Chcete prodloužit včelám život? Opíjejte je.

25. 9. 2012

Výzkumníci zjistili, že údajná prospěšnost pití červeného vína se nevztahuje pouze na náš druh. Resveratrol, což je látka obsažená v červeném víně, způsobuje, že včely spotřebovávají méně potravy a žijí déle.

Podle předchozích studií antioxidant resveratrol prodlužuje život řadě živých organismů, od jednobuněčných kvasinek přes mušky octomilky až po myši. Teď tým vědců z amerických a norských univerzit prozkoumal účinky této látky na včelu medonosnou.

Výzkum potvrdil, že látka prodlužuje včelám život o 33-38% a vedle toho také mění chování ke zdrojům potravy. Včely pod vlivem resveratrolu jedí méně. Možná že i snížení kalorického příjmu přispívá k prodloužení života.

Včely měly možnost konzumovat cukernatou potravu podle libosti, ale ty kterým byl podáván resveratrol jako by věděly, kdy přestat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.9. 2012