pátek 15. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Současné politické a ekonomické myšlení:
  • Marx v zrcadle globalizace (Britannica.com) Blokáda rafinerií a co z toho vyplývá pro demokracii:
  • Británie: Demokracie versus moc (Guardian) Spojené státy:
  • Film, videohry a násilí pro děti a jak to regulovat (Washington Post) Střední Evropa:
  • Rakouské Kein Temelin! (Jindřich Ginter) Co píše Irena Válová:
  • "Konec novinářů? Možná nový začátek." (Ivan Sosna) Reakce - o řazení písmen ve slovnících:
  • Ye Olde "CH" (Václav Pinkava)
  • Rozpravy o existenci písmena CH (Zorka Michalová) Postscript:
  • Olympijské hry (Ivan Hoffman)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review, který je nositelem Ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě. (JČ je komentátor CER pro české záležitosti.)

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

  • Poezie pro cestující.

    Mým snem jsi prošla, jako zjevení
    alejí tmavou v půlnoci jde tiše.
    A skoupý vínek černé zeleni,
    jenž celovat chtěl čelo tvé i vlas,
    již vadne, chřadne, hořkou vůní dýše.

    A neznám ani jméno tvé. Tvůj hlas
    a rytmus kroků v mojich smyslech dřímá.
    A reflex tvojich očí radostných
    mi dává zapomenout, že je zima,
    že na stromech a v duši leží sníh.

    (Karel Toman)

    Spěje případ Ondřeje Gini k rozuzlení? Právní zástupce O. Gini požádal o podmíněné zastavení trestního stíhání svého klienta. Pokud bude žádosti vyhověno (zdá se, že jsou pro to splněny všechny zákonné předpoklady, takže záleží na úvaze státního zástupce nebo soudce) a příslušná lhůta - šest měsíců až dva roky - proběhne bez mimořádných události, bude mít vedení televize co vysvětlovat - a nejen Ondřeji Giňovi.(TP)

  • Dozvíme se konečně, kdo rozhoduje ve společnosti CET 21, kdo jsou majitelé TV3 a komu patří TV Prima? Začalo to nadějně: Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odpověděla Britským listům na žádost o informace z 15. 8. 2000 již o dva dny později velmi slibnou formulací: "Dovoluji si Vám předběžně sdělit, že požadované informace Vám zašleme v plném rozsahu nejpozději v zákonem vymezené lhůtě třiceti dnů od doručení Vašeho dopisu." Rada je mylně informována, lhůta je v tomto případě patnáct dnů a lze ji prodloužit v závažných případech nejvýš o dalších deset, nicméně počkali jsme celých 30 dnů - ovšem marně. Proto nyní podáváme odvolání a po dalších patnácti dnech, pokud Rada znovu žádosti nevyhoví, nezbývá než ji za neposkytnutí informací zažalovat. (TP)

  • Gross: Nepustíme násilné demonstranty do země. Bezpečnostní složky budou v těchto dnech přísněji posuzovat podmínky pro vstup cizinců do ČR, řekl Stanislav Gross v souvislosti se zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Cizinecká policie nevpustila do země už několik desítek odpůrců globalizace.

  • Téměř 500 zaměstnanců letecké společnosti Let Kunovice na  mítinku před branami závodu požádalo předsedu vlády Miloše Zemana a některé ministry o pomoc při řešení krizové situace firmy, kterou koupila americká společnost Ayres Corporation. Podle informací z nezávislých zdrojů není firma Ayres Corporation příliš profesionální (to je eufemismus) a Let Kunovice jí nikdy neměl být prodán.

  • Poslanecká sněmovna souhlasila s tím, aby byl šéf KDU-ČSL Jan Kasal vydán k trestnímu stíhání v souvislosti s červencovou dopravní nehodou. Kasal tehdy u Lokte na Benešovsku narazil poslaneckým vozem Škoda Felicia zezadu do Fordu Mondeo a jednadvacetileté spolujezdkyni v tomto voze způsobil těžké zranění.

  • Pokud by autodopravci, nespokojení se zvyšováním cen pohonných hmot, v pátek skutečně zablokovali některé silnice v Praze, policie by odklonila dopravu.

  • Lidové noviny nepřevzaly zprávu o Zielencovi z BL. Lidové noviny předvčírem sice psaly, den poté, co o tom informovaly Britské listy, jak žádá Josef Zieleniec Čechy v Americe o peníze na svou senátní kampaň, ale z Britských listů to nebylo. (Včera se zpráva dostala do televize Nova.) Píše Sylva Šporková z Lidových novin:

    Vážený pane Čulíku,

    informací o dopise rozesílaném J. Zieleniecem mi mailoval známý z Kanady večer před tím, než se to objevilo ve Vašem listě. Dostala jsem též informace, že lidé, kterým se nelíbí, píší jak Zieleniecovi, tak Unii svobody. Ověřovala jsem si to a dostala jsem tip na stížnost právě od paní Fuchsové s tím, že je zveřejněna i na internetu.

    Sám dobře víte, jak rychle se dnes mohou šířit informace a možnost, že stejnou - aktuální - věc získají dva novináři nezávislé na sobě, je víc než pravděpodobná. O zveřejnění na internetu jsem se navíc v článku zmínila, ovšem pokud znáte výrobní praxi v deníku, asi víte, že v případě potřeby (nedostatku místa) může editor článek krátit - což se stalo (nevypadla zdaleka jen tato zmínka).

    Ač s některými Vašimi články velice nesouhlasím, určitě se s Vámi shoduji na tom, že se musí zvýšit profesionalita českých žurnalistů, a proto se snažím se proti ní neprohřešovat.

  • No, to jsem si zase včera zacestoval Evropou. Mé četné cesty ze Skotska do České republiky mají jednu potíž: musím přestupovat, buď v Londýně nebo v Bruselu anebo nejčastěji v Amsterodamu. Potíž je, že při nynějším leteckém provozu nad Evropou nejsou letecké společnosti skoro nikdy schopny řádně dodržet letový řád a dochází k kratším či delším zpožděním. To je ovšem dost značný problém, pokud tytéž letecké společnosti prodávají navazující lety, mezi nimiž je například jen hodina pauzy. Vždycky s napětím čekám, zda spoj zmeškám nebo ne - zmeškání znamená čekat několik hodin na další letadlo, případně na útraty aerolinií přespat v hotelu - ale kdo chce přijet o den později? A totéž se dělo i včera, kdy jsem se zase vracel z ČR do Glasgowa. Letado ČSA nebylo schopno odletět z Prahy v inzerovaných 17.05 a přiletělo do Amsterodamu místo v 18.30 až v 18.50. Návazný let dál do Glasgowa byl v 19.30. Vždycky když vystoupím z letadla do prostoru amsterodamského letiště, jako první je nutno zjistit na monitoru, z které stojánky (gate) mi letí další letadlo. No a tentokrát, občas se to stává, bylo skoro na druhé straně letiště. Následoval tedy příjemný desetiminutový běh letištěm. Když jsem konečně dorazil na správné místo, u odbavovacího pultu (check-in) stálo poněkud nerozhodně několik nepříliš šťastných skotských byznysmenů. Proč byli nešťastní? - Nic se nedělo, jen tak tam postávali, a tak jsem je "předběhl" a dotázal se dívky za pultem, zda může provést můj check-in - v Praze to v počítači na letišti nešlo: pracovnice se pokusila mě zaregistrovat i na let z Amsterodamu do Glasgowa, ale počítač oznámil "Error No. 27". - V Amsterodamu jsem se ale dověděl, že navzdory tomuto oznámení byl v Praze můj check-in pro Glasgow proveden - měl jsem štěstí, jinak bych se, ukázalo se, do letadla už asi nedostal. Bylo mi vysvětleno, že letadlo nemá v důsledku stávek dost benzínu, a proto je nutno omezit počet cestujících. Proto ti nešťastní skotští bynysmeni, jimž byl vstup do letadla už odmítnut, přišli vlastně později než já. - Nastoupili jsme, ale neodletěli. Následující více než hodinu zkoumali pracovníci holandského letiště seznam cestujících, prý zda by se nedali ještě nějací přidat. "Takhle je to v současnosti s leteckou dopravou pořád," vysvětlil britský kapitál letadla: "Šílený spěch a pak dlouhé čekání." Ať žije moderní doba. (JČ)

  • Duální záhada. Mohl by Britským listům někdo kompetentní z ČT vysvětlit, proč dvanáctidílný německý seriál Hitlerovi muži začal být od sedmého dílu vysílán bez duálního zvuku? Před časem se v BL vyjádřil J. Rubeš, že jde o ochranu autorských práv, ale minimálně tento případ do oné kategorie zjevně nespadá. Opravdu si začínám připadat jako utlačovaná menšina: místo, aby televize vzdělání podporovala, svým přístupem k duálnímu vysílání se hlásí ke kultu ignorance. (TP.)

  • Literární noviny tisknou jen články, které se shodují s názorem šéfredaktora. V červenci zrušil šéfredaktor Jakub Patočka Čulíkův sloupek Týden ve světě za to, že Čulík zpochybnil nezávislost Jaromíra Štětiny a poukázal na jeho novinářský aktivismus, stejně jako na podivné postavení novinářsko-humanitární organizace, Člověk v tísni, převážnou většinou financované státem (viz výroční zpráva z r. 1997), která sídlí ze záhadných důvodů ve veřejnoprávní České televizi a jejíž aktivisté občas vystupují na obrazovce ČT jako "nezávislí" novináři. Patočka se s organizací Člověk v tísni přátelí a těsně s jejími členy spolupracuje. Literární noviny zveřejnily pak čtyři kritické příspěvky na Čulíkovu adresu (emocionální Štětinova obrana "angažovaného objektivního žurnalismu" byla reakcí na Čulíkovy nezveřejněné argumenty) a odmítly poskytnout obdobný prostor pro Čulíkovu argumentaci, neboť takovým názorům je možno dát jen malé místo v rubrice Reakce čtenářů: Čulikova odpověď na Štětinův článek "není kvalitní", argumentoval Patočka. Čulíkův v Literárkách nezveřejněný nekvalitní článek "Být ´angažovaný objektivní novinář´ je nesmysl" si můžete přečíst zde.

  • 1. Proč píší Jaromír Štětina a Petra Procházková takto zaujaté články ve prospěch Grigorije Javlinského? (Článek není v časopise Týden už k dispozici, k dispozici je však v Britských listech na adrese http://www.britskelisty.cz/0006/20000627b.html#01) - 2. Byl zveřejněn finanční audit "agentury Epicentrum" Jaromíra Štětiny a Petry Procházkové, aby bylo zjevné, jak je financována? Britské listy požádaly Jaromíra Štětinu o rozhovor, aby tyto skutečnosti objasnil. Jaromír Štětina rozhovor odmítl, protože jsou Britské listy "neseriozní", a namísto toho hodlá Jana Čulíka žalovat. Ochota podrobit se nezávislému kritickému zkoumání Britských listů v rozhovoru s nimi však autoritu interviewované osoby posiluje, neochota ji naopak oslabuje.

  • Komu byla v r. 1993 udělena licence TV Nova. Soubor důležitých dokumentů z RRTV, z nichž zřejmě vyplývá, že právní předchůdce firmy CME, společnost CEDC, se přímo podílel na správním řízení v rámci udělování licence pro TV Nova (na rozdíl od Vladimíra Železného), je v Britských listech na tomto místě.

  • Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|