Britské listy


pondělí 14. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Záchranná síť pro brutalizované děti v ČR selhala:
  • Peklo, z něhož Jiřímu Szutovi nikdo nepomohl (Fabiano Golgo) Stížnost a žaloba na Policii ČR:
  • Zvát novináře na policii za zveřejnění kritického článku je nepřípustné Pozoruhodný případ mediální manipulace: Proč se vrátil Ronald Biggs do vězení v Británii:
  • Jak prodal Mike Biggs svého otce za autorská filmová práva (Fabiano Golgo) Lidská práva:
  • Před čtyřiceti lety byla založena Amnesty International. Co dokázala? Ekologie:
  • Nadměrné požadavky turistů na vodu ohrožují turistická letoviska a život chudých lidí Lidská práva: Americký stát chce před olympijskými hrami zlikvidovat polygamii:
  • Stát Utah kontra 1 muž, 5 manželek a 25 dětí Jiří Pancíř se hájí před nařčeními Rudolfa Zahradníka, publikovanými v Lidových novinách:
  • "Nejsem psychopat ani spiklenecké centrum" I v demokracii je nutno zakazovat myšlenky:
  • Universita coby puncovní úřad extremismu? (Václav Pinkava) Oznámení:
  • Společnost CME žaluje Vladimíra Železného za lež (CME))



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Americký stát chce před olympijskými hrami zlikvidovat polygamii

    Stát Utah kontra 1 muž, 5 manželek a 25 dětí

    V pondělí začíná ve městě Provo v americkém státě Utah proces s Tomem Greenem, 52, mormonem, za polygamii. Tom Greene má pět manželek a je jedním z přibližně 40 000 polygamistů, žijících ve státě Utah. Mnozí se domnívají, že proces je pokusem úřadů zamést polygamii pod koberec před olympijskými hrami, které se mají konat v Salt Lake City příští rok v únoru.

    Pro Toma Greena a jeho manželky a jejich stoupence je to útok na svobodu náboženství a svobodu projevu.

    Polygamie byla přímou součástí původního mormonského náboženství a je součástí dědictví státu Utah. Zakladatelé této církve převzali polygamii ze starého zákona: účelem bylo také zalidnit tento hornatý a pustý stát. Avšak Washington se ostře stavěl proti polygamii. Prezident Lincoln podepsal v roce 1862 "zákon proti bigamii" a v roce 1871 byl zatčen vedoucí mormonský představitel Brigham Young za "chlípnou a lascivní kohabitaci" se svými 16 manželkami.

    Polygamisté jsou nyní z mormonské církve exkomunikováni. Příbuzní Toma Greena a jeho manželek byli v minulosti ve vězení, ale důsledkem jednoho pokusu o trestní stíhání - v roce 1953 - byly drastické scény, kdy byly děti odebírány matkám. Až do Greenova zatčení vládla v této věci pasivní tolerance.

    Tom Green vyrostl jako Mormon v Salt Lake City. Na univerzitě vystudoval církevní historii. Zjistil, že polygamie nikdy nebyla zlikvidována, jen zatlačena do podzemí, a tak se stal polygamistou. S manželkami se oženil, když jim bylo pod dvacet. Pocházejí z polygamních rodin.

    Green o svém polygamním manželství neváhá hovořit veřejně. Právě to se mu vymstilo, když loni vystoupil v televizi a hovořil tam o svém polygamním manželství. Okresní žalobce se rozhodl proti němu zasáhnout.

    Tom Green bydlí s 5 manželkami - všechny jsou těhotné - a s pětadvaceti dětmi ve věku od 2 do 14 let v kolonii maringotek v Greenhavenu, Snake Valley - je to divoké, pouštní místo, kam se dojede jen po nevyasfaltovaných polních cestách a horskými průsmyky, ve vzdálenosti asi 300 km od Salt Lake City. Z jedné z maringotek vedou telefonní marketingovou kampaň, jejímž prostřednictvím prodávají předplatné pro časopisy, jako je Newsweek. Green to dělá už pětadvacet let.

    "Sestry-manželky", jak si říkají, mají všechny dlouhé vlasy, dlouhé sukně a žádný makeup. Mají každá jinou roli.

    Hannah, 24, právě dokončila marathon v Las Vegas a trénuje běh na horském terénu kolem tábora. Cari, 25, řeže pilou prkna, z nichž chce stavět verandu. LeeAnn, 26, která řídí telemarketingovou kampaň, připravuje fotografie sebe a jedné dcery, protože se chtějí stát modelkami. Linda, 28 a Shirley, 30, vysvětlují, proč byl jejich manžel pohnán k soudu.

    "Mormonská církev považuje polygamii za trapnost a my říkáme lidem, že polygamie pořád ještě existuje," říká Linda, jejíž prarodiče byli vězněni za polygamii ve třicátých letech. Ironií je, že oni nic neskrývají. "Součástí bigamie prý je podvádění, ale my o sobě vzájemně víme - ví to celý svět. Jestliže Toma zavřou do vězení, rodinu to jenom zničí." Green není typickým náboženským fanatikem. Dětem čte večer Harryho Pottera, ale myslí si, že Tolkien je lepší.

    "Mým cílem je stát se co nejvíc vzdělaným a přimět děti, aby byly vzdělanější než já, a aby totéž učinily se svými dětmi." Chtěl by, aby studovaly na univerzitě.

    Jeho prapradědeček z Tayside ve Skotsku konvertoval k mormonismu, když přicestoval do Spojených států. V osmdesátých letech devatenáctého století uprchl se svými manželkami do Kanady, aby ho v USA nezavřeli. Tom Green má hluboké znalosti o skotské historii a podporuje dnešní nacionalistickou Scottish National Party.

    Linda hájí polygamii z praktického i z náboženského hlediska: "Koordinuju s ostatními manželkami, kdo kdy má trávit čas s Tomem," vysvětluje. "Obyčejně se střídáme. Posuzuju situaci každé z nás a každá vyjadřuje své touhy a potřeby tak, aby každá dostala spravedlivé množství času v jeho přítomnosti. Někdy je to dost obtížné. Musíte víc myslet na druhé než na sebe." Greenovi mají spojence. Americký Civil Liberties Union, Svaz pro občanské svobody, konstatuje, že Tomovo trestní stíhání je porušením jeho práva na soukromí. Mají ale také mnoho odpůrců, včetně mormonské církve a ženských organizací, které argumentují, že ženy, které vstupují do polygamních manželství, jsou připraveny o vzdělání a o možnost kariéry.

    Tom Green je vyšetřován, že znásilnil Lindu, protože s ním otěhotněla, když jí bylo 14 a měla jeho první dítě. Linda říká, "zamilovala jsem se a neviděla jsem důvodu, proč mám čekat."

    Linda také chce, aby byly dívky dobře vzdělané. "V žádném případě neindoktrinujeme děti, že se musejí brzo ženit či vdávat. Naším hlavním úkolem je, pokud chtějí mít takovouto rodinu, že se musejí připravit, aby ji dokázali uživit. Žijeme všechny s Tomem 10 - 15 let a máme s ním velmi úspěšný vztah."

    Greenovi bylo nabídnuto řešení, že nebude muset jít do vězení, jestliže se zaváže, že nebude hovořit do sdělovacích prostředků a že opustí stát. Odmítl. Je přesvědčen, že jeho šance na osvobození jsou jen padesát procent. "Je to jako kdyby Martina Luthera soudil stoprocentně katolický tribunál."

    "Když jsme byli v rádiu, zatelefonovala nějaká paní a řekla, proč se vy polygamisti neodstěhujete do pouště a nezaložíte si tam vlastní město, daleko od nás slušných lidí. Řekl jsem - polygamisté to už učinili - to je Salt Lake City."

    Připravuje se na vězení, mohl by být odsouzen na pět let anebo na doživotí, lituje tedy, že o tom hovořil tak veřejně? "Vůbec ne. Byl jsem vychován ve víře, že je tohle země svobodných lidí, že máte právo věřit, v co chcete, a že máte právo říkat, co chcete a nemusíte se skrývat."

    Budoucnost rodiny je nejistá. Linda říká, že snem by pro rodinu bylo přestěhovat se do Skotska. "Přijali by nás tam?" ptá se.

    Jak se přibližují olympijské hry, úřady ve státě Utah mohou mít z celé této věci ještě dost velký průšvih. Bude-li Green osvobozen, kritikové se budou ptát, proč byl vůbec obžalován a proč byl nákladný proces zahájen. Jestli bude poslán do vězení, stát se bude muset postarat o pětadvacet dětí bez otce, s nímž - a to uznává i žalobce - mají všechny vynikající vztah.

    Stát Utah ještě zřejmě zjistí, že se tímto případem moc zlatých medailí získat nedá, uzavírá článek list Guardian.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|