Britské listy


úterý 24. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Dopis z Chorvatska:
  • Češi: "Nejsme rasisti!" - ale...(Fabiano Golgo) Polemika s Úřadem na ochranu osobních údajů:
  • Infomace z pozemkových knih by měly být veřejné (Václav Žák)
  • Dejte katastr na internet (Daniel Tomek) Dopis Právu:
  • O zatopeném bagru na Jizeře a nepřesnostech v celostátním deníku (Miloš Zahradník) Česká společnost:
  • Jsme rasisti, ale máme pro to důvody (Jindřich Dvořák) Byzantské zákony v akci:
  • Přikazuji vám, že jste vinen (Tomáš Pecina)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Jsme rasisti, ale máme pro to důvody

    Jindřich Dvořák

    Otazka zni " jsme rasisti" ? Odpoved je velmi jednoducha a naprosto jasna. ANO. Ale nejen ti, kteri zcela otevrene vystupuji a terorizuji urcite skupiny obyvatel ale predevsim velka vetsina tzv. mlcici vetsiny. Kde jsou zaklady tohoto chovani ?

    Nejde jen o cikany (umyslne nepouzivam slovo Rom, protoze sami cikani se mnohde ve svete hrde takto oznacuji a nejde o zadny pejorativni vyraz).

    Ale o cikanech se nyni opet nahlas mluvi. Takze kde jsou koreny averze proti konkretne tomuto etniku ? Mnoho stoleti zpet, v Indii, tvorili tito lide jednu z kast a diky svemu chovani a jednani to byla kasta nejnizsi, vsemi ostatnimi obyvateli vice ci mene otevrene opovrhovana. Takze tento "problem" neni zadnym soucasnym novodobym problemem ale jeho koreny sahaji daleko do nasi minulosti.

    Tato skupina lidi zkratka zije po svem, jejich, pro vetsinu lidi neprijatelne chovani je dusledkem jejich subjektivnich pocitu o  utlaku, o nezadouci "vyjimecnosti". Bohuzel si ve velke vetsine absolutne nepripousteji, ze je to predevsim diky jejich vlastnimu chovani.

    Jako male deti ve vetsine nedelame rozdily v barve kuze. Matne si pamatuji, ze jsem s cikany ve skole kamaradil a netrpel jsem zadnymi tzv. predsudky.

    Moji rodice nemeli zadne pripominky ani rasove komentare o tom, ze bych se s nimi nemel kamaradit, ponechali vsemu volny prubeh.

    Pozdeji jsem vsak zacal "narazet" na sve osobni zkusenosti. V pate tride me moji "kamaradi" prepadli na toalete, sebrali mi penezenku s 20-ti korunami a stravenky na obedy a jako premii mi vyrazili dva zuby. Reakce jejich rodicu pri vysetrovani incidentu byla samozrejme tradicni ." To neni pravda, to nebyly nase deti, to je diskriminace........." netrvalo dlouho a pred skolou na mne zautocili opet ti sami cikani, tentokrat s  umyslem jen tak pro zabavu si do mne kopnout. Zeptal jsem se jich, co blbnou, ze jsme jeste nedavno byli "kamaradi", ze proti nim nic nemam.

    Jejich odpoved ..... My se nemuzeme kamaradit s bílými, to bysme s nasimi nevydrzeli...... tentokrat to skoncilo bez rvacky.

    Od te doby mam samozrejme v sobe zakorenenou urcitou averzi vuci cikanum, vyhybam se jakemukoliv kontaktu s nimi a i me rozciluje, jak dokazi genialne vyuzivat a zneuzivat vseho, co neni jednoznacne, co jim jen trochu umozni prizivit se .....

    Podobne citi svou averzi vetsina lidi,bez ohledu na to, zda v CR nebo VB, nebo v Australii, ci treba v Africe. Je to celosvetovy pohled na skupinu lidi, kteri si za staleti sami vytvorili svuj obraz, obraz nevzdelanych a afektivnich jedincu, pred kterymi je potreba se mit na pozoru.

    Tak to citi nejen tzv. obycejni lide,ale i politici. Je smesne i smutne zaroven, kdyz tzv.demokraticky svet ( VB ,Belgie.....) nas poucuje a kritizuje za diskriminaci,ale sami se chovaji daleko hure,nez "my". Od nas cikani svobodne odchazeji, nikdo jim nebrani ve svobodnem pohybu, ale to same se uz neda rici o napr. VB.

    Jiste, za to, ze se stala zemi zaslibenou muze predevsim a jenom jejich stedrost. Komu by se nelibilo odjet na  nejmene pulrocni dovolenou do zeme, kde dostanou zdarma ubytovani, stravu ,dokonce i penize,o kterych se tady nezda ani kvalifikovanemu jedinci na slusnem postu. A to vse s vedomim, ze po navratu domu dostane jeste veskere socialni a jine davky, ktere se mu stradaji ve statni pokladne.Docela by mne zajimalo, kdyby stejne tak zacali ekonomicky cestovat i bilí obcane ,jak by tyto staty reagovali.......

    Ale prave tento jejich system z nich udelal mucholapku. Jiste, neni se co divit, ze se dnes snazi vsemoznym zpusobem tento priliv ekonomickych turistu z vychodni evropy omezit, ale cini tak zpusobem, ktery se da zcela bez obav oznacit za rasisticky, dokonce rasisticky s  pozehnanim vlady. Lepsi zpusob projevu rasismu-navic vladniho a oficialniho rasismu si snad neni ani mozne predstavit.

    Ne, nedivim se jim, ale takto se tento "problem" neda resit. Co takhle vyrizovat zadosti do napr. 14 dni, mezitim ubytovat zadatele ve sbernych strediscich, ne v hotelech, postarat se jim pouze o jidlo a zakladni potreby -umyvarny, toalety, ale po celou dobu jim nedat ani penny? Donutit je zde pracovat (urcite by se nejaka prace nasla) aby si svuj pobyt mohli zaplatit a pokud nebudou chtit pracovat a  nebudou se chovat slusne, budou krast a spekulovat, poslat je na jejich naklady okamzite domu ? Jsem presvedcen, ze by okamzite prestala byt VB pro nase utiskovane spoluobcany zajimava a zadouci.

    Ale resit tzv. " romskou otazku" statnim rasismem, to skutecne nelze. A obvinovat z neho nasi vladu,kricet do sveta, ze je to problem Ceske republiky, to je pokrytectvi jako z ucebnice.

    Cikany nikdo "neprevychova", tito lide vzdy budou inklinovat tam, kde jim budou davat.........,vzdy se budou snazit na nekom prizivit, na nekoho udelat levou, a to pri co nejmensi namaze.

    A jen se nekdo otre o to, ze udelali neco nezakonneho, hned budou kricet o diskriminaci . Je nutne se proste s jejich pritomnosti a existenci smirit a v ramci zakonu eliminovat jejich vystrelky a zpusob chovani, ktery se nam sice nemusi libit,ale ktery maji tito lide po staletich "utlaku" proste v genech.

    Zruste proto anglicane sve ostudne kontroly na letistich a radeji omezte svou stedrou naruc. Rozhodne neprodelate.......I kdyz na druhou stranu se mi chce polozit otazku "Proc je nechcete, proc jim nepomuzete ,kdyz je udajne my utiskujeme? Nejste nahodou rasisti prave vy ?

    Poznámka JČ: Romové, žádající v Británii o azyl, jsou nyní s celou rodinou umisťováni do vězení, Finanční částky, které dostávají, jsou nesmírně malé, poslední dobou většinou dostávají jako všichni imigranti pouze nesměnitelné kupony na jídlo, za něž nesmějí dostat nazpět ani drobné. Jejich situace v Británii je obtížná. - Základem rasismu je nepřípustné rozšiřování individuální zkušenosti na celou etnickou skupinu. Nelze generalizovat a házet všechny Romy do stejného pytle - je to totéž jako tvrdit, že "všichni Češi lžou a kradou". Nemluvíme-li o nezaměstnanosti, Romové jsou v České republice velmi vážně perzekvováni. Zrovna včera byl usmrcen jeden Rom.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|