Geneticky modifikované geny mohou přecházet k jiným biologickým druhům
Z dosud nezveřejněné studie profesora Hanse-Heinricha Kaatze z univerzity v Jeně vyplývá, že geny z geneticky modifikovaných řepkových semen mají schopnost přejít ve střevech včel do struktury bakterií a hub. To vyvolává vážné otázky pro stoupence geneticky modifikovaných potravin a biotechnologický průmysl, kteří byli dosud přesvědčeni, že geneticky modifikované geny nejsou schopny přecházet k jiným biologickým druhům.
Pokud budou tyto informace potvrzeny, dále by to mohlo ochromit veřejnou důvěru ve vědecký výzkum v této oblasti.
Profesor Kaatz experimentoval po dobu tří let s včelami na poli, na němž vyrostla geneticky modifikovaná řepka, pozměněná tak, aby odolávala určitým herbicidům. Odstranil pyl ze zadních nohou včel, když se vrátily z pole do jeho laboratoře, nakrmil jimi mladé včely, které konzumují pyl jako součást potravy bohaté na bílkoviny. V některých bakteriích a v kvasnicích ve střevech těchto včel nalezl geneticky modifikovaný gen, který řepce poskytl odolnost vůči herbicidům.
Německé televizní stanici ZDF sdělil profesor Kaatz, že "včely zjevně přijaly tyto modifikované geny." Uvedl, že se to "neděje často, ale děje se to."
Britské ministerstvo zemědělství konstatovalo, že bude tento výzkum studovat pouze tehdy, až bude zveřejněn ve vědeckém časopise a ohodnocen jinými vědci.
Adrian Bebb z organizace Přátelé Země uvedl: "Je to hodně znepokojující. Ukazuje nám to, jak málo víme."
V Evropě minulý týden vznikla obrovská kontroverze ohledně geneticky modifikovaných obilnin. Vyšlo totiž najevo, že už zřejmě nebude možné oddělit přirozené obilniny od obilnin geneticky modifikovaných. Ukázalo se, že britské firmy, prodávající obilniny k setbě, připouštějí jejich kontaminaci geneticky modifikovanými obilninami až po 1 procento a takovéto obilniny prodávají jako přirozené, geneticky nemodifikované. V Evropské unii neexistují normy určující, jak vysoká míra kontaminace geneticky modifikovanými obilninami v přirozených obilninách je přípustná. Mluvčí z organizace Greenpeace varoval, že připuštění celého jednoho procenta modifikovaných obilnin do potravního řetězce je časovanou bombou: "Limit by měl být nulový. Jedno procento je obrovský počet, vzhledem k tomu, že jde o živoucí organismus, který se dokáže rozmnožovat. Je to jako vznik virové epidemie." Nikdo neví, jaký vliv může mít na potravní řetězec rozšíření geneticky modifikovaných potravin, ale zdá se, že boj o udržení nekontaminovaných přirozených obilnin byl už prohrán. Vědci a mezinárodní dodavatelé semen a přiznali, že kontaminace plodin geneticky modifikovanými semeny je už prý zřejmě všeobecně rozšířena.
Potíž ovšem je, že není zdaleka jisté, zda budou moci farmáři, kteří vysadili tuto znečištěnou sadbu, moci svou sklizeň prodat. Až 600 britských farmářů zaselo takto kontaminovanou řepku a zřejmě ji v Evropské unii neprodají. Jejich škoda dosáhne výše 3 milionů liber (180 milionů Kč) a není jisté, zda dostanou za to od britské vlády odškodné.