pondělí 22. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Vnější vztahy České republiky:
  • NATO: dobrý sluha, ale zlý pán? (Tomáš Pecina) Lidové noviny, ČT a BBC:
  • Proč asi odchází Ivan Kytka z České televize? (Jan Čulík) Svět:
  • Má NATO právo intervenovat na Balkáně? (Independent on Sunday) Kurdové:
  • Dramatik Harold Pinter o zoufalství kurdského národa
  • Kurdové v Turecku: Tragédie dvou autorů
  • Potřebuje Evropa kurdskou tragédii? (František Roček)
  • Jaké jsou šance Turecka, že se stane členem Evropské unie? (Dalibor Hudec)
  • Kurdové, Turci, Ocalan, soudy turecké a jiné (Jaroslav Teplý) Televize Nova:
  • Ukradni to! (Petr Jánský) Dvojí občanství:
  • Proč se Jiří Pehe s dvojím občanstvím nezastane Čechů v Americe? (Jiřina Fuchsová)
  • Trpitelka Fuchsová (Frank Třešňák)
  • Vyprodaný stadión a agresívní fandové (Jiří Jírovec)
  • Šílenství a dvojí občanství (Jiří Jírovec)
  • Nouze naučila Dalibora másti (Václav Pinkava)
  • K článku "Odmítám požadavky zahraničních Čechů" (Jan Hurych)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Proč asi odchází Ivan Kytka z České televize?

    O minulém víkendu přinesly některé české deníky informaci, že londýský zpravodaj České televize Ivan Kytka s konečnou platností odchází z České televize a bude od 1. března 1999 pracovat v české sekci zahraničního vysílání BBC. Londýnská kancelář České televize bude uzavřena.

    Lidové noviny o záležitosti přinesly v sobotu 20 . února 1999 tuto zprávu:

    Česká televize chce do března zrušit místo stálého zpravodaje v Londýně

    PRAHA- Místo stálého zpravodaje v Londýně hodlá do konce února zrušit veřejnoprávní Česká televize. Podle mluvčí ČT Renaty Elhenické nebyl londýnský zpravodaj Ivan Kytka vytížen tak, jak by si televize přála. O zrušení londýnské pobočky ČT se uvažovalo již dříve, nyní přišel s návrhem sám pan Kytka, upřesnila LN Elhenická. Zpravodaj ČT v Londýně Ivan Kytka přejde koncem měsíce na vlastní žádost do české redakce rozhlasové stanice BBC. Do České republiky se vrátit nehodlá, a spolupráci s ČT tak zcela ukončí. Kytka plnil funkci zpravodaje ČT v Londýně od poloviny roku 1995. Loni v dubnu, po nástupu Jakuba Puchalského do čela veřejnoprávní televize, přijal místo šéfredaktora jejího zpravodajství. Pro neúspěch jeho koncepce ho však po pouhém měsíci ve funkci vystřídal Zdeněk Šámal. Obávám se, že Ivan Kytka prostě zaplatil daň za to, že se trošku tvářil, jako že nám přináší civilizaci z Velké Británie a my tady lezeme po stromech a ona to není tak úplně pravda, komentoval tehdy Kytkův odchod z vedoucí funkce jeho předchůdce Petr Studenovský. Kytkovi jeho kolegové také vyčítali, že po návratu z Londýna si nadále nechal vyplácet svůj plat zahraničního zpravodaje ve výši 180 tisíc korun. Neúspěšný šéfredaktor se tedy vrátil zpět do Londýna, na veřejnoprávní obrazovce se však už příliš často neobjevoval. Post londýnského zpravodaje je podle Elhenické jediný, který letos ČT zruší. Televize si bude i nadále držet pět stálých zahraničních zpravodajů- v Berlíně, Bratislavě, Bruselu, Moskvě a Varšavě. V červenci ČT zřídí i post stálého zpravodaje ve Washingtonu.

    pot

    Text je zajímavým studijním materiálem, který vřele doporučuji studentům katedry žurnalistiky na fakultě sociálních věd, zejména kursu, který se zabývá etikou novinářské práce. Je to totiž jemná denunciace "odrodilce" Kytky ("Do České republiky se vrátit nehodlá" - zrada národa!) a podtextovou snahou Kytkovu pověst co nejvíce poškodit se plně vyrovnává nejkřiklavějším útokům někdejšího normalizačního Rudého práva.

    Škoda jen, že je zpráva tak zmatená a nepořádně napsaná. Jak už to bývá (nakonec jsou tímto rukopisem silně poznamenány právě zpravodajské pořady České televize) text je mistrně napsán, co se týče podtextové manipulace čtenářem, jako profesionální novinářská zpráva je ale mizerný, protože skoro všechna fakta jsou nepřesná, nebo si protiřečí, nebo jsou špatně.

    Zpráva velmi efektivně vyvolá v českém čtenáři závist a nedůvěru k neschopnému Kytkovi. Podtext (a nezapomínejme, že podprahové, emocionální informace jsou nejúčinnější) čtenáři dává najevo, že je Kytka odrodilec, zrádce, neschopný manažer, a ještě k tomu intrikán: vyjednal si neúměrně vysoký plat (záviď, Čecháčku!) , vyjádřil jen přání, a hned ho vzali do BBC.

    Vezměme po pořádku fakta:

    Lidové noviny píší:

    "Místo stálého zpravodaje v Londýně hodlá do konce února zrušit veřejnoprávní Česká televize. O zrušení londýnské pobočky ČT se uvažovalo již dříve, nyní přišel s návrhem sám pan Kytka."

    Tak jak to tedy je? Ruší se místo londýnského zpravodaje ČT z rozhodnutí ČT, anebo z rozhodnutí Ivana Kytky? Zpráva je v tomto bodě nejasná.

    Ivan Kytka se k  záležitosti odmítl vyjádřit. Článek v Lidových novinách považuje za podružný a svůj odchod do BBC charakterizoval jako soukromou věc, takže mlčí.

    Zdá se nám však, že je do očí bijící, když Ivan Kytka nyní z České televize odchází. Měl původně setrvat v Londýně za Českou televizi do konce srpna 1999 až do vypršení svého čtyřletého kontraktu. Rozhodl-li se, že z České televize předčasně odejde, co ho asi k tomu vedlo? Člověk nemusí být detektiv, aby dospěl k závěru, že Kytka zřejmě odchází v důsledku nespokojenosti nad současným stavem zpravodajství České televize.

    Loni v dubnu přišli do České televize Jakub Puchalský a Ivan Kytka s určitou koncepcí reformy zpravodajství. Z koncepce reformy po jedenácti měsících nezbylo vůbec nic.

    Britské listy měly možnost nahlédnout do reformního projektu Jakuba Puchalského, který ředitel ČT a Rada ČT před českou veřejností tak pečlivě utajují. Víme už proč. Z projektu nebylo v oblasti zpravodajství za poslední téměř rok realizováno nic, hlavně pokud jde o obsahovou stránku. Ke většině chyb ve zpravodajství, o nichž se v projektu Puchalský zmiňuje, dochází pod vedením Zdeňka Šámala ve zpravodajství ČT dál. Úroveň zpravodajství ČT je v současnosti horší než za Ivo Mathého.

    Proč setrvává Puchalský ve funkci generálního ředitele, když se mu projekt nepodařilo prosadit?

    Jakub Puchalský by snad měl po roce předstoupit před veřejnost a vysvětlit, proč zpravodajství ČT nelze reformovat. A otevřít na toto téma veřejnou diskusi. Tím přispěje k budoucí nápravě ČT, než když bude úporně setrvávat ve funkci s vědomím, že situaci ve zpravodajství nemůže napravit.


    Stručně k dalším nehoráznostem v článku Lidových novin:

  • Zpravodaj ČT v Londýně Ivan Kytka přejde koncem měsíce na vlastní žádost do české redakce rozhlasové stanice BBC.

    Formulace je absurdní. Ivan Kytka se do přihlásil do veřejného výběrového řízení (nikoliv konkurs na jiná místa do české redakce BBC, která jsou vypisována v Praze), a absolvoval přijímací testy a přijímací pohovor.

  • Pro neúspěch jeho koncepce ho však po pouhém měsíci ve funkci vystřídal Zdeněk Šámal

    Kdo určuje, že Kytkova koncepce "nebyla úspěšná"? Není objektivnější íformulace sobotního deníku Právo, který napsal, že se Kytkovi nepodařilo prosadit svou koncepci zaměření, editorování a provozu veřejnoprávního zpravodajství.

  • Neúspěšný šéfredaktor se tedy vrátil zpět do Londýna, na veřejnoprávní obrazovce se však už příliš často neobjevoval.

    Lidové noviny zde dále rozvíjejí neprokázanou tezi o Kytkově "neúspěšnosti". Zdeněk Šámal nyní prosazuje v České televizi zpravodajství formou "infotainmentu", tedy zpravodajství jako zábavy. V něm není pro systematičtější zahraniční reportáže příliš místa. Na nedávném shromáždění českých a slovenských intelektuálů v Luhačovicích se vyskytly stížnosti, že z Událostí České televize zahraniční zpravodajství téměř úplně zmizelo. Jde o zásadní věc, která by měla být v České republice předmětem veřejné debaty - jaké má být zpravodajství veřejnoprávní televize - má to být infotainment?

    Výrok Renaty Elhenické, že Ivan Kytka nebyl v Londýně "vytížen, jak by si televize přála", prozrazuje neznalost práce zpravodajské redakce ČT. Pročpak se Lidové noviny Elhenické nezeptaly: "On pro ČT Kytka z Londýna odmítal pracovat?" Zahraniční zpravodajové pracují přísně na objednávku pražské redakce. Nemohou si natáčet reportáže, které domácí redakce nechce a nemá místo je odvysílat. To by bylo velmi vážné plýtvání finančními prostředky. Kytka neodmítal natáčet reportáže, ale zpravodajská redakce ČT do Londýna v posledních týdnech a měsících z Prahy telefonovala se žádostmi o reportáže stále méně.

  • Kytkovi jeho kolegové také vyčítali, že po návratu z Londýna si nadále nechal vyplácet svůj plat zahraničního zpravodaje ve výši 180 tisíc korun.

    Zaprvé: pokud je někdo dobrý, televizní stanice nebo soukromá firma nesmí váhat jeho kvalitu skutečně zaplatit. V tomto případě však nešlo o "horentní, milionářskou sumu", jak insinuují Lidové noviny. Situace je složitější.

    Při převzetí funkce zpravodaje České televize v Londýně v roce 1995 byl Kytkovi nabídnut smluvní čistý plat ve výši 1600 liber (80 000 Kč) měsíčně. Odpovídá to nižšímu příjmovému pásmu novinářů v Londýně a je to podstatně méně, než mají jiní zahraniční zpravodajové v  Británii.

    Do roku 1997 ČT nerespektovala při vysílání zpravodajů do zahraničí daňové předpisy zemí, do nichž byli vysíláni. Když se situace v roce 1997 změnila, Kytka jako jediný zahraniční zpravodaj podal daňové přiznání od počátku svého působení pro ČT v Británii, tedy od roku 1995. Jedině z tohoto důvodu mu byla zvýšena mzda na 179 000 Kč měsíčně na omezenou dobu, tak, aby mohl zaplatit daně, sociální a zdravotní pojištění za tři roční daňová období zpátky.



  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|