pátek 12. prosince

O B S A H

Ženy v ČR a v Británii:

  • Bude tvrdá platová diskriminace žen v ČR překážkou vstupu do Evropské unie?
  • Ti mají starosti: Interpretujeme vzájemné sexuální signály špatně? Televize BBC a deník Guardian stimulují debatu o problému "date rape" - znásilnění během rande Česká politika:
  • Předčasné volby - ale jak? (Jan Vučka) Češi na vlásku:
  • Dejte Čechovi zvučné heslo a půjde za vámi na konec světa (Benjamin Kuras)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • ("Ti mají starosti:") Interpretujeme vzájemné sexuální signály špatně? Televize BBC a deník Guardian stimulují debatu o problému "date rape" - znásilnění během rande

    V neděli večer 13. prosince bude vysílat televize BBC film o problému date rape. Dochází k tomu, že partneři interpretují signály přicházející od druhé osoby nesprávně.

    Jak bývá v britských sdělovacích prostředcích zvykem, tisk předem upozorňuje na zajímavé televizní pořady a zahajuje o nich veřejnou debatu.

    Film televize BBC líčí fiktivní příběh dvou mladých lidí, který končí obžalobou ze znásilnění a soudním procesem. Vedlo k němu těchto pět rozdílných úsudků:

    1. Rtěnka

    Dívka se při večeři v restauraci vrátila ze záchodu s novou vrstvou rtěnky na puse.

    Chlapec: "Ještě víc se nalíčila. Chce to."

    Dívka: "Opravdu se mi nelíbí."

    2. Líbání a objímání

    Chlapec: "Vrátíme se k tomu znovu později."

    Dívka: "Jak k tomu došlo?"

    3. Tanec

    Chlapec: "Ona se mnou chce tancovat pomalu."

    Dívka: "Nemluvila jsem s ním velmi dlouho a je to nezdvořilé, protože mě sem pozval."

    4. Pozvání domů na kávu

    Chlapec: "To znamená, že se spolu vyspíme."

    Dívka: "To znamená, že mu udělám kafe."

    5. Tak dobrou noc a sbohem

    Chlapec: "Stydí se mi otevřeně říct, abych tady zůstal."

    Dívka: "Tak dobrou noc a sbohem."


    V drsném závěru televizního filmu BBC o znásilnění během rande, který se bude vysílat tuto neděli večer, se proměňují kočičí rysy herečky Thandie Newtonové v bolestnou grimasu, jak jí do těla proniká její partner. Tyto poslední vteřiny filmu konečně jasně ukazují, o co během předchozí celé hodiny příběhu, vyplněného nejednoznačným jednáním, vlastně šlo. Film, který se jmenuje In Your Dreams, se zabývá znásilněním dívky chlapcem, s nímž šla dívka na rande. Film ukazuje, jak nevýznamné signály, vysílané partnerovi mimoděk, mohou vést k radikálně odlišným interpretacím. Dokazuje to také, jak naprosto nevybavený je soudní systém pro problematiku sexu a znásilnění.

    Film televize BBC studuje podrobně dynamiku celé schůzky. Všechny scény se odehrávají třikrát, a to jednou z hlediska žalobkyně, jednou z hlediska obžalovaného a jednou z hlediska nezávislého pozorovatele.

    Ve filmu sledujeme stydlivou, sexuálně atraktivní Clare, jak jde na večeři se štěněcím studentem medicíny Jamiem. Pak se dvojice setkává s Jamieho kamarády v restauraci a tancují spolu na mejdanu. Posléze se Jamie pozve k dívce do bytu na kávu a užívá svého šarmu, aby mu dovolila u ní přespat, že venku strašně prší. Nechce se mu spát v nepohodlném křesle, a tak jí postupně vleze do postele.

    Clare Jamieho obviní ze znásilnění, na svědecké lavici u soudu je jemně zostuzena a Jamie odchází od soudu osvobozen a šťasten. Film končí zoufalým výkřikem Clare ve tmě.

    Deník Guardian pozval čtyři mladé britské studenty a studentky z King's College v Londýně, aby film shlédli a vyjádřili se k němu. Hovořili pak o Clare a o Jamiemu, jako by to byli jejich kamarádi.

    "Vždyť ona ho provokovala! Dovolila mu, aby jí vlezl do postele!" řekla studentka Polly.

    "On to byl ale jen kamarád," řekl Tim.

    "Ale bylo to pěkně pitomé," reagoval na to Matt. "Je to její vina, že mu dovolila, aby s ní šel do jejího bytu, protože venku pršelo."

    "Chtěla bych říct, že ho Clare neměla pustit do bytu, i když dobře vím, že v takové situaci bych ho já do svého bytu taky asi pustila. Nemyslím, že v té chvíli už měl naplánováno, že ji znásilní," řekla Sarah Jane. Jen poslední scéna filmu je přesvědčila, že byla Clare skutečně znásilněna, ale při sledování filmu měli víc tendenci být na straně Jamieho.

    Při předvádění televizního filmu před jeho vysíláním si hodně lidí stěžovalo, že film neměl končit bolestným výkřikem Clare. Skoro všichni z nich ale, jak napsal Guardian, měli penis.

    Autor televizního filmu, osmadvacetiletý Ol Parker, zdůraznil, že chtěl filmem vyvolat debatu o tom, jak může dojít k tomu, že násilník není potrestán, nikoliv o tom, zda znásilnění spáchal. Autor argumentuje, že si nemyslí, že někdo, jen proto, že si oblékne krátkou sukni nebo pozve kluka na kávu, musí být za to potrestán traumatem znásilnění.

    Studenty z King's College to nepřesvědčilo. V podvečer se ve filmu Clare a Jamie na laviččce v parku líbají. Znamená to, že s ním chtěla opravdu něco mít?

    "Teprve se začínali poznávat," řekla Sarah Jane.

    "Ale bylo to už dost intimní," dodal Matt. "Povzbuzovala ho tím, že vytvářela dojem, že se jí to líbí."

    "Líbila se jí ta hra," vysvětlila Polly.

    "Ale máte právo si to rozmyslet," dodal Matt. "Když s někým chodíte, je to jako na houpačce. Váš partner něco řekne a vy si pomyslíte, Panebože, s tímhle člověkem nemůžu nic mít, a pak zase udělá něco jiného, a tak ho zase začnete mít rád.Večer pokračuje a vy máte právo měnit svůj názor."

    "Ale u soudu tohle Clare říct nemohla. Musela argumentovat přehnaně, protože to muselo vypadat černobíle."

    "Ukazuje to, že nikdy vlastně nevíte, co se druhému děje v hlavě," dodal Matt. "Když přišla v restauraci ze záchodu, Jamie si myslel, že se s ním chce vyspat, protože se znovu nalíčila."

    "No, a to jsou maličkosti, které vás ani nikdy nenapadnou," řekla Polly. "Jdu na záchod a tam si potom u zrcadla opravím rtěnku. Je to tak automatické jako umýt si ruce."

    U soudu částečně argumentoval Jamie, že když někoho pozvete do bytu na kávu, je tím nepřímo, ale jasně řečeno, že se s ním chcete vyspat.

    "Myslím, že to je skutečně pravda," řekla Sarah Jane. "Postavilo ji to do kompromitující situace. V tom momentě bylo učiněno rozhodnutí."

    "Měla to ale říct jasně," dodala Polly. "To je jádrem celého problému. Nedá se předpokládat, co si asi druhý myslí. Každý ví, že káva znamená sex, ale někteří se domnívají, že káva znamená jenom káva, anebo jen líbání, tak je nutno to říct otevřeně. Ale to je opravdu těžké."

    Autora filmu Parkera přivábila k tématu moderních sexuálních zvyklostí celá řada v poslední době sdělovacími prostředky podrobně sledovaných soudních případů. Nebyl ale připraven na reakce přátel svého věku. "Bylo dosti děsivé, kolik přítelkyň, které považuju za silné, energické ženy, schopné se o sebe dobře postarat, se octlo v situacích, o nichž posléze prohlašovaly, že by nikdy nevěřily, že by se něco takového mohlo stát. A přátelé mužského pohlaví přiznali, že v určitých situacích jednají agresívně a úmyslně ignorují odmítavé signály od ženy."

    Parker také poukazuje na "zastaralý názor britských soudů, podle něhož je odpovědností ženy, aby zvládla mužovu sexualitu". Stejný názor na soudy měli i Guardianem interviewovaní studenti. Jsou přesvědčeni, že je nesmysl, aby dívka násilníka udala policii, "ledaže byl násilník psychopat", protože důsledky jsou pro dívky vždy velmi nepříznivé.

    Ve skutečnosti je velmi nepravděpodobné, že by Clařin případ v Británii dospěl až k soudu. Počet oficiálně oznámených znásilnění se v Británii za posledních 11 let ztrojnásobil, ale počet odsouzených násilníků se za tutéž dobu snížil o padesát procent. Z nedávného průzkumu vyplývá, že jen 10 procent znásilnění jde k soudu a z toho je jen v 10 procentech násilník shledán vinným. Ve studii z roku 1995 přitom konstatovalo 25 procent žen ve věku od 16 do 19 let, že byli násilím donuceni k sexu.

    Jen Tim se vyjádřil, že ponecháme-li stranou násilí, je možná trochu podivné se s partnerem vyspat hned při prvním rande. Obecný názor však je, že spolu studenti často spí jen tak. Studentské kluby jsou trhem masa. "Když přijdete poprvé na univerzitu," říká Matt, "jste samostatný, máte vlastní pokoj, poznáváte nové lidi, můžete si dělat, co chcete."

    "Myslím, že hlavní problém je, když je člověk mladší, protože nemá dost zkušeností. To je celé. Znát svá práva, být schopen se prosadit - to jsou důležité schopnosti, které člověk potřebuje k životu."

    Stejně jako studenti, kteří shlédli televizní film, autor Parker konstatuje, že muži a ženy prostě dnes nehovoří týmž jazykem. "Nikdo nemá tušení, co ten druhý vlastně sděluje. Je velmi těžké říct někomu, že se s ním nechcete vyspat, když vám nedali najevo, že oni to chtějí."

    "Je opravdu trapné chtít na někom, aby odešel, nebo mu říct rovnou do očí, že se vám nelíbí," souhlasí Sarah Jane. "Octnete se v situaci, kdy to nechcete, ale tak holt zatnete zuby a pomyslíte si, no tak co."



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|