úterý 9. listopadu

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Televize Nova:
  • CME varuje obřími inzeráty v americkém tisku před investováním v ČR
  • Lauder nechce nechat společnost CME padnout: Návrh zprávy pro Valnou hromadu společnosti CME (Milan Šmíd) Zeman ve Francii:
  • Kongres a referendum (Ivan Hoffman) Čeští ekonomičtí pseudoodborníci:
  • Nezaměstnanost je "pro ekonomiku dobrá" (Ivan Hoffman, JČ) Ruská špionáž v ČR:
  • Tunel do Bruselu (Dana Cihelková) Je správné říkat Leschtinovi "prosťáček"?
  • Jaké televizní recenze tisknou Sunday Times Nová psychologická studie:
  • Feminismus - nefeminismus, ženy jsou stále zotročovány Okno do světa:
  • Dvéře jazyků zavřené (Petr Jánský) Hudba:
  • Mozart a česká hymna: plagiát v hudbě (Lubomír Fendrych) Darwinismus:
  • Vznik a vývoj života. Dva vzkazy z debaty (Pavel Kočička)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Mozart a česká hymna: plagiát v hudbě

    Lubomír Fendrych

    Julina vyjádřila před několika dny mínění, že v české hymně Kde domov můj se zřejmě ozývá určitá melodie z Mozarta. JČ

    Par poznamek na tema plagiatu a  takzvaneho plagiatu v hudbe.

    Predevsim Mozart stejne jako i jini skladatele slysi vlastnim vnitrnim aktivnim sluchem vsechno kolem a pretvareji a vyuzivaji slysene podle svych zameru. A ty zamery jsou rozhodujici. On totiz samotny tvar- takzvana podoba melodie - jeji obrys samotny - neni to podstatne, to je zpravidla fikce, ktera se muze "objevit" v podobe notoveho zapisu.

    Podstatne je "co tim chtel basnik rici", takze obrysove velice blizke "Kocka leze dirou, pes oknem" a vsem dobre zname tema Smetanovy Vltavy je kazde o necem jinem. Rika se tomu intonovani, muze byt uzit i jiny termin, ale je snad zretelne, oc tu jde.

    V diskusich na tohle tema s nemuzikanty narazim vzdycky na totez: domnivaji se, ze notovy zapis je totozny, nebo aspon velice blizky tomu, co chtel basnik rici.

    Ale partitura je (a z podstaty veci vyplyva, ze ani jinak byt nemuze) spis rebusem, v nejlepsim pripade navodem k naslednemu "ruznocteni" tim ci onim interpretem. To je denni chleba kazdeho interpreta.

    Navic ani znejici zvuk - dejme tomu v koncertnim sale - jeste neni hudbou - tou se stane az v hlave posluchace, az se stretne s jeho pozornosti, pripravenosti, emocionalnim naladenim, potrebami (nebo nesoustredenosti, zarputilosti... ) dusledkem cehoz byva, ze co posluchac v tomtez sale, to jina hudba - nezasahne-li osud ve forme "socialne emocionalniho sjednoceni" aspon casti posluchacu - kteri - treba tak jako v pripade interpetace S. Richtera, proste nepostrehnou ani ty jeho preklepy i kdyz treba ty skladby sami hrali.... ale to je na jine povidani. Jen naznacuji, ze veci nejsou tak jednoduche... A u nahravek to je jeste... ale uz dost.

    Terminologicky, to jest hudebne vedecky, tohle moje povidani samozrejme neni koser - tim by to vypadalo jeste zamotaneji - ale hlavne aby bylo zrejme, oc tu v zasade jde.

    Je velice zajimave, proc se Mozartovy melodie tak ujaly, ba zdomacnely prave v Cechach - nejspis tim, ze byly typove blizke stredoevropskemu, a tedy i ceskemu hudebnimu mysleni a vyjadrovani.

    Dosavadni muzikovedne vysledky tomu nasvedcuji, jakoz i tomu, ze Mozart samozrejme nebyl jediny, kdo z teto bohatstvim hudby i rozsahlosti uzemi dulezite zasobarny uspesne cerpal.

    Ostatne Cechu muzikantu bylo po Evrope te doby jak naseto a lecktery emigrant vdecil svym uspechum za to "slovansko melodicke", ktere probleskovalo jeho skladbami. At uz pusobil v Italii ci Nemecku. Ostatne samotny "folklor" ceskoslovensky a madarsky se prolinal.

    A dale: Myslivecek a Mozart - to byli i osobne blizci muzikanti....

    No a u kolebky klasicismu byl Mannheim - tedy v zasade Stamic.

    Ostatne tusim, ze i v literature a na jevisti jedna a taz veta muze mit mnoho ruznych vyznamu - nehlede uz na sirsi kontext - jestli to je detska rikanka ci veticka v celeovecernim dramatu.

    Ze ve vytvarnem umeni - vcetne umelecke fotografie - takove preintonovani taky existuje, nepochybuju.Pokud jde o tu fotografii, tam to vim dokonce i z vlastni praxe - prave tak jako v hudbe.

    Jinak - mozna - se tim budu zabyvat v Hudbe a zvuku, jakmile tam budu mit nekde trochu vic mista. Stejne jsem tam uz nakousl otazku, co to vlastne je to "skladani hudby". A protoze jsem prakticky muzikant i teoretik, tak to bude nejspis poradne nudne, nective.... a vubec.

    Jinak jsem rad, ze se o vaznou hudbu nekdo u nas mimo hudebni kruhy zajima. Dokonce i Britskych listech, jejich cetba pusobi, ze obycejny smrtelnik spis svesi usi neb politicka fraska u nas je uz v ramci virtualni reality. (Anebo detskeho hriste nedotknutelnych.) Cimz Vas zvu k navsteve Hudby a zvuku coby redaktor a z nedostatku financi i jejich jediny autor

    na http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm


    Na žádost Jana Čulíka, aby psal Lubomír Fendrych občas pro BL něco o hudbě, LF odpověděl:

    Jestli mam neco psat o hudbe - no nevim, jednak datluju Hudbu a zvuk sam a je to na sedmdesatileteho dedka docela dost, jednak tohle ctenarstvo Britskych listu - secteli, znali, inteligentni, ale se zasobou bodlin... a se zajmy jaksi jinymi...

    V  Hudbe a zvuku se snazim tem, kdoz najednou zacnou citit v dusi cernou diru, tu diru zaplnit poukazem ze porad tu je jeste vazna hudba, popular na to nestaci...

    Kvuli tomu jsem obnovil Hudbu a zvuk (casopis okupanti kdysi zarazili), koupil pocitac a naucil se na nem. I ty recenze vybiram (z toho, co mi firmy laskave daji - neni toho moc) tak, abych mohl spis doporucovat dobre veci nez poucovat. Oni to ctenari o mne za ta leta vedi - hlasi se ke mne druha a uz i treti generace. (Recenzuju ctyricet let - tak 10 titulu mesicne.)

    Holt dneska musi hudba pusobit i terapeuticky, jinak se vsichni zblaznime. Koukam - koukam a porad okolo sebe a v novinach vidim zuby a lokte a velikanske JA. Kupodivu zdaleka ne u  muzikantu - a vystridalo se jich v me jezevci nore uz vic nez stovka... tech skutecne dobrych..

    Oni musi cvicit, zachazeji s emocemi, maji dost starosti, proste na intriky je malo casu (ne ze by nebyly vubec, ale neda se to srovnat s politikou). A ani ne s tim vedeckym prostredim - aspon co ja znam.

    Docela bych byl na vrcholu blaha, kdyby se lidi odjinud - i z Britskych listu nekdy koukli na tu Hudbu a zvuk - pravda, ma sve ctenare, ale je vsem otevren.

    No, uz radeji dost. Kdyz muziku (nebo mne coz je skoro totez)) bude neco opravdu moc palit - tak napisu. Ale radeji bych uvital nejake zvedavce coby ctenare Haz. Pokud budou potrebovat hudbu a trochu nefolrmalniho mezilidskeho kontaktu pres tu obrazovku.... Mejte se v C dur (to jest bez krizku)

    Lubomír Fendrych



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|