úterý 25. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby NATO a Kosovo:
  • Ostudná reakce Čechů a Němců (Guardian) Český venkov:
  • Máme ruce, máme srdce. To, co nic nestojí, je úklid (Hana Sejkorová) Česká společnost:
  • Proč zůstávají lidé v anonymitě (Vladimír Myslík) Školství:
  • Základní problémy ve výuce češtiny (Ondřej Hausenblas) Česká politika:
  • Spor o daně (Ivan Hoffman, Český rozhlas) Školství:
  • České soukromé školy jsou špatné (Michal Žemlička)
  • Poznámka k autoreprodukci inteligence (Ferdinand) Reakce:
  • ČT: Kučerova i Čulíkova argumentace je vadná (Martin Vadas)
  • Protestuji proti anonymnímu osočování (Martin Vadas)
  • Čulík - jednooký král mezi slepými (J. J. Procházka)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Proč zůstávají lidé v anonymitě

    Vladimír Myslík

    Jan Čulík napsal:

    "Co znamenaji takove dopisy? Je strach a touha zustat v anonymite prehnana,anebo je realisticka?"

    Vazeny pane Culiku,

    chtel bych jen trochu ozrejmit duvody, ktere vedou pisatele k setrvavani v anonymite. Mozna Vam to neprijde, ale v soucasne ceske spolecnosti je otevrene vystupovani s "radikalnimi nazory" (Radikalni=ohrozujici neci pozici) prohreskem proti zakladnimu pravidlu, kterym nas vybavila priroda: prezit.

    Mozna se to nezda, ale prezit v kapitalisticke moderni spolecnosti znamena mit neco, co mohu nabidnout a za co dostanu protihodnotu=penize. Penize=preziti.

    No a v okamziku vyboceni z rady, z "normalu" je dany jedinec ohrozen, muze ztratit svuj zdroj preziti, nekdo ho muze vyhodit ze zamestnani.

    Vy si vlastne odpovidate sam, nebo muzete. Ony totiz duvody pro setrvavani jednotlivcu v anonymite a tech blabolicich novinaru v "normalu" jsou uplne stejne. Cim vice jsou individualni jednotlivci zavisli na libovuli svych chlebodarcu (coz je trochu eufemismus, chleba vam nikdo bez prace neda), tim vice si museji davat pozor, aby se nedostali na cernou listinu, nestali se nepohodlnymi. Je to prece logicke, kazdy haji svoje zajmy a pokud takovato individualita narusi pozici nejake skupiny lidi/cloveka, je zcela logicke ze tito se odplati snizenim premii/vyhazovem etc., pokud muzou.

    Nechcete prece lidem radit, aby jeste navic ukazovali svoji totoznost, kdyz se pokusi vystoupit proti nekomu silnejsimu. Vim ze nechcete. Ale proste to pochopte, nema smysl se ukazovat, byt "pojmenovanym hrdinou".

    Kdyz tvrdim, ze mezi smeckou novinaru tohle funguje stejne, tak to myslim tak, ze se taky boji, aby jim nekdo neutipnul vyplatni pasku. A tak proste pisou to, co ostatni, za prve protoze u toho je jistota, ze se to proda (kdyz i ti ostatni to prodaji, ze) a za druhe proto, ze nic jineho neumi. A to je ten problem.

    Novinari si proste nemohou dovolit, aby jen diky nejakemu kontroverznimu nazoru, ci dokonce pravde, ktera jde proti nekomu mocnemu byli vyhozeni, tedy zbaveni svych prijmu a tedy neprezili. Pro Vas maji plnit vyssi funkci kontroloru principu demokracie, ale oni mezitim jen chteji prezit. Jako priklad uvadim tvurce neviditelneho cokla. Kdysi desnej frajer, za chvili uslintana troska. Dojde k casum kdy ho i jeho kamaradi sejmou a podrazi, napisou ze psal cancy.

    No a konecne proc by tento princip mel fungovat jen u novinaru, proste to funguje v cele ceske spolecnosti, ktera je podelana z toho byt individualni, sva. Ostatne o tom bylo 40 let socialismu. Ale pochopte, ze ta podelanost ma v prirode sve misto: je to jednou polovickou pravidla preziti: bojuj, nebo utec.

    Urcite vam je jasne, ze s koncem jedne ery (ostatne jakekoli) se vyrojilo spoustu prizivniku (prizivnik=clovek dostavajici mnohem vice nez spolecnosti dava) kteri se chteli prizivit, ale to chteli vsichni, socialismus byl v podstate postaven na metode "Utec" a uzdibni, kde se da. To se da vyjadrit heslem "kdo nekrade, okrada rodinu".

    Ti kteri toto pravidlo uzivali bez skrupuli a meli sanci se proste vyhoupli na nejvyssi mista. A zacali diktovat pravidla hry, ktera jim vyhovovala. Ostatne, proc ne? Kdybych chtel hajit svoji pozici, udelal bych to z nejvyssich mist.

    No a ti novinari pokud by psali neco kontroverzniho, tak by vlastne primo kontrovali tyto pravidla, ale to proste nejde, sli by proti svemu preziti. Uvaha je takovato: socialismus (40 let) byl spatny. Cokoliv noveho musi byt tedy negaci socialismu. Kdokoliv podkopavajici autoritu noveho (=antispatneho=dobreho) je antidobry=spatny. Spolecensky nevyhovujici, vsem pripominajici jejich historii uziti pravidla "bojuj nebo utec"(tedy te druhe pulky).

    Ceska spolecnost je polarizovana 40letym vychylenim. Nedoslo k ocisteni, nikdo nesejmul z lidi hrichy a nerekl jim, ze vsichni chteli prezit a ze jen ti, kteri se hrabali na nejvyssi mista byli spatni. To podle me ceska spolecnost potrebovala. Misto toho toho vyuzili antilevicaci="sebou deklarovani pravicaci". Muzete delat cokoli hlavne musite mit na sobe nalepku jsem antispatny. To slo po skonceni socialisticke ery velmi jednoduse. Vsichni pamatujeme odpustky za 1000 korunovy kolek ;-)

    Moderni historie se malo lisi od stredoveku, tak jak se o nem ucime ve skole. Jen je mnohem technicky rafinovanejsi. Vystupovat proti zrovna silici vladnouci cirkvi bylo kacirstvim, vystupovat proti zrovna prevladajicimu spolecenskemu proudu je kacirstvim. Kacirstvi=upaleni, v moderni spolecnosti ztrata prace. Kazda hloupa spolecnost potlacuje svoje odpurce. Kdyby je podporovala, uz by neexistovala. I spolecnosti maji sve pravidla, ktera je drzi pohromade.

    Fyzikalni princip zbabelosti je jednoduchy. Je jim opakovani pravdepodobnosti v po sobe jdoucich generacich lidi. Hrdinove nemaji moc vysokou pravdepodobnost na dlouhe preziti, urcite ne ve spolecnosti nehrdinu. A principy fungovani celych spolecnosti jdou take fyzikalne popsat. daly by se vyjadrit vetou "potlacuj svoje odpurce". A i demokracie potlacuje svoje odpurce, viz hystericky strach z lidi siricich antispolecenske "extremisticke" nazory.

    Ve fyzice existuje fenomen zvany potencialova bariera. Poslete-li castici s malou energii proti teto bariere, neprekona ji. Uverejnite-li svuj nazor se svym jmenem, sam nic nezmenite. Pockate-li s informacemi nasbiranymi od hodne anonymne vystupujicich pesaku, muzete prekonat barieru. Spolecnost, ktera inteligentne dava pruchod extremnim nazorum muze nebezpecnost jejich nositele lehce rozpustit, protoze ma proti nim barieru, nedochazi ke kumulaci extremismu. Spolecnost, ktera potlacuje proti ni extremni nazory a neumi jim dat volny prubeh si koleduje o kumulaci extremismu. Toliko postrehy.

    A tak budeme koukat, jak se hospodarska situace zhorsuje, jak se zvysuje nezamestnanost, jak si vlada a kradnouci elity diktuji tiskove zakony a vyuzivaji strachu z kacirstvi. A budou to i valky, ktere vedou jejich "spojenci", ktere budou spolecnosti ordinovany jako neco, co musi prijmout v tom duchu ktery se hodi elitam. A mozna ze za 10 let se energie systemu vycerpa, nebude uz z ceho krast (a takoveho bodu se jiste dockame) a system se zhrouti, zhrouti se bariera, ktera je barierou paralelni k potencialovym barieram ktere drzi dohromady atomy, a zase se vynori ti, kteri se budou chtit prizivit, tentokrat ovsem jini. Ale nastesti uz nebude z ceho.

    Vite, tohle cele ma jednu obrovskou vyhodu. Jednou to musi skoncit, protoze vykon takoveto spolecnosti je maly a neobstoji v konkurenci jinych, lepe spravovanych. Demokracie nezvitezila proto, ze se v ni deklaruje svoboda jednotlivce, ale proto, ze sila mnoha osobne zainteresovanych mozku je tou nejvetsi zbrani.

    Pokud chcete pochopit princip spolecnosti, naucte se fyziku a pravdepodobnost z matematiky. Docela dobre mi ozrejmuji chovani systemu. Ale na co jsem zatim neprisel, je, jak v tomto systemu odstranit lidi, kteri mene davaji nez dostavaji za lidi kteri jsou schopni systemu dodat energii drive, nez se zdroje z kterych prizivnici cerpaji vycerpaji. Lze to jen urychlit tim, ze se na ne ukaze prstem a preze vsechny jejich zakony se zverejni, co provadeji. A to se musi anonymne, internetem. Protoze v systemu jejich pravidel hry to nejde(viz teorie her).

    Protoze nic nemam nejsem na nikom zavisly klidne si prectete moje jmeno a poslete mail. Kdyby slo do tuheho, tak ty vsechny nuly a jednicky stejne popru :)

    Dobrou noc, jdu spat.

    Vladimír Myslík



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|