úterý 27. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Válka o Kosovo:
  • NATO připravuje pozemní invazi Jugoslávie z Maďarska
  • Role ČR a Maďarska v nynější válce (Andrew Stroehlein)
  • Jak Albánci kopali pro sousedy v Izbici hroby (Guardian) CME a televize Nova:
  • CME žaluje Vladimíra Železného u mezinárodního obchodního soudu v Paříži Analýza:
  • Když hlídací pes demokracie spí: Názory českých novinářů v devadesátých letech (Heather Duncan a John Rosenbaum, Ithaca College, New York)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Pentagon připravuje pozemní invazi do Jugoslávie z Maďarska

    Vedoucí představitelé amerického Pentagonu navrhují, jak napsal pondělí deník Guardian, aby Bílý dům uvažoval o úplné ozbrojené invazi do Srbska, jejímž cílem by bylo svrhnout prezidenta Miloševiče a pohnat představitele jeho režimu před mezinárodní válečný tribunál.

    Plán prozradil listu Guardian vedoucí činitel Clintonovy vlády. Je dosud nejextrémnějším řešením v debatě o tom, zda vyslat do Kosova pozemní vojska.

    Invaze by musela být provedena z území nového spojence NATO, z Maďarska, které by muselo povolit tankům NATO proniknout z maďarské pláně do srbské provincie Vojvodina.

    Jestřábi ve Washingtonu prezentují tuto maďarskou alternativu jako jedinou možnost, jak se vyhnout "bagdádskému scénáři", kdy by Miloševič, stejně jako Saddám Husajn v Bagdádu, zůstal u moci i po ukončení konfliktu.

    Navzdory své kontroverznosti má návrh prý podporu vrchního velitele NATO generála Wesleyho Clarka.

    Čelný vedoucí činitel potvrdil v neděli, že bylo o plánu debatováno i s britskou vládou, která podporuje přípravu důvěryhodných vojenských variant, aby byl na Jugoslávii vyvinut tlak, i když Downing Street dodává: "Jsme přesvědčeni, že se Miloševič vzdá nebo padne, než dojde k pozemní invazi."

    NATO souhlasí, že by se nemělo hovořit o žádné hrozbě, pokud nebude Severoatlantické společenství ochotno ji realizovat.

    Má-li být taková invaze úspěšná, musí ji podpořit Budapešť. Maďarsko, které stejně jako ČR vstoupilo do NATO teprve letos v březnu, už formálně povolilo, aby letadla NATO využívala v leteckých úderech proti Jugoslávii jeho letišť.

    Avšak má-li být proti Jugoslávii zahájena z Maďarska velká ofenzíva, vyvolá to velkou nejistotu ohledně osudu 300 000 etnických Maďarů, kteří žijí ve Vojvodině.

    Také to pravděpodobně vyvolá velmi nervózní reakci od České a Slovenské republiky, které NATO přislibily plnou logistickou podporu. Vojska NATO by se musela přepravit přes jejich území.

    Pozemnímu útoku z Maďarska do Srbska by zuřivě odporovalo Rusko, které už pohrozilo, že pošle v případě invaze do Srbska této zemi vojenskou pomoc.

    Kdyby NATO k invazi využilo území bývalého člena Varšavského paktu, a to k útoku na slovanský stát, potvrdilo by to nejhorší ruské obavy týkající se rozšíření NATO.

    Podle plánu Pentagonu by měly být posíleny ozbrojené jednotky NATO, které jsou nyní rozmístěny v Německu, třetí mechanizovanou americkou pěší divizí, která je dosud v Americe

    Američtí vojáci by byli přepraveni z přístavů Savannah v Georgii a byli by schopni účastnit se invaze do Srbska přibližně za měsíc.

    Američany vedenou invazi ze severu by doprovázel z jihu útok francouzskými a britskými ozbrojenými brigádami. Ty by podpořily americké obojživelné jednotky.

    Plánovači v Pentagonu zdůrazňují, že invaze z obou stran je nutná, protože je potřeba rozdělit srbskou armádu.

    Invaze by se účastnily i další jednotky. Kanada je ochotna vyslat brigádu .- asi 3000 - 5000 vojáků - a Dánsko je také ochotno vyslat "asi prapor" vojáků.

    Maďarskou alternativu musejí ještě schválit šéfové spojeného velení Pentagonu, avšak má silnou vojenskou podporu, protože pozemní invaze do Kosova albánskými horami anebo špatnými makedonskými silnicemi by byla obtížná. Německé tanky projely Maďarskem, když dobyly v roce 1941 Jugoslávie.

    Čelný činitel Clintonovy vlády sdělil listu Guardian: "Formální rozhodnutí NATO o pozemních operacích je ještě vzdálené mnoho týdnů a jsme přesvědčeni, že nejprve budou muset letecké útoky vytvořit submisivní, jestliže ne přímo permisivní prostředí, v němž budou moci operovat mezinárodní jednotky a zajistit bezpečný návrat uprchlíků. Stále ještě aktivně vyjednáváme s Rusy a doufáme, že budou souhlasit s našimi podmínkami, že totiž musejí být z Kosova odvolány všechny srbské jednotky a mezinárodní vojska budou muset být podřízena jasnému velení NATO."

    Spojené státy a jejich spojenci jsou připraveni poskytnout ruským generálům a vojenským jednotkám významné postavení v mezinárodních jednotkách, pokud bude celé akci jasně velet NATO.

    Dvě diplomatické iniciativy jsou zaměřeny na zlepšení vztahů s Rusy.

    Švédský premiér Goran Persson přiletěl v pondělí do Moskvy na rozhovory s Jevgenijem Primakovem a kanadský ministr zahraničí Lloyd Axworthy pocestuje do Ruska později tento týden.

    Maďarskou alternativu poprvé veřejně navrhl vlivný americký generál na odpočinku William Odon, bývalý šéf americké Rady národní bezpečnosti. Odhaduje, že pro invazi na Bělehrad prostřednictvím "otevřené krajiny a vysokorychlostního ozbrojeného útoku" bude zapotřebí asi 40 000 vojáků NATO. Dodal: "Při takové invazi nutně dojde k americkým ztrátám na životech. To je dědictví, jemuž prezident Clinton nemůže uniknout a je to cena, kterou nyní musíme zaplatit. Pokud to neučiníme, Miloševič přežije a Severoatlantické společenství se rozloží."



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|