Britské listy


středa 23. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Kunsthistorik Milan Kreuzzieger:
  • Milan Knížák se nechová profesionálně ani eticky Svoboda projevu:
  • I poslanci musejí mít právo vyjadřovat hnusné názory (Matthew Parris z deníku Times) Česká společnost: historie a dnešek:
  • Čistota řešení, oč plašší, o to hlubší aneb L´histoire de pauvre Sabina (Alex Koenigsmark) Sdělovací prostředky:
  • Berlusconi se chystá k čistkám v italské státní televizi Emocionální žvanění Fabiana Golga:
  • Argumentační bída Britských listů (Ondřej Čapek) Návrh do diskuse:
  • Zrušme českou armádu (Michal Rusek)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Emocionální žvanění Fabiana Golga

    Argumentační bída Britských listů

    Ondřej Čapek

    Zdá se mi čím dál více, že BL se skutečně stávají - zčásti - jakousi "pavlačí", kde vznikají polemiky nikoliv na základě nových informací, či nějak nových úhlů pohledu, ale jen z toho důvodu, že "osoby blízké BL" jsou jednoduše v některých oblastech líné a myšlenkově rigidní a netolerantní k oprávněným námitkám protistrany. Způsob jakým F. Golgo reagoval na příspěvek Jana Paula, je jednoduše urážlivý a sprostý.

    F. GOLGO: MOHLO SE TO STÁT, VZPOMEŇTE NA PROTEKTORÁT

    Myslím si, že Jan Paul naprosto přesně odhalil slabiny Golgova textu. Všechny tyto věty jsou skutečně vhodné akorát do oné zmíněné Vlasty, Story atd.:

    1. Jiri Szuta je mlady herec. Hral ve filmu Z pekla stesti 1 i 2. Toto je jeho pekelny pribeh. Jirka se narodil do rodiny, ktera nebyla moc obycejna. Matka i "otec" jako zaprisahli ortodoxni Svedkove Jehovovi mu prilis stesti neprinesli.

    2. Ve trinacti totiz Jirka ukradl v obchode balicek zvykacek, coz byla jeho prvni a doposud posledni kradez. Jak dokazuji nasledujici radky, stalo se tomu tak zrejme proto, aby se konecne kolem nej zacalo neco dit.

    3. Na co vzpomina nejradeji, jsou chvile, kdy se k nemu vsicni chovali hezky, protoze to nikdy nezazil. At uz to byly maskerky, asistentky a ostatni lide ze stabu, tak i slavni se kterymi se seznamil, jako Karel Gott, Helena Ruzickova, Michaela Kuklova a hlavne jeho milacek Sabinka Laurinova - jak ji rika a kteri se k nemu chovali jako k sobe rovnemu, coz bylo pro nej neco zcela noveho.

    4. Jirka utekl. Jeho hlavni duvod byl, ze chtel videt premieru filmu, ve kterem hral. To se mu nakonec podarilo, ale jeho dalsi kroky vedly jiz primo za panem Bohumilem.

    5. To pripomina film Requiem pro panenku, kde se zdrava divka urednickym omylem dostane do ustavu pro mentalne postizene, ale personal se ji nechce vzdat.

    6. Nahlasi-li nekdo bombu v metru, tak to Policie CR musi neprodlene proverit, byt se to muze zdat sebenepravdepodobnejsi. Je snad sexualni zneuzivani mene dulezite nez plynulost verejne dopravy?

    7. Podle nazoru odbornice na slovo vzate JUDr. Marie Vodickove z Fondu ohrozenych deti, jsou sance velmi chabe.

    Takže po pořádku:

    ad 1) Jiří Szuta není mladý herec, tato expozice příběhu je skutečně trikem vhodným tak pro ony čtenářky.

    ad 2) opravdu mám věřit tomu, že Jirka kradl z toho důvodu? Opravdu nikdy nic jiného neukradl? Kde má proto Golgo důkazy? Takto je to kýč.

    ad 3) …ano, ano milé čtenářky, znal všechny ty význačné pražské herce, se kterými v následujícím čísle přineseme rozhovor.

    ad 4) …mladý herec riskoval vše, aby mohl vidět plody svého díla. Opravdu neutekl i proto, že se mu zdál pan Bohumil lepší alternativou než ústav?

    ad 5) …s jehož režisérem přineseme rozhovor již v září. Argumentace prostřednictvím filmu, ve kterém byla postava hlavní hrdinky poněkud "vylepšena" (což přiznal i Renč), je špatná

    ad 6) Logická chyba: policie zakročí nikoliv proto, že je narušena plynulost metra, ta je důsledkem jejího zákroku, ale proto, že jsou potenciálně ohroženy životy lidí.

    ad 7) Pointa závěrem: uprostřed všeho toho spiknutí, milé čtenářky, je jak skála odbornice na slovo vzatá pí. Vodičková, takže číslo konta FOD je… Opravdu je pan Golgo tím pravým, kdo je schopen posoudit kdo je a není odborník? Neměl by se spíš věnovat PR článkům?

    Jan Paul napsal slušnou odpověď, pravda s poněkud neorganicky začleněnou vzpomínkou na ředitele Řezníčka. F. Golgo mu za to nasadil "psí hlavu". Paul věnuje poměrně dost prostoru na to, aby čtenáře seznámil se systémem výchovy, který staví dle mého soudu na podobných principech jako např. časopis Nový prostor. F. Golgo vytrhne z kontextu jedinou (ironickou) zmínku o Makarenkovi, dá ji k další izolované větě a máme tu "ruské metody výchovy".

    Přitom v Paulově příspěvku se popisuje systém, který učí sebeúctě: založené na jednoduchém postoji, že práce má cenu a prostřednictvím své aktivity je člověk schopen zaujmou určité postavení (nikoliv sexuálním stykem s  panem Bohumilem). S trestným táborem to nemá opravdu nic společného. Už vůbec nechápu, kde F. Golgo bere odvahu popírat Paulovo tvrzení, že nesleduje dráhu svých bývalých svěřenců. Po té, co F. Golgo argumentuje (zcela nelogicky) protektorátem bych Jiřímu Szutovi nepřál ani tak Oskara, jako spíš schopnějšího zastánce, než je F. Golgo.

    Samozřejmě "vrcholným" číslem BL je vytvoření dojmu, že F. Golgo ukazuje nějakou skrytou realitu ČR, kterou my Češi nechceme vidět. Opravdu si redakce myslí, že zveřejněním: "Zbavte se pana Golga. Alespon oficialne. Akorat si naserete lidi, kteri vam fandi a jsou "mirne" neduverivi k zahranicnim a navic levicackym moudrostem. Mne osobne staci Pecina." si dodá nějaké věrohodnosti?

    Takže pan Golgo ať si dál píše co chce (a třeba i jak chce), jen potom prosím nečekejte, že někteří lidé - například já - budou brát BL vážně. Když Nick Davies psal o neutěšených poměrech britského školství, obešel se bez emocionálního žvanění. Kritika je důležitá, ale opravdové životní průšvihy netřeba stylisticky přibarvovat jak to činí p. Golgo. Jinak jde trochu o medvědí službu.

    Poznámka JČ: My Češi jsme skutečně drsňáci, které nějaká osobní účast jen tak neoblafne. Prohlédneme všechno. Není jisto, že Jiří Szuta nekradl častěji, a tak je v pořádku, že ho otec brutálně terorizoval. Jsme si jisti, že se sociálními službami pro brutalizované děti je v ČR všechno v pořádku. Žádná "jiná realita", jak se "snaží insinuovat Britské listy", neexistuje. A je správné, že když Golgo vyjádřil podezření, že v ústavu dochází k šikanování (k šikanování dochází v dětských domovech všude na světě a obecně je známo, že jen tam, kde se to popírá a nic se s tím nedělá, je to problém), pohrozili jsme, že na něho pošleme policii.

    Trochu vážněji: je záslužné, že Ondřej Čapek objevuje v Golgových článcích to, co vidí jako emocionální manipulaci, ale mně se to zdá - tváří v tvář neřešenému příběhu - možná trochu podružné. Zdá se mi, že je to trochu zástupná argumentace - a prohlašuji tady místopřísežně - nemám k Fabianu Golgovi žádný osobní vztah! - Jak je možné, že se někdo nepozastaví nad tragickým příběhem tohoto dítěte, kterému nikdo nepomohl, ale pozastaví se nad větou, že se mu líbilo u hereček...?


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|