Analýza: Islám není nejdůležitějším faktorem, proč se zahraniční bojovníci přidávají k "Islámskému státu"

21. 11. 2016

Vojenští analytikové poukazují na to, že extremistické organizace dávají přednost rekrutům, kteří nejsou schopni zpochybnit jejich ideologii.

Náboženství není nejdůležitější motivací, proč se tisíce zahraničních bojovníků přidává k Islámského státu a dalším teroristickým skupinám bojujícím v Iráku a v Sýrii, zjistili američtí vojenští analytikové.

Nová studie amerického střediska pro boj proti terorismu ve West Pointu a zkoumání zázemí téměř 1200 extremistů ukázaly, že většina z nich nemá systematické náboženské vzdělání a nebyla po celou dobu svého života stoupencem islámu.

V letech 2013 a 2014 byli mezi rekruty ISIS i dva Britové, kteří si na Amazonu objednali příručky "Islám pro idioty" a "Korán pro idioty", aby se tak připravili na "svatou válkuL vedenou v zahraničí.

Extremistické organizace takové rekruty vítají, protože jsou "méně schopni kriticky zkoumat džihadistický narativ a ideologi" a namísto toho plně přijímají zjednodušenou a násilnou interpretaci islámu.

Analytikové uvádějí, že mnoho zahraničních bojovníků, kteří se k ISIS přidávají ze Západu, to činí v důsledku kulturní a politické identity, nikoliv kvůli islámu, který hraje jen podřadnou roli.

Nejvýznamnější islámské organizace po celém světě ISIS odsoudily a naprosto rozdrtily její ideologickou argumentaci. Mezi nimi je i Muslimská rada Británie, která vydala společné prohlášení z mešit po celé Británii, které odsoudilo "podvodné" akce ISIS, které "nemají naprosto nic společného s islámem".

Američtí vojenští analytikové zjistili, že náboženské osobnosti hrají jen "minimální roli" a bojovníci jsou izolováni od islámských komunit doma.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.11. 2016