Rusko v ratingu svobody tisku na 148. pozici

12. 2. 2014

V ratingu svobody tisku, který sestavuje každoročně organizace Reportéři bez hranic, se Rusko letos opět umístilo na 148. příčce ze 180. Sousedí tak s Malajsií, Filipínami a Demokratickou republikou Kongo. Reportéři hovoří o "drakonických zákonech" přijímaných v Rusku, stále tužší kontrole internetu, sledování žurnalistů, blogerů, občanských aktivistů.

Rusko vede tzv. černé seznamy novinářů a stát kontroluje televizní vysílání. Zpráva zmiňuje také odebrání licence agentuře Rosbalt a situaci novinářů na Severním Kavkaze. Pompéznost olympiády by podle autorů zprávy neměla odvést pozornost od sílícího sporu mezi aktivní občanskou společností a stále represívnějším režimem. Kdyby neexistoval občanský odpor, Rusko mohlo spadnout v ratingu ještě níže.

Británie se nachází na 33. místě, USA spadly ze 14. pozice na 46. Venezuela je na 116. místě. Největšími porušovateli svobody slova jsou Turkmenistán, Sýrie, KLDR a Eritrea. Pořadí třetím rokem vedou skandinávské státy, v postsovětském prostoru se nejvýše, na 11. příčce, umístilo Estonsko. Česká republika je na 13. pozici před Německem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.2. 2014