pondělí 25. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Kdo v ČR vlastní komerční televize, Radu pro vysílání nezajímá?
  • Rada promluvila, neřekla nic (Tomáš Pecina) Dokument: Dopis od RRTV:
  • Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odpovídá Britským listům: Zveřejnili jste nepravdivá fakta Zasedání MMF a Světové banky:
  • Antikapitalistické protesty zastaveny na hranicích (Observer) Prohlášení Ya Basta!
  • Bílé kombinézy přijíždějí do Prahy ozbrojeny! Věda a zdraví:
  • Zázračný lék - aspirin: Bylo objeveno, že aspirin může být lékem i pro rakovinu prostaty Psychologie a školství:
  • Úspěch v dospělosti silně závisí na množství sebevědomí v dětství Dokument:
  • Záznam z jednání o tom, jak byl Petr Cibulka povolán na Úřad Oznámení:
  • Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v pondělí 25. září (CEE Bankwatch Network, Milostivé léto a Přátelé Země) Tisková konference v pondělí v 11 hodin:
  • Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v pondělí 25. září



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Antikapitalistické protesty zastaveny na hranicích

    Shrnujeme článek Amelie Hillové, která psala ve včerejším vydání týdeníku Observer o  dosavadním průběhu antikapitalistických protestů v České republice referovala ve včerejším vydání týdeníku Observer.

    Britové byli v sobotu mezi tisíci aktivisty, jimž česká policie odmítla vstup do České republiky. Česká policie je rozhodnuta omezit úterní protikapitalistické protesty na minimum, konstatovali organizátoři těchto protestů.

    Do Prahy směřuje tento týden z celé Evropy asi 30 000 demonstrantů, kteří jsou rozhodnutí ochromit 55. výroční zasedání Světové banky a Rady guvernérů Mezinárodního měnového fondu. Avšak namísto toho, aby se účastnili nedělních demonstrací, které měly být přípravou na hlavní den akce, který se má uskutečnit příští týden, demonstranti strávili víkend tábořením na pohraničních přechodech v silném dešti.

    Některým z nich se podařilo dostat se do Prahy tím, že si stěžovali na velvyslanectvích svých zemí, anebo se obrátili na právní pozorovatele, kteří čekají za pohraničními přechody. Avšak tisíce dalších demonstrantů - určitě každý padesátý - tráví celé dny bezvýsledným cestováním od jednoho pohraničního přechodu k druhému a neúspěšně se snaží najít slabý článek v pevné policejní linii. Nakonec jsou nuceni vrátit se domů.

    "Česká pohraniční policie nepožaduje od osob, které chtějí překročit hranici, nic protizákonného, ale dodržuje literu zákona s naprostou nepružností," konstatoval Karlos, právní pozorovatel, který působí pro Iniciativu proti ekonomické globalizaci, střechové organizaci, známé pod českou zkratkou INPEG, která vznikla ke koordinaci demonstrací v tomto týdnu.

    Více než 70 demonstrantům byl odepřen vstup do České republiky jen na jediném přechodu, na Cínovci. Organizátoři poukazují na to, že je to v naprostém rozporu s prohlášeními státních představitelů.

    "Devítihodinové čekání na hranicích je nyní zcela normální, protože policie intenzivně hledá důvody, proč odepřít vstup do země co největšímu počtu osob," konstatoval Karlos. "Občas překročí práh a poruší nějaké lidské právo, ale většinou zůstávají těsně na hranici před porušováním lidských práv."

    Mnoho aktivistů se dostalo do pasti, protože policie využívá různých kliček či nepříliš známých zákonných ustanovení. "Třesu se vzteky, ale neodejdu. Já se tam nějak dostanu, i kdyby to mělo trvat týden," řekla Anya, pětatřicetiletá aktivistka, která jela déle než 24 hodin z  Brightonu do Prahy ve svém více než desetimetrovém vozidle, ale dál než na Cínovec se nedostala, neboť česká policie našla drobnou nesrovnalost v dokumentech jejího automobilu.

    "Procestovala jsem celý svět přesně s týmiž dokumenty, které jsem dala policii tady," uvedla. "Dokonce jsem i loni s tímhle vozem byla v Praze. Tehdy mě tam pustili a teď najednou tytéž papíry nejsou dost dobré."

    Ale Anyin případ nepřekvapuje Karlose, právního pozorovatele na druhé straně hranice. "Tyhlety případy dokazují, jak málo pravdy bylo ve slovech české vlády, když uvedla, že máme politické právo demonstrovat proti schůzce MMF. Tato celá demonstrace dokázala, jak pevně je česká vláda rozhodnuta potlačovat svobodu projevu a politického protestu," uvedl a telefonoval na různá místa, ve snaze získat papíry, které Anya potřebovala.

    "Česká vláda vidí tuto schůzku jako metodu, jak vstoupit do velké politiky a je připravena zabránit lidem v právu vyjadřovat pluralitu politických názorů."

    Pohraniční policie využívá informací od FBI a od Scotland Yardu o známých aktivistech, v úsilí zabránit lidem vstoupit do České republiky, včetně aktivistů ze Seattle a Ya Basta!, nátlakové skupiny z Itálie.

    Navzdory těmto potížím se do České republiky úspěšně dostaly tisíce aktivistů. Ale policie doufá, že tím, že ukáže svou sílu nyní, ochromí plány demonstrantů paralyzovat konferenci.

    Zdá se, že jejich plán byl úspěšný: devět sobotních demonstrací charakterizuje česká policie jako důkaz, že jejich měsíční přípravy byly úspěšné.

    Nicméně se v posledních dnech v Praze v očekávání úterních demonstrací zvýšilo napětí. Bylo zmobilizováno asi 11 000 policistů, většina z nich ze zásahových jednotek, které jsou vycvičeny na zásahy proti pouličním potyčkám a nikoliv proti pokojným demonstrantům. Policie přiznala, že bude-li to nutné, použije slzného plynu a vodních děl.

    Šest ozbrojených vojenských transportérů, šest nákladních vozů pro přepravu vojska, dvě hasičské stříkačky, dva vrtulníky Mi-17 a dva vrtulníky W-3 Sokol jsou podle týdeníku Prague Post v pohotovosti.

    "Víme, že sem jede mnoho demonstrantů s cílem sabotovat konferenci," uvedl mluvčí české policie. "Samozřejmě, že jsme nervózní - je to první velká demonstrace, s níž si musíme poradit, ale jestliže si lidi stěžují, že jsme příliš přísní - pořád je to lepší než opakování ničení, k němuž došlo v Seattle loni v listopadu."

    Praha, komunistická citadela po čtyři desetiletí, se vrátila k mentalitě protileteckého krytu ze sovětské éry, uzavřela více než 1000 škol a čtvrt roku vysílá alarmistická sdělení v televizi a šíří je tiskem - varuje jimi před ničením, které možná Prahu tento týden postihne.

    Mnoho z 1,2 milionu obyvatel Prahy reagovalo tím, že odjeli z města, ale police nechce opakovat situaci, k níž došlo při silně kritizovaných letošních prvomájových demonstracích, a tak souhlasila, že bude spolupracovat s rozmístěním 100 dobrovolných právních pozorovatelů, kteří budou informovat o případném porušování lidských práv. INPEG také vytvořil horkou linku, kam mohou demonstranti sdělovat svědectví o porušování svých práv. Zatím se zdá, že by možná události nadcházejícího týdne mohly mít pokojný ráz. Pravicová demonstrace proti globalizaci, jíž se mnozí obávali, že by mohla vyvolat násilí, proběhla v sobotu klidně. Policie ji bedlivě sledovala, ale nezasáhla.

    Přesto však je velmi nepravděpodobné, že by demonstranti našli podporu u starších Čechů, řekla čtyřiadvacetiletá Daniela, příslušnice první svobodné generace v tomto regionu za padesát let.

    "V generaci mých rodičů není prakticky nikdo, kdo má s touto demonstrací sympatie," řekla. "Vláda už měsíce pořád opakuje, jak to tady bude během té konference strašné, ale nevysvětlila důvody, proč protestujeme."



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|