Britské listy


úterý 21. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Pánům Marjanovičovi a Šídlovi z Respektu:
  • Velká Británie: Jak ukončit azylové šílenství (Observer) Je univerzitní studium jen soukromou věcí každého studenta?
  • Jak Česká republika nepřežije v globální ekonomice, založené na znalostech Hacking:
  • Počítačová kriminalita anebo motor pokroku? Demokracie obyčejných lidí:
  • Deset let po komunistickém puči v Rusku: Jak mocným nástrojem se po celém světě stala svobodná řeč! Ještě k pěti milionům „nováckých debilů“
  • Kašlu na lidi, kteří si dobrovolně volí nekvalitu (Jan Paul) Na obranu Jany Dědečkové:
  • Fabiano Golgo má jednostranné pojetí svobody slova (Jindřich Dvořák)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Jak Česká republika nepřežije v globální ekonomice, založené na znalostech

    Západní demokracie usilují v poslední době co nejvíce o to, aby umožnily svým občanům, zejména mladým lidem co nejefektivněji rozvíjet svůj talent a inteligenční potenciál - vědí totiž, že v blízké budoucnosti bude celosvětově docházet k ostré konkurenci, v níž vyhrají a statutu otrockých národů se vyhnou jen ty společnosti, které budou mít vysokou kvalifikaci a schopnost nezávislého myšlení, kreativity a inovací. Právě proto investují západní státy velmi silně do vzdělání mladých lidí. Rozhodne-li se student z Německa studovat na univerzitě v Glasgow, prostě přijde: jeho německý komunální úřad mu studium v zahraničí financuje.

    V Čechách to nefunguje ani tak, že by si mohli mladí lidé brát na studium v zahraničí zvýhodněné státní půjčky. A ještě dlouho to asi tak - k velké škodě českého společenství - fungovat nebude. Jak zpitomělí jsou někteří místní lidé klausovskou propagandou z první poloviny devadesátých let, tvrdící, že nikdo nemá za nikoho odpovědnost a každý se musí postarat sám o sebe, dokazují tyto tři dopisy, které dostal český student v Británii Zdeněk Jeřábek po nedávném zveřejnění jeho dopisu v Britských listech, v němž právem poukazoval na to, že v zájmu ekonomického přežití českého národa má česká vláda povinnost umožnit mladým lidem alespoň půjčkami financování jejich studia v zahraničí. Autoři níže uvedených dopisů to tak necítí: obávám se, že tak, jak uvažují, se uvažuje v současnosti jen v rozvojovém světě, nikoliv v Evropě, do které se chce ČR dostat :(.

    Student Zdeněk Jeřábek poznamenává: " Vazeny pane Culiku, ptal jste se me na jake problemy narazim, jednim slovem na totalni a absolutni nepochopeni ze strany ceske, nekdy mam pocit, jako kdyby neumeli komunikovat. Prave jsem Vam poslal tri priklady, ktere me obzvlaste pobavily. Doufam ze je zverejnite. Vas ZJ." (JČ)


    Vážený pane.

    Jestli studujete v Anglii nebo USA nebo kdekoli jinde, je to Vaše soukromá záležitost. Nepochopil jsem, proč obtěžujete jiné lidi svými problémy. Myslím si, že jiní lidé mají svých problémů dost a netouží řešit ještě ty vaše, a to jenom proto, že jste při jejich řešení sám selhal.

    V životě se opírejte pouze sám o sebe, a hledáte -li pomocnou ruku, hledejte ji jen na konci svého ramene.

    Takto funguje svět kolem Vás. Jste patrně mladý a ještě jste to nepochopil. Pokud bude někdo ochoten řešit Vaše problémy, najdou se tisíce dalších, kteří budou také potřebovat, aby za ně někdo něco vyřešil, a budete zneužívat dobroty nebo hlouposti dárců, kteří jsou slabí v tom, že nedovedou říci ne.

    Přeji Vám, abyste našel nějakého sponzora, ale položte si otázku, k čemu bude Vašemu sponzorovi Vaše vzdělání, když to vzdělání potřebujete pouze Vy a ne Váš sponzor.

    Jestli žádného sponzora nenajdete, tak nestudujte a jděte pracovat.


    Pane Jerabku,

    proc byste se mel nekomu omlouvat, ze jste Čech?

    To, o čem píšete, nemá s národností co dělat.

    Spravny termin je/nezlobte se na me/..chudy clovek.

    Ty povidky, ktere jsme v dobe detstvi cetli /myslim my drive narozeni/ jak chuda rodina nemela na skolu a papir pro deti, jak vynalezavy chlapec prilepil svetlusky na klacek a vecer po zamestnani psal klacikem do pisku na morskem brehu a nahradil tak svetlo a papir, to ma racionalni jadro, zkratka vsechno speje k tomu, ze studovat budou moci pouze deti bohatych rodicu. Ostatni si musi pomoci, jak umeji.

    To je ta hruza/a to neprovadim polit.propagandu/, ze ti havlove, klausove nerekli, kdyz zmenime typ zrizeni, tak pocitejte taky s tim, že kdo nebude mit penize na skolu, tak jeho deti zustanou bez vzdelani.

    Ve vasem pripade to neni az takove, vy chcete to nejlepsi z nejlepsiho, proc ne.

    Ale souhlasite asi se mnou,ze kdybyste se jmenoval treba Zelezny,tak byste takovy clanek nemusel psat.

    At se vam ta Anglie podari.


    Vážený pane Jeřábku,

    pokud bych reagovala v intencích druhé věty Vašeho mailu, asi bych musela napsat: A proč by to někoho zajímat mělo? [že chce Zdeněk Jeřábek studovat, pozn. JČ]

    To je přece vaše soukromá věc, investice do vaší vlastní budoucnosti, děláte to pro své lepší uplatnění na trhu práce a nepochybně i budoucí vyšší finanční ohodnocení.

    Je to stejné, jako když svému dítěti platím počítačový kurs nebo kurs angličtiny, i když uznávám, že finančně je to nesrovnatelné. /Zároveň souhlasím, že vzdělaný občan je i přínosem pro svůj stát/.

    Domnívám se, že situace není tak katastrofální - existují mezistátní dohody i dohody mezi vysokými školami, které umožňují mladým lidem studia a stáže v zahraničí, a to včetně finančního zabezpečení. Možnost získat příspěvek ze státního rozpočtu na individuálně sjednané studium v zahraničí skutečně neexistuje a myslím, že tímto způsobem to nefunguje nikde ve světě. K těmto účelům existují bankovní půjčky s několikaletou lhůtou splatnosti.

    Tím se dostávám k poslednímu bodu vašeho mailu - nevím, zda by podobnou agenturu /vzhledem k platné legislativě/ vůbec mohla vláda založit a provozovat. Nicméně mám dojem, že v blízké budoucnosti banky k podobným programům stejně přistoupí a spíš jde asi o určitou garanci ze strany státu vztahující se např. k nižšímu úročení. Jak jsem četla, půjčku na studium už poskytuje Komerční banka.

    Závěrem chci vyjádřit obdiv vaší houževnatosti a cílevědomosti a přeji vám, aby se vám podařilo studia dokončit.

    S pozdravem (...) odbor pro styk s veřejností


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|