Britské listy


středa 22. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Mladí Češi v zahraničí:
  • "Ty nedostaneš od české vlády finanční podporu pro studium v zahraničí? Jo, jo, Východ..." (Petra Valentinová)
  • Z deníčku ilegála I. (Jitka) V Británii pokračuje kontroverze o uprchlících:
  • Vláda nutí společnost Eurotunnel, aby bránila žadatelům o azyl pronikat do tunelu pod kanálem La Manche Kdo jsou na tom hůř, muži nebo ženy?
  • Přestaňte útočit na muže, vyzvala spisovatelka Doris Lessingová feministky
  • Slabí muži? Žádné takové nevidím! (Scotsman)
  • Největší hrůzu mají nyní muži kvůli sexu (Guardian)
  • Kdo by si vybral být mužem? (The Times) Cenzura: Kritika, kterou časopis Týden nepublikoval:
  • Psát o výtvarném umění může každý?! (Petr Pokorný) Odpověď z ČT: Televizní film o partyzánském hnutí "na Vysočině":
  • Vyprávěli jsme jen tři rozporuplné příběhy (Jan Novák, Marie Kučerová) Reakce:
  • Rasismus v Britských listech (František Neuwirth)
  • Islám je stejně zločinná a agresivní ideologie jako fašismus (Jan Šimůnek)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • Proč lhala Jana Dědečková vzbouřencům v ČT, že neměla styky s politiky? Takto odpověděla na otázku Jana Čulíka "Bylo rozumné lhát ČT, že jste neměla styky s politiky?" v onlinovém rozhovoru Britských listů v úterý odpoledne:

    Až do chvíle, než mi byla položena otázka na styky s politiky jsem si myslela, že jsem naprosto imunní vůči jakémukoliv nátlaku na svou osobu. Není tomu tak a právě ve chvíli, kdy jsem vycházela z jednací místnosti v senátu, kde jsem se rozhodla vystoupit proti všem lžím, které tam zazněly, mě odchytili redaktoři. Byla jsem poměrně vystresovaná z jednání lidí, kterým vkládáme do rukou osudy naší země a kteří nechtěli slyšet vysvětlení (předem jsem byla vinná a předem měli hotový názor) , ale chtěli mě pouze ponížit svým výsměchem . Celou tu dobu jsem vnímala výsměch Žantovského a viděla povýšený úšklebek Mathého a Chmelíčka, kteří se v té spřízněné atmosféře cítili silní a jistí, přestože oba lhali, jako když tiskne. Po tomto zážitku mě odchytil Hanslík se svými otázkami. Dívala jsem se mu klidně do očí plná vzdoru a ponížení a odpovídala . Vzápětí mi volal na mobil Marek Vítek a řekl, že mají výpisy a mohou doložit, že jsem lhala. Řekla jsem mu, že si nedovolí požít výpisy, protože se dopustí protizákonného jednání. Dovolili si to a dovolili si i záměrně zkreslit některé skutečnosti tak, abych vypadala co nejhůře. To je však pouze pro vysvětlení atmosféry, ve které se uskutečnil rozhovor , a v žádném případě to neospravedlňuje moje jednání. Cítím to dodnes jako své selhání.

    Rozhovor je velmi živý - Jana Dědečková odpovídala po rekordní dobu pěti a půl hodin - za její nasazení jí děkujeme. Rozhovor najdete zde. Z dalších závažných otázek a odpovědí vybíráme:

  • "Proč loni o Vánocích nedošlo v médiích k veřejné diskusi mezi vzbouřenci a hodačovci?" zeptal se Jany Dědečkové Tomáš Zukal. Odpověděla, že "česká média selhala, nebyla nestranná":

    Statisticky lze doložit, jak [malý] prostor jsme v médiích dostali my. Redaktoři se ještě dlouho po krizi vyhýbali otevřené diskusi v médiích. Proto byla Jana Bobošíková sama v Partii na Primě. Báli se otevřené konfrontace názorů.

  • "Volba generálního ředitele ČT by se neměla konat, protože ČT v tomto stavu každého ředitele zničí." Konstatovala Jana Dědečková:

    Obávám se, že žádný [ředitel by neměl být teď zvolen], protože podmínky v České televizi nejsou optimální a ještě dlouho nebudou. Já osobně bych měla jiné řešení, ale do toho se politikům nebude chtít, protože je jednodušší hodit odpovědnost na jednoho člověka, který se v tom bude motat jako vítr v bedně, ať už to bude Sládeček nebo Balvín. K volbě generálního ředitele by za těchto podmínek vůbec nemělo dojít. Balvín by měl zůstat výkonným ředitelem pro zajištění běžného provozu a měl by být jmenován restrukturalizační tým, který by byl složen z výkonného ředitele, Rady ČT a z kandidátů, kteří budou vyzvání ( např. Sládeček, Vadas, Kralert, atd), nebo z kandidátů, jež vzejdou z výběrového řízení. Generální ředitel by měl být zvolen až následně, do plně restrukturalizované instituce. Jinak mu hrozí, že ho ten socialistický moloch spolkne, a to i kdyby byl sebelepší.

  • "To, že je Petr Bohuš nyní v ČT mezi vzbouřenci v kritické situaci, si bohužel před několika měsíci zavinil sám." Uvedla Jana Dědečková:

    Petrovi Bohušovi přeji aby to zvládl, protože mám zájem na tom, abychom jako diváci dostávali kvalitní publicistické pořady. Na druhou stranu si myslím , že v této situaci dnes vůbec nemusel být. Kdyby pan Bohuš podpořil v době krize legální management a se svými ostravskými kolegy nabídl pomoc paní Bobošíkové, zoufale shánějící příspěvky a výrobní kapacity, mohlo vše dopadnout jinak . Ve chvíli, kdy za legálním managementem stálo ještě Brno, by spolupráce Ostravy znamenala rozhodující zvrat, oni se však přidali na druhou stranu a podlehli hysterii o svobodě slova. Zjišťuje-li tedy až nyní pan Bohuš, jaké lidi mezi vzbouřenci podporoval, je to tragické a do značné míry dnes sklízí důsledky svých dřívějších postojů. Jsem si jistá, že mi by pan Vítek do stolu nebouchl.

  • Bylo správné pro Janu Dědečkovou stýkat se s Kateřinou Dostálovou - neměla předpokládat, že ji ČT na základě tohoto přátelství bude diskreditovat? zeptal se Jany Dědečkové v onlinovém rozhovoru BL Jan Čulík. Odpověděla:

    Pane Čulíku, tady se musíme naučit hodnotit nezávislost lidí podle jejich činů, nikoliv podle toho s kým se stýkají, a apriori předpokládat, že je neustále někdo ovlivňuje. Každý člověk je osobností a nenechá sebou manipulovat. Nezahodím veškeré své přátele jen proto, že bych mohla vzbudit v nějakém magorovi podezření, že jsem manipulována. To raději nebudu v žádné funkci. Líbilo se mi, co řekl pan Hodač v pořadu "21" po svém zvolení. Dej důkazy na stůl nebo mlč. Styky s politikem nemohou sloužit jako důkaz pro dehonestaci lidské důstojnosti.

  • Ve čtvrtek ve 14.00 bude odpovídat Zdenek S. Blaha, ekonom s kanadským vzděláním, který v éře Vladimíra Dlouhého působil jako poradce na ministerstvu průmyslu a obchodu. Z. Blaha, jenž je živým obrazem zásady, že je důležitější být, než se zdát, se netají svým despektem k polistopadovým elitám, o nichž veřejně tvrdí, že mnozí z nich by se na Západě uživili nejvýš jako popeláři. Jeho březnový článek v Britských listech o "vlaku, který už ujel", analyzující příčiny neúspěchu tzv. Klausovy ekonomické transformace, vyvolal značný rozruch, avšak mezi českými ekonomy se nenašel ani jediný, který by se odvážil s Blahovými závěry otevřeně polemizovat. (TP)

  • Přehled připravovaných, probíhajících i uskutečněných chatů je zde. Otázky lze posílat do všech chatů, které ještě neskončily. Ty jsou označeny světle modrým (nebo červeným, pokud rozhovor právě probíhá) symbolem hodin. (TP)

  • Rasismus a nespravedlivá stereotypizace na základě kolektivní viny a co si s tím počít. V sobotu 18.8. vysílala televize BBC velmi zajímavý dokumentární pořad o tom, jak britští a američtí muslimové zápolí s - často jistě nespravedlivým - záporným obrazem islámu v očích většinové společnosti. Český překlad tohoto pořadu jsme vydali včera zde. Obdoba s osudem Romů v České republice je totiž téměř absolutní: česká většinová společnost totiž také nespravedlivě předpokládá záporné vlastnosti, vyskytující se u části romské populace, u  všech jejích příslušníků bez rozdílu. Je velmi zajímavé přečíst si transkript pořadu o muslimech na Západě a porovnávat přitom jejich situaci s osudem českých Romů. (JČ)

  • Ke včerejší glose o společenské záruce, kterou za Romku propuštěnou do Británie převzal Jan Jařab, nám napsal Jaroslav Sever:

    Mila chovanko ustavu Cesko, Ireno Bagarova! Vis, ze jsi za sve skutky odpovedna Bohu a Janu Jarabovi. Doufame, ze nezklames a z povolene vychazky se vratis... Ostatnim Romum nepomuzes, ale kdyz uz jsme za Tebe komusi vlezli do zadku, jen proto (jasne!), ze si Te tak velmi povazujeme, tak si to nepokaz!

    Proboha, zblaznil jsem se docela? Co ma kdo prebirat spolecenskou zaruku za nezadatelne pravo I. B. vycestovat? O nechvalne znamem vyznamu pojmu "spolecenska zaruka" nemluve! Co je Bagarove do toho, ze se Jarab kdesi ve svem (kdo ma tu drzost, namlouvat mi cikoli altruizmus tohoto typu) zajmu ponizoval?

    A nakonec, co je komu do toho, jestli I. B. zmeni nazor a o azyl pozada? Komu jeste nez Bohu, zakonum zeme a svemu svedomi ma byt I. B. odpovedna a proc???

    Omlouvám se. Byla to ironie. Neuvědomil jsem si, že rozhodnutí Jana Kavana umožnit britské kontroly učinilo ironii nemožnou, protože není možné odlišit, co je zpráva a co sarkastická glosa. (TP)

  • Česká republika zklamala důvěru Velké Británie a poté, co imigrační úředníci odcestovali, počty žadatelů o azyl začaly opět stoupat. Proto hrozí, že Britové znovu vyjmou část ruzyňského letiště z výsostného území České republiky a obnoví tam imigrační port. Na kdy byl předvolán český ministr zahraničí k velvyslanci Broucherovi, nebylo zatím oficiálně sděleno. (TP)

  • V duchu poněkud zatuchajícího akademismu debatovali o romských kontrolách rovněž mediální (a jiní) odborníci na serveru Mediareport. Pokud bych měl vyslovit svou domněnku, co způsobilo intenzivní reakci médií na letištní kontroly, byla to kombinace období akutního "bezzpráví" (tzv. okurková sezóna) a možnosti napadnout beztrestně povýšeného, novináři pohrdajícího ministra zahraničí. Tato formulka fungovala velmi dobře v České televizi, která tak dostala příležitost rychle se pomstít za Kohákem zprostředkovaný pohlavek, a připojily se k ní rovněž Lidové noviny, Mladá fronta a Respekt, jejichž linie je tradičně rovněž silně protikavanovská. Objektivním předpokladem pak bylo, že smlouvy české a britské vlády obsahují příliš silný symbolický prvek: nechat cizího úředníka rozhodovat na českém území, to je třaskavá směs v zemi, kterou teprve před deseti lety opustila okupační armáda. (TP)

  • Analýzu Štěpána Kotrby o přechodu Českého rozhlasu do digitální éry jsme publikovali v pátečním čísle zde. (TP)

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|