čtvrtek 15. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Zdravotnictví:
  • Šokující chyby britských lékařů, páchané na pacientech - jak je tomu v ČR? Nekompetence britského univerzitního managementu:
  • Durhamská jatka: Durhamská univerzita se náhle rozhodla zlikvidovat tamější bohemistiku Byrokracie:
  • Proč nechce Český telecom mé peníze? (Tomasz Mackowiak, Gazeta Wyborcza) Gusinskij, CME, CET 21 a televize Nova:
  • Helsinský výbor amerického Kongresu odsoudil zatčení Vladimíra Gusinského jako útok na svobodu médií
  • Ruský magnát Gusinskij chtěl ovládnout CME (CET 21)
  • ČNTS posílá CET 21 do konkurzu (CME) Extremismus Britských listů:
  • Když slepý vede slepého. O pí. Bánomové a p. Čulíkovi (Robert Izak)
  • Extremistické názory Britských listů: požadují lidskou důstojnost pro Romy a chtějí dobrou Českou televizi (Jan Čulík) Automobilismus:
  • Jak přimět pražské řidiče, aby dávali přednost chodcům? (Václav Pinkava)
  • Zraníte-li v USA chodce na přechodu, jdete za mříže (Jiřina Fuchsová) Poznámky k Britským listům:
  • Italský fotbalový rozhodčí, klima v USA, Kosovo a genetický kód (Miloš Zahradník)
  • Nucená správa, genetika a Kosovo (Ferdinand) Pozůstatky komunismu:
  • Korea (Ivan Hoffman)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Když slepý vede slepého. O pí. Bánomové a p. Čulíkovi

    Robert Izak

    (Část příspěvku Roberta Izaka jsem přeložil do angličtiny a poslal Helsinskému výboru amerického Kongresu, viz níže. JČ)

    Jako pravidelný čtenář BL jsem články o Romech & Co. rozšířil faxem a osobně mezi některé moje známé, cikány nevyjímaje (p. Čulík by měl radost). Jen na okraj: Reakce byly vesměs jednoznačné ale především mě zaujaly ostrým protibánomovským postojem. A to je další otázka která v celé diskusi ještě nebyla řečena: skutečně mají všichni Romové zájem, aby za ně p. B křičela? Nebojíte se paní B. že když ne hned tak časem se můžete stát blechou v kožichu romské iniciativy? Oni moji známí z řad Romů argumentují tím, že vyvolaná hysterie se velmi lehce může obrátit proti nim. Říkají, že "pokud chceš něco dokázat, musíš se sakra snažit a ne na sebe upozorňovat, jak je Ti ubližováno" a zoufale si nepřejí být spojováni s těmi Romy a jejich komunitami, které tak činí. Čili opět potvrzení jedné veledůležité zásady, že úctu si nelze vynutit, tu si lze pouze zasloužit. Bez teatrálních výrazů - nepociťuji vyloženě úctu, nicméně určitý respekt k oněm cikánům, úspěšným podnikatelům (ne obchod s bílým masem) kteří něco vybudovali a dokázali, se kterými je prostě možno se na úrovni pobavit. A zasmát se.

    A to je další lék v překonávání negativního postoje ostatních, pokud takový (ne)právem existuje. Odlehčit téma, pobavit se na vlastní úkor. Vždyť sarkasmus nemusí vždy bolet a pomáhal celé řadě lidí v průběhu dějin nahlédnout do vlastního zrcadla. Každopádně působí daleko věrohodněji, než Váš křečovitý a hysterický postoj paní Bánomová, který je nevěrohodný už proto, že paušalizujete za všechny Romy a tak to prostě není. Vzpomínám při této příležitosti na vykutáleného tatíka onoho inteligentního mladého muže p. Gini Ondřeje jr. totiž p. Ginu sr., který do omrzení bude žalovat onoho hostinského, o němž je prostě přesvědčen, že nalévat černým nechtěl. Co kdyby místo manipulace s fakty pochopil za a) pohnutky každého majitele lokálu, že si svůj majetek demolovat nechce a za b) zařídil hospodu nedaleko s nápisem, bílí zváni, první panák zdarma! A to by všem ve svém městě vypálil rybník. To by byl happening.! Nyní ale bude pouze zvyšovat napětí v místě a odpovědnost za vyústění takového napětí pak samozřejmě nepřevezme.

    Další chyby, která Vás odhaluje jste se dopustila když jste zvolala: "Vy jste rasista pane Pospíšil." Ano, to je módní slovo a často používané jako zástupný problém, teď ale jen mezilidsky: Kde berete tu drzost že si vůbec někoho dovolíte takto označit, trochu to připomíná tón některých z Vašeho etnika, kteří se s vhodností výrazů také nepářou. Co Vás deleguje do postavení, že budete rozdávat nálepky? Nicméně kdo označil takto Vás? Přitom z Vašich příspěvků přímo čiší militantní nenávist k "bílým utlačovatelům", takže byste si toho označení nejspíše zasloužila Vy. Vaše snažení připomíná rozjezd mašinérie demagogie, kterou jsme zažili například nedávno v Kosovu. Když budu parafrázovat nedávný titulek jednoho článku v BL: Bijte bílého českého psa tak dlouho, dokud se černou rómskou kočku nenaučí mít doopravdy rád. Jsem si jist že tudy cesta nevede ani kdyby se celý US kongres, který ublíženecky matete, postavil na hlavu. Mimochodem, považuji za více než obvyklou náhodu, že Vás cesta dohromady svedla z indiánským aktivistou: místo toho aby se staral o svoje negramotné a přiopilé soukmenovce v rezervacích (ano, ve vysněné Americe v rezervacích, četla jste správně) bude hřímat v kongresu o nespravedlnosti. A jestli mě teď chcete obvinit z rasové nesnášenlivosti i vůči indiánům, tak vemu ozdoby, které si u nich moje žena v Arizoně zakoupila a vyhodím je.

    Chápu že Vaše nejvnitřnější pohnutky jsou stud a hořkost, že většina vašich lidí zde v Čechách je na nejnižší příčce společenského žebříčku a dělá ostudu. I když jste jiná, nedělejte prosím jinou ostudu tím, že na nás, kteří bezpodmínečně nesouhlasíme s Vašimi názory a náhledy, budete dštít síru a osočovat nás. Na to jste již byla několikrát upozorněna a o tom uvažujte.

    Mnohem smutnější než Vaše jednání je ale postoj p. Čulíka. Britské Listy vznikly jako naprosto unikátní jev a to nejen v periodikách čistě internetových. Síla a obsažnost tehdejších BL byla nejen šokující ale pro připravené i nečekaným a zajímavým osvěžením v suchopáru tehdejších periodik. At´ už se nyní stane cokoliv, mnohé články i z doby nedávno minulé prostě zůstanou nedílnou a přínosnou součástí mého archívu.

    Bohužel nic netrvá věčně a žádný strom neroste do nebe. Proměna p. Čulíka v experta na českou a romskou otázku plus odborníka na televize a ČT zejména, podstatně zahýbala obsahem BL a z kritického, konstruktivního periodika se stala tribuna extrémních názorů pod vedením nervózních, dotírajících buřičů. Bylo pro mne velkým zklamáním vidět p. Čulíka, (kterého jsem předtím live nikdy neviděl) v pořadu Netopýr. Štěkající, hádající se člověk, který neustále skáče do řeči, jehož možná ani nazajímá co řekne protistrana. Naprostá absence umění vést kultivovanou diskusi, chovat se slušně. Neznám např. pana Hodače, který je neustálým terčem Vašich a páně Pecinových útoků, ale působil, možná i díky Vašemu přispění velmi korektně. Všimněte si: Vaše působení které se i silně promítá do obsahu současných BL se stává kontraproduktivním. Ponížil jste tak kritický rozhled Vašich listů na nesmlouvavé chytráctví, které jedině má právo poučovat. Jaký protiklad k pevné a korektní odpovědi paní Sedláčkové z ČT!

    Ne, nejsem obhájce České televize, má jistě mnoho co zlepšovat (např. "Události", na které už se radši nedívám). Nicméně mě ale také vůbec nezajímá jestli ta nebo ona kvalita pořadu byla opravdu tak strašná či nikoliv a několikadenní diskuse na toto téma včetně hašteřivých dopisů. Přesně tak, jako mě naprosto nezajímá jestli byl p. Březina na vojně a co tomu říká p. Rouček. Nebo podjatá diskuse na téma cikáni, Kosovo, Kavan atd. Jistě, Vás zase nemusím zajímat já. Ale nejsem osamocen. Mnozí z nás by chtěli ty původní Britské listy které jste někam zašantročil. Zdá se nicméně, že v prázdných diskusích na místo vážných témat se bude pokračovat. Viz článek Jak přimět pražské řidiče, aby dávali přednost chodcům. Ne že by mě zdraví chodců nezajímalo, ale jestli bude diskuse pokračovat ve stejném tónu jako o Rómech, domnívám se, že mě ohleduplné zastavování a pouštění chodců opustí.

    Na závěr: kdyby jste se chtěl polepšit, náměty mám. Co například sprosté ceny benzínu? Že je v Anglii jeho cena podobně vysoká? Ano, ale platy nepodobně vyšší.

    Robert Izak

    P.S: Budiž pro úplnost řečeno, že přínos BL v jiných zde nejmenovaných příspěvcích jako např. téma dětské šikany je přínosný. Vydavatel rovněž dává prostor pro názory, které jsou s jeho v přímém rozporu.


    When the blind are leading the blind. About Mrs. Bánomová and Jan Čulík

    "I find it more than telling that you have joined hands with a Red Indian activist. This man, instead of concentrating on his illiterate and drunken tribesmen in reservations, will thunder in the Congress about injustice."

    (Robert Izak, robe.iz@vol.cz)

    As a regular Britske listy reader I have disseminated the articles on the Roma by fax and in person amongst some of my friends, including the Roma (Mr Culik should be pleased). All the reactions were unambiguous: they were all strongly anti-Banomova. Are really all the Romanies interested in Mrs. Banomova shouting on their behalf? Are you not afraid, Mrs. Banomova, that you might become a flea in the furcoat of Roma initiatives? My Roma acquaintances argue that the whipped up hysteria can easily turn against them. They say, "if you want to achieve something, you must work hard and not to try to bring attention to yourself, saying that you are being harmed". They really do not wish to be associated with those Roma and their communities who do this. This only confirms that nobody can be forced to show esteem to anyone: esteem can only be deserved. I do respect those gypsies who have become successful enterpreneurs, with whom I can talk and laugh.

    It is a good idea to laugh at yourself. Sarkasm does not always hurt and it helps you to look at yourself like in a mirror. [Romany] sarcasm [directed at themselves] feels much more convincing that your hysterical and exaggerated attitude, Mrs Banomova. I remember that cheeky old man Gina, who will keep trying to sue that innkeeper because he is convinced that he did not want to accept the Roma in his pub. Instead of manipulating facts, people like him should understand that innkeepers do not want their pubs destroyed. Why does not Mr Gina open his own pub nearby, with a sign, "the whites are welcome, the first beer is free"? Instead, he just raises tension in his own town and of course will then deny responsibility for doing so.

    Mrs. Banomova, you have made a real mistake when you said "You are a racist, Mr Pospisil." Yes, it is a fashionable word and it is overused. But where do you find that insolence? How dare you call someone a racist? This seems to be typical for some members of your ethnic group who also throw abuse about. Who gives you the right to pass out labels on people? Your arguments are full of militant hatred of the "white oppresors", you obviously you are a racist much more likely than Mr. Pospisil. Your efforts remind us of the demagogical machinery, which went into high gear recently about Kosovo. I am glad that this is a way of no return even if the whole US Congress, which you have been misleading, stood on its head.

    By the way, I find it more than telling that you have joined hands with a Red Indian activist. This man, instead of concentrating on his illiterate and drunk tribesmen in reservations will thunder in the Congress about injustice. And if you want to accuse me of racial intolerance against Red Indians, I will take the Red Indian trinkets which my wife bought in Arizona and will throw them away.

    I understand that you are primarily motivated by shame and bitterness that most of your people here in Czech Republic are on the lowest rung of the social ladder and that they are just behaving disgracefully. Even though you might be different, do not behave disgracefully by attacking us because we do not agree with your views. You have been told several times so think about it.

    (...)



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|