Britské listy


pátek 10. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Policejní brutalita:
  • Roste rozhořčení ohledně zmlácených studentů v Janově (International Herald Tribune) Vraždy ve věci "rodinné cti":
  • Znectila jsi rodinu, že chodíš s nějakým chlapcem? Tak tě zabijeme Ochrana soukromí:
  • Američtí soudci rebelovali proti internetovému dohledu Bulvár kontra seriózní informace:
  • Jak včera psaly o lidském klonování Lidové noviny a jak Financial Times Leninské cui bono: Martin Palouš "Pecinovi odpovídat nebudu, protože to zneužije ke kritice"
  • Filozofický dialog Martina Palouše: ptejte se mě na cokoliv, stejně neodpovím (Tomáš Pecina) Reakce: ke kontroverzi na ruzyňském letišti:
  • Oblíbený sport BL: dávat otázky, na něž znají odpovědi jen Čulík a Pecina (Jan Hošek)
  • Odpovídám Janu Hoškovi (Tomáš Pecina)
  • Mají západní demokracie skutečně povinnost pomáhat všem mučeným a pronásledováným lidem na světě? (Martin Šorm) Zaslouží si to?
  • Čestné občanství pro Schrodera a Zemana (Petr Jánský)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Roste rozhořčení ohledně zmlácených studentů v Janově

    Tento článek vyšel včera ve evropském vydání deníku International Herald Tribune. Článek byl převzat z tiskové služby listu New York Times. Pozoruhodná je rychlost, s níž svět odsuzuje brutalitu italské policie, ve srovnání s pomalostí, s jakouž k odsouzení policejní brutality za loňských demonstrací proti pražskému zasedání MMF/Světové banky došlo (či v mnoha případech dosud nedošlo) v České republice.

    Více než před čtrnácti dny kdosi zatelefonoval Susan Hagerové do města Portland v americkém státě Oregonu ohledně její dvacetileté dcery Morgan, studentky na Oregonské státní univerzitě, která se cestou na roční povinnou studentskou stáž v zahraničí, kterou měla absolvovat v Sieně, zastavila v Janově a připojila se tam k demonstrantům proti vrcholné schůzce G8.

    "Její přítelkyně nalezla její zakrvácené osobní věci" v komplexu školy Armanda Diaze v Janově, kde byli demonstranti ubytováni, konstatovala paní Hagerová. Odtamtud vytáhla z postele brutálním způsobem v časných ranních hodinách 22. července italská pořádková policie 92 mladých lidí, zmlátila je a uvrhla je do vězení.

    Šedesát demonstrantů bylo při razii zraněno. Asi pětadvacet z nich skončilo v nemocnici, včetně dcery paní Hagerové a dvou dalších amerických občanů.

    Těchto šedesát zraněných aktivistů charakterizovaly původně činitelé italského státu jako pustošící anarchisty, avšak z novějších oficiálních zpráv naopak vyplývá, že to byli pokojní demonstranti.

    Svědci líčili, jak se studenti v obraně před policií choulili do klubíčka, jak do nich policie kopala, mlátila je tyčemi a shazovala je ze schodů. Lékaři na nemocniční pohotovosti konstatovali, že celá řada studentů by bez lékařské pomoci bývala zemřela.

    Televizní štáby, které se později dostavily na scénu, natočily kaluže krve a celou řadu zubů, vyražených demonstranům během policejní razie.

    "Až asi za dva dny jsme se dověděli, že naše dcera není v komatu," konstatovala paní Hagerová. "Americký konzulát mi sdělil, že byla naše dcera silně zmlácena, ale že máme být rádi, protože nebylo natrvalo poškozeno její zdraví, jak se to stalo jiným demonstrantům."

    Morgan Hagerové způsobili policisté otevřené rány a podlitiny po celém těle, od kotníků až po krk a  zlomili jí v ruce tři kosti.

    Stejně bolestné jako zprávy o osudu její dcery, konstatovala paní Hagerová, bylo vědomí, že většina Američanů neví o tom, jak brutální byla tato policejní razie. Italští činitelé původně razii ospravedlňovali tvrzením, že prý mezi demonstranty, ubytovanými ve škole - bylo to ubytování pro nenásilné demonstranty - se skrývali členové násilného anarchistického Černého bloku.

    Čtyři američtí demonstranti zůstávají nadále ve vězení.

    Po celé Evropě vzniklo postupně silné rozhořčení nad chováním policie v Janově.

    Tato kauza se stala velkým problémem pro premiéra Silvia Berlusconiho a jeho konzervativní vládu.

    Konaly se protestní demonstrace tisíců lidí, vlády celé řady zemí vyjádřily Itálii oficiálně znepokojení a tisk je plný zpráv o policejní brutalitě. Jeden mladý muž, Ital, byl během demonstrací zastřelen, 200 osob bylo zraněno a asi 300 bylo zatčeno.

    Činitelé celé řady evropských vlád se vyjádřili k italské policejní razii nesmírně ostře. Španělský tajemník pro evropské záležitosti Ramon de Miguel charakterizoval to, k čemu došlo v Itáli, jako návrat k fašismu.

    Hans-Christian Stroebele, německý poslanec Evropského parlamentu, uvedl, že mu janovská policie připomněla "vojenskou diktaturu v Argentině".

    Hermann Lutz, předseda Evropského policejního svazu, řekl v rozhovoru s německou televizní stanicí ZDF, že když viděl násilnosti v televizi, zdálo se mu "že to musí být v nějaké diktatuře ve Východní Evropě nebo na Kubě, ale ne mezi námi uprostřed Evropy".

    Německý ministr zahraničních věcí Joschka Fischer, který sám býval v mládí levicovým aktivistou, požadoval, aby jeho italský kolega Renato Ruggiero přiměl italskou vládu, aby policejní akce rázně vyšetřila. Mezi 39 osobami, které jsou v Itálii stále vězněny, je dosud 21 Němců.

    Jeden Němec, který byl také zatčen během razie v janovské škole, muž, který si přál, aby nebyl identifikován, popsal, co zažil, v písemném prohlášení, které vydala jeho právní zástupkyně, Dagmar Vogelová, v Oberhausenu. "Bili mě do hlavy, do zad, do nohou a dostal jsem ostrou ránu do hlavy. Zmáčkli mi lebku. Silně jsem krvácel. Ležel jsem ve vlastní krvi a nemohl jsem se vůbec hýbat.

    Šéf italské policie Gianni De Gennaro ve středu přiznal, že policie používala během vrcholné scházky skupiny G8 v Ženevě nepřiměřenou míru násilí. Ale uvedl v parlamentu, že prý to policie dělá jen tehdy, když je vyprovokována. Případy brutálního zacházení budou vyšetřeny, dodal.

    "Situace, kdy to vypadalo jako za občanské války, vytvořená násilnými a zločineckými pachateli, mohla v některých případech vyvolat nepřiměřené užití síly některými policejními jednotkami, to je možná pravda," uvedl v písemném prohlášení. "A v některých velmi izolovaných případech došlo k k porušení zákona" policií, "a to bude energicky vyšetřeno".


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|