pátek 21. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Česká televize:
  • Rozhovor, který vyrazil dech: Usilují reportéři ČT Vítek a Schmarz o titul Autor nejhloupější novinářské otázky roku? Srovnání: Odpovědi dvou šéfů Rady České televize:
  • Miroslav Mareš: Utajovaná zpráva ředitele ČT je interní pracovní podklad
  • Illusion deja vu: Jan Jirák, Rada ČT: Na veřejnou kontrolu stačíme sami (21. 10. 1998) Vojenská politika ČR:
  • Kam bude vlast posílat lidi na popravu ? (Jaroslav Pour) Česká politika:
  • AD: Štěpán Kotrba: Polemika s prázdnem (Jaroslav Sever) Jaderná energie:
  • Energetické zdroje bychom měli posuzovat podle exaktních vlastností a ne podle názvu (Vladimír Wagner)
  • Předvídat a investovat do výzkumu (Pavel Trtík)
  • Obnovitelné zdroje energie nebudou stačit (Milan Cihlář)
  • Zavile se stavím proti ekologickým aktivistům (Miloš Zahradník) Reakce:
  • Jak je to s tím kritickým outsiderem (Ferdinand)
  • Ještě k privatizaci (Ferdinand)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Zavile se stavím proti ekologickým aktivistům

    Miloš Zahradník

    Vazeny pane Madero,

    vzdy jsem se povazoval za "zeleneho". Postupem let se ale cim dal vice (a cim dal s vetsi chuti ;-) stylizuji do role jejich militantniho odpurce.

    Napisi Vam proc. Vase poznamka "dal bych prednost 640 vetrnym elektrarnam pobliz Brna pred Dukovany" ve mne vyvolala vzpominku na moment, kdy jsem ja pocitil onen zmineny "prelom".

    Bylo to pred 7 lety, kdy jista liberecka firma se rozhodla zabetonovat posledni zcela prirodni usek reky Jizery pod starym zeleznicnim mostem z Harrachova do Korenova (tok reky nize je energeticky vyuzivan z vetsi casti jiz 100 let ci dele, a to az k soutoku s Labem ;-) a to vse kvuli jedne tisicine ci spis desetitisicine vykonu elektraren jako je Temelin.

    Dostala k tomu pozehnani i od ChKO Jizerske hory a  ministra zivotniho prostredi. Psal jsem tehdy protestni dopisy a maily na vsechny mozne instituce, odpovedeli mi pouze z  Krnapu.

    Ze pry je doba, kdy se takoveto "ekologicke" stavby podporuji, oni s tim bohuzel nic nenadelaji a ze tunel elektrarny odvodnujici zminenou perej mel puvodne vezt po prave strane reky v CHKO Jizerske hory . Po seznameni s projektem ho radeji nabidli vest uzemim narodniho parku - po brehu levem - kde jsou lepsi podminky pro jeho hloubeni takze devastace okoli bude mensi. ;-)

    Ted uz to skoro zarostlo, znovu ozivajici lesy (po imisni katastrofe 70-80 let) sumi nad zbyteckem reky propletajicim se mezi zarustajicimi velikymi balvany a je o jednoho zavileho, militantniho nepritele zelenych vic...

    Kdyby tam tehda radsi vylamali ve skale uloziste jaderneho odpadu pro celou Varsavskou smlouvu ! to uz vlastne nebyla, tak tedy spis pro NATO ci pro EU... Ekologicke skody by byly mensi, prirozena radioaktivita tamni zuly je stejne o nekolik radu vyssi nez pripadne uniky z dobre chraneneho uloziste. Dalo by to zamestnani lidem, prilakalo mnohe dalsi investice i do okolni infrastrury... Oblast je geologicky stabilni, zulovy pluton stary 250 milionu let s ojedinelymi pruniky cedice (z doby vrasneni Alp) ve vzdalenosti cca 5 km, starymi 5 milionu let a na nejblizsich dalsich 5 milionu let neslibujicich zadne oziveni.

    Nechci samozrejme bagatelizovat skodlive ucinky radioaktivity uplne, kuprikladu na leukemii meho otce pred lety se radioaktivni stroncium z jadernych pokusu 50 let v atmosfere taky mozna podepsalo.

    Je ale smutnym faktem, ze v soucasne stale vice zabetonovane a zaasfaltovane Evrope zbude, obavam se, casem jediny opravdovy prirodni raj a to bude ...cernobylskij zapovednik ...

    Jinak musim rict, ze mne se vetrne elektrarny , koneckoncu i vodni (pokud ovsem nezatopi ci nevysusi nejkrasnejsi useky rek !) sice obecne libi - jako vytvarny doplnek krajiny (jsou li dobreho designu a vhodne umisteny). Jsou opravdu ale asi silne neefektivni ve stredoevropskych podminkach.

    Snad jeste tak na Snezce (at se tam ten chaoticky houfec staveb naplacanych na vrcholu nejak architektonicky sjednoti ;-) ci treba na Vysokem Kole, zustanu li v tech mych milych Krkonosich - ale jak, rikam, pripada mi to jako prilisne znasilnovani prirody. To bych tam - treba i u toho pramene Labe ci Bileho Labe (proc ne, je to prece jen vhodnejsi misto nez na Vaclavaku :-) radsi videl treba i  to uloziste jadernych odpadu...

    Jako prikladnou ukazku, ze high technology skutecne muze byt setrna k prirode ! (Myslim to naprosto vazne, to co pisi.)

    Vzdy, kdyz jedu z Lyonu do Marseille, rikam si, jaka skoda te krasne reky, ze ji museli zkanalizovat a sevrit soustavou jezu. Ale vodni doprava je taky dulezita vec. Zato ty atomove elektrarny tam (a je jich v udoli Rhony hned nekolik) se mi opravdu libi.

    Byl jsem pred par tydny poprve na Ralsku, nadherna hora, stada srn a muflonu, bukove pralesy plne lilii, pri pohledu od hradu dolu skutecny prirodni raj na zemi, ktery rusi jen prumyslova zona ve Strazi pod Ralskem, letiste po Rusacich za Mimoni, soustavy trub nesoucich vyluhy z uranovych vrtu dole u  prurvy Ploucnice - a taky ukousnuta spicka hory Tlustec.

    K tomu poslednimu: Jasne, ze tezit se musi, a krome soutezi na dostavbu Staromestske radnice by se take mely vypisovat souteze na esteticke vytezeni vrcholu hory Tlustec, at tam aspon nejake to krasne jezirko obklopene cedicovymi sloupy zustane -jako ticha pamatka plytvave doby prelomu 20 a 21 stoleti...

    No a k tomu predposlednimu. Je mi samozrejme lito pripadne kontaminace piskovcovych vrstev na dne "ceske kridove tabule" (geologicky vzato, slo by o pouhy presun prislusnych radioaktivnich latek z krystalinika a permokarbonskych sedimentu do sedimentu kridovych v jejich nadlozi) - ktere davaji kvalitni arteskou vodu, ale i lecive vody laznim jako jsou Podebrady . Bylo by mi lito samozrejme i  pripadne kontaminace vod povrchovych . Ale kontaminace krajiny mnohymi dalsimi, byt neradioaktivnimi jedy nejen v okoli silnic a dalnic je, obavam se, mnohem vaznejsi problem a vsichni to presto berou jako neco "normalniho" ;-)

    A dodal bych, ze kontaminace iracionalitou a hlouposti vsude kolem nas, bohuzel v neposledni rade i mezi mnohymi "zelenymi', je nebezpecnejsi nez kontaminace jakymikoliv hmotnymi skodlivinami !

    Moje vize "zarive" :-) budoucnosti ? Zrusit vsechny vodni elektrarny s tunely resp. prestavet je a hnat v tech tunelech vodu nahoru - aby se zvysila krasa krajiny, atraktivita nasich rek pro vodaky (a v neposledni rade jejich samocistici schopnost). Mozna, k tomu jeste pristavet po krajine par vetrnych elektraren - pro zvyseni estetickeho ucinu. V pripade bezvetri by tyto vetrne elektrarny odebiraly proud ze site a vankem osvezovaly ovzdusi - a dodavaly patricnou dynamiku jinak mozna prilis ospale a nevzrusive krajine :-)

    Predstavte si takto treba Jizeru pod Semily, nebo Certovu stenu ci obnovene Svatojanske proudy na Vltave - s dvojnasobnym prutokem ! Nebylo by treba jezdit na dovolenou do zamori, kdyz uz bezprostredni okoli Prahy by bylo tak krasne... A clovek by se tam dostal na kole, ne pouze letadlem ;-)

    Na to by ovsem bylo potreba mit dostatek levne energie, hadejte odkud ?

    Miloš Zahradník



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|