pátek 11. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Válka o Kosovo:
  • Rada bezpečnosti OSN schválila kosovský mírový plán
  • Veselá kapitulace a smutné vítězství (Ivan Hoffman, Český rozhlas)
  • Co znamená nová dohoda o Kosovu (Jiří Jírovec) Česká politika:
  • Kam kráčíš, ODS? (Dana Cihelková) Zaměstnanecké vztahy:
  • Jak vyhodili Petra Vařeku: Obecné poučení (Jiří Jírovec) Český rozhlas:
  • Koncepce činnosti Českého rozhlasu do roku 2005 (Jana Bobošíková, jedna z kandidátek na ředitele ČRo) Demonstrace v Praze:
  • Jsme potěšeni průběhem pražské Street Party (organizátoři)
  • Bouře v ulicích (Dana Cihelková) Reakce:
  • Evropská unie podporuje český fašismus s Havlem v čele (Jiří Soler)
  • Kosovo: Ani Čulík nedokáže upustit od oficiálních lží (Jan Pokorný)
  • Čulíkova argumentace ad hominem (čtenářka)
  • Ještě jednou: Kosovský problém, ČR a západní "chattering classes" (Václav Janiš)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britske listy over the past year or so. (Selected Britske listy articles in English now appear in the new electronic pages of the journal "The New Presence"). - Zde je měsíčník Nová přítomnost.
  • Tady je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.

    Aktualizace sobota 12.6., 9.00, 14.00 a 22 hodin, neděle 13.6. ve 14 hodin:

    NATO vstoupilo ve velkém počtu do Kosova, ale předběhli je Rusové

    V neděli pokračuje diplomatické a vojenské úsilí dostat se ze slepé uličky ohledně rule Ruska při operaci mírových jednotek, vedených NATO, v Kosovu. Rusové přislíbili nevysílat další vojáky do Kosova, dokud nebude problém vyřešen, uvedl americký vyjednavač Strobe Talbott, který je v Moskvě. Talbott řekl, že role Ruska v Kosovu bude "důležitá a zjevná", ale vyloučil rozdělení Kosova na ruskou a západní zónu. Britové se v Prištině s Rusy dosud nedohodli o  užívání letiště. Britský ministr zahraničních věcí Robin Cook uvedl v neděli, že bylo s Rusy dohodnuto, že "už nebude docházet k předem neoznámeným pohybům vojsk", že Rusové dostanou kus Kosova na starost, ale budou pod ústředním velením NATO.

    V sobotu v 16 hodin středoevropského času dospěla první britská, americká a německá vojska do hlavního města Kosova Prištiny. Velitel mírových sborů K-For, britský generálplukovník Sir Michael Jackson, dorazil do Prištiny v 18.30 středevropského času. Jugoslávská armáda se z hlavního města Kosova odsunuje. Dále existuje napětí ohledně přítomnosti ruských vojáků na prištinském letišti. Letiště se má totiž stát hlavním stanem pro britský kontingent mírových sborů. V sobotu večer vyjednával generál Jackson s ruskými veliteli ohledně kontroly nad letištěm. Americký ministr obrany William Cohen uvedl, že přítomnost Rusů "není problém". "Doufáme, že se budou účastnit v Kosovu, ale musí to být za podmínek, které budou respektovat velení NATO," řekl Cohen. Vzhledem k tomu, že mají Rusové na svých obrněných vozidlech písmena K-For, podle některých korespondentů by to naznačovalo, že přijímají velení velitelů jednotek K-For. O ruské roli v mírových sborech také bude v neděli znovu vyjednávat v Moskvě americký vyjednavač Strobe Talbott.

    Vojska NATO dokončila v sobotu dopoledne první fázi operace s cílem získat kontrolu v srbské provincii Kosovo. V sobotu za úsvitu zahájilo velké množství jednotek NATO po zemi a vzduchem vstup do Kosova - ale ještě před nimi se dostaly ruské jednotky do kosovského hlavního města Prištiny. Ruský ministr zahraničních věcí Igor Ivanov hned vydal rozkaz k jejich odvolání a konstatoval, že nedostaly od ruské vlády rozkaz k obsazení Prištiny.

    V 5.05 středoevropského času přiletěly britské paradesantní jednotky a britské oddíly Ghurků do Kosova vrtulníky Chinook. Za nimi vstoupili pozemním hraničním přechodem Blace, kudy předtím uprchly tisíce uprchlíků před Miloševičovým etnickým očišťováním, tisíce vojáků v konvojích. Invaze je jednou z největších vojenských operací v Evropě od ukončení druhé světové války. Účelem je umožnit uprchlíkům návrat domů. Ti však byli varováni, aby do provincie nevstupovali, dokud nebude zajištěno jejich bezpečí.

    I když byla mezinárodní operace provedena pod pravomocemi OSN, většina vojáků je ze zemí NATO, které vedly proti Jugoslávii letecké údery. S britskými jednotkami vstupují do Kosova také francouzské a německé jednotky. Celkem jich bude v Kosovu 50 000.

    Avšak o několik hodin předím byli v Prištině Srby jako hrdinové přivítáni ruští vojáci, kteří se tam neočekávaně objevili a zaparkovali na silnici k letišti.

    Kolona asi 500 ruských vojáků s označením K-For se dala v pátek do pohybu z Bosny do Srbska. Odud posléze dojeli Rusové do Prištiny. Britské paradesantní jednotky byly uvedeny do stavu pohotovosti a měly letět do Prištiny, aby zabránily Rusům v případné snaze převzít letiště. Washington ale pohotovost zrušil, poté, co obdržel ujištění z Moskvy, že ruská vojska do Kosova nevstoupí jako první.

    Ruský ministr zahraničních věcí Igor Ivanov jim okamžitě nařídil, aby se zase stáhli. Charakterizoval jejich příchod jako "nešťastný" a uvedl, že ruská vojska nedostala od vlády rozkaz, aby vstoupila do Kosova. Mluvčí Bílého domu Joe Lockart uvedl, že americká vláda přijala ruské vysvětlení. Avšak posléze vyšlo v Moskvě najevo, že ruská vojska jednala na rozkaz ruského ministerstva obrany . Odmítla se stáhnout. Jejich příchod do Prištiny je výrazem nespokojenosti ruské generality s mírovou dohodou ohledně Kosova. Většina Rusů zaparkovala na silnici k letišti v Prištině. Jeden ruský voják uvedl, že ruské jednotky přijely, aby připravily letiště na přílet ruských letadel, a pak zase odjedou. Očekává, že budou na místě po dobu čtrnácti dnů.

    Role Ruska v jednotkách K-For nebyla dosud přesně určena. Americký náměstek ministryně zahraničních věcí Strobe Talbott odejel z Moskvy po neúspěšných rozhovorech, poté, co přišly zprávy, že v pátek dopoledne dojel ruský konvoj do Srbska. Okamžitě otočil své letadlo a vrátil se do Moskvy na jednání s Rusy, které pokračovalo celou noc, až do šesti hodin v sobotu do rána ruského času. Talbott odmítl jakékoliv změny v mírovém plánu pro Kosovo, který podpořilo OSN.

    Co je nového v České republice

  • Přece jen došlo v Ostravě k vážných chybám při odběru orgánů pro transplantace, ale prý jen jednou, a to před sedmi lety. Komise lékařské komory oznámila, že v jednom, sedm let starém případě, lékaři učinili vážné chyby. Osmnáctiletý chlapec, který havaroval v Trenčíně na motocyklu, byl v době, kdy lékaři doporučili odběr orgánů, asi ještě živ. O tomto případě se hovořilo ve sněmovně, že se "rozdýchal a začal kašlat". "Existuje důvodné podezření, že angiografie (vyšetření smrti mozku) byla chybně interpretována jako průkaz mozkové smrti," řekl mluvčí komory Pavel Kubíček. Odběr orgánů však bych zastaven a chlapec posléze, ač léčen, stejně umřel.

  • Vladimíru Železnému se asi podaří vyhrát nad americkou společností CME. Získal úvěr "asi miliardy korun" od IPB na založení vzdoroservisní společnosti Česká produkční 2000, která mu bude vyrábět programy pro TV Nova. Asi není divu, že úvěr nedostal od zahraniční banky: kdo ze seriózní západní banky by poskytl úvěr někomu, kdo je obžalován u tribunálu mezinárodní obchodní komory v Paříži. IPB financuje také komerční televizi Prima. V "normální" zemi by asi začaly být vznášeny otázky o nepřípustné koncentraci vlivu v jediné finanční instituci...

  • Vladimír Železný se zřejmě definuje pořadem "Volejte řediteli" a chce ho vysílat stůj co stůj, přestože Rada pro rozhlasové a televizní vysílání doporučila, aby se do vyřešení konfliktu CME - Železný pořad nevysílal. Železný prý doporučení rady zvážil a rozhodl se Volejte řediteli nezastavovat.

  • Kapitulační podmínky Jugoslávie jsou "blízké postojům ČR". Mírová dohoda mezi Severoatlantickou aliancí a Jugoslávií obsahuje podle premiéra Miloše Zemana "body, které česká vláda vždy prosazovala". Zeman je rád, že nedošlo k pozemní invazi do Jugoslávie.

  • Čeští politikové se v Senátu zúčastnili smutečního aktu se senátorem Václavem Bendou.

  • Předseda Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Ján Štuller požádal vládu o své odvolání. Jeho úřad kritizují ekologové za nedostatečný dozor nad dostavbou temelínské elektrárny.

  • Čtyři účastníci Street Party jsou ve vazbě. Čtyři z osmadvaceti zadržených účastníků sobotní Street Party vzal soud do vazby. Jedním z nich je člověk, který se prý snažil převrátit policejní vozidlo. Do vazby byli vzati lidé bez trvalého bydliště.

  • Členové odborového svazu Kovo budou stávkovat v létě, protože nedostávají mzdy. Mají se o tom dohodnout v Praze 8. července. Jen ve strojírenství nedostává mzdy v termínu asi 30.000 lidí ve zhruba padesáti firmách.

  • Mohutné přívalové deště, které v úterý zasáhly část Rychnovska, způsobily klientům České pojišťovny škody přibližně za tři milióny korun.

  • Cizincům vadí odlišné poznávací značky, konstatovala ve čtvrtek 10. června 1999 MFD a citovala Andrewa Stroehleina z BL. A.S. o tomto problému psal v BL 24. července 1998.

  • Skrytá reklama v českém vysílání BBC. Prisel tento dopis:

    Vazeny pane Culiku,

    kdysi jste psal o nepripustné reklame. Ceske vysilani BBC nyni jiz nekolikrat uvedlo neco ve stylu: Ivan Kytka bude o teto problematice mluvit za dva tydny. Ale jiz tento tyden si muzete o problemu precist v jeho clanku, ktery vyjde v tydeniku Respekt. Je to skryta reklama nebo ne? Treba jim Respekt neco plati za to, ze ho inzeruji, anebo publikuje jejich vysilaci cas, nevim. Bylo by dobre, kdyby se alespon BBC drzela pravidel.

    V Producers' Guidelines BBC se praví:

    A product or service must never be included in sound or vision in return for cash, services or any consideration in kind. This is product placement and is expressly forbidden in BBC programmes. References to trade or brand names of goods or services should be kept to a minimum and made only if they are editorially justifiable. There must be no element of plugging. The BBC broadcasts much information derived from other organisations. Proper acknowledgment should be given to the source of the information, whilst avoiding advertising or "plugging".

    Výrobek nebo služba se nikdy nesmí vyskytovat v obraze ani ve zvuku oplátkou za peníze, služby či cokoliv jiného. To je tzv. product placement a v pořadech BBC je výslovně zakázán. Zmínky o obchodních názvech či značkách zboží či služeb musejí být jen minimální a mohou se vyskytovat ve vysílání pouze, pokud je to redakčně ospravedlnitelné. Tyto zmínky nesmějí obsahovat žádný prvek reklamy. Pořady BBC přejímají mnoho informací od jiných organizací. Zdroj informací musí být řádně uveden, ale je nepřípustné ho inzerovat a dělat mu reklamu.

    Třeba české vysílání BBC vysvětlí, jaký postoj zaujímá vůči těmto předpisům.

  • "Fyzická degenerace západního světa". Napsala jedna čtenářka:

    Vazeny pane Culiku,

    pan J. Teply poklada zvetsujici se mnozstvi alergickych a autoimunitnich chorob za dukaz "fyzicke degenerace zapadniho sveta".

    Nejde ani tak o "fyzickou degeneraci", jako o prudkou zmenu zivotniho prostredi, ktere se organismus nestihl prizpusobit.

    Alergicke choroby se sporadicky vyskytovaly uz ve starych dobach. Astma bylo popsano poprve starymi Cinany r. 2698 pr. n. l.. Uvadi se, ze egyptsky faraon Menes zemrel 2641 pr. n. l. na nasledek vosiho stipnuti, tj. anafylakticky sok (i kdyz hieroglyfy pry pripousteji ruzny vyklad). Rek Hippokrates pise r. 375 pr. n. l. o  astmatu, ekzemech i alergii na kozi mleko a syr. Tak by bylo mozne pokracovat. Avsak jeste v r. 1840 trpelo v prumyslovych zemich alergiemi mene nez 1% obyvatelstva. Dnes se v rozvinutych zemich mluvi o 20 - 50 % populace. Protoze k narustu poctu nemocnych doslo v poslednich 150 letech, nemuze byt pricinou zmena v lidskych genech. Tak rychle se geny proste nestihnou zmenit. O dedicnou degeneraci tedy nemuze jit. Protoze je znamo, ze vznik alergie je ovlivnovan ruznymi geny (na chromosomech 4, 6, 7, 11, 13, 16 a mozna i dalsich), muselo dojit k tomu, ze se puvodne uzitecne anebo neskodne imunitni reakce v novem prostredi zmenily ve skodlive.

    Ze zapornych vlivu zivotniho prostredi jsou uvadeny tyto faktory: teplejsi a mene vetrane byty, pouziti ockovani a antibiotik (setkani organismu s nekterymi bakterialnimi infekcemi v ranem veku muze snizit pravdepodobnost vzniku alergii), infekce nekterymi viry, jina skladba potravy, mene casu proziteho venku. Zadny z techto vlivu (ani jejich souhrn) ale nemuze vysvetlit vsechny pozorovane pripady onemocneni. Casem budou jiste popsany i dalsi dulezite priciny, takze bude mozne alergiim lepe predchazet.

    PS Muzu napsat jeste delsi vysvetleni, ale je snad jasne, ze o vrozenou degeneraci nejde. Jen si clovek zmenil prostredi, a netusil, co to udela s jeho organismem. U autoimunity to bude podobne.

    PPS Treba mel pan Teply na mysli ziskanou degeneraci. Ale to je take tezke postulovat. U nekterych lidi alergicke projevy mizi, pokud se dostanou do vhodneho prostredi.

  • (Nejen) pro Jana Kavana: Dělejte něco, aby mohli mladí lidé z ČR víc studovat v zahraničí. Napsala jedna čtenářka:

    Jmenuji se ... a studuji anglictinu na ... college v .... Nahodou jsem na Internetu zahlidla vase jmeno a zacetla jsem se do zprav. Je bezvadne, ze neco takoveho existuje, jsou tu sice takove veci, jako Mlada fronta dnes v anglictine, ale neni to kompletni, spis jen povrchni zpravy. Vec, ktera me momentalne extremne zajima je, jak dlouho to bude trvat, nez se Ceska republika dostane do EU? Bude to znamenat, ze student napriklad v Britanii si na zivobyti bude moct privydelavat? V soucasne dobe je nemyslitelne, aby si ceska holka nasla jinou praci nez au-pair, jinak totiz riskuje being illegal, coz se prave ted deje mne. Neda se s tim neco delat? Myslim vseobecne, prece do NATO uz jsme vstoupili, ne?Co nam stoji v ceste, abychom se stali cleny EU? Ja si uvedomuji, ze tohle je jen jedna stranka veci, ale verte mi, neni lehke se protloukat s par librama v kapse, dluzit za najemny, nenajit praci a porad je tu neustala pritomnost strachu, ze se do toho vlozi imigracni. Ja uz mam nastesti je dva tydny,po poslednich zkouskach se vracim domu, ale nejsem prvni ani posledni a znam pripady, kdy to skoncilo na drogach a prostituci. A zacalo to studiem anglictiny...

    Jen takový nápad: co by se stalo, kdyby česká vláda začala i prostřednictvím sdělovacích prostředků vyvíjet na Evropskou unii nátlak, že když se tedy má tolik přizpůsobovat EU, nemohla by EU podat asociačním zemím pomocnou ruku tím, že by mladým lidem z těchto zemí umožnila v nich studovat? Vždyť jsou tyto zákazy do nebe volající! - Jsem si docela jist, že kdyby se využili schopní odborníci na publicitu, i britské sdělovací prostředky by tuto záležitost podpořily. Jde-li o začleňování střední Evropy do EU, tak ať se to dělá seriózně. Co víc může těmto zemím pomoci než mít na Západě vyškolené mladé lidi! - Martin Madera k tomu z Cambridge poznamenává, že zahraniční studenti v Británii smějí částečně pracovat, potíž je ale získat to stipendium anebo těch cca 15000 liber ročně (asi 900 000 Kč), které vás dohromady stojí vysokoškolské studium v Británii.

  • České lesbičky na internetu. Napsal jeden čtenář:

    Jene,

    chtel bych vas upozornit na aktivity ceskych lesbicek na internetu pokud vas to bude zajimat, podivejte se na adresy

    http://www.lama-web.cz/llk/

    http://members.tripod.com/elza2829/

    Podle mne muze byt internet idealni misto pro navazovani vzajemnych kontaktu mezi lesbickami -- v CR maji jen malo prilezitosti ke vzajemnemu poznavani a vetsina z nich celkem pochopitelne i malo odvahy ke coming-outu. Najdete zpusob, jak tomu pomoci v Britskych listech?

  • Česká literatura na internetu. Podívejte se na stránku http://narayan.praha.cz - zabývá se českou literaturou. Najdete tam dopis Ivana Diviše, články od Jiřiny Fuchsové, báseň Karly Erbové, nositelky ceny Jana Zahradníčka za poezii, a další texty.

  • Úplný text mírové dohody o Kosovu je zde.

  • Na tomto místě je anglický text žaloby proti Miloševičovi.

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ. Za pomoci Jiřího Gallase z Internet Servisu jsme dali do provozu Tematický archív Britských listů, v němž naleznete podle obsahu roztříděné a v každé tematické kategorii chronologicky uspořádané články, které vyšly v BL od 1. září 1997. Archív sice ještě obsahuje určité množství překlepů a některé další provozní chyby, ale to opravíme v nejbližších dnech. Můžete brouzdat Britskými listy a podívat se, jak se různá témata během času vyvíjela. (Předchozí vydání BL jsou také k dispozici v jiném, starším tematickém archívu, viz zde.)

  • Pišme poslancům a dožadujme se informací a nápravy věcí veřejných!Veškeré e-mailové adresy poslanců českého parlamentu jsou zde. - Internetové stránky českého parlamentu jsou skutečně velmi dobré, zejména vynikající je knihovna dokumentů, zahrnující stenografické záznamy zasedání od roku 1861 až do současnost, včetně vyhledávajícího stroje. - Otázka však je, zda poslanci používají své e-mailové adresy. No, vyzkoušejte to. JČ

  • Nová stránka časopisu Prague Business Journal shrnuje důležité informace o Praze a obsahuje i celou řadu dalších užitečných faktů, zpráv a informací.

  • Oficiální server o zákonném pojištění motorových vozidel je na  adrese www.ruceni.cz.

  • Zajímavý odkaz. Mam jeden zajimavy odkaz http://kosovainfo.com/english/politics/990305-peace.htm .- dokument predlozeny Srbum v Rambouillet. Zvlaste bod cislo 8 velice pobouril mnoho lidi u nas. Zajimave je tez vyjadreni A. Solzenicyna, ktery rozhodne nepatri k neeticky jednajicim lidem. I.H.

  • Link na srbskou televizi na internetu. Zde je link na Real Video/Audio zpravodajskych relaci srbske televize tlumocenych do anglictiny: http://www.c-span.org/guide/international/kosovoserbiatv.asp. Marek Sojka.

    Přehled článků o krizi v Kosovu, zveřejněných v BL v minulých dnech:

    Další články k tematice nynější války v Evropě o Kosovo najdete v přehledu nejdůležitějších textů z posledních dní, viz Obsah zde napravo.


  • To nejlepší z "českého" internetu. Jako příloha českého vydání časopisu PC World z března 1999 a  také časopisu Profit se distribuuje právě vydaný CD ROM "To nejlepší z českého internetu". Jako jeden z mála skutečných českých internetových časopisů jsou na CD ROMU zdá se mi velmi dobře prezentovány cca 5 megabyty nejzajímavějších článků přibližně za poslední rok také Britské listy. Seznamte prostřednictvím tohoto CD ROMU s Britskými listy vaše přátele.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

    Výběr textů z posledních dní:


    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|