pátek 18. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Budoucnost České televize:
  • Nekvalifikovaný zásah českého parlamentu proti ČT 2 a proti regionálním televizním vysílatelům?(Jan Čulík)
  • Návrh koncepce lokálního a regionálního TV vysílání v ČR (Stálá komise PSP pro sdělovací prostředky)
  • Reakce České televize (dokument Dušana Chmelíčka) Neuvěřitelná nevšímavost občanů o své okolí:
  • Krize bydlení pro mladé lidi (Václav Špíka) Česká politika:
  • Ostuda Unie svobody (Petr Jánský)
  • Podnikání vlády (Ivan Hoffman) Odpověď Ferdinandovi:
  • Proč zájem o Kosovo a nezájem o Čečensko (Jiří Jírovec) Naposledy k diskusi věda, Motl, Bůh a Cihelková:
  • Osobní matematika a Bůh (V. Novák)
  • Upřesnění k panu Motlovi (Milan Šmíd)
  • Systematicky proti mě vedete válku, Jane Čulíku (Luboš Motl)
  • Už naposledy: pár poznámek k panu Šmídovi a panu Motlovi (Jan Čulík) Ekologie v ČR:
  • Velkolom Čertovy schody: Studie vlivů na životní prostředí je špatná, shodují se občané, obce i odborníci (Děti Země)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Odpověď Ferdinandovi

    Proč zájem o Kosovo a nezájem o Čečensko

    Jiří Jírovec

    Ferdinand se mě v Britských listech ptá "proč tolik zájmu o Kosovo a takové velké mlčení o Čečně" a hned zvažuje dvě možnosti dvě možnosti - buď je svědomí některých lidí VELMI SELEKTIVNÍ nebo v Kanadě nemají svého Jaromíra Štětinu a vědí o situaci v Grozném kulový. A ptá se, jaký že obrázek si to kanadský divák tvoří o válce v Čečně.

    Ferdinandova otázka zůstává v emocionální rovině - jak může člověk mlčet, když lidé trpí? Ve stejné rovině lze odpovědět, že člověk samozřejmě mlčet nemůže. Jenže to není vše, je třeba jít hlouběji, ptát se po příčinách a to nejen bezprostředních.

    Pokusím se to objasnit na příkladu nedávné letecké havárie. Televize byla okamžitě přecpána záběry pozůstalých, animací možného průběhu katastrofy (divák si tak lépe představí, co se asi dělo v letadle volně padajícím do moře) a fotografiemi trosek a vylovených předmětů (zejména emocionálně náročné dětské hračky a botičky, případně fotografie páru, který nedoletěl na svatební cestu).

    Mnohý divák u obrazovky zamáčkne nebo setře slzu a podiví se, jak je možné, že v tak otřesné situaci mluví kdosi o černé skříňce nebo dokonce o politických důvodech deregulace letecké dopravy. Nicméně kvůli emocím nesmíme zapomenout na to, že právě v té skříňce a zdánlivě nesouvisejících politických rozhodnutích je klíč k omezení počtu havárií. Musíme je zkoumat, analyzovat a dělat z nich závěry.

    S lidským utrpením soucítím tak jako většina lidí, a právě proto považuji za nutné zabývat se pomyslnou kosovskou černou schránkou bezprostředních přícin i zdánlivě odtažitým politickým pozadím.

    Mezi Kosovem a Čečenskem je velký rozdíl, a proto je tolik zájmu o Kosovo a takové mlčení o Čečensku. Nejde samozřejmě o to, že by snad lidské utrpení bylo jiné v Evropě a Asii. Jde o to, co bylo a co je ve hře politicky.

    V Kosovu šlo podle mého názoru o především o omezování ruského vlivu v Evropě. Smlouva z Rambouillet umožňovala umístit na území Jugoslávie jakékoli jednotky způsobem, který připomíná pomoc spřátelených stran Československu. Bombardování Jugoslávie lze považovat za test, jak daleko může NATO zajít a za vojenské cvičení s ostrým střelivem. Při neochotě spojenců použít pozemní síly bylo předem vcelku jasné, jak celá věc dopadne.

    Mocenské zájmy NATO převážily v případě Kosova skutečnost, že údajné ambice Srbů vytvořit na Balkáně cosi velkosrbského jsou kompensovány údajnými ambicemi Albánců vytvořit tamtéž cosi velkoalbánského a NATO se postavilo (jak jinak než pod hlavičkou lidských práv) na stranu KLA, původně považované Západem za teroristickou organizaci s mafiánským pozadím.

    V případě Čečenců je Západ daleko opatrnější, protože nikdo pořádně neví, co může z další destabilisace Ruska vzejít. V dobré paměti je i to, že podpora odpůrců prosovětského režimu v Afganistanu nakonec vedla k tomu, že po jeho poražení a dlouholeté občanské válce tam je jeden z nejhorších režimů na světě.

    Západ může mít určitou radost z toho, že pár čečenských Davidů odolává ruskému Goliášovi, protože to naznačuje slabost Rusů. Na druhé straně to ale je i varovný signál: pár ozbrojenců může držet v šachu, když na to přijde, kterýkoli stát.

    Situace je navíc komplikovaná geograficky - i kdyby Západ našel zdůvodnění zásahu ve prospěch Čečenců, těžko by mohl na místě vojensky zasáhnout. Bombardovat ruské spojence je přece jenom něco jiného než bombardovat Rusy.

    V kanadských sdělovacích prostředcích je Čečensko na okraji zájmů. Divák může tu a tam vidět ruiny Grozného a slyšet o utrpení uprchlíků. Tím ale podoba s Kosovem končí. Politikové mají problémy odrazit tvrzení Rusů, že když mohlo NATO udržovat pořádek raketami a bombami v Kosovu, mají k tomu právo tuplem, protože jde o bandity na jejich území. Zjevně doufají, že to Rusové konečně dotáhnou do konce a že oni sami tu dobu přečkají vágními odkazy na lidská práva. Odpověď na Ferdinandovu otázku doplňuji konstatováním, že je velmi pravděpodobné, že kanadského diváka cosi kdesi v Asii nezajímá.

    Odpověď na druhou Ferdinandovu otázku - tedy pokud ji vskutku myslel osobně - proč mlčím o Čečně a píši (tolik) o Kosovu, je jednoduchá. Nemám čas na to, abych mohl jít do potřebné hloubky a zvládl obojí.

    Kosovem jsem se začal zabývat kvůli pochybnostem o tom, že přátelské soužití mezi lidmi lze vynutit násilím. Výsledky akce NATO potvrdily nejen tuto pochybnost, ale velmi silně naznačily, že svět je v rukou ješitných panáků, kteří si z bezpečí dobře střežených hotelů a residencí hrají svoje computerové vzdušné války. S mým životem, s vašimi životy.

    Nech» si čtenář připomene, že ústředním heslem politiků NATO bylo "tuhle válku nesmíme prohrát" a že se mezi těmi významnějšími nenašel ani jeden, kdo by veřejně prohlásil: "Pánové, tu válku nesmíme začít".

    Jsem přesvědčen, že politikové měli povinnost hledat politické řešení. Už jen proto, že svět, v němž je čím dál tím těsněji, potřeboval konečně nějaký důkaz, že to jde bez výměny očí a zubů. Místo toho zase vyhrály bomby, čímž se politikové, kteří o nich rozhodli, daleko víc přiblížili ke zločincům než k pouhým hlupákům.

    Napsal jsem na téma Kosovo několik článků v nichž jsem se snažil, úměrně svým schopnostem, dát najevo svůj názor, že bychom se měli o pozadí věcí více zajímat a nenechat politiky, aby z nás prostřednictvím své propagandy dělali blbce.

    Musíme od politiků chtít vysvětlení (píchat je do zadku, jak pravil jeden výstižný titulek BL) a neváhat označit prázdnotu a hloupost pravými jmény, budou-li ji předvádět. Otázek je, na rozdíl od odpovědí, nepřeberně.

    Jiří Jírovec

    PS Nevím sice za jakou staročeštinu mi Ferdinand děkuje, ale i tak oceňuji, že tak činí upřímně a nedvojsmyslně.

    Oplátkou mám pro něj otázku, proč se podle něj nikdo nezabývá jedním z mnoha dvojích loktů, jimiž se ve světě měří. Před časem se psalo o tom, že KLA věděla velmi dobře, že její útoky na Srby (například na polici) vyvolají patřičnou reakci, která KLA lépe umožní prosadit její cíle. Hezbolah dělá to samé. Tedy s tím rozdílem, že operuje na arabském a nikoli israelském území. Israel za to kolektivně trestá obyvatelstvo Libanonu raketami a je ticho po pěšině.

    Poznámka JČ: V britském tisku a v britské televizi jsou skoro každý den podrobné reportáže o situaci v Čečensku od reportérů na místě.

    Deregulace domácí komerční letecké dopravy v Americe vedla nejen k snížení standardů služeb, ale k velmi dramatickému snížení cen letenek.

    Nevím, je-li férové srovnávat invazi Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 s požadavkem NATO rozmístit v Miloševičově Jugoslávii své ozbrojence. Československo před invazí v roce 1968 nevyvolalo tři války, v jedné z nichž by zahynulo (Bosna) přes čtvrt milionu lidí, ani nepraktikovalo etnické očišťování či genocidu.

    Nemám dojem, že by NATO bylo nyní v Kosovu na straně KLA.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|