pondělí 9. února

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • PŘEHLED AKTUÁLNÍCH ZPRÁV Z ČESKÉ REPUBLIKY Velká Británie a Česká republika:
  • Ze zápisníku televizního reportéra (Ivan Kytka) Franz Neubauer, sudetští Němci, Sládek a česká politika:
  • Stále horší a už přímo pošetilé (Andrew Stroehlein)
  • Czech Republic: Bad to Worse and Worse to Downright Foolish
  • Stroehlein nemá s odmítáním Neubauera pravdu (Matthias Roeser)
  • (Mírná) polemická úvaha k článkům Andrewa Stroehleina: Jaký je rozdíl mezi Franzem Neubauerem a Jiřinou Fuchsovou - aneb pravda se nezjišťuje hlasováním (Jan Čulík) ČR a Velká Británie:
  • Dívka, která přežila svou smrt, se vrátila domů (Ivan Kytka, Česká televize)
  • Británie a Francie si přehazuje 17 českých Romů jako horký brambor(JČ)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • (Poprvé vyšlo v BL o půlnoci v sobotu 7.2.:)

    Franz Neubauer, sudetští Němci, Sládek a česká politika

    Stále horší a už přímo pošetilé

    Andrew Stroehlein

    Ministři zahraničních věcí Německa a České republiky právě oznámili, že česko-německá deklarace dospěla ke svému závěru, avšak z oznámení vyplývá, že fraška nepopulární deklarace bude pokračovat ještě po mnoho měsíců, a možná i let. K tomu všemu byl ještě nominován předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Franz Neubauer do koordinační rady diskusního fóra.

    Je obtížné si představit tragičtější nesprávný odhad. Ministři asi museli dospět k názoru, že samotnou deklarací dosud nenaštvali dostatečné množství Čechů.

    Samozřejmě, za volbu Neubauera byl pravděpodobně odpovědný Bonn. Samozřejmě, Marek Benda (ODS) správně poukázal na to, že logicky nemá diskusní fórum, které vzniklo na základě deklarace, tak velký význam jako správní rada Fondu budoucnosti, která bude rozdělovat finanční prostředky. V těchto argumentech je pevná logika.

    Ale česko-německá otázka není pro většinu Čechů otázkou logiky: pro Čechy jde o emocionální záležitost.

    Existuje mnoho důvodů, proč je nominace Franze Neubauera do této funkce krátkozraká: těžko říct, čím začít. Už bylo řečeno v českém parlamentě, že je Neubauer ostrým odpůrcem deklarace v její nynější formě a že jeho nominaci jak se zdá porušuje ducha nechvalně známého "uvozujícího usnesení" a i ducha dohody, uzavřené tajně mezi Klausem a Zemanem.

    Velmi důležitá je skutečnost, že toho rozhodnutí je dalším darem extrémistům ve Střední Evropě. Tentokrát zvítězili extrémisté na obou stranách.

    Na německé straně získal pomstychtivý a strach budící Neubauer novou platformu k tomu, aby šířil svá prohlášení. Je jasné, že české sdělovací prostředky budou i nadále energicky informovat o Neubauerových destruktivních a destabilizujících výrocích. Neubauer bude rád ve středu pozornosti, rád bude vyvolávat obavy a nestabilitu v České republice. To přispěje ke zvýšení strachu a agresivity na české straně.

    Na české straně se budou všichni politikové snažit využívat tohoto strachu, a to zejména v nadcházející předvolební kampani. Dobře si dovedu představit, že volební programy českých stran budou obsahovat požadavek, aby byl Neubauer odstraněn z nového výboru. Tento požadavek vyjde od několika stran, a je možné, že strany, které budou mít tento cíl, vytvoří novou vládní koalici. S takovým požadavkem to bude znamenat, že bude mít nová česká vláda pravděpodobně protiněmecký tón.

    Je pravděpodobné, že německá a evropská reakce na tento požadavek nebude pozitivní. Neubauer bude více než spokojen s tímto vývojem událostí. Pomůže mu to v jeho naději spojit rozšiřování Evropské unie se sudetoněmeckým požadavkem "práva na vlast" a také i na kus té vlasti.

    A pak samozřejmě je tu zlý dvojník Mr. Beana: Miloslav Sládek. Šéf republikánů bude reagovat na Neubauera celou řadou způsobů, a některé jeho protesty budou mít odezvu u dost podstatné části českého obyvatelstva. Sládkovo postavení bylo nyní posíleno jeho legitimní stížností na procedurální nedostatky při nedávné volbě prezidenta. Tato stížnost bude předložena mezinárodnímu soudnímu dvoru. Zdá se tedy, že Sládek bude mít určitou míru práva na své straně alespoň ve dvou záležitostech.

    Z neznámých důvodů poskytuje stále český establishment radikálům tyto pozoruhodné dary. Blíží se všeobecné volby a je zjevné, že Republikánům český establishment už dal několik dalších křesel v poslanecké sněmovně. V ovzduší, kdy jsou lidé přesvědčeni, že se hospodářská situace zhoršuje, kdy ztrácejí důvěru ve staré politické strany a struktury, a kdy se mnoha lidem bude zdát, že radikálové v některých ohledech vyjadřují jejich názory, není vyloučeno, že budou výsledky nadcházejících všeobecných voleb v České republice dosti deprimující.

    Namísto toho, aby byli spokojeni se silnou hospodářskou, politickou a dokonce i vojenskou spoluprací, která charakterizovala vztahy mezi Bonnem a Prahou od roku 1989, rozhodli se někteří čeští intelektuálové reagovat na menšinový nesouhlasný názor v Německu a vytvořit absurdní deklaraci o emotivních a kontroverzních otázkách národní historie a české totožnosti. Tím rozdmychali plameny nenávisti.

    Den poté, co loni deklaraci ratifikoval český parlament, se v mnoha městech České republiky objevily nápisy, plakáty a transparenty. Na několika místech v Teplicích se například objevily více než metrové nápisy : "14.2.97 - NÁRODNÍ ZRADA".

    Do výročí této "národní zrady" zbývá už jen několik dní. a je obtížné předpovědět, co na ně republikáni plánují. Je ale jasné, že v důsledku nejnovějšího komuniké českého a německého ministra zahraničních věcí bude stále více a více Čechů souhlasit s osobou, která v Teplicích namalovala na zdi tyto nápisy.

    Andrew Stroehlein

    Vyšlo též v sobotu 7.2. v deníku Slovo.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|