a rozdělování", která Kanaďany staví navzájem proti sobě, což je "nezodpovědné a nebezpečné" a takový kandidát si nezasluhuje být premiérem.

Průzkumy ukazují 32 % preferencí pro obě strany - a středolevicová strana Noví demokraté má 25 %.

Konzervativní vláda se také snažila zakázat zakrývání obličeje při veřejných obřadech, avšak federální kasační soud rozhodl ve prospěch muslimské ženy, která si přála složit občanskou přísahu v nikábu.

Podle profesora Torontské univerzity Petera Loewena jeho průzkumy ukazují, že existuje velká veřejná podpora pro zákaz nikábu při občanských ceremoniích i pro úředníky. Dosahuje podle něj 60 - 65 %.

Loewen souhlasí s tím, že vytažení zákazu závojů umožňuje Harperovy odpoutat pozornost od dalších témat, ale může se ukázat jako vítězná volební strategie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.10. 2015