Konzumace červeného masa způsobuje desetinu předčasných úmrtí

13. 3. 2012

Požívání i malého množství zpracovaného masa, jako je slanina, párky či salám, může způsobit zvýšení pravděpodobnosti úmrtí až o pětinu, zjistili vědci z Harvard School of Medicine. Pojídání bifteků zvyšuje pravděpodobnost úmrtí o 12 procent.

Studie zjistila, že snížení konzumace červeného masa na množství menší než 42 gramů denně (to je ekvivalent jednoho velkého bifteku týdně) by vedlo k poklesu téměř 10 procent předčasných úmrtí u mužů a asi 8 procent předčasných úmrtí u žen.

Červené maso obsahuje velké množství nasycených tuků a slanina a salámy obsahují velké množství soli. Nahradí-li se konzumace červeného masa kuřecím či rybím masem nebo zeleninou, celozrnnými potravinami snížuje riziko předčasného úmrtí o dvacet procent, zjistila studie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 13.3. 2012