Islamističtí militanti opouštějí Pákistán. Míří do Sýrie

15. 7. 2013

Pákistánští islamisté, kteří ve své zemi donedávna bojovali proti menšinovým šíitům, stále častěji směřují do Sýrie, aby se zapojili do tamní občanské války na straně povstalců. Přispívají tak k posilování tábora islámských extrémistů a komplikují úsilí USA o poskytnutí pomoci povstalcům proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Mnozí z těchto lidí věří, že musejí pomoci sunnitské většině zbavit se alávitského režimu Bašára Asada, který je postaven na převládajícím postavení šíitské sekty. Mezitím už ale vypukly vzájemné boje mezi islamisty a sekulárnějšími částmi opozice, kterým se rostoucí vliv náboženských extrémistů nelíbí.

Většina zahraničních bojovníků pochází z arabských zemí, včetně militantů z irácké al-Kajdy na straně opozice a libanonského Hizballáhu na straně vlády. Militanti z Pákistánu teď přidávají do bublajícího kotle další ingredienci. Ačkoliv pákistánské ministerstvo vnitra zprávy popírá, tři představitelé místních bezpečnostních služeb s kontakty na pohraniční kmenové oblasti potvrzují odchod al-Kajdy, pákistánské odnože Talibánu a skupiny Laškare Džangvi.

Většina odchozích spadá do dvou hlavních kategorií. První jsou zahraniční bojovníci z Uzbekistánu, Turkmenistánu a zřejmě také z Blízkého východu, kteří nejprve přišli bojovat na afghánsko-pákistánské pomezí, ale nyní považují za naléhavější válku v Sýrii. Tato skupina podle informátora zevnitř pákistánského Talibanu zahrnuje operativce vycvičené al-Kajdou ve výrobě výbušných nástrah. Druhá kategorie je tvořena převážně pákistánskými členy Talibánu a Laškare Džangvi, kteří byli již v minulosti zatčeni a emigrují kvůli obavám ze zájmu pákistánských úřadů. Zhruba sedmdesátka z nich odešla do Sýrie během posledních dvou měsíců prostřednictvím společné sítě provozované Talibánem a Laškare Džangvi. Pocházejí z různých částí země, včetně provincií Balúčistán, Pandžáb, Paštunské provincie (Khyber Pakhtunkhwa) a z přístavu Karáčí na jihu. Dalších čtyřicet bude následovat v nejbližších dnech. Tito bojovníci se nepřipojí k islamistické frontě an-Nusra, ale budou operovat samostatně pod vlastními veliteli.

Jeden z nich, který se představuje jako Sulejman, vysvětluje, že jeho cílem je "eliminace" šíitů v Sýrii a že za to čeká od Boha "odměnu".

Militanti směřují do Sýrie různými cestami a někteří sebou berou rodiny, jež zanechávají v Súdánu. Nejvíce pozornosti budí trasa vedoucí s použitím rychlých motorových člunů z balúčistánského pobřeží do ománského Maskatu a odtud do Sýrie. Jiní vycestují letecky do různých zemí, včetně Súdánu, Spojených arabských emirátů a Bahrajnu.

Anonymní člen největší pákistánské islamistické strany Džamát al-Islámí prohlásil, že malý počet jejích členů také odjel bojovat do Sýrie, ne však prostřednictvím nějaké organizované sítě.

(Sunnité včetně principiálně nábožensky tolerantních súfíjů podle posledních dostupných údajů z roku 2006 tvořili v Sýrii až 74% všeho obyvatelstva, avšak zdaleka ne všichni z nich podporují povstalce. Obhájci režimu naopak tvrdí, že většina složená z umírněných sunnitů a příslušníků všech náboženských menšin stojí za Asadem. V podmínkách občanské války je sotva možné přesně zjistit, která strana má k pravdě blíže. - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.7. 2013