pondělí 6. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Otázka týdne:
  • České školství Česká politika:
  • Ke zvolení Václava Fischera senátorem (Jiří Jírovec) Zákon o zahraničních kontech je nedokonalý:
  • Egonie, aneb Konto Lánský (Vácav Pinkava) Nezodpovězené otázky:
  • Lánského konto (Ivan Hoffman, Český rozhlas 1 - Radiožurnál)
  • Je Miloš Zeman lhář? (Pavel Šaradín) Zkoumání české právní kultury zvnějšku:
  • Kdo je americký právník Lloyd Cutler? (Jan Čulík)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Ke zvolení Václava Fischera senátorem

    Jiří Jírovec

    Pane Čulíku,

    po dalším týdnu kolem tenisových kurtů jsem zase doma u BL. Posílám Vám poznámku ke zvolení Václava Fischera do Senátu.

    Jinak mě zaujalo, že president Havel pozdržel zprávu BIS o Bambergu, kterou dostal 19. května 1999. Nemám čas bádat v ústavě ČR o pravomocech presidenta, ale mám pocit, že jsem tam nikde neviděl sebemenší náznak toho, že by BIS podléhala presidentovi. Ve většině států podléhají zpravodajské služby vládě. Nebo se snad mýlím?

    Zajímavý je rovněž případ Egona Lánského. Z celé záležitosti čouhá daňový únik jako sláma z bot. Pan Lánský v tom buď jede sám za nějakou provizi nebo je naprostý hlupák, že se k takové věci propůjčí. Mimochodem, jak asi probíhají bankovní transakce české vlády? Kdo potvrdil, že se splátka dluhu na toto konto vůbec dostala? Pan Lánský jako jeho vlastník nebo nikdo?

    JJ


    K doplňujícím volbám do Senátu

    V Britských listech se v souvislosti se zvolením Václava Fischera do Senátu objevily dvě pozoruhodné myšlenky. Jiří Hanza napsal, že Fischera by volili i lidé na Moravě, přestože ho nikdo moc nezná, ale lidé mu fandí, protože prý je nesrovnatelně lepší než ta prasata tam "nahoře". V dodatku Jana Čulíka k dopisu Jindřicha Paříka argumentujícího, že přes bombastické titulky dostal Fischer méně než čtvrtinu teoreticky možných hlasů stojí: "Ano, dalo by se argumentovat, že se k doplňovacím senátním volbám dostavili jen ti největší idealisti, dosud nezhnuseni politikou, a ti svůj idealismus vložili do Václava Fischera".

    Jinými slovy, volič je hlupák, který fandí někomu, koho ani nezná a idealisticky se spoléhá, že to nakonec dobře dopadne. Asi to je pravda, jenže odkud má volič dostat informace, aby se mohl kvalifikovaně rozhodnout? A jsme velmi rychle u chabé práce sdělovacích prostředků.

    Kde jsou rozbory Fischerova programu (pokud vůbec nějaký má)?

    Proč se nikde nepíše o možném konfliktu zájmu, který podnikatel s hlasovacím právem představuje a o možném konfliktu zájmů vyplývajícího z dvojího občanství.

    To jsou naprosto zásadní problémy, kterým se sdělovací prostředky vyhýbají a místo toho publikují banality a samochválu, které Václav Fischer pouští do světa.

    Povšimněme si například jeho kréda, že zámožný člověk je zvláště vhodný pro politickou funkci, protože je odolný proti korupci. To je nesmysl - nikoli peněženka, ale charakter se počítá. Stav mozku, nikoli bankovního konta, pane Fischere.

    Václav Fischer se svou zámožností ohání, což vzbuzuje obavy o stav jeho myšlení. Typickou ukázkou je jeho přístup k prostředkům, které ve volební kampani údajně použila ODS.

    Podle toho mála, co se dalo vysledovat na internetu, se nestalo víc než to, že strategičtí poradci ODS vnesli do české politiky metodu negativní politické kampaně, která je běžná v USA, Kanadě a nepochybně i jinde. Vítejte do velkého světa, čeští voliči a adepti politické kariéry.

    Aby ten šok nebyl tak veliký, české sdělovací prostředky (MF Dnes) vnesly do kampaně malou českou cenzuru - věc na západě zcela neznámou. Odmítly zveřejnit inzerát ODS, protože se někomu tak nějak lidsky (ale spíš politicky) nelíbil. Jinde prostě prodají volební reklamní plochu každému kdo zaplatí, umístí na vhodné místo poznámku, že za obsah reklamy nenesou odpovědnost, a tím to hasne.

    Václav Fischer charakterizoval v rozhovoru pro Právo svůj úspěch ve volbách jako vítězství "slušnosti nad sprostotou".

    To je ovšem pouze heslo, jehož líbivost je do značné míry pokažena tím, že si to teď (zámožný) Fischer s těmi grázly (rozuměj s ODS a s Klausem) vyřídí po svém.

    Václav Fischer se cítí volební kampaní poškozen, ale místo aby svojí stížností (má-li nějaké opodstatnění) ukázal, do jaké míry zákony chránící volební systém fungují, a případně se snažil daný stav legálně změnit, ohání se svou zámožností, která ho zvýhodňuje proti normálnímu občanům (cituji z téhož rozhovoru):

    "Jako zámožný člověk si mohu dovolit objednat významnou mezinárodní detektivní kancelář, která některé okolnosti kampaně prošetřuje. To by ale jiný občan nemohl. Ten by musel sprostým útokům pana Klause a jeho přisluhovačů nečinně přihlížet. Budu se rozmýšlet, jestli ty nejrůznější důkazy použiji a jak je použiji. Myslím si ale, že by pan Klaus měl být za to, co udělal, velmi tvrdě potrestán."

    Vedle výrazů, které nejsou zrovna nejlepší vizitkou proklamované slušnosti nového senátora, je na uvedeném citátu zajímavé vyhrožování jakousi mezinárodní detektivní kanceláří. Možná, že by stálo za to, kdyby se BL k této problematice vrátily. Jde totiž o to, na jakém základě může taková instituce na cizím území operovat. Jaká je legální základna pro získávání dokumentů, svědeckých výpovědí a přístupu k informacím?

    Rozhovor pak pokračuje takto:

    "V současné době se teprve dokončuje šetření nejrůznějších okolností, velice hrubých útoků proti mé osobě a vůbec postupů ze strany ODS. Prošetřuje se také, zda se dopustila ODS a Václav Klaus osobně, pan Lukáš Herold (tiskový mluvčí ODS - pozn. red.) a další členové týmu závažných trestných činů. Po skončení těchto soukromých vyšetřování zvážím, jestli se obrátím o pomoc na policii a soudy."

    Proč se Václav Fischer neobrátí na český právní systém přímo, jako normální český občan? Možná, by zjistil, že systém má pro nezámožné jisté vady, jejichž náprava by mohla být středem jeho politického programu.

    Ocituji ještě jeden pozoruhodný výňatek z Fischerova rozhovoru:

    "Vy víte, že já jsem nejen českým občanem, ale také občanem jedné významné země Evropské unie. Po léta se pohybuji v nejvyšších patrech významných evropských koncernů a mezi významnými evropskými politiky. Oni všichni dobře vědí o nečistých praktikách pana Klause. Bylo to v těchto kruzích velmi diskutováno. Shodovali se v tom, že člověk, který intrikuje, který kuje pikle a který se nerozpakuje v rámci odvrácení volební porážky své strany dokonce ani lhát, takže takový člověk by v žádné ze zemí EU nemohl vykonávat významnou ústavní funkci".

    Vedle samochvály (kde se všude pohybuje a jaké má známosti - škoda, že se reportér na ty významné politiky nepřeptal, bylo by jistě zajímavé vědět, koho majitel cestovní kanceláře zajímá) zde stojí náznak, že Václav Fischer posunuje české politické intriky do "nejvyšších pater významných evropských koncernů". Jakou službu tím České republice dělá, se lze jen domýšlet.

    Zvolení (zatím) nezávislého senátora je jistě zajímavá a ve světovém měřítku patrně ojedinělá záležitost. Má-li v nové roli dosáhnout Václav Fischer víc než uspokojení svého ega, že je dost zámožný na to, aby se stal senátorem, nesmí hned od začátku promarňovat svůj politický kapitál. Zatím se nezdá, že by se mu to příliš dařilo.

    Jiří Jírovec



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|