úterý 13. ledna

O B S A H

ČR:

  • Zvyšování záloh za plyn a elektřinu: Teroristický útok českých podniků veřejných služeb vůči občanům (JČ)
  • Volby budou 19. června / komentář (JČ)
  • Neraď, nežiješ tady (Jiří Jírovec)
  • Podle mého selského rozumu: úpadek české ekonomiky (Jiří Němec) Věda:
  • Vědci začínají objevovat mechanismus stárnutí



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Neraď, nežiješ tady

    Jiří Jírovec

    To rceni si mozna jeste nekdo pamatuje: "Nerad, nebyl jsi v Rusku". Politicky uvedomelejsi jedinci pak nahrazovali "Rusko" korektnejsim "Sovetskym svazem". Ted je naopak v mode rikat: "Neraď, nezijes tady". Neraď, protoze my si tady (doma) resime unikatni problemy, ktere nikdo nikdy v cele historii neresil, a zmakneme to, protoze jsem kosove.

    No, jinde take resi unikatni problemy a radam se nebrani. Treba v Rusku, kde slo o to, jak prostrednictvim znovuzvoleni (odhlaseneho) komunisty Jelcina presidentem zabranit tomu, aby se jiny, jeste neodhlaseny, nedostal k moci. Vzhledem k  chaosu, ktery Jelcin a jeho komanda v zemi zpusobili (cimz si proti sobe popudili znacnou cast volicstva) to byl ukol nad domaci sily. Americti experti na manipulaci verejneho mineni radi v zakulisi vypomohli, poradili par tanecku a hodne slibu a bylo to.

    Je tedy pravda, ze opacna situace, totiz ze by poradce v papase radil treba Clintonovi, jak zmanipulovat verejne mineni v USA, by tezko mohla nastat. Neni dokonce vyloucene, ze by to tam bylo protiustavni. Neni tedy poradce jako poradce a rada jako rada.

    Vratme se ale od velmoci do skromnejsich (malych) ceskych pomeru. Obdobi spravedliveho hnevu nad potlacovanim svobody projevu za komunistu je zrejme pomalu u konce. Je treba jit vpred a zajistit dosazene. Zabranit otoceni povestneho kola dejin zpet. Jenze najednou je zde problem s urcitou casti prosteho lidu, ktera tak nejak nevi, co je pokrok a co ne (viz upadek popularity ODS) a mohla by se nechat zmast ideove nespravnymi informacemi. Takze trochu cenzury asi prece jenom nemuze skodit (viz clanek Jana Lipsanskeho o TV Nova, BL, 19.12. 1997), kdyz to je v zajmu nove ideologie.

    Nepochybuji o tom, ze jsou lide, kteri vidi nebezpeci treba i v BL a radi by s nimi zatocili. Ale nepisu kvuli BL, ale kvuli sobe. Aby vsichni videli, ze to myslim dobre, prestoze jsem odtrzen od mas. Snad se tim vyhnu tomu, aby me nejaky dobre oholeny pravoverec nekopnul za trest okovanou botou do holene - az se mi podari jednou dorazit do Prahy.

    Zpytoval jsem svedomi ohledne toho proc pisu. Jiste je, ze ne pro pro penize. Nevim jestli je Jan Culik uz opravdovym Skotem, nebo to tak proste v novinach chodi, ale nic mi neplati. Mohu tedy s klidnym svedomim prohlasit, ze neni mym chlebodarcem, a ze nezpivam jeho pisnicku, jak by v opacnem pripade pozadovalo ceske uslovi.

    Nejsem ani megalomanem, ktery by chtel zachranovat lidstvo vyzvami o bdeni. Takze nejspis to je vsechno kvuli otazce, ktera se mi zacala vtirat zhruba od te doby, co jsem se se docetl o tom, jak (udajne senilni) profesor AMU sveril Slavii do rukou trzne ekonomickych pratel a pak o tom, jak to dopadlo.

    Ptam se, proc jsou si lide tak jisti, ze je vsechno, jak ma byt, a proc si mysli, ze se prave jim (a v obecnejsim smyslu Cechum) nemuze nic stat. Ja bych si tak jist nebyl a tak se zminuju o tom, co vidim kolem sebe. At si to kazdy prebere.

    Ted jsem treba narazil na zajimavou zpravu v mistnich novinach. Je castecne positivni - na nasem okrese pribylo 23 pracovnich prilezitosti. Budou se starat o zhruba 1200 lidi na socialni podpore. To vse v ramci noveho programu nucenych praci. Onech 23 lidi vybrali z 2700 uchazecu. Myslim si, ze by podobna zprava mohla vest ctenare k hledani odpovedi na otazku, zda se neco podobneho nemuze stat jemu samotnemu (ze nebude mezi temi 23 ale treba onemi 1200). Nejde o radu, ale o rozsirovani obzoru, nic vic. K one zprave bych snad jeste mohl dodat, ze tech 2700 zadatelu se snazilo ziskat praci, ktera je spojena s onemi jistotami, ktere podle nekterych ceskych expertu nutne paralyzuji spolecnost.

    Neradim, ale nekdy se pozastavuji. Treba nad tim, jak je mozne, ze v klausovskem obdobi mohlo dojit k tak neuveritelnemu potlaceni informaci o tom, co se deje doma i za humny. O potlaceni kritiky a kontroly nad moci ani nemluve.

    Uvedme prodej Skodovky jako priklad. Rekneme, ze slo jen o 51% za onech 200 milionu. Pokud tato cena odpovidala skutecne hodnote, byla by celkova hodnota tovarny 400 milionu marek, coz je castka, v jejimz svetle vypada slibenych 8 miliard investic velmi podezrele (dvacetkrat vic nez puvodni hodnota). Druha moznost je, ze hodnota Skodovky byla vyssi a pak ji vlada prodala se ztratou. Je-li, ze odhad byl 2 miliardy marek, tak je otazka proc se onou transakci nezabyvali nejen svobodni novinari, ale hlavne svobodni prokuratori a soudci?

    Nicmene je ticho po pesine. Ze alespon toho Sladka dali do lapaku, ono to trochu odvede pozornost.

    Kdyz BL naznaci, ze neco takoveho by v Britanii jen tezko proslo, dostane se jim pouceni, ze jde prece o ty unikatni ukoly, ktere museji resit cesti machri a ne nejaci samozvanci. Cituji volne z Fora BL: Mame snad poskytnout prostor prvnimu samozvanemu troubovi, ktery prohlasi, ze vi jak na to? To jiste ne. Je vsak dost dobre mozne, ze k tomu skutecne doslo a  ze kdyby se byly mozne varianty dukladne studovaly na zacatku, nemely by ted BL o cem psat.

    Musim pripustit, ze nekdy pisu ze smutku nad promarnenou sanci osvobodit mysleni. Co jineho muze clovek pocitovat, kdyz vidi, ze uz chybeji jen oslavne basnicky na oslavu vudce a par obrazu, tentokrate s podnikatelskym nametem, aby to bylo jako driv. Je mi smutno, kdyz vidim, jak rychle vsichni zpapalasovali, vcetne Havla, ktery se dusoval, ze k tomu nedojde. Abych pravdu rekl, tohle byla jedna z mala veci, kterou jsem mu veril. Myslel jsem si, ze by bylo krasne mit ceskeho Olafa Palmeho, tedy cloveka, ktery zamkne ministerskou kancelar a jde po svych, jako jakykoli jiny obcan (protoze ani vic neni). Bohuzel vidim jen maleho ceskeho cloveka tak krasne sybolizovaneho guvernerem ceske banky s choti, ktery se nedokaze zamichat mezi chatru cestujici prvni letadlovou tridou.

    To jsem ale trochu odbocil. Chtel jsem jen sdelit svetu, ze nikomu neradim. Ostatne mam dojem, ze to je pripad vetsiny autoru BL.

    Jiří Jírovec



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|