Britské listy


pátek 23. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední dobyDnešní demokracie nestačí na řešení problémů jednadvacátého století:
  • Politikové nesmějí uhýbat před tvrdou realitou Kosovo, NATO, Albánci a Makedonie:
  • NATO se připravuje sklidit svou balkánskou bouři (The Times) Sčítání lidu:
  • Český statistický úřad: Informace o bezpečnostních opatřeních ani o jejich hodnocení nevydáme
  • Tomáš Pecina: S vaším rozhodnutím nesouhlasím a podávám proti němu rozklad
  • K diskusi o důvěrnosti a věrohodnosti dat získaných při sčítání lidu (Tom Fuk) Česká republika:
  • Šikulové (Pavel Jonák) Automobilismus:
  • O škodlivosti přetížených kamionů na českých silnicích (Antonín Nový) Globalizační protesty:
  • Quebec City se chystá na další kolo protestů proti ekonomické globalizaci (Mirek Kolář) Světová organizace pro obchod je nedemokratická:
  • Co dobrého dokázali antiglobalizační demonstranti (Guardian) České školství:
  • "Tuneláři všech zemí", vraťte školné... (Radim Valenčík) O manipulativních praktikách:
  • Na obranu Vladimíra Železného (Vlasta Leporská) Oznámení:
  • Retrospektiva Miloše Formana (České centrum, Londýn) Autoritářské prvky v české společnosti:
  • Feministická skupina 8. března: Jsme proti návrhu zakázat interrupce



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • O manipulativních praktikách

    Na obranu Vladimíra Železného

    Vlasta Leporská

    Vážení,

    článek Petra Sládečka "O manipulativních praktikách pořadu Volejte řediteli" mě nadzvedl natolik, že jsem se rozhodla reagovat přes obvyklou časovou tíseň.

    V jakési preambuli tohoto článku se praví: "ve vcerejsich Lidovych novinach byl v lehce zkracene verzi publikovan muj dopis o iluzionismu Vladimira Zelezneho v poradu Volejte rediteli. Redakci jsem ho poslal hned zacatkem brezna, v den, kdy vysel clanek brazilskeho novinare Fabiana Golga...

    Pokud jste necetli, prikladam. Me osobne se tema zda dulezite, neb jde o velmi nazorny priklad medialni manipulace, ktera probiha primo pred ocima nic netusicich divaku. "

    Pan Sládeček má pravdu, medialni manipulace je skutečně závažný problém a článek Fabiana Golga v LN je ukázkou (pravda ne příliš povedeného) pokusu o mediální manipulaci. Pokud taková věc vyjde v Lidových novinách, tedy médiu spřízněném s Českou televizí a skupinami apriorně zaměřených proti Vladimíru Železnému, nevěnuji tomu velkou pozornost. Pokud se však něco takového objeví v BL, které mají "ve svém erbu" boj za kvalitní, objektivní a nezávislou žurnalistiku, vzbudí to ve mě pocit ohrožení. Vím, že si opět vysloužím cejch "fanynkovství", neboť se dotknu kontroverzního a nejvíce kritizovaného "one man show" V. Železného. Ale já opravdu nehodlám tančit společenské tanečky a přitakávat tomu, co je práve "cool" byť by to shodou okolnosti i odpovídalo názoru převládajícímu mezi autory a čtenáři BL.

    Článek Fabiana Golga je mimořádně tendenční a zkreslující až lživý. Jako vyslovenou lež, resp. výmysl-drb bych například hodnotila tvzení, že Železný si pochvalné dopisy píše sám. Tomu snad nikdo soudný, kdo situaci sleduje nemůže věřit. Asi vás to znechutí, ale lidé, zvláště na venkově, Novu milují. Doslova a do písmene. Je jejich denním chlebem, zdrojem všech informací a potěšení. Jestliže Železný cituje z dopisu invalidní stařenky:"...mám už jenom vaši televizi, je mým jediným zdrojem radosti.." nepřehání ani trošku a ona stařenka nepochybně existuje. Vidím takové věci na vlastní oči na Vysočině, kde mám chalupu. Vloni o prázdninách jsme měli puštěnou televizi a sledovali jsme pořad na ČT2. Moji dceru přišla navštívit kamarádka: "na co to koukáte?" "Na ten a ten pořad na dvojce." "Proč nesledujete Novu, my na nic jiného nekoukáme!"

    Poprvé jsem něco v tom smyslu, že Železný si píše kladné ohlasy sám, zaznamenala v satirickém skeči Zdeňka Izera. Sládeček ve svém příspěvku píše: "Úplné vymýšlení otázek a jmen diváků z vlastní zkušenosti potvrdit nemohu" (pěkná rétorika, že?)", i když existence tohoto aktu byla v Nově vždy veřejným tajemstvím a zdrojem nejrůznějších legrácek a vtipů mezi zaměstnanci." A je to. "Veřejné tajemství, zdroj legrácek a vtipů", tichá pošta pracuje a výsledek? Inu Železný je podvodník a všechno si píše sám! Ptám se kde je více manipulace a doufám, že si každý odpoví v souladu se svým svědomím.

    Co dále považuji za neslušné je, že Sládeček vystupuje v roli "insidera, který hrdinně odhaluje manipulativni praktiky....", aniž by ovšem ve svém článku nějaké skutečně závažné pochybení prezentoval. Samotný fakt, že se Železný na své vystoupení připravuje a že dopisy za pomoci redaktorů třídí snad probůh neznamená nějaký nečistý trik nebo manipulaci! Jestliže přichází více dotazů než je schopen reflektovat v jediném pořadu a navíc se mezi nimi mnohé opakují, pak nevidím jinou možnost jak věc technicky zvládnout. Oprávněná je snad výtka o navození dojmu přímé komunikace v průběhu pořadu, ale na druhé straně jsem si nevšimla, že by Železný něco takového předstíral. Jen mu lidé mohou v průběhu pořadu volat. Pokud vím neslibuje okamžitou reakci. Nechci se pouštět do širšího rozboru pořadu v souvislosti s tvrzením, že by měl reflektovat pouze telefonické dotazy okamžitě v pořadí tak jak přicházejí. Nejsem si jistá, že by takové pojetí pořad zkvalitnilo, spíš se domnívám opak.

    Zajímavé na této věci je, že pořad "Volejte řediteli" přišel opět intenzivně na přetřes krátce po skončení rebelie v ČT po té, co se Železný opakovaně zastal Jiřího Hodače - což také napadl Fabian Golgo ve svém článku ("Železný dělal PR svému bývalému spolužákovi..."). Zdá se, že ten, koho Železný v pořadu "Volejte řediteli" ohrožuje je ani ne tak ubohý "manipulovaný" divák (navíc "nic netušící", jak píše Sládeček), jako spíš informační monpol některých mediálních skupin.

    Nezpochybnitelným faktem je nicméně obrovský vliv a jistý kredit, který Železný ve veřejnosti má, na čemž má jistě nemalou zásluhu právě tento pořad. Jeho odpůrci se tuto skutečnost snaží zlehčit a jaksi znehodnotit právě poukazováním na manipulativnost způsobu jakým v rámci "Volejte řediteli" komunikuje s diváky. Objektivně prokázat nějaké manipulativní praktiky je však obtížné, v tomto případě i sporné a ani Golgo ani Sládeček žádný důkaz podle mého názoru nepředložili. Nejčastější argument, který se uvádí bývá, že je tam Železný sám a bez omezení nebo nějaké reflexe prezentuje své názory, což ovšem znamená pouze, že má k manipulaci dobrou příležitost, ale žádným důkazem, že to opravdu dělá. V rozporu s většinovým názorem se nedomnívám, že by Železný svůj pořad takto zneužíval - snad k tomu napomáhá i nějaké ultimátum ze strany RRTV (která je naopak napadána, že je vůči němu příliš měkká..) Pokud mohu soudit z několika "vzorků", jediné čeho jsem si všimla bývá občas poněkud legrační sebeprezentace, která může nanejvýš lichotit jeho ješitnosti. Oponenti nechť mi laskavě předloží nějakou ukázku, kdy Železný zkresleně prezentoval nějaký společensky nebo politicky závažný fakt, uvedl veřejnost v omyl, který mohl mít za následek něčí újmu nebo za někoho loboval. Manipulace ve "Volejte řediteli" by byla obtížná i z toho důvodu, že celá Nova je ostře sledovaná a nepřátelé by si jistě nenechali ujít sebemenší příležitost k podání podnětu k odebrání licence.

    Závěrem a jaksi pod čarou si ještě dovolím osobní připomínku: ke škodě Britských listů se občas podaří nějakému demagogovi či opravdovému manipulátorovi "proniknout k srdci Jana Čulíka" a dotyčný má v BL vyhrazeno čestné místo a jeho názory J.Č. dost ovlivňují. Postupem času jsem takto zaznamenala Václava Žáka, Milana Šmída a nyní je to Petr Sládeček - nepochybně proto, že je to "přeběhlík z nepřátelského tábora" - tedy z Novy.

    A když už jsem v tom - nenávist pana Čulíka k Železnému jde tak daleko, že (jak vyplynulo z jakýchsi dávných příspěvků) pouští mediální komunitě ve světě ukázky z "Volejte řediteli", přičemž se zůčastnění válí smíchy.... Aby se někdo při sledování "Volejte řediteli" válel smíchy, byl šokován apod., musí se jednat o zvlášť dobře vybrané a sestříhane ukázky (popřípadě dobře okomentované) - já jsem se u svých vzorků nějak často smíchy neválela.... Že se takové v živém vystoupení najdou není pochyb. Není to náhodou také manipulace? A je to fér někoho diskreditovat tímto způsobem?

    S pozdravem

    Vlasta Leporská

    p.s. knihu "Po usi v postkomunismu" bych hodnotila take jako povrchni a manipulativni. Projevuje se to jiz v Pecinove ukazce: "zlí partajníci odstavili od moci hodné disidenty a hradní blok...."

    Poznámka TP: Tak to ale Jan Drábek nemyslel. Ve svém hodnocení osobností české politické scény je naopak velmi vyvážený a zachovává odstup od všech aktérů, včetně prezidenta Havla (zcela upřímně ale přiznává, že k němu cítí určitou sympatii). Kniha "Po uši v postkomunismu" v žádném případě není dílem hradního lobbisty, jak snad mohlo z krátké ukázky vyplynout.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|