středa 14. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Peníze zmůžou všechno?
  • Předseda Českého parlamentu Václav Klaus si nechává soukromě platit za přednášky v Americe?(Jan Čulík, ENP) Politická kultura:
  • Zemanova volba ministrů: byla zaměřena proti ženám? (Steven Saxonberg)
  • Zeman's Choice of Ministers: Sexist or More than So? (Steven Saxonberg)
  • Proč křičí malé strany? (Jiří David)
  • Přízraky postkomunistické éry (Miloš Kuhn) Sdělovací prostředky:
  • Svoboda projevu: britské komerční televizní studio ITN hrozí soudně zlikvidovat časopis Living Marxism, který by se však spíš měl jmenovat Libertarian Monthy, soudí deník Times Polemika:
  • Ještě jednou o pravicovosti a levicovosti a o Severoamerické zóně volného obchodu (Táňa Zajícová) Ekologie:
  • Pražské služby spustí spalovnu, přestože vědí, že zatíží Prahu dioxiny



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Svoboda projevu: britské komerční televizní studio ITN hrozí soudně zlikvidovat časopis Living Marxism, který by se však spíš měl jmenovat Libertarian Monthly, soudí deník Times

    Shrnutí tohoto článku je dalším důkazem, jak velkou pozornost věnují britské sdělovací prostředky televiznímu zpravodajství. Kéž by daleko méně dokonalému českému televiznímu zpravodajství věnovaly obdobnou systematickou pozornost i české sdělovací prostředky. Je to velmi důležité v zájmu demokracie. JČ

    Název britského časopisu Living Marxism, Živoucí marxismus, se na první pohled zdá být oxymoronem, výrazem, spojujícím dva neslučitelné pojmy, argumentoval v úterý deník Times. Mohlo by se zdát, pokračoval list, že pokud někoho kritizuje časopis Living Marxism, je to asi tak účinná kritika jako útok od mrtvé ovce. Nicméně, časopis nyní čelí možné likvidaci, protože se odvážil kritizovat vlivnou novinářskou instituci, komerční zpravodajské studio Independent Television News, které prodává zpravodajské relace britským terestrickým televizním stanicím.

    Studio Independent Television News se totiž cítí natolik potrefeno článkem, který vyšel v časopise Living Marxism, že se ho tato mocná televizní instituce rozhodla zažalovat pro údajnou pomluvu. Je nutno říci, že v britské novinářské obci je na toto rozhodnutí pohlíženo s určitou nevolí: obrovská televizní instituce s množství peněz se rozhodla soudit se s malým časopisem, který vydává skupina nepříliš majetných aktivistů.

    Už je velmi politováníhodné, že jedna novinářská organizace se uchyluje k soudu, aby potrestala jinou novinářskou instituci, pokračuje deník Times. Pokud ITN soudní proces proti časopisu Living Marxism vyhraje, soudní odškodné by ho mohlo zničit.

    O co jde?

    LM si zaslouží přežít, argumentuje Times, nejen proto, že právo na svobodu projevu je nedělitelné, ale protože se časopis zastává těch osob, jichž se dnes nikdo už nezastane. Editory časopisu už nejsou vulgární marxisté, ale svobodomyslné osoby levicového smýšlení, které dnes považují za nepřítele společenský konsensus, nikoliv kapitalismus.

    V článku, pro který ITN žaluje časopis Living Marxism za údajnou pomluvu, se argumentuje, že Srbsko se neprávem stalo páriem Evropy v důsledku zaujatých reportáží, které vycházejí právě ze studia Independent Television News.

    Hlavní argument článku se týká zpravodajství ITN z bosenské války. Článek se především zabývá reportážními záběry, které pořídili kameramani ITN v srbském táboře v Trnopolje. Na zpravodajských záběrech studia ITN z Trnopolje jsou bosenští muslimové za ostnatým drátem. Záběry vyvolávají u diváků srovnávání s obdobnými záběry z nacistických koncentračních táborů z doby druhé světové války.

    Living Marxism argumentuje, že tyto záběry byly pořízeny tak, že neodrážejí pravdivě skutečnost. Autor článku tvrdí, že kamery ITN byly umístěny tak, aby to vyvolávalo dojem, že jsou bosenští vězni drženi za ostnatým drátem. Ve skutečnosti byly televizní kamery v prostoru, ohraženém ostnatým drátem a Bosňané byli venku.

    Studio ITN argumentuje, že ať byly kamery a vězňové kdekoliv, natočené záběry autenticky vypovídaly o osudu vězňů, kteří byli proti své vůli zadržováni ozbrojenými strážemi. Je možné, že článek v časopise Living Marxism byl vůči ITN nespravedlivý. O tom se bude rozhodovat u soudu.

    Avšak, argumentuje deník Times, věc, o niž jde, vůbec není triviální.

    Záběry, které v Trnopolje natočila ITN, oběhly celý svět a měly na západní postoje vůči Srbsku stejně mocný vliv jako předchozí záběry z hladomoru v Africe. Západ se rozhodl zasáhnout, aby zabránil nové Osvětimi. Ale, argumentuje časopis Living Marxism, Trnopolje nebyl koncentrační tábor, kde se masově zabíjeli lidé, jako byla Osvětim, ale byla to přestupní stanice pro válečné zajatce. Bylo to možná zlé místo, ale nebyla to mašinérie na zabíjení, jaké vybudovali nacisté.

    Hlavní zahraniční korespondent veřejnoprávní televize BBC John Simpson, který často natáčel reportáže v bosenské válce, také argumentuje, že "si Srbové nezaslouží, aby s nimi bylo zacházeno jako s nacisty". Simpson je také přesvědčen, že svět ztotožňuje Srby s nacisty především v důsledku televizních záběru, natočených v srbských táborech Omarška a Trnopolje.

    Etnické očišťování, jímž jsou vinni Srbové, je strašlivé zlo. Není to ale holocaust, likvidace šesti miliónů Židů, jako za druhé světové války, argumentuje deník Times.

    Je možné, že studio Independent Television News nezamýšlelo vytvořit dojem, že bosenská válka je totéž jako nacistický holocaust. Záběry reportérů ITN však dovolily, aby k tomuto závěru lidé došli.

    Nestačí tvrdit, pokračuje deník Times, že časopis Living Marxism schválně zkresluje argumenty, aby pomohl komunistům v Bělehradě. Argumenty ad hominem jsou většinou nepřesvědčivé. V každém případě, obvinění, že časopis Living Marxism je motivován snahou pomáhat marxismu, a proto se staví na stranu Srbska, je nepřesvědčivý ze dvou důvodů. Prezident Miloševiš sice býval marxista, ale dnes je nacionalistickým násilníkem. Living Marxismus je dnes časopis, který se staví proti státnímu násilí, ať už k němu dochází v zahraničně-politických záležitostech anebo v osobních situacích. Pro výše zmíněný časopis by se dnes daleko více hodil název Libertarian Monthy (Svobodomyslný měsíčník) než Living Marxism.

    Studio ITN má dostatečné množství prostředků na to, aby časopis Living Marxism zlikvidovalo. Chce se však ITN postavit na stranu cenzury? Mělo by projevit toleranci a zůstat na straně svobody, uzavírá svou argumentaci deník Times.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|