středa 11. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Další výpověď o brutalitě české policie:
  • Le Monde: Praha, město evropské kultury Co když není policejní brutalita jen dílčí problém:
  • Chce společnost Zákon a Pořádek (vynucovaný až brutálně) namísto řešení složitých problémů? (Vojtěch Polák) Podobnost s českým popíráním problémů čistě náhodná?
  • Srbská televize poprvé vysílala film o vraždění Albánců - co na to Srbové? (Guardian) Sazka a Česká televize
  • Stížnost na ředitele České televize: Chmelíček zpochybnil nezávislost a ohrozil dobré jméno ČT (Tomáš Pecina)
  • „Slavná" Klekánice mě moc nepřesvědčila (Ivan Sosna, Tomáš Pecina) Polemika s Lidovými novinami:
  • Podivná diskuse o transformaci vysokých škol (Milan Valach) Politicko-ekonomická polemika
  • Vliv MMF a Světové banky na vývoj světové ekonomiky (Tibor Vaško) Energetická nejistota kanadskýma očima:
  • Cenová hladina v Ontariu (Jiří Jírovec) Diskuse:
  • Tak jak to bylo s antiglobalizačními demonstranty? (Karel Mašita, Martin Vadas)
  • Mám ze všech těch výpovědí zmlácených aktivistů divný pocit (Aleš Kastner, odpověď JČ) "Dobré vztahy":
  • Klaus na Slovensku, Havel v Turecku (Ivan Hoffman)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Mám ze všech těch výpovědí zmlácených aktivistů divný pocit

    Aleš Kastner

    Vážený pane Čulíku,

    dnes jsem si přečetl další výpověď o policejní brutalitě a zvůli. Jako zřejmě většina obyvatel ČR jsem ty peripetie v Praze sledoval jen zdáli a nepřímo. Mám z toho divný pocit, jako by všechny ty výpovědi, které jste publikoval, hovořily o zcela jiné policii, než s jakou mám určité zkušenosti já sám.

    Na Britských listech je takových výpovědí více - BL postupně přecházejí od neutrálního postoje k sugestivnímu názoru, že se v Praze dělo to nejhorší jen ze strany policie.

    Kromě nesrovnalostí ve výpovědích a tedy podezření, že byly připraveny předem (o čemž píší jiní, třeba na NP), mám silný pocit nesrovnalosti mezi námi občany pozorovaným a aktivisty popisovaným chováním policie.

    Policie, řekněme po roce 1992, působí na mne dojmem, který by se dal charakterizovat atributy: šlendrián a lenost. Kdežto podle nich by to byly: zvůle, surovost a jakási až rozumu zbavující vzteklost. To by možná částečně odpovídalo StB z 50. let, dnes to dle mého názoru nepasuje.

    Chtěl bych, aby se věc vyšetřila. Také mluvčí policie by k obvyklým obecným blábolům měli tentokrát přidat nějaká fakta a pohled na tyto události se své strany.

    Dále je mi divné, že jsem nikde nečetl o těchto událostech nic, co by napsal některý z českých občanů zadržených spolu s těmito aktivisty, tj. z občanů, o nichž oni sami vypovídají, že byli přítomni resp. propuštěni dříve.

    Zdraví

    Aleš Kastner


    Reakce Jana Čulíka:

    Píšete, " BL postupně přecházejí od neutrálního postoje k sugestivnímu názoru, že se v Praze dělo to nejhorší jen ze strany policie".

    A co když naopak české sdělovací prostředky rozšířily v ČR v posledních týdnech sugestivní názor, že se v Praze dělo to nejhorší jenom ze strany demonstrantů?

    Myslím, že nemůžete rozdělovat svědectví podle toho jestli je někdo Čech nebo cizinec.

    V Britských listech jsme zveřejili tři svědectví Čechů o zadržování. Dva byli brutalizováni,jeden (Ondřej Čapek) byl jen nesmyslně zatčen, spoután a zadržován bez bití do druhého dne ráno.

    Kromě toho - dostávám z ČR dopisy, v nichž lidi vyjadřují názor, že svědectví jednotlivých osob se považují obecně za nedůvěryhodné. Rád bych vás upozornil, že na Západě se to tak nehodnotí a hodnotit nebude. Lidi všeobecněji nelžou k prosazování vlastních politických cílů, protože by se tím v západních společnostech zdiskreditovali, a tím zdiskreditovali i svou kauzu. Na rozdíl od české společností nese prokazatelné lhaní na veřejnosti velké společenské stigma, které by si tu málokdo riskl. Skutečně si myslíte, že by vědecký pracovník z Historického ústavu Maxe Plancka v Berlíně riskoval likvidaci své kariéry tím, že by ve svém svědectví vědomě lhal? Myslíte si, že bych já mohl riskovat na Glasgow University, že bych rozšířil své prohlášení, které by obsahovalo vědomé nepravdy?

    Česká republika může - z nacionalistických i jiných podvědomých důvodů celou nepříjemnou zkušenost s demonstranty klidně zametat pod koberec. Upozorňuji však na to, že mezinárodně bude brutalita české policie mít pravděpodobně nepříjemnou dohru - i když snad pro ČR pozitivní, bude-li česká policie mezinárodně donucena k radikální reformě. Tito lidé jsou příliš schopní veřejného projevu, aby si toto násilí nechali líbit. A jsou mezi nimi také často velmi vážené osoby s konexemi.

    Kromě toho, vyskytuje-li se několik desítek velmi obdobných svědectví, které se v konkrétních, zkontrolovatelných podrobnostech odlišují, takže zjevně není pravda, co tvrdí mluvčí české policie, že svědectví (alespoň ta, která přinášejí Britské listy) pocházejí z jediného zdroje, je velmi obtížné je bagatelizovat a nebrat vážně. Naopak, je povinností seriózního sdělovacího prostředku, který neohlupuje veřejnost, aby tato svědectví publikoval, ať už si o nich lidé učiní jakýkoliv úsudek. Bohužel, v České republice to učinily pouze Lidové noviny. - Možnost, že jsou tato svědectví všechna zfalšovaná, a že je to rozsáhlé, dobře zkoordinované mezinárodní spiknutí Čechů, Američanů, Belgičanů, Britů, Francouzů, Izraelců, Španělů a korejských profesorů, sice nelze úplně vyloučit, ale - pro normálně uvažující lidi, nepostižené komunistickou paranoiou - je, přiznejme si, poněkud nepravděpodobná.

    Např. Neviditelný pes propadl ve dnech po antiglobalizačních demonstracích skutečně odporné xenofobii "rozbíjeli obchody, tak je dobře, že je policie zmlátila": takových, zcela nepřijatelných příspěvků tam bylo celá řada. Není omluvou, že se teprve teď Ondřej Neff obrací a jede se podívat do internačního tábora v Balkové - otázka je,co tam může zjistit čtrnáct dní po zadržování zatčených, kdy jich snad už většina byla propuštěna.

    Všimněte si svědectví i v předvčerejších Lidovkách, o tom, jak zmlátili jednoho profesora ekonomie.

    Mě to nepřekvapuje, protože existují svědectví z posledních let, jak se Policie ČR do značné míry buduje ze sympatizantů skinheadů. Těch svědectví je prostě příliš mnoho na to, aby to bylo všechno vymyšlené.

    Ano, česká média -s výjimkou Lidovek - to všechno zcela potlačila. Ve světě se demonstruje v této věci před českými vyslanectvími -co o tom víte?

    Z druhé odpovědi Aleše Kastnera:

    ... máte pravdu - stát nemůže jednat "rukou" své policie jako rozzuřený jednotlivec. Toto lidé nechápou. Moji přátelé, které znám desítky let, jsou pro trest smrti, s argumentem "kdyby tobě zabili dítě, taky bys se pomstil" - můj argument, že já třeba ano, ale demokratický stát nesmí, nechápou.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|