Britský ministr zahraničí hájí prodej zbraní do Saúdské Arábie, jimiž Saúdi bombardují nemocnice

6. 9. 2016

Boris Johnson, nový britský ministr zahraničí obhajoval prodej britských zbraní Saúdské Arábii. Tvrdí, že "není prokázáno", že by bombardováním nemocnic v Jemenu Saúdská Arábie "porušila mezinárodní právo".

Poslanci Dolní sněmovny budou tento týden rozhodovat, zda požadovat zákaz prodeje zbraní Saúdské Arábii vzhledem k obviněním, že Saúdská Arábie bezohledně bombarduje během půl druhého roku trvající války v Jemenu civilní cíle.

Boris Johnson se písemně vyjádřil Dolní sněmovně: "Klíčovým testem pro to, zda máme dál prodávat zbraně Saúdské Arábii ve vztahu k mezinárodnímu humanitárnímu právu je to, zda jsou tyto zbraně používány při vážném porušování mezinárodního humanitárního práva. Podle všech informací, které máme k dispozici, tomu tak není."

Johnsonův úsudek je založen především na saúdském vyšetřování osmi kontroverzních incidentů, včetně bombardování nemocnic. Zpráva, zveřejněná 4. srpna, hájí bombardování na základě tvrzení, že Saúdská Arábie měla k dispozici informace, že v oblasti byly vzbouřenecké jednotky Houthiů. Johnson hájí princip, že o tom, zda Saúdská Arábie spáchala válečné zločiny, má rozhodovat výlučně sama Saúdská Arábie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 6.9. 2016