O zahradníkovi, kterého zabili

23. 8. 2016

"Tohle je lískový ořech, na začátku svého života. Tohle je loquat. Tady máme hrušni."

Jmenuje se Abu Wad. Znamená to Otec květin. A jeho malý syn, Ibrahim. Po dobu pěti let ďábelské války byla tato oáza klidu v Aleppu neuvěřitelným útočištěm, které přežilo. Abu Wad provozuje poslední zahradní středisko v tomto městě.

"Tady tohle moje místo má cenu mnoha miliard dolarů! Vlastním celý svět! My obyčejní lidé vlastníme celý svět! Svět je náš!"

Avšak svět Abu Wada je ve vzbouřenecké části Aleppa. Která je neúnavně bombardována syrským režimem a nyní i ruskými letadly.

Rozhovor Britských listů 71:

Liberalizace začala Stalinovou smrtí

19. 8. 2016

Při příležitosti nadcházejícího 48. výročí sovětské invaze do Československa v srpnu 1968, která ukončila liberalizační období šedesátých let, hovoří Jan Čulík s publicistou a svědkem tohoto období Antonínem J. Liehmem (92) o tom, jak to všechno začalo. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. srpna 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Czech PM: "We do not want a strong muslim community in the Czech Republic"

23. 8. 2016

"We will not accept EU refugee quotas, but the German chancellor knows this," said the Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka in an interview given to the Právo daily prior to Angela Merkel's visit to the Czech Republic on Thursday. "I am convinced that each individual EU member state must have the right to decide how many refugees it wishes to accept. It is the duty of the national governments to guarantee their people's security."

"While it is wrong to equate all refugees with terrorists, it is also impossible to accept an open door policy for refugees like when Germany received  large numbers of people without any security checks last year. Due to the existence of the open Schengen borders in Central Europe, this has greatly increased security risks."

"Acts of terrorism are usually committed by the descendants of immigrants who came to Europe some 15-20 years ago. So we have to deal with the question of whether we are able to integrate successfully people who come from and environment which is culturally and religiously different from ours. We also need to deal with the question why they become radicalised."

"These are, however, mostly issues for Germany. The Czech Republic does not have a strong muslim community and we do not want a strong muslim community here, since we see all the problems [associated muslim communities]. Nevertheless it is wrong to equate all muslims with terrorists."

"During the EU summit in Bratislava in September, apart from measures to stimulate the economy in Europe, the Czech Republic will demand the strengthening of EU security measures in order to protect our citizens. It will also demand that we should fight terrorism and illegal migration."

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Leading Czech islamophobe calls for "action" against a New York University professor

23. 8. 2016

Leading Czech islamophobe Martin Konvička, who staged a mock ISIS invasion in Prague on Sunday, during which some people were hurt (see video here), has called on his followers to act against Professor Jiří Pehe, the Director of the Prague outpost of New York University, for standing up against anti-refugee hysteria. Mr. Konvička has appealed on Facebook to "do something to him i.e. Jiří Pehe] about which we are now even banned to write about":

Previously, Mr. Konvička, a professor of entomology from the University of South Bohemia, has become famous for demanding that muslims should be placed in concentration camps and/or ground down into bone meal. He is being prosecuted for these statements.

Mr. Konvička's call has produced a number of quite incredible reactions on facebook HERE. Some people are demanding that Professor Pehe be shot, others that he should be hanged, others that he should be "castrated and I would gladly take part in the procedure, it would take quite a long time". Facebook has not reacted, nor has the Czech Police acted against these threats to Professor Pehe.

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Konvička vyhrožuje Jiřímu Pehe - kde je Policie ČR?

23. 8. 2016

Na Konvičkovu výzku k akci proti profesoru Pehemu reagují někteří jeho stoupenci pácháním trestných činů vyzývání k násilným akcím ZDE. Policie ČR nereaguje, ani Facebook:

Jaromír Vacek: Jo, normálně bych mu do palice "vyvrtal" úhlednou devítimilimetrovou dírku....

Petr Varhaník: Oběsit tohle Havlomrdí prase Pehe!!!

Martin Čech Rulec: Pane Konvičko, pokud se ve vašem podtextu jednalo o kastraci Peheho, pak bych se jí velice rád ujal. Předem se omlouvám že bude asi trvat poněkud déle.

Panic among foreign tourists when Czech islamophobes staged a mock ISIS invasion in Prague

23. 8. 2016

When Czech islamophobes staged a mock "Islamic state invasion" on the Old Town Square in Prague to mark the 48th anniversary of the 1968 Warsaw Pact invasion on Sunday 21st August, this provoked panic amongst many foreign tourists in the square. Many of them ran away from the Square in horror to hide in the nearby restaurants. Some people were injured in the stampede. Here is a video from Restaurace Kotleta, some 300 metres from the incident:

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

New York Times: Falešný útok "ISIS" v Praze vyvolal paniku

23. 8. 2016

Konvičkovou akcí v nedělní Praze se podrobně zabývá list New York Times ZDE.

První čtenářský komentář pod článkem: "Je povzbuzující si uvědomit, že i jiné země [než USA] mají své idioty."

V Británii přinesl informaci o Konvičkově nedělní akci deník Independent ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

19. 7. 2016

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Joseph Stiglitz: Sedm změn, jichž je třeba pro záchranu eura a EU

23. 8. 2016

Ekonomicky nejslabší země eurozóny jsou ochromeny hospodářskou krizí, která je v mnoha ohledech horší než Velká hospodářská krize ze třicátých let, míní ekonom Joseph Stiglitz. Nejlépe ekonomicky fungující země eurozóny, jako je Německo, vypadají dobře jen ve srovnání s nimi a jejich úspěch vzniká na úkor zemí v hospodářské krizi.

Hospodářská krize od roku 2008 vyvolala deficity a zadluženost, nikoliv obráceně. Nelze tedy například Řecko obviňovat, že se dostalo do své krize plýtváním. Z krize je také často obviňována přílišná regulace trhů a příliš silný sociální stát. Jenže země se silným sociálním státem a silnou regulací pracovních trhů, jako země skandinávské, patří k ekonomicky nejúspěšnějším.-

Mnoha zemím, jimž se vedlo hospodářsky dobře, než přijaly euro, se vede po zavedení eura špatně. Zásadní vliv měla špatná správa této měny.

Evropská "Velká trojka" se sešla u italského ostrova

23. 8. 2016

Angela Merkelová se setkala s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a italským premiérem Matteom Renzim na letadlové lodi u italského ostrova Ventotene, kde složili poctyu italskému navrhovateli Evropské unie, vězněnému na ostrově za druhé světové války.

Všichni tři politici se shodli, že je nutno zintenzivnit spolupráci v obraně a sdílení výzvědných informací v boji proti islamistickému terorismu. Tři politikové také souhlasili, že je zapotřebí udělat více proti tomu, aby uprchlíci přicházeli o život ve snaze dostat se přes moře do Evropy.

Renzi uvedl, že letos přišlo do Itálie 102 000 migrantů, loni to do této doby bylo 105 000 migrantů. Zdůraznil, že pomoc pro ty, kteří ji potřebují, musí být k dispozici.

Francouzský prezident Hollande uvedl: "Evropa se musí ochraňovat, ale také přivátat ty, kteří jsou vyháněni do exilu a často jsou v ohrožení života."

Merkelová se v nadcházejících dnech sejde s dalšími osmi představiteli EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konvička patří do cirkusu

22. 8. 2016 / Boris Cvek

Zdá se, že po včerejším pražském vystoupení jarmareční společnosti pana Konvičky zbývají už jen dvě možnosti. Jednou z nich je přetavení fraškovitého divadla v realitu krve:

Konvička postřílí nebo ještě lépe podřeže několik lidí, nejlépe rodin s malými dětmi, aby konečně a jasně demonstroval Čechům nebezpečí islámu, přičemž se ho pokusí zlikvidovat neohrožení, čerstvě, podle rady prezidenta republiky, vyzbrojení občané, kteří přitom omylem postřílejí další lidi a nejspíše i sebe.

Do vězení za to všechno půjde nějaký náhodně vybraný muslim, který vlastně ani nemusí být muslimem, úplně postačí, když si to o něm bude myslet veřejnost.

Druhou možností je seriózně nabídnout veselé společnosti pana Konvičky několik kotců v nějakém cirkusu, kde by mohli tito výtečníci nahradit ušlechtilá zvířata, jichž je na taková představení škoda. Manéž je však třeba obehnat bezpečnostním plotem, neboť není možné spoléhat na to, že konvičkovci budou po celou dobu představení schopni rozlišovat mezi svou rolí a realitou.

Nicméně je možné takto panu Konvičkovi zřejmě zprostředkovat početnější publikum a využít jeho talent užitečněji, než je využíván dosud, a zároveň výrazně snížit možnost, že na nás skutečně začne střílet.

Potěmkinovské referendum Viktora Orbána

22. 8. 2016

2. října budou Maďaři hlasovat v referendu ohledně plánu Evropské unie rozdělit uprchlíky po evropském kontinentu. Orbán silně prosazuje odmítnutí uprchlíků a podobnost referenda s britským referendem o brexitu vyvolala zájem o situaci v Maďarsku, píše na serveru Politico Goran Buldioski.

Avšak referendum je spíše Orbánova PR akce než vyjádření demokratické vůle Maďarů - pokus posílit Orbánův image jako obraz šéfa vznikajcí populistické, nacionalistické a regresivní Evropy.

Konec neoliberalismu a krize západní politiky

22. 8. 2016

Západní finanční krize z let 2007-2008 byla nejhorší krizí od roku 1931, přesto však byly její bezprostřední dopady relativně mírné, píše v týdeníku Observer Martin Jacques. Krize zpochybnila základní kameny dlouho dominantní neoliberální ideologie, avšak nikdo ji nezrušil. Banky byly zachráněny, skoro žádní bankéři neskončili ve vězení a jejich dluhy zaplatili daňoví poplatníci. Následná hospodářská politika především v anglosaském světě drtivou měrou spoléhala především na tištění peněz, na tzv. kvantitativní uvolňování. Západní ekonomika stagnuje a není tomu konec.

Navzdory finanční krizi pokračovala vláda ideologie neoliberalismu, protože politicky a intelektuálně nic jiného dnes neexistuje. Jenže vláda neoliberalismu nemůže přežít.

První známkou je to, že se veřejnost začala protivit bankám, bankéřům, a významným podnikatelům. Důsledkem finanční krize bylo ochromení důvěry v kompetenci vládnoucích elit. Znamenalo to vznik širší politické krize.

Czech islamophobes attempted to stage an Islamic state invasion in Prague, several people were hurt

21. 8. 2016

Marking the 48th anniversary of the Warsaw Pact invasion of Czechoslovakia, which took place on 21st August, 1968, Czech islamophobic activists from the "Martin Konvička Initiative" tried to stage an Islamic State invasion at the Old Town Square in Prague on Sunday afternoon. They arrived in military vehicles, disguised as Arabs, wielding airsoft weapons, replica machine guns and Islamic State flags. When they started shooting, this produced panic amongst the passers-by, mostly foreign visitors, and several people were hurt.

Czech islamophobes see all muslims as terrorists. They do not distinguish between an ordinary muslim and an Islamic State fighter. They also see all refugees as potential terrorists.

Prior to the event, the Czech police had inspected the replica guns and found them acceptable, but when panic arose, Prague local authority officials cancelled the event.

Miroslav Adamec, "The Martin Konvička Initiative" spokesperson, said that the event was supposed to remind people of "what is daily happening several thousand kilometres from here and is now coming even to us, in Central and Western Europe."

Czech police is now assessing whether the event had infringed the law and whether it can be classified as the offence of disseminating alarmist news.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Drzá poznámka k 21. srpnu

21. 8. 2016

Jen takovou drzou poznámečku k 21. srpnu, napsala na Facebooku Iva Pekárková:

Koukám, kolik lidí si ještě dnes stýská, že nám Američani tenkrát nepřišli na pomoc -- ať už za to mohla Jaltská dohoda, anebo proto, že na nás hodili bobek. Během pár týdnů začaly uprchlické ubytovny a tábory v západnějších zemích praskat ve švech přílivem Čechoslováků a nepřestaly praskat ve švech nejméně rok. Snad celý svět, včetně nebojácných Rusů, nám vyjádřil solidaritu. (Před pár lety jsem potkala stárnoucího Inda, pořád hrdého na to, že tenkrát do indických novin napsal, jak moc se mu tahle okupace nelíbí.)

Západ migranty od nás přijal téměř bez výjimky s otevřenou náručí, jako by se snažil nějak napravit, že se žádný stát nepokusil o vojenskou intervenci.

Většině migrantů od nás tenkrát nešlo o kejhák, jen o kariéru (i když to samozřejmě nikdo nevěděl s jistotou). A pokud vím, jen málokoho se na Západě někdo zeptal, jestli náhodou není zbabělec, když nezůstal ve vlasti a nebojoval proti okupantům do posledního dechu -- tyhle věci se řešívaly jen na emigrantských večírcích, a když už bylo skoro všechno dopito.

Spíš než by tehdejší emigranti vyčítali sobě, že ze strachu či možná z ekonomických důvodů opustili vlast, vyčítali zemím, které Československu nepřispěchaly na pomoc, že s Rusákama nic neudělaly, a tak oni, chudáčci, museli odejít do ciziny.

Statečných emigrantů nebylo málo, to rozhodně ne, ale masa těch, co odcházeli, to byli průměrní lidé bez velkých ideálů a mysleli vesměs jen na sebe a své nejbližší.

Byla mezi nimi řada neskrupulózních oportunistů, příležitostných zlodějů, podvodníků, násilníků, bigamistů. Ostatně i špióni a jim podobní se mezi emigranty mohli vyskytovat, přesto se s příchozími na Západ nejednalo jako se zločinci.

Jednalo se s nimi jako s lidmi, jejichž vlast je na tom hodně zle a oni potřebují pomoc.

A to by se většina tehdejších emigrantů mohla vrátit domů kdykoli a neriskovala by víc než rok ve vězení za nedovolené opuštění republiky.

Tak.

Srpen 1968 a dnešek

21. 8. 2016 / Boris Cvek

Výročí okupace Československa „bratrskými vojsky“ je pro mne dnes především připomínka toho, jak osud malého státu ve střední Evropě naprosto závisí na geopolitických rozhodnutích velmocí.

A také toho, jak tato rozhodnutí mohou mít dlouhodobé následky: 20 let normalizace bylo tím klíčovým retardačním obdobím, kdy jsme na několik generací dopředu ztratili hospodářské, ale také společenské, kulturní a sociální srovnání se Západem. To logicky trvá dodnes, neboť cílem okupace nebyl rozvoj, nýbrž „normalizace“, která představovala rozsáhlé změny ve způsobu myšlení i fungování společnosti směrem k nihilismu, kleptokracii a naprostému rozkladu veřejného prostoru, společenských institucí a smyslu pro veřejný zájem.

Prior to Angela Merkel's visit to Prague, Czech politicians have condemned her pro-refugee policy

20. 8. 2016

The German chancellor Angela Merkel will visit Prague for a few hours on Thursday for talks with the Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka. Prior to her visit, a number of top politicians from Czech mainstream parties have demanded that PM Sobotka should express a strong disagreement of the Czech Republic with Merkel's pro-refugee policy.

"President Miloš Zeman wants to discuss Brexit and its impact on the EU and the migration crisis and terrorism which is associated with it," said his spokespersom Jiří Ovčáček.

Andrej Babiš, the Czech Deputy PM and Finance Secretary, has called on Angela Merkel "to give up her political correctness and to begin to act". According to Babiš, Merkel should close the external border of the European Union. "In return for billions of euros, she should make sure that Greece and Turkey completely stop the arrival of refugees in Europe. Otherwise, it will be her fault what happens to the European population. Unfortunately, Mrs. Merkel refuses to see how serious the situation is in Germany and in other EU nations. Her attitude is really tragic."

"Islam is not part of modern Europe and its traditions. Radical islam is a threat. Uncontrolled masses of refugees do constitute a security threat," said Petr Fiala, the Chair of the right-of-centre Civic Democratic Party (ODS).

"I do not agree with Merkel's slogan ˇWe can manage this.' Europe cannot manage the arrival of several million migrants over the next few years. It is a cultural and social problem and a security issue. Already, the immigrants are being given preferential treatment, which is wrong," said Jan Bartošek, the Chair of the Czech People's Party. "We still remember the Soviet occupation and hence we want to be able to make free decisions about the future and the security of our citizens," Bartošek added.

Social Democrat Jaroslav Foldyna said that Mrs. Merkel's statements were "misguided". "Czech Republic will act wully in line with the V4 countries. We are willing to contribute to the building of refugee camps in safe countries. But we will not accept large numbers of refugees."

"No one can take seriously Merkel's assertion that there is no connection between refugees and terrorism. Cooperation between different civilisations of the world must be equal, one civilisation must not find itself on the defensive against another. We will not be bearing the brunt of the impact of the wrong decisions made by the government of the Federal Republic of Germany," said Vojtěch Filip, the Chair of the Communist Party of Bohemia and Moravia.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Dva měsíce po britském hlasování pro brexit nemají briští ministři tušení, jak to udělat

21. 8. 2016

Když byl začátkem devadesátých let Boris Johnson bruselským korespondentem deníku Daily Telegraph, ostatní tamější britští korespondenti se obávali půlnočních telefonátů ze svých redakcí v Londýně. Boris psal ostře kritické, často do značné míry vymyšlené články proti Bruselu, třeba o tom, že zakazuje zakroucené banány, a ostatní reportéři dostávali pak z Londýna v noci povel, aby "to rozepsali", případně zkontrolovali. "Borisovy články byly téměř vždycky naprostým výmyslem, přesto však vždycky vytáhly ostatní novináře v noci z postele," vysvětluje Sonia Purnell, autorka Johnsonova životopisu.

Johnsonovi se tak už od devadesátých let podařilo vytvořit v Británii lživý, ostře protievropský narativ a vyvolal hnutí euroskeptiků.

Po červnovém vítězství stoupenců brexitu v referendu jmenovala nová britská premiérka Theresa Mayová tři nejhlavnější probrexitové aktivisty, Johnsona, Davida Davise a Liama Foxe, ministry, kteří mají vyjednat brexit.

Dva měsíce po hlasování pro brexit však stále nikdo neví, co to znamená a o čem budou tři ministři vyjednávat. Mezitím se začali hádat o své vzájemné pravomoci.

Na Bartoše přišlo do Brna 19 lidí...

20. 8. 2016 / Anežka Michnová



Sobotní akce Národní demokracie na Moraváku proběhla takto:

12:51 Zatím jsou tu dva chlapíci se zvukovou aparaturou.

12:55 Už jsou tu tři lidé. Pan Adam B. Bartoš je prý semitský realista, nikoli antisemita, jak mám údajně napsané na ceduli. Na ceduli stojí: Antisemity v Brně nechceme.

12:?? Prošedivělý chlapík se mě přichází zeptat, proč si chci vzít Žida nebo Araba. Nedokáže však objasnit, jak na to přišel, proto udělá úhybný manévr a začne mě poučovat o národní identitě. To nechápu už vůbec, takže mi na závěr sdělí svůj názor na jakéhosi Sorose a vítězoslavně odejde.

Střední škola v Polsku zahajuje "národně-matematickou výuku" na obranu studentů proti uprchlíkům

21. 8. 2016

Střední škola v městě Milanówek u Varšavy otevírá od září 2016 novou "národně-matematickou" třídu, v níž se kromě matematiky budou studenti učit střílet a dostanou intenzivní vojenský výcvik. Podle ředitele školy Zbigniewa Relugy je vytvoření nových školních osnov pro tuto třídu reakcí na současnou situaci v Polsku a ve světě. "Nejsem proti uprchlíkům, ale když muž ví, jak se bránit, hned se cítí bezpečněji," říká ředitel školy. "Když lidé chodí na veřejnosti v uniformě, je obtížnější krást." A "muž musí vědět nejen, že má ženě dávat květiny, ale i jak ji ubránit. To, co se stalo ve Francii a v Belgii, dokazuje, že musíme být připraveni".

Údajně je o novou třídu velký zájem. Podle ředitele se o ni budou zajímat především "ti mladí lidé, jejichž srdce silně bije pro Polsko". Součástí výuky bude šest hodin střelby ostrými náboji každý týden.

"Jsem přesvědčen, že mladý muž by se měl aspoň zbraně dotknout, měl by vědět, co to je. Musí vědět, jak ji nabít. Většina mladých lidí dnes ani neví, co je zámek na zbrani," stěžuje si ředitel.

Nový kurs bude obsahovat mnoho hodin o moderní polské historii, vykládaných ze silného "národního" hlediska. Studenti také budou vyučováni o historii a o roli polské armády. Budou podrobováni tělesnému výcviku v otevřené přírodě. Budou také studovat jazyky, protože "to se bude hodin na hranici". Škola očekává pomoc od polského ministerstva obrany.

Obdobný kurs připravují i jedna střední škola ve Vratislavi a další školy v Polsku.

Zdroj v polštině ZDE

A secondary school in Poland is starting a "national-mathematical" curriculum to teach students how to fight against refugees

21. 8. 2016

A secondary school in the town of Milanówek near Warsaw is starting a new "national-mathematical" class in September 2016, which apart from mathematics will also teach students how to shoot, and will give them sustained military training. According to school headmaster Zbigniew Reluga, the setting up of the new course is a reaction to the current situation in Poland and in the world. "I am not against refugees, but when a man knows how to defend oneself, one immediately feels safer," says the headmaster. "When people walk about in uniform, it is hard to steal anything," he adds. Also, "A man must know not only how to give a woman flowers, but also how to defend her. What happened in France and Belgium shows that we must be prepared."

Apparently, there is a huge demand for the new course. According to the headmaster, it will attract primarily "those young people who feel strongly connected to Poland". The course will included six hours of shooting with live ammunition, every week.

"I believe that a young man should at least touch a weapon, he should know what it is. He must know how to load it. Most young people do not even know what a lock in a weapon is," complainst the headmaster.

The new course will rely heavily on the teaching of selected chapters from modern Polish history with a strong "national angle". Students will also be taught about the history and the role of the Polish army. There will be much outdoor physical training. Students will also be taught languages because "that will come handy at the border". The school relies on assistance by the Polish Defence Ministry.

A similar course is being prepared a secondary school in the Polish city of Wroclaw and in other places.

Source in Polish HERE

Uprchlíci zadržovaní v řeckých táborech jsou obětí kriminality místních mafiánských gangů

21. 8. 2016

Uprchlíci, kteří jsou proti své vůli zadržováni v táborech v Řecku, jsou obětí rostoucí vlny trestných činů páchaných mafiánskými gangy, které zneužívají uprchlíky jako oběti prostituce, drog a pašování lidí.

58 000 uprchlíků, zadržovaných v táborech v Řecku, jsou nyní systematicky obětí řeckých a albánských kriminálních mafiánských gangů. Bylo zaznamenáno množství případů infiltrace táborů kriminálníky, kteří se zaměřují na zranitelné muže a ženy.

"Pokud se neučiní nic k zlepšení situace těchto uprchlíků, hrozí skutečná katastrofa," varoval Nesrin Abaza, americký humanitární dobrovolník, který pracuje v jednom z řeckých uprchlických táborů u Soluně. "Tyto tábory jsou úrodnou půdou pro terorismus, gangy a násilí. Svět na tyto lidi zapomenul. Už se o nich v médiích nepíše, takže jako neexistují. Avšak bude-li tento neřešený problém zanedbán, dopadne to špatně."

Desetiletý Omranův bratr zemřel v nemocnici

20. 8. 2016

Syřané jsou už dlouho frustrováni, že hrůza Západu nad zvěrstvy Islámského státu odvrací pozornost Západu od daleko většího počtu civilních obětí, které vraždí Asadova armáda a její spojenci.



Příbytek Omranovy rodiny po bombardování

Letecký úder, který zničil příbytek pětiletého Omrana Daqneeshe, kterého nafilmovali poté, když ho vyhrabali z jeho trosek, usmrtil Omranova desetiletého bratra.

Ali, 10, nebyl doma se svým bratrem, ale hrál si s kamarády na ulici, když ve středu spadla bomba. Zatímco příslušníci jeho rodiny utrpěli jen menší zranění, když byl zničen jejich dům, Ali byl explozí bomby zraněn vážněji. Později Ali zemřel v nemocnici.

Lékaři z Aleppa: jsou tady desetitisíce zraněných a mrtvých dětí, není jen Omran

20. 8. 2016

Lékaři, kteří ošetřili a zachránili pětiletého Omrana, který byl vyhrabán z trosek po ruském leteckém úderu na jeho domov, upozorňují, že takových případů jsou desetitisíce.

"Sdělovací prostředky si jeho případu povšimly jen proto, že letecký úder na čtvrť Qaterji byl obrovský masakr, takže když bylo vyhrabáno toto dítě, přítomna byla spousta novinářů," řekl Ammar Hammami televizi Sky News.

"Jsou tady velké počty dětí, které jsou zraněny nebo usmrceny a nikdo se o ně nezajímá," sdělili televizi Sky News lékaři a zdravotní sestry v Aleppu. "Chceme zdůraznit, že děti nemají s touto válkou nic společného a je ostudné, že je ruská letadla bombardují."

Přímý západní zásah v Sýrii by mohl vést k fatálnímu konfliktu s Ruskem

20. 8. 2016 / Daniel Veselý



Photo Credit: Mitya Aleshkovsky via Compfight cc

Reakce na článek Jana Čulíka "I vy, čeští občané, nesete přímou vinu za vraždění dětí v Sýrii" ZDE.

ČR by měla zastavit všechny své dodávky zbraní, které končí v Sýrii.

V první řadě je třeba naprosto kategoricky odsoudit Asadovo bombardování Aleppa za ruské asistence vedené diktátorovou snahou dosáhnout vítězství v syrském konfliktu za každou cenu. Masivní bombardování civilních objektů s obrovským počtem usmrcených civilistů není za žádných okolností přípustné. Totéž přirozeně platí i v případě, že by zločiny v obdobném rozsahu páchala ozbrojená syrská opozice.

Antonín Liehm (84) ve Skotsku v dubnu 2008

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

20. 8. 2016

◄ Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (84) ve Skotsku v dubnu 2008.

"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE

Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

V amerických městech se objevily nahé sochy Donalda Trumpa

20. 8. 2016

Jmenují se "Císař nemá koule". Mezi lidmi jsou sochy populární. Sochy vyrobila anarchistická organizace Indecline. Podle deníku Guardian byly tyto sochy, které byly odstraněny už za hodinu, ale to stačilo, aby se objevily v milionech fotografií na sociálních sítích, v tradici brutálních historických karikatur mocných, například z Anglie v 18. století. Jsou však ageistické (posmívají se fyzickému vzhledu starších lidí) a jsou zjevně zamýšleny jako urážka.

Prosíme, pomozte finančně dětem v Sýrii

20. 8. 2016



Záběr šokovaného pětiletého chlapce Omrana Daqneeshe, kterého záchranáři vyhrabali v Sýrii z trosek jeho domu, vede lidi po celém světě, že se ptají, jak by mohli vražděným dětem v Sýrii pomoci. Když nehnou prstem vlády, ozývají se obyčejní lidé.

Deník Guardian v reakci na tyto dotazy přinesl následující informace. Přispět můžete nejjednodušeji bankovní či úvěrovou kartou:

SAMS Foundation, Nadace SAMS

Lékaři ze Syrsko-americké lékařské společnosti (SAMS) ošetřovali Omrana v nemocnici, kterou v Aleppu podporují. V Sýrii provozují 106 zdravotnických zařízení. V rocem 2015 ošetřili a léčili 2,6 milionu Syřanů.

Syrská civilní obrana

Přezdívá se jim Bílé helmy. JE to organizace, která má 2900 členů-dobrovolníků. Zachraňují raněné. Jejich "fond pro hrdiny" financuje léčbu dobrovolníků, kteří byli zraněni při pomáhání civilistům a podporu rodin mrtvých.

Mezinárodní červený kříž

Splupracuje se Syrsko-arabským červeným půlměsícem při poskytování pomoci. Například pomáhají Syřanům připravit své domovy na zimu a poskytují zdravotní služby.

Lékaři bez hranic

Lékaři bez hranic uvádějí, že "rozsah zabíjení a vyhánění lidí z domovů v důsledku konfliktu, který následoval po protestech Arabského jara v roce 2011 je nepředstavitelný".

Unicef

Unicef pořádá dosud největší sbírku na pomoc dětem, postiženým konfliktem v Sýrii. Dary této charitativní organizaci se používají na dodávky potravin, očkovacích látek a vody. V roce 2015 léčil Unicef 13 000 dětí na podvýživu.

Islamic Relief - Islámská pomoc

Tato organizace v Sýrii distribuovala dosud pomoc více než 6,5 milionů Syřanů a pomáhá dodávat léky a zdravotnický materiál do nemocnic v Aleppu.

Save the Children

Organizace Save the Children se snaží v Sýrii udržovat v provozu školy a poskytuje základní pomoc a specializovanou emocionální podporu pro děti. Dosud pomohla asi půl milionu dětem.

SOS Children UK

Tato organizace pracuje v Sýrii od sedmdesátých let. Provozuje tři bezpečné prostory pro děti v Damašku a v Aleppu. Zdroj v angličtině ZDE

International Rescue Committee

Tato mezinárodní charitativní organizace, kterou založil Albert Einstein, působí v Sýrii od roku 2012 a má také programy v Iráku, v Turecku a v Jordánsku. Loni pomohla více než 1,4 milionu Syřanů, včetně 16 000 ženám, které se staly terčem znásilnění a týrání.

Aleppo: Mrtvé děti se usmívají, živé pláčou

19. 8. 2016



Záběry zraněného pětiletého chlapce Omrana Daqneeshe šokovaly svět, ale lékaři v Aleppu ošetřují každý týden desítky takovýchto dětí, často s daleko horšími zraněními a některým vůbec nelze pomoci, řekl v rozhovoru pro list Guardian chicagský lékař dr. Zaher Sahloul. Zveřejnění záběrů Omrama Daqneeshe by mohlo mít pozitivní dopad, pokud si lidé uvědomí, že tato tragédie v Sýrii už trvá léta. Pokaždé, když tam pracuji, ošetřuji děti, které jsou tak strašlivě zraněné a ztraumatizované, že si říkám, jestli na to nejsou lépe ty děti, které byly usmrceny.

Šokuje mě, že mrtvé děti se usmívají, zatímco živé pláčou.

Mám fotografie svého úplně prvního pacienta v Aleppu, batolete jménem Hamzeh, kterého zastřelil vládní ostřelovač a kterého přinesli na nemocniční pohotovost s kulkou v mozku. Musel jsem rodičům říci, že jeho mozek je mrtvý a vypnout ventilátor, což je v Sýrii zvlášť obtížné, protože když tluče srdce, lidé nechtějí přijmout, že jejich dítě nemůže přežít.

Pak byl Abdullah, jemuž bylo dvanáct, kterého zranil šrapnel z barelové bomby. Prosil mě, řval bolestí, ale zdvořile, abych se nesnažil mu vsunout do prsou trubici bez umrtvení.

"Líbám ti ruku, strýčku, prosímtě, přestaň," prosil mě, jenže my jsme neměli umrtvovací prostředky a on by zemřel, kdybych neodčerpal krev, která se shromažďovala kolem jeho plic, tak jsem musel pokračovat.

Často také myslím na dvě sestry, které byly přineseny na sál a navzájem se objímaly, ale byly už mrtvé.

Omran přežil, aniž by přišel o ruku či o oko, ale bude nadosmrti ztraumatizován. A protože se bombarduje každý den, kdo ví, co se stane v nadcházejících dnech či týdnech, může být zasažen znovu.

Promění se Omranovy záběry ve smysluplné akce na záchranu těchto dětí? Nejsou to panenky, nad kterými brečíme a pak se soustředíme na něco jiného. To je právě hrozné, všichni se na tyhle záběry dívají, ale udělá někdo něco?

Když jsem naposledy přijel na předměstí Aleppa, vzduch byl plný zápachu z rozkládajících se mrtvol, v dálce bylo slyšet střelbu a výbuchy, náš řidič nás varoval, abychom se pomodlili, protože nemusíme dojet.

Nikdy jsem si nemyslel, že když budu studovat medicínu, že budu tolik riskovat svůj život. Jezdím z Chicaga do Sýrie, abych projevil solidaritu s těmi pár hrdinnými lékaři, kteří ještě zůstávají.

Po letech bombardování ruskými a režimními letadly byly usmrceny stovky lékařů, nebo uprchli. Ve městě, kde žije 300 000 lidí, jich zůstává jen 35.

Další podrobnosti v angličtině ZDE

HRW: Maďaři dávají strašidla na pohraniční plot, aby odstrašili uprchlíky

19. 8. 2016

Ti lidé prchají před válkou a pronásledováním. Vaše kořenová zelenina je, Maďarsko, neodstraší:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák