WikiLeaks: Spojené státy zahajují slyšení před velkou porotou

12. 5. 2011

Americká vláda zahájila slyšení před velkou porotou, které má vyšetřovat předání statisíců tajných diplomatických depeší serveru Wikileaks. Je to začátek procesu, který má rozhodnout, zda bude server Wikileaks a jeho zakladatel Julian Assange stíhán za špionáž.

První zasedání velké poroty začalo v Alexandrii, ve Virginii, vynuceným svědectvím muže z Bostonu, který svědčí na základě trestního předvolání.

Z formulace trestního příkazu, kterou zveřejnil blogger Glenn Greenwald, vyplývá, že porota byla svolána konkrétně k tomu, aby zkoumala, zda má schválit stíhání Assangeho a Wikileaks.

V soudním příkazu se praví, že porota vyšetřuje "možné porušování federálního trestního zákona týkající se spiknutí šířit informace o obraně státu, což je porušením Zákona o špionáži".

Americký Zákon o špionáži, schválený r. 1917, těsně poté, co Spojené státy vstoupily do první světové války, byl založen na britském Zákonu o oficiálních tajemstvím.

Americké úřady se ho pokusily r. 1971 neúspěšně použít proti Danielu Ellsbergovi, který prozradil dokumenty Pentagonu o vietnamské válce.

Vysoká porota také podle tohoto soudního příkazu uvažuje o schválení trestního stíhání na základě "vědomého použití počítače bez povolení" a "vědomé krádeže či konverze záznamů či věcí cenných pro Spojené státy nebo nějaký jejich úřad".

Toto obvinění se zjevně nejvíce týká Bradleyho Manninga, který je obviňován z toho, že údajně předal americké diplomatické depeše serveru Wikileaks.

Zákon o špionáži nebyl nikdy úspěšně použit proti nikomu, kdo nepracuje pro americkou vládu a Assange by mohl být úspěšně odsouzen jen tehdy, pokud by úřady získaly důkaz, že aktivně naváděl zdroj tajných informací, aby mu je předal.

FBI agresivně vyšetřuje hackerskou komunitu v Bostonu soustředěnou kolem technologického institutu MIT, ve snaze získat informace o tom, jak se Assange dostal do styku se svým zdrojem.

Vysoká porota skládající se z 16 - 24 porotců bude zasedat v naprosté tajnosti a bude rozhodovat, zda zahájit trestní stíhání.

Podle amerického veřejnoprávního rozhlasu PBS probíhá v USA nyní pět různých trestních stíhání, vážících se na prozrazené oficiální dokumenty. Odborníci poukazují na to, že jde o vážný útok na whistleblowery, osoby prozrazující tajné informace ve veřejném zájmu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.5. 2011