pondělí 14. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Sdělovací prostředky:
  • Mediální komise učinila první krok k odvolání Rady ČT (Alexander Urban) Česká televize:
  • Zdeněk Šámal, šéf zpravodajství ČT, má ztratit své absolutní pravomoci (Jan Čulík) Český rozhlas:
  • Pomluvy v Radiožurnálu? (Jan Čulík) Ekologie:
  • Bezpečná těžba kyanidem (Ivan Hoffman) Internet:
  • Hackeři: Chaos na internetu způsobil jeden mladý Němec Zdravotnictví:
  • Británie vytvoří genovou banku půl milionu občanů Historicko-politické zázemí Rakouska:
  • Rakouské mýty Mike Tyson a "znásilnění":
  • Kolikrát a jak lze trestat za týž přestupek nebo trestný čin? (Jiří Jírovec) Fyzika, náboženství, Bůh:
  • Poznámky k některým článkům z minulého týdne (Jaroslav Štemberk)
  • Levicový a pravicový tisk, fyzika a další témata diskuse s Danou (Luboš Motl)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Mediální komise učinila první krok k odvolání Rady ČT

    Alexander Urban

    Při pátečním jednání mediální komise byl přítomen zpravodaj Britských listů, který referuje:

    Stálá parlamentní komise pro sdělovací prostředky na svém včerejším zasedání splnila první předpoklad pro odvolání Rady České televize. Komise téměř jednohlasně přijala usnesení, v němž konstatuje: "Rada nedostatečně neuplatňuje svoji kontrolní funkci a tím způsobuje, že Česká televize neplní své poslání." Členové mediální komise navrhnou Sněmovně toto usnesení přijmout. Platí, že pokud jej parlament do půl roku schválí dvakrát za sebou, odvolává radu. "Teoreticky to sněmovna může stihnout za jedno odpoledne," upozornil člen komise Petr Pleva (ODS).

    Zbývající část Rady České televize včera od poslanců dostala pořádnou sprchu. Nový předseda rady Vladislav Kučík spolu se svými místopředsedy Jurajem Podkonickým a Jiřím Zajícem zkoušeli sice útoky poslanců statečně odrážet, po místy velmi emotivní rozpravě se jim ale nakonec dostalo od Karla Šplíchala z ČSSD znechuceného výroku: "Po tom, co jsem tady od pánů radních slyšel, si ještě více myslím, že by rada měla odstoupit."

    Členové komise kritizovali především způsob výběru generálního ředitele ČT (dosavadní šéf veřejnoprávní televize Jakub Puchalský rezignoval v polovině prosince). "Kritéria, podle nichž rada údajně kandidáta vybírala, nejsou profesními kritérii, ale naprosto základními podmínkami," zlobila se Kateřina Dostálová (ODS) a pro upřesnění je vyjmenovala: mediální znalosti, kulturní rozhled, pracovně - morální kredit a osobnostní kvality.

    "Je to volba experimentu, a to už tady jednou bylo," narazila Dostálová na výsledek předchozího výběru rady Jakuba Puchalského. Fungování rady ohodnotila jako "setrvačnost a naprostý nedostatek sebereflexe" a ocenila tři členy rady (Alenu Kinclovou, Františka Schildbergera a Jiřího Veisse), kteří podle ní tuto sebereflexi měli a proto odstoupili.

    "Podle jakých kritérií vůbec radní vybírali, které kandidáty osloví?," tázal se předseda komise Ivan Langer (ODS). Šéf rady Kučík přehodil odpověď Juraje Podkonického. Snaha vyhnout se vyjmenování hledisek výběru obecnými formulacemi mu však nevyšla a Langer musel při třetím opakování svého dotazu zvýšit hlas. "Každý člen rady mohl navrhnout kohokoliv, třeba i deset lidí," vypadlo z Podkonického. V ten moment se Langer naklonil k místopředsedkyni komise Petře Buzkové (ČSSD), chvíli si cosi šeptali a pak oba zvedli své mobilní telefony a s rukou před ústy (že by tak chtěli zabránit možnému odezírání ze rtů?) okamžitě kamsi telefonovali.

    S blížícím se časem oběda se však poslanci osmělili. "Přihlížíme činnosti rady bez možnosti vyvedení zodpovědnosti," naznačila Kateřina Dostálová to, co její stranický kolega Pleva posléze vyslovil nahlas: "V České televizi a České republice nazrál čas pro úpravu zákona o ČT." Ten má nyní na stole ministr kultury Pavel Dostál a k projednání sněmovně by se měl dostat do 30. června letošního roku. Podle náznaků poslanců se dá očekávat, že se v něm odrazí snahy politiků ještě více upevnit své pravomoce v oblasti kontroly a úkolování rady. Důležitý předpoklad pro posílení politického vlivu nad bezmocnou, protože veřejnoprávní, televizí.

    A bonbónek nakonec:

    Odstoupivší předseda Jan Jirák promluvil! Na výzvu Kateřiny Dostálové, aby už konečně vysvětlil, proč rada tak náhle v prosinci obrátila, když na mediální komisi přednesla ostrou kritiku tehdejšího vedení ČT, jež do té doby úzkostlivě hájila, Jirák odpověděl: "Rozhodli jsme se přejít k jednoznačně veřejné výzvě. Sám se divím tomu, že jsme do té doby naše výtky prezentovali způsobem tak opatrným," kál se Jirák. Jeho slova jsou ovšem v rozporu s výročními zprávami rady o činnosti ČT. Že by pan expředseda lhal? Ale to snad ne!

    P.S. Dodatek k výroční zprávě rady za rok 1998 (vážně!) radní stoprocentní většinou odmítli. Ani napotřetí se tedy radním nepodařilo podat mediální komisi uspokojivou verzi. Narozdíl od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kterou komise může tímto postupem odvolat, to však nic neznamená. Mediální poslanci zprávu "malé" rady na vědomí vzít můžou a nemusí.


    Poznámka JČ: Poslanecká sněmovna může odvolat Radu České televize, pokud bude dvakrát přijato usnesení, že "Rada ČT neplní svou veřejnoprávní funkci". Důležité je, že ve sněmovně už leží jedno usnesení tohoto druhu, že Česká televize porušuje zákon, a to kvůli repríze pořadů o majoru Zemanovi (sic!) - nikoliv kvůli špatnému zpravodajství, ale kvůli opakování hloupého seriálu z komunistické éry!! Komise se na tomto usnesení dohodla 30. září 1999 a sněmovna je dosud neprojednala. Znamená to tedy, že poslanci mají nyní usnesení dvě, a tak mohou opravdu stihnout odvolat radu za jediné odpoledne, dokonce za pět minut.

    Autoři apokalyptických scénářů z toho dovozují, že přijetí tohoto rozhodnutí umožní politickým stranám, aby převzaly naprostou vládu v Radě České televize. Podle starého a dosud platného zákona z roku 1991 totiž platí, že nové kandidáty do Rady ČT nominuje parlament (také Senát a prezident). Musí se to udělat za deset dní. Naskýtá se tedy parlamentním stranám vynikající příležitost, aby si najmenovali do Rady ČT nové lidi. Autoři ještě apokalyptičtějších scénářů dovozují, že by nová Rada mohla odvolat nového generálního ředitele ČT Dušana Chmelíčka z funkce, a to třeba pod nějakou záminkou, že ředitel nebyl řádně vybrán, atd. a nahradit ho třeba milovaným a úslužným Kamilem Čermákem. Zdá se, že si tak poslanci vytvořili možnost vyvíjet na Dušana Chmelíčka tlak: budeš-li nás poslouchat, budeme tě ve funkci tolerovat, pokud nikoliv, odvoláme tě.

    Britské listy se však - možná idealisticky - domnívají, že by přece jen takováto manipulace byla příliš průhledná a snad si uvědomí i poslanci parlamentních stran, že by byla kontraproduktivní, byla by nakonec proti jejich zájmům. Cyničtí pozorovatelé se ovšem pozastavují nad tím, že původně politikové na Chmelíčka nadávali a nyní ho chválí: Dostálová, Pleva, Kučera a v online rozhovoru pro Idnes nyní i Buzková, která se přece musí dostávat do televize co nejčastěji. Můžeme jen doufat, že si Chmelíček udrží svou integritu a politickým tlakům neustoupí.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|