pondělí 29. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Týden po volbách:
  • Týden po volbách: Nejhorší možné chování některých politiků (Petr Jánský) Havárie autobusu v jižních Čechách a reakce lidí - vyplývají z toho obecnější ZÁVAŽNÉ SKUTEČNOSTI, které budou určovat budoucnost ČR:
  • Mnoho názorů na "Dva názory" (Vratislav Kuška)
  • Havarovaný autobus na jihočeské silnici - pohled místního člověka (Jiří Guth) Školství:
  • Co s dětmi, které nejsou akademicky nadané (Jan Sokol, ministr školství)
  • Školní koncepce: dopis Marku Houšovi (Jan Sokol, ministr školství)
  • Dodatek ke článku o školství (Jiří Jírovec)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Mnoho názorů na "Dva názory

    Vratislav Kuška

    (K tomuto důležitému článku je třeba si přečíst příspěvek Jana Halvy v pátečních Britských listech. Věci, o nichž hovoří Vratislav Kuška, se mi zdají nesmírně závažné. Mimo jiné se přímo týkají situace v České televizi, která by měla být významným prostředkem sebeanalýzy české společnosti. JČ)

    "Nekteri lide maji ve zvyku vinit ty, co slapnou na minu, ne ty, kteri miny vyrabeji a nastrazuji."

    Na mou noticku "Dva způsoby myšlení" (BL patek 26. cervna 1998) jsem dostal mnoho reakci, vetsinou nesouhlasnych. Ackoli jsem nevyjadril, ktery z uvedenych dvou nazoru pokladam za lepsi, vetsina autoru nesouhlasnych dopisu usoudila zcela spravne, ze nazoru, ze je lepsi nebezpeci odstranovat nez pred nim pouze varovat, davam prednost.

    Co vetsina z nich nepochopila je, ze slo o nazor. Nejsem clenem vlady, abych mohl rozhodovat, jestli je dulezitejsi vynalozit miliardy korun na zlepseni stavu silnic, zdravotnictvi, vedy, policie, armady, kultury nebo skolstvi.

    Jsem jen obcan, ktery ma urcite nazory, nekdy spravne, nekdy nespravne, nekdy castecne spravne, nekdy castecne nespravne a nekdy treba i zcela nespravne. Pokud jde o nazory, je nutne se oprostit od reality, ktera nas nejen omezuje, ale nekdy i ovlivnuje tak, ze muzeme dospet ke zcela nespravnym zaverum.

    Napiste na kousek papiru cislo sest, udelejte nad sestkou cervenou tecku a ukazte deseti lidem s teckou nahore a deseti s teckou dole. Deset lidi bude tvrdit, ze je to cislo sest, a deset, ze je to cislo devet. Obe skupiny budou mit pravdu, budou-li vychazet z reality.

    Clovek, ktery k realite prida tez trochu teoretickeho uvazovani, doda - takhle jak mi papir ukazujete, je to sestka, ale otocite-li ho, je to devitka.

    A pokud by me nekdo chtel osocit z nevedecke naivity, mohu oponovat prikladem ze skutecnosti, jednim z mnoha. V druhe polovine minuleho stoleti prohlasila vedecka komise, zpracovavajici dlouhodoby vyhledovy plan mesta New York, ze se beham sta let stane New York neobyvatelnym, protoze v nem bude tolik koni, ze jen odstranovani konskeho trusu bude neresitelnym problemem, coz povede k epidemiim a tudiz neobyvatelnosti New Yorku.

    Nestalo se, realita je zcela jina. Komise, ac vedecka, udelala jednu velkou chybu - snazila se o co nejvedectejsi pristup a vychazela z peclive zjistene reality, kterou si, NA ZAKLADE JIM DOSTUPNYCH ZKUSENOSTI, vedecky prevedli do doby za sto let. Pokud by zkusenosti, z kterych vychazeli, byly aplikovatelne i do doby za sto let, byl by jejich odhad pravdepodobne spravny.

    K podobnym pripadum dochazi v CR, kdyz ruzni experti, vedci a hlavne politici, vychazeji ze zkusenosti, ktere jsou jim vlastni a z reality, u niz NUTNOST zmen je evidentni a ignoruji nazory, vychazejici z podminek, ktere duverne nepoznali a ktere jsou jim cizi.

    Jejich zkusenosti, ziskane za zcela jinych podminek, jsou v rozporu se zkusenostmi, ziskane v podminkach, ktere se CR, alespon podle ruznych ne prilis verohodnych proklamaci, snazi vytvorit. V zemich, odkud kritika i rady do CR prichazeji, existuji podminky, o ktere se CR pokousi, jiz minimalne desitky let.

    Jelikoz jde o problemy casto velmi slozite, ktere neni lehke pochopit ani pro lidi s patricnym vzdelanim a zazemim, je pochopitelne, ale neomluvitelne, jejich nepochopeni a z nepochopeni plynouci ignorovani nebo zlehcovani v CR. Nejlepe tuto situaci vystihuje staleta lidova moudrost, rikajici "Komu neni rady, tomu neni pomoci."

    A o to jde. Na tento fakt se snazim opakovane upozornovat. Lide, vyrustajici, zijici a starnouci s napisy "Pozor, pada omitka, obcas i rimsy" nutne musi tuto realitu pokladat za fakt, ktery je nutno respektovat a kazdeho, kdo napis prehledne (treba slepec), oznacit za hazardera, ktery si uraz nebo treba i smrt zavinil sam. Byl varovan, pokud neposlechl, je to jeho problem.

    Prevedme na krutou realitu. V mnoha zemich sveta rocne umiraji, nebo jsou tezce zraneni tisice lidi vybuchem min. Vetsinou k urazum dochazi v uzemich, o kterych se vi, ze jsou zaminovana. "Nemeli tam co delat, do minovych poli rozumni lide nevstupuji, muzou si za to sami," mohou prohlasit ti, kterych se tento problem netyka.

    Nektere z obeti jsou (nerozumne) deti, nebo lide, kteri v minovych polich maji vsechen majetek nebo obzivu a zoufalstvi je dohani i k tak riskantnimu cinu, jako je vstup do minovych poli. Svetove verejne mineni temto faktum az do nedavna nevenovalo pozornost - problemy byly prilis vzdalene a jejich reseni prilis nakladne.

    Teprve nedavno, zasluhou lidi, kteri ignorovali jednu realitu (nedostatek prostredku, vzdalenost problemu), aby vyburcovali verejnost a upozornili na jinou realitu (zraneni s celozivotnimi fyzickymi i psychickymi nasledky, smrt) se problem zacina resit.

    Analogie s konkretnim pripadem silnic v CR je neprehlednutelna. Nejdrive se musi upozornit na problem, zjistit, jak je zavazny a teprve potom by se mely hledat cesty k jeho odstraneni.

    Problem, jako v tomto pripade, je jen jeden. Moznych reseni jsou desitky, mozna stovky. Od vynikajicich az po zcela spatne.

    Jen namatkou, jeden z dopisu, tusim z Akademie ved, argumentoval mnoha technickymi detaily. Ac neodbornik, verim, ze zcela spravne.

    Pouze moralni aspekt chybel. Doslo k nehode, ztrate zivota, zranenim. To by melo byt neprijatelne.

    Neni-li, vzhledem k omezenym moznostem CR, mozno problem odstranit zlepsenim stavu silnic, je mozne ho odstranit v krajnim pripade napr. alespon docasne tim, ze na urcite silnice bude platit zakaz vjezdu tezkych vozidel.

    Je to reseni drasticke, ale stale lepsi nez vystavovat nevinne lidi (napr. turisty, ze zeme, kde jsou jine nejen silnice, ale i pristupy k podobnym problemum) smrtelnemu nebezpeci.

    A pokud jde o "nemoznost" odstraneni nebezpeci odstranenim prokazane a i nejvetsimi kritiky priznavane zavady nekterych silnic, to je druhy problem. Argumenty jsou financniho razu (technicky nejde o neresitelny problem).

    Penize na odstranovani podobnych problemu, ale i na zdravotnictvi, skolstvi, vedu, zakladni i aplikovany vyzkum, kulturu a odpovidajici platy, zabranujici napr. tomu, aby za penize ceskych danovych poplatniku vystudovane lekarky odchazely delat zdravotni sestry za nekolikanasobne platy do Nemecka, nebo aby vedci odchazeli za moznosti seriozni vedecke prace do Ameriky, byly rozkradeny, nebo nebyly do statni pokladny dodany ve forme dani diky moznosti podvodnych danovych uniku, nebo, a mozna hlavne, proto, ze narodni hospodarstvi nefunguje efektivne, protoze je stale rizeno prevazne temi, jejichz hlavni prednosti je sluzba urcite strane a zkusenosti, nabyte ve zcela odlisnych podminkach nez by mely existovat v CR nyni, ktere jsou spise brzdou nez pomoci pri pokusech o rizeni podle mezinarodne, ne mistne, osvedcenych metod.

    To je uz problem samozrejme jiny, vetsi, je-li napr. pravda, ze v CR umiraji predcasne statisice lidi vinou spatne politiky vlady soucasne i tech predeslych za poslednich padesat let.

    Jen naznak mozneho reseni problemu silnic i nemocnic - v jednom oboru, ve kterem si mohu dovolit delat odpovedne, i kdyz ne neomylne zavery, ztraci CR ROCNE az dvacet miliard americkych dolaru! To je suma, ktera by jiste stacila nejen na odstraneni smrtelneho nebezpeci na vozovkach (bylo by krute, ale zajimave porovnat dnesni zamitave reakce s reakcemi v situaci, kdy by obeti nebyli zcela neznami, pisatelum nesouhlasnych dopisu zrejme lhostejni lide, ale napr. jejich deti na skolnim zajezdu, nebo oni sami, s vysledkem trvale invalidity - ani pak by to nebyl problem?), ale asi i k odstraneni nejzavaznejsich problemu ve skolstvi a zdravotnictvi a mozna i na vedu, ktera by pak, pravdepodobne, vratila do statniho rozpoctu stonasobek, by zbylo.

    A to je pouze jedna cast narodniho hospodarstvi. Vzhledem ke kvalite a zkusenostem vetsiny ridicich pracovniku v CR je vice nez pravdepodobne, ze stejne, mozna i vetsi reservy existuji tez v ostatnich oblastech narodniho hospodarstvi.

    Ale pokud budou v CR prevazovat nazory, vychazejici z reality, jakkoli absurdni, bude mozno vladnout tak, jak se vladne, bez ohledu na blaho verejnosti, pouze s  ohledem na blaho vlastni a blaho mafie, ktera vladnuti temto lidem umoznuje. Vydelat dost pro cely narod je tezke a pro soucasnou politickou a hospodarskou elitu nemozne, vydelat dost pro sebe a skupinku vyvolenych je, i pri nizke produktivite, vzhledem k vykoristovani a okradani milionu spoluobcanu, i pro tyto lidi relativne lehke.

    Je mi lito, ze jsem opet vyslovil "sadisticke nazory", jak mi bylo z CR napsano, ale myslim, ze dlouhodobe je lepsi zvolat, ze cisar je nahy, nez obdivovat jeho neexistujici saty.

    Iluze ceskeho, nebo presneji, cesko-moravsko-slezskeho hospodarskeho zazraku se rozplynula, opak je pravda a nyni vychazeji najevo informace o organizatorech tohoto podvodu stoleti, mozna tisicileti.

    Vetsina naroda tyto fakta zatim, k pro ne nepredstavitelne vlastni skode, ignoruje. Voda se vali do podpalubi, lod se potapi, ale vetsina pasazeru, zvlaste na hornich palubach, kde sampanske tece proudem, se nerusene bavi dal. Titanic je prece nepotopitelny.

    S virou v lepsi zitrky, ktere snad prinesou vice moznosti vymeny nazoru, nejen v Britskych listech a tim moznost trvaleho zlepseni,

    Vratislav Kuška



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|