Privilegovaní umělci podporující ODS... a pak ti ostatní...

24. 1. 2008 / Monika Binke

Snad každého v poslední době zaráží, jak protekčně jsou vyzdvihováni umělci, kteří volí a veřejně podporují ODS. Každým rokem se v předvánočním čase konají desítky koncertů našich umělců v Lucerně i v halách po celé republice. Dost často bývají tyto koncerty spojovány s polokulatými a kulatými výročími umělců a bývají vyprodané. Televize však nenatáčí záznamy z těchto koncertů. V době vánoční se vysílal pouze koncert Lucie Bílé z Lucerny, která ale neslavila žádné výročí a atmosféra na jejím koncertě nebyla o nic lepší než atmosféra na koncertech ostatních kapel.

Těžko říci, proč zrovna JEJÍ koncert byl natáčen, jisté však je, že v publiku seděl pan prezident Klaus. Ano, byl také přizván na pódium, kde řekl všem, jak Lucie Bílá je výborná zpěvačka a Lucie Bílá zase na oplátku řekla, že pan prezident je opravdu výborným prezidentem. Po pár týdnech nám opět veřejnoprávní televize tuto scénku zopakovala v novém pořadu" Po stopách hvězd", kde v prvním díle byla představena Lucie Bílá. Spolu s paní Jiřinou Jiráskovou se také vyznaly k lásce k ODS a k našemu panu prezidentovi.

Podobné je to i s podporováním českých filmů, ve kterých hrají stále stejní herci a jejichž sledovanost postupně klesá i díky pokleslé vulgární zábavě. Poradce Topolánka Dalík pomohl Renčovi sehnat finance na jeho další film. Jistě si každý pamatuje na jeho ubohý videoklip na podporu ODS, který také napomohl k polarizování a větší nenávisti mezi lidmi v naší společnosti.

Na druhé straně se ve značné nevýhodě nachází umělci, kteří ODS nevolí nebo si dokonce troufnou říci, že se za ně stydí. Jedním z takových příkladů je i naše zpěvačka Markéta Irglová, která zaznamenala obrovský úspěch v zahraničí, ale u nás ji bohužel skoro nikdo nezná.

Podobné je to i s úspěšným režisérem Zdeňkem Troškou, na kterého se smetla smršť arogance, nenávisti a vulgarity po oznámení, že bude možná kandidovat jako nezávislý za ČSSD do Senátu.

Doporučuji všem přečíst si příspěvky od voličů ODS. ZDEZDE

Stejně nedemokraticky se k tomu postavila i herečka Jiřina Jirásková, která ho měla dokonce za to odsoudit. Pan Troška poté oznámil, že ze zdravotních důvodů raději kandidovat nebude.

Podobné názory mezi lidmi jsem zaznamenala i 17.11.2007 na demonstraci "Za opravdovou demokracii a za referendum". Jednoho z organizátorů jsem se ptala, proč nevystoupí umělci, kteří tu nechtějí radar a kteří podporují referendum. Dostalo se mi odpovědi, že se bojí, aby nepřišli o práci. A tak si opět pouštíme některé umělce pouze doma, protože se v televizi prostě neobjevují. Porevoluční písně Kryla "Demokracie" a "Timur a jeho parta" přesně ukazují, jakým vývojem se naše země ubírá.

Demokracie rozkvétá,
byť s kosmetickou vadou.
Ti, kteří kradli po léta,
dnes dvojnásobně kradou,
ti, kdo nás léta týrali,
nás vyhazují z práce
- a z těch, kdo pravdu zpívali,
dnes nadělali zrádce.
Demokracie dozrává
do žaludečních vředů.
Bez poctivosti bez práva
- a hlavně bez ohledů.

Hořkým paradoxem na tom je, že na jeho písních si vytvořil popularitu právě Daniel Landa. Karel Kryl se tak musí v hrobě obracet a všem slušným lidem musí být z tohoto pokrytectví a z vývoje v naší zemi na zvracení.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.1. 2008