středa 10. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Češi v zahraničí:
  • Bude Libuše Benešová prohlášena v USA nežádoucí osobou?
  • Americké ministerstvo zahraničí podporuje restituce pro Čechoameričany Prozrazení britských agentů v Praze:
  • Dokument: čím se řídí britská média při ochraně státního tajemství Česká regionální politika:
  • Nedělejte rozbroje mezi Prahou a venkovem (Jiří Jírovec)
  • Stroehleinova vize decentralizované demokracie je velmi přínosná (František Nosterský) Velká Británie:
  • Zemřela spisovatelka Iris Murdochová Věda a filozofie:
  • Vesmír ako nadmnožina Bohov (Dušan Slugeň) Oznámení:
  • Petice za tolerantní společnost Děti Země:
  • Koalice za přírodní park Košíře - Motol Plzeňská ekologická nadace:
  • Vezmeme život do svých rukou?



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britske listy over the past year or so. (Selected Britske listy articles in English now appear in the new electronic pages of the journal "The New Presence"). - Zde je měsíčník Nová přítomnost.
  • Tady je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.
  • Časopis Neviditelný pes, který vydává Ondřej Neff, je na adrese http://pes.eunet.cz.

    Co je nového v České republice

    Zneužití slov

    K prvnímu článku dnešních Britských listů má Josef Schrabal tuto připomínku:

  • Rychetský versus Clarke: Zneužití slov. Tiskové prohlášení amerického ministerstva zahraničí, tak, jak je uveřejněno bez komentáře v dnešních BL, ztrácí svůj význam.

    Význam je v tom, že Rychetský, místopředseda vlády, se podle zprávy v deníku Slovo vyjádřil ve sněmovně tak, že prý americký velvyslanec Clarke "porozuměl" jeho důvodům pro zamítnutí Karasovy a Tollnerovy novely zákona o občanství. Vyznělo to, jako by americký velvyslanec Clarke souhlasil se zamítnutím novely a podporoval ho. Hříčkou kolem pravdivých slov zneužil Rychetský skutečného smyslu.

    Opak je pravda. PROTO vydalo americké ministerstvo své prohlášení, že tomu tak není a že Spojené státy trvají na navrácení ukradeného majetku bez jakékoliv diskriminace. Josef Schrabal.

  • Dnes by v případném referendu o vstupu do NATO, které politikové v ČR občanům zakázali v obavě, že by hlasovali možná "špatně", bylo pro vstup ČR do NATO jen 46 procent občanů. Vstup ČR do Evropské unie by podpořilo 56,9 procenta dotázaných. Zjistila to v lednu agentura Sofres-Factum. Podpora vstupu do NATO poklesla od února 1998 z tehdejšího maxima 55,3 občanů na nynějších 46 procent. - Je to asi hlavně proto, že se o vstupu do NATO v ČR řádně nedebatovalo: nikdo nevysvětlil klady a zápory.

  • Občané ČR považují ministra spravedlnosti Otakara Motejla za nejlepšího politika ze všech členů vlády i jejich oponentů z řad ODS. Většinu členů vlády ČSSD a tzv.stínové vlády ODS vnímá veřejnost jako málo výrazné nebo málo známé osobnosti. Spíše pozitivně hodnoceni přitom byli ministr kultury Pavel Dostál a místopředseda vlády Pavel Rychetský. Spíše negativněji v rámci neutrálního pásma se umístili místopředseda vlády Egon Lánský, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, ministr bez portfeje Jaroslav Bašta, stínový premiér Václav Klaus, ministr vnitra Václav Grulich a stínový ministr dopravy Martin Říman. Za "spíše škodící" jsou považováni ministr zahraničí Jan Kavan a nově též s hodnotou minus 0,69 ministr zdravotnictví Ivan David. (Kavan stále sklízí kampaň sdělovacích prostředků proti sobě.) Nejkritičtěji byl stejně jako dříve hodnocen stínový ministr zdravotnictví Miroslav Macek, který dosáhl průměru minus 1,17.

  • Voličská podpora ODS a ČSSD, je v podstatě vyrovnána. Pro vládu ČSSD uprostřed funkčního období je to úspěch. Podle lednového průzkumu agentury Sofres-Factum dosáhla ČSSD 24,7 procenta a ODS 23,7 procenta. Agentura zveřejnila i volební prognózu, podle které by opoziční ODS mohla se 30,3 procenta hlasů nad ČSSD s 27,7 procenta hlasů těsně zvítězit.

  • Zeman se vymlouvá na Evropskou unii, že musí, prostě musí zvyšovat daně. S typickým postojem, s hlavou skloněnou asi v 15 procentním úhlu vlevo, vysvětlovat včera premiér Zeman české veřejnosti, že je prostě NUTNO zvyšovat v ČR spotřební daně, protože to prý vyžaduje Evropská unie. Nikdo mu neodporoval. Mluví pan premiér, tedy odporovati se nepřísluší. Mimochodem, Česká republika má DPH ve výši 22 procent, druhé pásmo je ve výši 5 procent. Je to jedno z nejvyšších zatížení DPH v  Evropě. Pro srovnání: V Británii je standartní výše DPH 17, 5 procenta. Touto daní však nejsou zatíženy potravinářské výrobky, knihy, časopisy, dětské oblečení, finanční služby aní výdaje na veřejnou dopravu. Donedávna byla od DPH osvobozena i domácí spotřeba energie, před několika lety se DPH pokusili na domácí spotřebu energie zavést konzervativci, došlo k obrovským celostátním protestům zejména penzistů, konzervativci se neodvážili zavést vyšší DPH na domácí spotřebu energie než 8 procent. Po vítězství labouristů prohlásili činitelé nové labouristické vlády, že se jim jistě podaří snížit toto zatížení na pět procent. - Tak jak to tedy ve skutečnosti je se Zemanovými argumenty? Zeman se rychle učí být "západním" politikem. I západní politikové se často vymlouvají na Brusel, když chtějí zavést nepopulární, ale pro sebe výhodná opatření.

  • Televize Nova pronásleduje Havla - ale v určitém ohledu právem? V ČR se právě rozvádí nevlastní dcera Václava Havla Nina Veškrnová. Pro televizi Nova to včera bylo hlavní zprávou dne, první zprávou Televizních novin. Jistě, TV Nova - jak už to bývá jejím zvykem - pronásleduje Havla, protože má vlastní agendu. Jenže zveřejnila věc, která není bezvýznamná: Ninu Veškrnovou odvezlo hradní, oficiální Volvo do města. Proč? Smíme se na to zeptat? Hradní mluvčí Špaček uvedl na tiskové konferenci: "Tisková konference je pro politické otázky, není určena k dotazům tohoto druhu." Milý pane Špačku, tisková konference je určena právě k dotazům tohoto druhu." Jak k tomu mají přijít daňoví poplatníci, když mají financovat projížďky oficiálními auty jakýchsi příbuzných Václava Havla? V Americe měl Al Gore průšvih, když zatelefonoval v průběhu předvolební kampaně své strany za soukromým účelem ze státního telefonu.

  • Byrokratický tlak na veřejných úřadech. V bankách a na poštách se v ČR stojí často půlhodinové fronty. Aby se čekajícím zabránilo v efektivním využívání času, objevily se nyní v českých bankách i na poštách nápisy, zakazující čekajícím občanům užívat během čekání mobilních telefonů. Prý z bezpečnostních důvodů.

  • Manželka Seana Hanleyho terčem útoků. Přemýšlivý a rozumný článek Seana Hanleyho o tom, zda je KSČM démonickým zosobněním zla, přeložený do češtiny z časopisu Electronic New Presence vyvolal vlnu e-mailů od bigotních antikomunistů. Nic zlého netušící Sean Hanley připojil k textu článku e-mail své ženy do zaměstnání, a ta byla právě touto vlnou zloby poněkud zavalena, což Hanleyho trochu konsternovalo. (E-mailovou adresu jsme už změnili.) V zájmu dobrého jména České republiky by se mohli ti čtenáři, kteří mají stále intenzívní potřebu nadávat - ještě deset let po pádu komunismu - na komunisty (jímž přirozeně Sean Hanley není), pokusit o poněkud racionálnější argumentaci. - Ale nakonec, nedá se asi nic dělat - nechť se Česká republika projevuje, jaká je - kladně i záporně.

    Dvě poznámky čtenáře Ferdinanda:

  • Libuši Benešové (ODS) hrozí v USA status nežádoucí osoby. K Jirine Fuchsove a pozadavku dvojiho obcanstvi: Libusi Benesove hrozi v USA status nezadouci osoby. Spiskaly ji to emigrantske spolky a  hlavne ta Jirina Fuchsova, co bojuje za pravo emigrantu na restituce a dvoji obcanstvi. Toto je velmi zkraceny obsah clanku z CELNEHO MISTA TITULNI STRANKY patecnich Zemskych Novin. Ferdinand preje Jirine Fuchsove v jejim usili mnoho uspechu a Zemskym Novinam jeste mnoho takovych ZPRAV JAKO HROM (v porcelanu). Viz první článek dnešního vydání Britských listů.

  • K irackemu konzulovi, britskemu agentovi a Svobodne Evrope: pokud si spojim dosazitelna fakta, vychazi mi, ze

    1) vysilani Svobodne Evropy mohlo byt do Prahy umisteno zamerne

    2) o sveho agenta c. 1. (irackeho konzula v CR) neprisla MI6 v dusledku Bastovy (snad Kavanovy? JČ) upovidanosti, ale protoze nemohl do nekonecna odkladat provedeni atentatu na Svobodnou Evropu.

    3) ministr Basta vlastne spojencum a NATO poslouzil, protoze jinak by se o Saddamovych planech verejnost nedozvedela.

    4) nic bych za to nedal, ze i ten druhy agent byl jen takovy experiment, do jake miry je vlada CR schopna udrzet jazyk za zuby a duverne informace pod poklickou, ale to je jen muj dohad

    5) Pokud by snad nekdo usiloval o vyrazeni CR ze (zapado)evropskych struktur, nemohl by si zvolit lepsi prostredek.

    K tomu poznámka Jana Čulíka: Nezdá se mi, že by šlo o záměrnou provokaci MI6 v ČR, na to britská rozvědka příliš zuří. Projevilo se to skutečným množstvím článků v britském a americkém tisku, k tomu by nedošlo, kdyby britští rozvědčíci nezačali žhavit své novinářské kontakty. Celkem vyšlo o této aféře v seriózních novinách v minulých dnech čtrnáct článků (bulvární noviny nepočítám). Nic novějšího, než o čem jsme psali v BL, už v nich není, i když na rozdíl od Mladé fronty Dnes většinou nenadávají Kavanovi (kritika Jana Kavana se vyskytla asi ve dvou ze čtrnácti článků, a zdá se pocházet z Prahy) ale ostře kritizují BIS. Titulky zněly, např: (titulek přes celou stranu novin): "Prague Spy Scandal Raises Concerns Over Czech Entry Into NATO - Pražský špionážní skandál vyvolává znepokojení ohledně vstupu Čechů do NATO", International Herald Tribune, 5. února 1999; "Šéf stanice MI6 odhalen Čechy" (Guardian, 3. února; list cituje Kavana, který prý byl "šokován, že k tomuto došlo zrovna, když ČR byla formálně pozvána do NATO. Kontroverze, pokračuje Guardian, bude mít dopad na žádost ČR o vstup do NATO, protože vzájemná důvěra mezi rozvědkami se považuje za důležitou.) "Šéf MI6 prozrazen v pražské špionážní kontroverzi," napsal 3.2. Daily Telegraph a v dlouhém článku mj. citoval jednoho diplomata: "V Praze se dostává na veřejnost všechno, od podrobností milostného života Václava Havla až po cenu nového záchodu ministerského předsedy. Je to velký problém." - (Pomíjím jinou publicitu ČR, jako například článek v týdeníku Economist z 6. - 12. února 1999, s titulkem, Češi nepracují.) K článku bývalého sovětského špióna Olega Gordievského v Sunday Telegraphu se ještě vrátím. - V dnešním čísle BL upozorňuji na překlad dobrovolných předpisů britské vlády a sdělovacích prostředků, které by zabránily prozrazení obou špiónů, k němuž došlo v České republice.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Preji Vam krasny den (noc), rad bych Vas informoval, ze prave vyjela z vozovny druha letosni linka nasi Tramvaje, píše Zdeněk Fekar, šéfredaktor literárního časopisu Tramvaj Načerno.

    Výběr textů z posledních dní:


    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|