Britské listy


úterý 19. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Byla to jen novinářská kachna?
  • Novináři jako Marek Kerles z Lidových novin nejsou odpovědni nikomu? (Michal Škop) Sametová kocovina a Česká televize:
  • Dostal jsem dopis od Jiřího Balvína, ale jeho vysvětlení je nevysvětlitelné (Robert Buchar) Diktát Evropské unie?
  • Schimmi, krávy a EU v čase dovolených! (Jaroslav Pour, pozn. JČ) Česká politika:
  • Jan Ruml a lustrace (Josef Havránek)
  • Samet spíše smirkový a špinavý (Martin Stín) Česká ... kultura?
  • Karel Gott online: Když mluvíte s celebritou, smíte víceméně jen chválit (Petr Jánský) Zdraví:
  • Proč odmítá ministerstvo zdravotnictví financovat léky proti Alzheimerově chorobě? O systému GNU:
  • Milý pane Šolere, váš článek je v podstatě blábol (Martin Mačok)
  • Otevřenost není komunismus (Dominik J. Pantůček) Souboj dvou karyatid:
  • Vladimír Železný vyhrožuje České televizi



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Byla to jen novinářská kachna?

    Novináři jako Marek Kerles z Lidových novin nejsou odpovědni nikomu?

    Michal Škop

    Nedávno se na stránkách BL objevilo několik článků o Lidových novinách. Chtěl bych zde uvést jeden příklad "novinářské práce" LN.

    Vše začalo více než před rokem článkem redaktora p. Marka Kerlese v Lidových novináchz 4.5.2000. Článek "Český Krumlov vyváží žebráky za město" - jak už sám název napovídá - popisuje praxi Městské policie v Č. Krumlově, která se zbavuje žebráků tím, že je vyveze asi 10 km za město a tam je zanechá svému osudu. V článku bylo také uvedeno mluvčím radnice, že tato praxe se jim osvědčila a v podstatě že je vše v pořádku. Poněvadž mi tato praxe přišla totalitní a nezákonná, podal jsem proti ní před rokem, 23.5.2000, (v Praze, kde přechodně bydlím) trestní oznámení s tím, že jsem měl podezření na několik trestných činů, které tímto postupem mohly býti spáchány.

    V průběhu letních měsíců mi přišlo velmi překvapivé usnesení Policie ČR. Konstatuje se v něm mimo jiné, že mluvčí radnice je přítelem redaktora Kerlese, že podobný článek již vyšel před dvěma lety v MfD (ten jsem však nenašel) a hlavně že k ničemu takovému v Č. Krumlově nedochází a vše je jen "novinářská kachna".

    Počátkem podzimu jsem byl poměrně vytížen a tak jsem otázky, které mi logicky přišly na mysl, zaslal p. Kerlesovi až v listopadu. Jako hlavní mě samozřejmě zajímalo, zda to skutečně bylo vymyšlené nebo zda si za obsahem článku stojí a státní policisté nedokázali v Č.Krumlově vyšetřit svoje "kolegy" z policie městské.

    Na tento mail jsem odpověď nedostal, a tak se celý případ překulil do letošního roku. Na přelomu ledna a února jsem své dotazy na pana Kerlese opakoval s tím, že jsem kopii poslal i na Dopisy@Lidovky.Cz. To patrně pomohlo a dostal jsem velmi zajímavou odpověď. Z ní jsem se sice nedozvěděl, zda šlo o vymyšlený článek nebo ne, ale za to jsem se dozvěděl, že redaktor celostátního deníku nevidí důvod, proč by měl cokoliv sdělovat neznámému člověku (což dělá v novinách dnes a denně). Krom toho, také jsem se dozvěděl, že mé rodné město je Praha.

    Obratem jsem zaslal odpověď, v níž jsem opět zdůraznil to, že mě zajímá de facto jedna jediná otázka (či spíše odpověď na ni). A to ta, kterou jsem již popsal - zda ten článek byl vymyšlený nebo ne.

    Odpovědi jsem se již nedočkal.

    Poslední pokus dozvědět se z LN pravdu jsem učinil v březnu tohoto roku. Zaslal jsem na několik adres příslušných vedoucích v LN mail, ve kterém jsem popsal dosavadní historii tohoto případu. (Konkrétně šlo o R.Čásenského, D.Shorfa, M.Zvěřinu, P.Zavadila, V.Vackova a P.Šustrovou, plus Dopisy@Lidovky.Cz .)

    Odpověď o spříznění novinářů a nemožnosti jejich vzájemné kritiky jsem dostal od p.Čásenského, příslib toho, že se snad konečně dozvím pravdu, od p. Vackova.

    Bohužel pouze příslib, protože přesto, že jsem tento problém připomínal v dubnu i v květnu, odpověď na jednoduchou otázku jsem nedostal (ač p.Vackov alespoň odpověděl).

    Snažil jsem se více než rok, už to nemá cenu. Buď je p. Kerles lhář, nebo novinář, který kryje špatnou práci policie. Buď v LN tisknou vymyšlené články, nebo kryjí špatnou práci policie, každopádně jim to nevadí (jednotlivé pochybení by se snad dalo pochopit). Místo hlídacích psů demokracie jsou to zjevně spíše spisovatelé beletrie.

    A nejhorší na tom je, že jsem si LN, jako jediné "neukradené", kupoval vcelku rád... ale vymyšlené story si umím najít zajímavější.


    Přílohy:

    Lidové noviny, 4.5.2000

    Český Krumlov vyváží žebráky za město

    ČESKÝ KRUMLOV - Jedno z turisticky nejvyhledávanějších měst v Česku - Český Krumlov - vyřešilo před časem problém se žebráky bez vyhlášky. Zdejší městský úřad zavedl způsob, který podle radních přináší očekávaný výsledek. "Pokud se ve městě objeví žebrající člověk, městská policie ho po druhém upozornění vyveze deset kilometrů za město a ponechá svému osudu," řekl mluvčí českokrumlovské radnice Vladimír Zunt. Jen minimum prosebníků se podle něj do města vrátí, aby si celou policejní deportaci zopakovalo. "Na ulici dnes žebrajícího člověka prakticky neuvidíte," uvedl Zunt. Dodal, že městský úřad si uvědomuje možné právní problémy, ale nehodlá na opatření vůči žebrákům nic měnit. "Zatím si na nás nikdo nestěžoval ani nepodal trestní oznámení," řekl mluvčí.

    kes


    Usnesení

    Podle par. 159 odst. 1 trestního řádu odkládám věc podezření z trestného činu znužití pravomoci veřejného činitele dle par. 158 trestního zákona a  omezování osobní svobody dle par. 238 trestního zákona, kterého se měli dopustit strážníci Městské policie Český Krumlov tím, že dle článku v  Lidových novinách měli strážníci Městské policie Český Krumlov odvážet žebrající osoby z Českého Krumlova několik kilometrů za město Český Krumlov, neboť se nejedná o trestný čin ani přestupek a není na  místě věc vyřídit jinak.

    Odůvodnění

    Dne 23. května 2000 bylo na Obvodním oddělení Policie ČR v Českém Krumlově postoupeno z Policejního prezidia ČR, Oddělení pro styk s  veřejností trestní oznámení pana Michal Škop, nar. *** trv. bytem *** okr. Plzeň-sever, na strážníky Městské policie Český Krumlov, s tím, že dle článku v Lidových novinách měli strážníci Městské policie Český Krumlov odvážet žebrající osoby z Českého Krumlova několik kilometrů za město Český Krumlov, čímž by se svým jednáním dopouštěli trestných činů znužití pravomoci veřejného činitele dle par. 158 trestního zákona a  omezování osobní svobody dle par. 238 trestního zákona.

    Ve věci bylo prováděno šetření dle par. 158 odst. 3 trestního řádu. Byl proveden výslech autora článku pana Kerlese a dále byl proveden výslech mluvčího radnice města Český Krumlov pana Zunta. Dále bylo prováděno šetření na Městské policii Český Krumlov, a to u velitele Městské policie Český Krumlov, v knize událostí Městské policie Český Krumlov a  taktéž mezi strážníky Městské policie Český Krumlov.

    Šetřením bylo zjištěno, že prvotní článek s názvem "Žebráci z Českého Krumlova zmizeli" byl otištěn dne 24.7.1998 v Mladé frontě Dnes a  autorem článku byl pan Kerles. Tento čerpal informace od mluvčího radnice pana Zunta. Dalším šetřením bylo zjištěno, že pan Kerles a pan Zunt se dobře znají již z dřívějších let jako bývalí kolegové a tuto informaci pan Zunt panu Kerlesovi podal jako básnickou nadsázku mezi přáteli, ale pan Zunt však článek před otištěním nečetl.

    K otištění druhého článku s názvem "Český Krumlov vyváží žebráky za  město" došlo dne 4. května 2000 v Lidových novinách a autorem článku byl opět pan Kerles, který uvádí, že k otištění měl svolení pana Zunta tento článek otisknout. Pan Zunt k tomuto uvádí, že dal souhlas k otištění článku, ale bylo to při příležitosti, kdy se s panem Kerlesem domlouvali na  několika více závažnějších tématech a na konci rozhovoru se pan Kerles zmínil o tom, že opráší informace o žebrácích v Českém Krumlově z roku 1998. Pan Zunt k věci uvádí, že celé je to novinářská kachna.

    Dalším šetřením mezi strážníky Městské policie Český Krumlov, šetřením v knize událostí městské policie i šetřením u velitele Městské policie Český Krumlov nebylo zjištěno, že by k trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele dle par. 158 trestního zákona a omezování osobní svobody dle par. 238 trestního zákona, kterého by se měli dopustit strážníci Městské policie Český Krumlov tím, že odváželi žebrající osoby z Českého Krumlova několik kilometrů za město Český Krumlov.

    Dle zjištěných skutečností se nepodařilo prokázat, že byl spáchán konkrétní trestný čin konrétní osobou. Ve věci nejde o podezření z  trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak a proto je odložení plně odůvodněno.

    Poučení [...]

    Zpracoval

    Policejní inspektor

    pprap. Šebela Radek

    Schvaluje

    Vedoucí OO Policie ČR

    kpt. Švehla Luboš


    Korespondence s panem Kerlesem, část první

    Date: Sat, 18 Nov 2000 18:40:14 +0100 (CET)

    From: Michal Skop

    To: marek.kerles@lidovky.cz

    Subject: Zebraci v Ceskem Krumlove

    Dobry den,

    za prve nevim zcela jiste, zda se na Vas obracim spravne, ale jineho p. Kerlese jsem v redakci LN nenasel. Predpokladam tedy, ze jde o Vas (pokud ne, omlouvam se za spam).

    4.5.2000 vysel v LN Vas clanek s nazvem "Cesky Krumlov vyvazi zebraky za mesto". V tomto clanku pisete, ze mestska policie v CK vyvazi zebraky asi 10 km za mesto a tam je zanecha svemu osudu a ze to rekl p. Zunt, mluvci radnice v CK. Celou vec jsem oznamil na Policii CR jako podezreni z trestneho cinu. Vysledek setreni byl pro me ponekud prekvapujici, nebot Policie CR konstatovala, ze obdobny clanek jste jiz napsal pred 2 lety pro MfD (ovsem ten jsem nenasel). Ze se s p.Zuntem dobre znate a ze Vam to podal jako basnickou nadsazku mezi prateli, ze p. Zunt k cele veci uvadi, ze je to novinarska kachna. Logicky tedy mam na Vas nekolik otazek.

    Je pravda, ze jste jiz podobny clanek napsal pro MfD - (Policie CR konretne uvadela 24.7.1998 "Zebraci z Ceskeho Krumlova zmizeli", ale zadny takovy se mi v historii MfD (na www.mfdnes.cz) nalezt nepodarilo) - (prip. nekoho jineho) jiz drive?

    Je pravda, ze jste s p.Zuntem pratele?

    Podle usneseni Policie CR o tomto pripade jste byl Policii CR vyslechnut. Je to pravda a pokud ano, potvrdil jste pri vyslechu pravdivost obsahu Vaseho clanku v LN?

    Ptal jste se p.Zunta na svoleni k otisteni tohoto clanku v LN?

    A konecne, je ten pripad skutecne jen novinarska kachna?

    Dekuji za odpovedi

    S pozdravem

    Michal Skop

    (mj. nezavisly publicista)


    On Sun, 4 Feb 2001, Marek Kerles wrote:

    Vázený pane kolego, prece jen jsem se rozhodl, ze na vás, tentokrát uz "urgentní" dopis odpovím, coz jsem v prípade vaseho prvního pokusu o výslech neucinil. Duvod byl pritom jednoduchý. Skutecne nevidím sebemensí duvod, proc bych mel vubec cokoliv sdelovat cloveku, kterého jsem v zivote nevidel, kterého neznám a o jehoz pohnutcích k obhajobe krumlovských zebráku nemám zádné zprávy. Predpokládám pouze, ze jste ten stezovatel, kvuli kterému jsem absolvoval tri, velmi nepríjemné výslechy u ceskokrumlovské policie. Mou výpoved tedy zrejme znáte a pokud s ní nejste spokojen, urcite najdete cestu, treba soudní, jak ve vasí bohulibé snaze odhalit porusování lidských práv na Ceskokrumlovsku pokracovat. Preji vám hodne zdaru. Ode mne se bohuzel nic víc nedozvíte. Pokud jste mel skutecný zájem odhalit pozadí inkriminovaného clánku v Lidových novinách, mohl jste se se mnou kdykoliv spojit jeste pred tím, nez jste podal trestní oznámení. Jako údajný kolega, publicista, byste jiste dostal pozadované informace, aniz by byla nutná asistence policejních vysetrovatelu. Fakt, ze jste zvolil opacný postup, ve me vyvolává otázku, co vlastne trestním oznámením sledujete. Chcete napsat clánek o "podivných" praktikách novináru na jihu Cech, o stejne "podivných praktikách" radnicních mluvcích, nebo se proste jen tak bavíte? Nebo vás skutecne zajímá, proc v Ceském Krumlove neuvidíte zebráka, jak je rok dlouhý? Z vaseho dodavadního postupu vyplývá, ze odpoved na poslední otázku zrejme nehledáte. Pak ale ani já nevím, proc bych mel odpovídat zcela neznámému cloveku, který me navíc vyslýchá zpusobem, za který by se nemusel stydet policejní vysetrovatel nejhorsího kalibru. "Je pravda, ze se znáte se Zuntem? To by nebyl zrovna nezávislý zdroj...Je pravda....Odpovezte!" Co si to, chlape, vubec dovolujete? Jestlize skutecne touzíte po novinárské sláve, pak mne muzete kdykoliv osobne navstívit. Dám vám spoustu dalsích zajímavých tipu. Napríklad o tom, jak nekterí prazstí politici okradli v Ceských Budejovicích postizené deti (vyslo v Lidových novinách, aniz byl kdokoliv potrestán ci musel odejít z funkce, ci se vubec nekdo z prazských publicistu zacal o prípad blíze zajímat). V Praze, vasem domovském meste, jiste dríme spoustu dalsích podobných kauz, zrejme prílis novinársky nárocných. Pokud jste presto usoudil, ze nikoliv v ceské metropoli, ale v patnáctitisícovém Ceském Krumlove je zakopaný pes z hlediska porusování lidských práv v Ceské republice, pak vám nemohu v nicem bránit. Jinak me ale laskave z vasí bohulibé snahy vynechte, prestante me vyslýchat, natoz mi vyhrozovat. Opravdu velmi nerad bych vám jeste jednou na podobné dopisy odpovídal.

    S pozdravem

    Marek Kerles, Ceské Budejovice


    Korespondence s panem Kerlesem, část druhá

    Date: Sun, 4 Feb 2001 20:58:55 +0100 (CET)

    From: Michal Skop

    To: Marek Kerles

    Subject: Re: Zebraci v Ceskem Krumlove (fwd)

    Dobry den,

    dekuji za odpoved.

    Vase odpoved me mirne prekvapila.

    Prekvapuje me, ze nekoho prekvapuje, ze kdyz se dozvim o tak zasadnim porusovani lidskych prav (jak plynulo z Vaseho clanku), ze mi to bude uplne jedno.

    Jak jste si jiste vsiml, nebylo mi to jedno a neni moji vinou, ze jste byl 3x vyslychan. (Mimochodem byste mohl vedet, ze k Vasi vypovedi samozrejme nemam pristup, mam pristup pouze k zaverum setreni.)

    Ale abych Vam odpovedel - trestnim oznamenim jsem "v dobre vire" (uveril jsem Vasemu clanku) sledoval (to mi pripomina jednu scenu z Pelisku "a co tim sledujete...!"(-) potrestani pachatelu trestnych cinu zneuziti pravomoci verejneho cinitele, omezovani osobni svobody prip. dalsich.

    Dale - bohuzel Vas asi zklamu, ale Praha neni mym rodnym mestem, BOHUZEL se zde casto vyskytuji (ale nebydlim zde).

    Nikdy jsem Vam nechtel vyhrozovat, chtel jsem se dozvedet odpoved na nekolik otazek (na ktere jste mi stejne neodpovedel) - nebot, jak sam jiste uznate, "neco je spatne". Bud jsou policiste v CK neschopni (Vami popsany pripad nedokazali vysetrit, tvrdi, ze nezjistili, ze by se vubec stal - samozrejme je mozne, ze ani nemeli sanci neco zjistit, MP mohla vse poprit a smazat stopy) nebo jste si to vymyslel. Ja Vam nechci vyhrozovat, ja Vas nechci obvinovat, ale logicky - jak jinak by to mohlo byt? Me zadne jine reseni nenapada. Prekvapuje me, ze nejste naopak spise potesen tim, ze Vas clanek nekoho zaujal natolik, ze jen kvuli nemu neco skutecne udelal.

    (Dovetek "publicista" byl jen pro Vasi informaci, nijak se tim nechlubim, ale ze zkusenosti (a spise ze slusnosti) to uvadim.)

    Jinak me samozrejme zajima, proc nejsou zebraci v CK, zvlaste me zajima zda to neni proto, ze jsou vyvazeni za mesto prislusniky MP ci jinak omezovani v lidskych pravech.

    S pozdravem

    Michal Skop

    (Plasy -:))

    p.s.

    Mimochodem, jako novinar sdelujete neustale neco lidem, ktere jste v zivote nevidel, ktere neznate a jejichz pohnutky jsou Vam nezname. Domnivam se, ze pro vetsinu novinaru je bezne presvedceni, ze sdelovani pravdy za kazde okolnosti je uzitecne pro celou spolecnost - a ze to je jejich prace.

    [Předchozí korespondence]


    Dopis do Lidových novin

    Dobry den,

    obracim se na Vas, jde o muj snad posledni pokus dozvedet se pravdu - pravdu o jednom pripade popsanem v LN.

    4.5.2000 vysel v LN clanek s nazvem "Cesky Krumlov vyvazi zebraky za mesto". Autor Marek Kerles v tomto clanku pise, ze  Mestska policie v CK vyvazi zebraky asi 10 km za mesto a tam je zanecha svemu osudu a ze to rekl p. Zunt, mluvci radnice v CK. Kdyz jsem se dozvedel o takovem zavaznem porusovani lidskych prav, tak me to nenechalo lhostejnym a ponevadz se v clanku objevilo i tvrzeni, ze trestni oznameni na toto dle meho nazoru trestne konani nikdo nepodal, podal jsem ho ja.

    Vysledek setreni byl pro me ponekud prekvapujici, nebot Policie CR konstatovala, ze obdobny clanek autor jiz napsal pred 2 lety pro MfD (ovsem ten jsem nenasel). Ze se s p.Zuntem dobre zna a ze ten mu to podal jako basnickou nadsazku mezi prateli, ze p.Zunt k cele veci uvadi, ze je to novinarska kachna.

    To mi samozrejme nedalo a zeptal jsem se na to (to uz v listopadu) primo p.Kerlese, mj. me zajimalo, zda jde skutecne o "novinarskou kachnu".

    P. Kerles mi na tento mail neodpovedel.

    Na pocatku unora jsem ho tedy oslovil jeste jednou a kopii zaslal na  adresu dopisy@lidovky.cz. Tentokrat jsem se "odpovedi" dockal, bohuzel nikoliv jiz odpovedi na zasadni otazku, tj. zda slo o  "novinarskou kachnu" ci zda pro Lidovky jiz tento pripad neni zajimavy a spokoji se s tim, ze zatimco jejich novinar odhali takovyto pripad, Policie CR klidne tvrdi, ze se "dotycny cin vubec nestal" (tedy nikoliv napr. ze se nepodarilo prokazat, kdo jej spachal nebo ze neslo o trestny cin).

    Pote co jsem mu odpovedel, ze mi nejde o nic jineho, nez se dozvedet pravdu o tomto pripade, jsem jiz odpoved nedostal.

    Proto se obracim na Vas, jako na posledni instanci v LN, maje neustale viru v to, ze v LN jsou novinari, pro ktere je bezne presvedceni, ze "sdelovani pravdy za kazde okolnosti je uzitecne pro celou spolecnost - a ze to je jejich prace" (coz byla posledni veta meho mailu p.Kerlesovi).

    (Pokud Vas cely pripad skutecne zaujal, v coz verim, nabizim Vam celou moji korespondenci s p.Kerlesem i text, ktery jsem ziskal od Policie CR (doufam, ze ho najdu(-: ))

    S pozdravem

    Michal Skop


    Odpověď z Mladé fronty Dnes

    On 19 Mar 2001, at 22:11, Casensky Robert wrote:

    Dobry den, pane Skope,

    ta vec o ktere pisete mne zaujala. Velmi rad bych Vam pomohl ve zjisteni skutecneho a pravidveho stavu veci. Mezi dobou, kdy clanek pana Kerlese vysel, a dnesnim dnem, kdy jsem dostal Vas mail, vsak doslo v me praci k jedne podstatne zmene. Uz nepracuji v Lidovych novinach, nyni jsem zamestnan v Mlade fronte Dnes. Jiste pochopite, ze by mym byvalym kolegum z LN prislo nemistne, abych se stoural v  praci jejich kolegy Kerlese (byt jsem v LN v dobe, kdy zmineny clanek vysel, pracoval). Proto se obavam, ze Vam asi moc nepomohu. Snad jen jednou radou: zkuste se obratit na pana Petra Zavadila, zastupce sefredaktora LN. Je to celkem mily chlapik a predpokladam, ze Vam odpovi.

    Mejte se moc hezky, je mi lito, ze jsem Vam moc nepomohl

    S uctou Robert Casensky

    [Předchozí korespondence]


    Odpověď z Lidových novin

    On 19 Mar 2001, at 19:40, Veselin Vackov wrote:

    Vázený pane Skope,

    dekuji Vám za mail. Zkontaktuji co nejdríve kolegu Kerlese a verím, ze  se celá zálezitost vysvetlí.

    Informace, které jste dostal od Policie CR je pro me velmi prekvapivé, nebot pan Kerles pracuje pro LN urcite déle nez dva roky a behem té doby nemohl psát clánky pro MfD. Budu Vám vdecný, pokud mi poslete svou korespondenci s panem Kerlesem a policií. Pomohla by mi totiz se v celém prípadu zorientovat.

    S pozdravem,

    Veselin Vackov


    Dopisy do Lidových novin

    From: Self

    To: veselin.vackov@lidovky.cz

    Subject: (Fwd) Re: dozvim se pravdu?

    Date sent: Thu, 12 Apr 2001 20:01:39 +0200

    Dobry den,

    rad bych se zeptal, zda jste uz neco zjistil.

    S pozdravem

    Michal Skop

    [Předchozí korespondence]


    From: Self

    To: veselin.vackov@lidovky.cz

    Subject: (Fwd) (Fwd) Re: dozvim se pravdu?

    Date sent: Wed, 9 May 2001 19:48:20 +0200

    Dobry den,

    zkusil bych se znovu optat, zda jste jiz neco zjistil.

    S pozdravem

    Michal Skop

    [Předchozí korespondence]


    Odpověď z Lidových novin

    From: "Veselin Vackov"

    To:

    Subject: Re: (Fwd) (Fwd) Re: dozvim se pravdu?

    Date sent: Wed, 9 May 2001 20:02:37 +0200

    Organization: Lidove noviny a.s.

    Dobrý den,

    musím se Vám omluvit, protoze jsem ve Vasi veci nepokrocil - predal jsem to k vyrízení séfovi domácí rubriky a nemám jeste zádný výstup. Pripomenu mu to a dám Vám vedet.

    V. Vackov


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|