čtvrtek 5. března

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • Přehled aktuálních zpráv z České republiky: ČR a EU:
  • Vstoupí středoevropské země do EU jen jako druhořadí členové? (Andrew Stroehlein)
  • Second Class Ticket to the EU? (Andrew Stroehlein) Český parlament se zbláznil?
  • Můžete přijít o hlasovací právo (Andrew Stroehlein)
  • You May Lose Your Vote (Andrew Stroehlein) ČR a NATO:
  • Senát schválil přičlenění bývalých nepřátel k rozšířenému NATO (New York Times 4. března 1998)
  • Zmarněná příležitost: Evropa si nevypracovala efektivní obrannou politiku. Rozšiřování NATO do střední Evropy je krátkozraká, nepromyšlená tragédie, na niž všichni doplatí (dánský politolog Michael Andersen) Irák a Západ:
  • Západní spojenci jsou obviňováni, že vyvolali v Iráku epidemii rakoviny (The Independent)
  • Irák a Kanada: Válka a kšeft (Jiří Jírovec) Sdělovací prostředky:
  • Informace o Číně systematicky cenzuruje, aby neohrozil Murdochovy obchodní zájmy, i britský deník Times!



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Senát schválil přičlenění bývalých nepřátel k rozšířenému NATO

    New York Times, 4. března 1998 (http://www.nytimes.com/yr/mo/day/news/world/nato-senate.html)

    V úterý hlasoval senátní výbor pro zahraniční styky drtivou většinou pro reorganizaci Severoatlantického společenství - které bylo založeno v roce 1948 proto, aby bylo zastaveno šíření komunismu v Evropě. Senát přičlenil do NATO tři bývalé nepřátelské země: Polsko, Maďarsko a Českou republiku.

    Výbor hlasoval poměrem 16 - 2, a to odráželo jen mírné pochybnosti na pravici a na levici. Rozhodnutí bylo posléze odesláno do senátního pléna. Očekává se, že ho ke konci tohoto měsíce senát schválí potřebnou dvoutřetinovou většinou.

    Přeseda výboru, senátor Jesse Helms, R-N.C, konstatoval, že se zdá, že rezoluce o NATO bude v senátním plénu schválena "podstatnou pozitivní hlasovací většinou". Charakterizoval tuto skutečnost jako "zjevné pozitivní hlasování o důvěře v demokracie Východní Evropy".

    Senátor Joseph R. Biden z Delaware, čelný Demokrat, konstatoval, že je "rozšíření NATO historickou příležitostí pro Spojené státy a hlasování o rozšíření NATO nyní určuje pozitiní kurs, rozšiřuje zónu stability směrem na Východ." Označil ratifikační rezoluci za "vpravdě dvojstranický dokument, za dokument, který poslouží dobře zájmům naší země".

    Senátor Richard Lugar, R-Ind, uvedl: "Rozšíření NATO položí základy pro dlouhá desetiletí evropského míru a prosperity," a dodal: "Pokud selžeme, historikové budou pohlížet na rané období po ukončení studené války jako na tragicky proplýtvané šance."

    Odpůrci rezoluce představovali ve výboru ideologické protiklady. Na pravici, senátor John Ashcroft z Missouri hlasoval proti rezoluci, neboť ho znepokojovalo, v co se možná promění role NATO. Na levici, senátor Paul D. Wellstone z Minnesoty argumentoval, že rozšíření NATO o bývalé země sovětského bloku zhorší vyhlídky na demokracii v Rusku, na ekonomickou reformu a na omezování zbrojení.

    Senátor Robert C. Smith, R-N.H, začal šířit dopis, který do úterý do večera podepsalo asi dvanáct senátorů, jak uvedli pracovníci jeho úřadu. Dopis požaduje, aby vedení senátu odložilo hlasování senátního pléna o této věci až na dobu po 1. červnu.

    Dopis požaduje odklad, aby byly objasněny tyto a další otázky, včetně nákladů na rozšiřování NATO a včetně toho, zda by neměly být noví členové NATO nejprve přijati do Evropské unie.

    I když šéf senátního většinového klubu Trent Lott z Mississippi uvedl, že nechce odložit hlasování déle než o týden či čtrnáct dní, čelní vládní představitelé byli opatrnější. "Myslíme, že při tomto hlasování zvítězíme, avšak dodává to trochu dramatu na poslední chvíli," řekl jeden činitel. "Senát si sám má právo rozhodnout, kdy chce o této věci hlasovat."

    Wellstone, demokrat, uvedl, že je pro něho skutečně bolestné, že musel hlasovat proti přijetí nových zemí do NATO, že je pro něho Václav Havel hrdina, a že "ze všech rozhodnutí, které jsem učinil jako senátor, toto bylo pro mě nejobtížnější".

    Ale dodal: " Jsem velmi znepokojen - brní mi v konečcích prstů - že bude Evropa znovu rozdělena. To by, jak uvedl, otrávilo styky s Ruskem a dostali by se tam k moci ultranacionalisté.

    Wellstone uvedl, že jeho otec se narodil na předsovětské Ukrajině a utekl před revolucí v roce 1917. Rodina jeho otce zřejmě byla zavražděna v čistkách stalinské éry.

    "Byl to nejmoudřejší člověk, jakého jsem kdy znal," řekl Wellstone, "ale myslím, že by souhlasil s Georgem Kennanem," americkým diplomatem a historikem, který řekl loni v únoru, že "rozšiřování NATO by bylo nejosudovějším omylem americké politiky za celou éru po ukončení studené války".

    Ashcroft, republikán, zpochybnil při úterním slyšení, "co je vlastně rolí NATO" nyní, po rozkladu Sovětského svazu, kdy zmizela hrozba alianci.

    Ashcroft - který uvažuje, že bude kandidovat na prezidenta, uvedl, že je znepokojen, že se NATO přesunuje od "obhajoby území k obhajobě zájmů členských zemí" kdekoliv na světě. "Mám skutečné pochybnosti o tom, co je role NATO. Mělo by být rozšířeno nejen pro přičlenění nových zemí, ale mělo by být restrukturalizováno jako nástroj mezinárodní politiky po celém světě," uvedl.

    "Potřebujeme limity a záruky," řekl Ashcroft. "Možná potřebujeme novou organizaci, jako OSN, se záložní armádou."

    Senátorka Dianne Feinsteinová, D-Calif, uvedla, že se účastnila téměř celý rok slyšení o rozšiřování NATO, která byla zaměřena proti této myšlence, "a změnila jsem názor". Hovořila o tom, jak dobře bylo, že byly vyslány jednotky NATO do Bosny, a uvedla, že rozšířené NATO zlepší "upevnění evropského společenství" a přičlení Spojené státy blíže k Evropě a její budoucnosti.

    Její téma - "tato etapa rozšiřování NATO je v pořádku, ale buďme velmi opatrní, ohledně další případné etapy" opakoval také senátor John F. Kerry, D-Mass. Uvedl, že bude hlasovat pro toto rozšiřování, ale dodal, "Sdílím mnoho znepokojení, vyjádřených ohledně NATO."

    Kerry také vyjádřil skepsi ohledně udávaných výdajů rozšiřování NATO. Dodal: "Dívám se s velkým podezřením na analýzu nákladů, které se neustále snižují, jak se blíží hlasování o této otázce."

    Senátor John Warner, R-Va podal dodatek, jehož důsledkem se má odložit další etapa rozšiřování NATO o tři roky od doby, kdy bude schváleno toto rozšiřování. Clintonova vláda se ostře staví proti závazným odkladům.

    Tento dodatek podporuje také senátor Daniel Patrick M. Moynihan, D - N.Y., který v úterý podal vlastní dodatek, který podpořil také Warner, požadující, aby bylo Polsku, Maďarsku a České republice zabráněno vstoupit do NATO, dokud nebudou nejprve přijaty do Evropské unie.

    V úterý citoval Moynihan v rozhovoru Kennanova slova a uvedl, že je nejvíce znepokojen dopadem rozšíření NATO na Rusko. "Je čas říct, Hej, proboha, tohle musíme přece podrobně probrat..." řekl Moynihan.

    Vládní činitelé konstatovali, že berou toto znepokojení vážně, ale dodali, že počet senátorů, vyjadřujících nejsilnější znepokojení, se už od léta pohybuje kolem asi dvaceti.

    Bidden uvedl, že rozšiřování NATO působí znepokojení na tradiční levici i pravici. "Hlavním problémem pro obě strany je vztah Spojené státy - Rusko," uvedl. "Za dva týdny nebo za dva roky se v Moskvě může změnit mnoho."


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|